• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Американски цихлиди и растения? И още малко практически въпроси ...

Започната от Gioko, 16.04.2008 19:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Gioko

Здравейте! От известно време следя този форум, а сега имам молба за няколко практически съвета.

Накратко предисторията - след 8-годишно прекъсване отново си имам аквариум. Един колега по принуда ми остави 50-литрово аквариумче с 8 рибки Cichlasoma Nigrofasciatus. Вече се погрижих да имат 300 литров аквариум - 135 х 45 х 50 въртешни размери. След катерене на Лакатник и Карлуково се снабдих с достатъчно (може би!) камъни за аквариума, както и грунд от фабриката в с.Кривина. Филтър Serafill 1100, осветление GroLux 36W, AquaStar 36W.

Имам въпроси обаче за растенията:

- спрял съм се на Валиснерия; Анубиас бартери, вар.Нана; Криптокорина (не се сещам за пълното наименование - високи стебла и листа). Как според вашия опит ще виреят тези растения в аквариума с цихлидите?
- какви други подходящи растения мога да сложа (здрава коренова система, здрави и дебели стебла и листа, "безвкусни" за цихлидите)?
- откъде да си купя растения (живея в София)? В събота ходих на пазара, може би прекалено рано бях там (7.45-8.20ч) и не видях нищо, което да ми потрябва. Бихте ли ми препоръчали магазин или време, в което да намеря нещо на пазара? Или някой да си чисти аквариума и да ми продаде малко растения?

И въпроси за други обитатели на аквариума:

- какви други цихлиди мога да си купя и откъде да си ги набавя? След четене на статии и т.н. съм се спрял на Cichlasoma Octofasciatus, Cichlasoma Salvini, Heros Severum. За Thorichthys Meeki разбрах, че не е толкова агресивна и може да се чувства некомфортно с компанията на другите риби.
- Астронотуси засега не искам да вземам заради размерите, които достигат, но решението ми не е окончателно
- къде мога в София да си намеря от горепосочените цихлиди или някой друг вид, който съм пропуснал?

Като цяло идеята ми е за не повече от 3-4 вида риби, както и 2-3, макс. 4 вида растения да се съберат в аквариума. Останалото е претрупване и не ми допада, а и на животинките не би допаднало.

Относно аквариума искам да добавя, че отзад има за фон самозалепващо се фолио, тъмносиньо на цвят. Капакът за осветлението не е готов още, а осветлението мисля че е подходящо. Лампи с разпределен спектър на светлината, с максимуми в синята и червената област, които се допълват  и за бъдещите растения ще е напълно дастатъчно (според мен). Ако може да ми препоръчате някакви нагреватели без термореле, защото системата за вкл/изкл на осветлението и следенето на температурата си е мой проект - предпочитам сензора за температурата да е по-далече от нагревателя, за да може да работи по-правилно.

Ами това е, което се сещам на първо четене. Благодарен съм за всякакви практически съвети, както и за каквото друго се сетите и мислите, че ще е полезно за моето аквариумче.

Поздрав,
Георги
Citius, Altius, Fortius ...

otli4nikat2

Кабомба каролиниана, хетерантера зостерифолиа, ехинодорусите както казаха по-горе, ниският хемиантус...
На сайта на no carrier имаше една базичка с данни на растенията. товаго копирах от един форум даноти помогне :-)
"Ако си съгласен с мнението на мнозинството,
значи е време да спреш и да се замислиш. "

Similar topics (5)

4136

Публикации: 1
Прегледи: 2364

55852

Започната от demipet5


Публикации: 2
Прегледи: 1920

38890

Започната от cihlidibsl


Публикации: 4
Прегледи: 3712

2861

Публикации: 23
Прегледи: 9364