• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

цихлиди-с

Започната от pasoman, 07.10.2004 04:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pasoman

Ще започна от това до къде съм стигнал със съчетанието на различните цихлиди в моя аквариум и ми се иска да знам  какви проблеми мога да срещна със следващият си избор.Смесването на цихлиди от различни езера не е добра идея , а какво остава за цихлиди от различни континенти .Надявам се темата да се върти около проблемите които мога да имам , а не около избора ми .Знам ,че си прося порицанието ,но все пак искам да осигуря на рибките ми дълъг живот:
PSEUDOTROPHEUS ESTHERAE -2
CYNOTILAPIA AFRA-2
MELANOCHROMIS AURATUS-2
                          JOHANNI-2 -ВСЕ ОЩЕ В ОТДЕЛЕН АКВАРИУМ
AULONOKARA OB...    -1 - И ТЯ ОТДЕЛНО
CIHLASOMA NIGROFASCIATUM -1
СКАЛАРИЯ-1
КРИБЕНЗИС-1
ЧЕРЕН НОЖ-1
ФОСИЛИС-1
СИН ДЕЛФИН-2-ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ ГИ ВЗЕЛ
И ПОСЛЕДНИЯ ЗАРАДИ КОЙТО ПОСТАВЯМ ТОЗИ ВЪПРОС-ASTRONOTUS-АЛБИНОС.
И последен въпрос към БОБИ -ще имаш ли малки от maylandia OB скоро?

Boby_

pasoman, според мен си направил доста голяма каша. Започвам с това, че изискванията на американските цихлиди спрямо параметрите на водата в сравнение с тези на малавийските са не просто различни, а диаметрално противоположни. Изискванията на малавийците Мбуна спрямо храната от една страна пък и тези на Утака (делфините, аулонокарите ти) отново са твърде различни.
За агресията и териториалността на рибките направо не ми се говори. Само ще ти кажа как убиват малавийците и как - "американците", за да знаеш кой е убил определена риба, когато я намериш.
Американските цихлиди, особено по-агресивните (например твоята "зебровидна цихлазома") нападат изведнъж и рязко - отхапват плавници, откъсват хрилни капачета. Бързи убийци - нарочената рибка няма шансове да преживее нападението, освен ако самата тя не знае как да се защити. За щастие малавийците в общи линии го умеят.
Те пък от своя страна са бавни убийци. Хапят, без да разкъсват - тук парченце от плавник, там раничка на тялото и отхапани люспи, там пък - разкъсана опашка. Преследват жертвата неуморно часове и дни наред и я натикват в най-тъмното ъгълче на аквариума. Накрая я убива изтощението и раните, които често се инфектират при отслабналата имунна система на нещастния рибок.
Описвам ти тия две ужасни картинки, за да те накарам да разбереш, че колкото и да искаш да гледаш всички рибки на света, това няма как да стане. Човек тряба да направи избор. Избери си към кое ще се насочиш и пак ще говорим. В случая имаш поне три основни несъвместими помежду си варианта - Малави Мбуна, Малави Утака и Южно(Централно)Американски аквариум. За източна Африка няма да говоря изобщо ("крибензисите" са именно от там).
ОБ-та скоро няма да изкарам - оказах се с три женски, а тези на Ники не щат да хвърлят с неговия мъжки. Сега женските ми са при него и хвърлят с неговия. Но първо трябва да направим достатъчно голямо "стадо", в което да има и мъжки, след това да ги изчакаме да порастнат и чак тогава може да има достатъчно на брой рибки за продан.
Съжалявам, че трябва да те поставя пред такъв избор, но наистина е нужно да се откажеш от нещо.

pasoman

Успех с ОВ-то.За кашата си прав.Искам да имам няколко аквариума с различните видове в тях ,но знаеш как стават тези неща-много трудно.Затова смесих различните видове като гледах да ги комбинирам спрямо изискванията им само към водата .Спрямо прочетеното за тях мисля ,че при температура 26 градуса,РН-7,5 и dh 8-18 ,могат да се комбинират .Ти спомена ,че изискванията са им съвсем различни ,затова искам да знам къде съм сбъркал.Все още не съм забелязъл агресия в аквариума ми, но все още не съм пуснал Йоханитата при Ауратосите.Надявам се да споделиш опита си и ОВ-тата с мен . :wink:
Благодаря предварително!

Boby_

OB означава Orange Blotch (оранжево петно) и не е име на вид, а е описание на цветна разновидност.  :wink:
Аз имам Metraclima estherae OB (това, на което казваш Pseudotropheus estherae). Aulonocara OB не съм гледал. Между другото това, че аулонокарата ти е OB, все още не ти говори какъв точно вид е - това е нещо, което не е зле да си изясниш.
Малавийците спокойно ще се приспособят към pH 7.5 и твърдост 10 dGH и нагоре. Проблемът е с южноамериканците - много от тях имат нужда от по-кисела вода, а твърдост от 10 би била направо убийствена за някои по-крехки видове. При всички положения обаче нито ще видиш истинските цветове на рибките си, нито ще ти порастнат до максималните си размери, нито пък ще са кой знае колко устойчиви на болести при такива параметри.
Лично според мен смесването на биотопи не е добра идея, независимо, че има начин рибите да останат живи заедно. Дори самата идея не ми харесва. Аз за себе си съм избрал - да гледам само малавийци. Щом искаш, пробвай с всичко на куп. Само не се сърди, ако накрая се окажеш с нещо като нищо.  :lol:

pasoman

За сега не смятам да си взимам друг вид риби освен споменатите.Според теб с какви параметри трябва да  е водата за да са в разцвет поне малавийците.За твърдоста си мисля ,че бих могъл да я вдигна до твойта стойност,но РН-то съм взел границата за скаларията,черния нож и крибензиса .

Boby_

Цитат на: "pasoman"За сега не смятам да си взимам друг вид риби освен споменатите.Според теб с какви параметри трябва да  е водата за да са в разцвет поне малавийците.За твърдоста си мисля ,че бих могъл да я вдигна до твойта стойност,но РН-то съм взел границата за скаларията,черния нож и крибензиса .

За да са ОК малавийците, твърдостта трябва да е над 10 немски градуса (най-добре над 15, но и 10-11 става), pH-то - 8-8.6. При 7.5 няма да имаш проблеми с оцеляването и растежа, но не съм убеден, че ще се размножават много успешно.

pasoman

Ти защо държиш твойто толкова ниско.

Boby_

Цитат на: "pasoman"Ти защо държиш твойто толкова ниско.

Кое държа ниско? pH-то ми е около 8.1, а dGH-то - 15-17. Това не е ниско.

pasoman

Така е ,но в инфото за аквариума ти, си написал РН-7.8 което е по-ниско от оптималното което ми даде,за това попитах.

Boby_

Цитат на: "pasoman"Така е ,но в инфото за аквариума ти, си написал РН-7.8 което е по-ниско от оптималното което ми даде,за това попитах.

Това трябва да го оправя - и аз не знам защо съм го писал така.  :lol: