• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 15:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

рибки от Т&#

Започната от mia, 09.09.2004 22:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mia

Здравейте.
Аз съм начинаещ акварист. Решила съм да си направя биотопен аквариум Танганайка. Размерите ще са му 100x30x30 или нещо подобно  :D . Харесала съм си няколко вида рибки. Обаче:
1. Има ли ги изобщо в София?
2. Колко струват, ако ги има?
Рибките, които ми харесаха са: Cyprichromis; Tropheus; Labidochromis caeruleus; Neolamprologus brichardi; Synodontis, а също и една много екзотична Xenotilapia.
Съвети приемам всякакви  :lol:
Благодаря ви :)
[/b]

VassetZ

Ми с нищо не мога да ти помогна, смо че размерите ме притесняват :?  :wink: Де да знам, тия 30см височина и широчина ми се струват малко...

etg

Няколко вида Трофеуси, Циприхромиси и Синодонтуси има . церулеуси има със сигурност, само че са Малави. Брихарди има. Цени - човека който ги продава.
Колкото за размерите на аквариума можеш да увеличиш ширината ще ти е от полза.

mia

И аз като гледам из форума май ще е по-добре да е нещо като 100x40X35  :roll:  просто някъде бях прочела, че трябва да е 1x1/3x1/3
Супер е, че ги има тея рибоци :) а дали има шанс да ги намеря на съботния пазар и ако не къде да ги търся?

etg

Не гледай тези пропорции. Важните размери са дължина и ширина. Височината е важна ако гледаш дискуси или скаларии например.
На пазара има един човек , Ники се казва той се занимава в София с тези риби. Иначе трофеусите са много хубави, но много скъпи.
Това обаче не са точно риби за начинаещи.
Боби като се "събуди" ще ти обясни по-подробно.

Boby_

Тъй. Ето го и Боби.
Започвам по ред на номерата. Първо правилно са те насочили към Ники - май беше 16-та сергия на съботния пазар, точно след ъгъла от вътрешната страна. Абе ще го намериш - само той продава там малавийци и танганийци.
Но преди това има още няколко подробности. За аквариума и размерите вече са те насочили. Както и за това, че родът Labidochromis е от Малави, не от Танганайка.
Обаче ме притеснява това, че пишеш, че си начинаещ акварист.
Танганийците са изключително красиви и интересни рибки. Обаче покрай другото повечето от тях са много деликатни - Трофеусите примерно не прощават грешки. И за да покажат недоволството си от тях, обикновено умират. Осве това трофеусите обикновено се гледат отделно, т. е. не в общо танганийски аквариум, а само в трофеуски такъв. На всичко отгоре е желателно да има само една колония в аквариум, т. е. 10-20 рибки от един и същ вид. Много са готини, наистина, но изискванията им са изключително високи и не са за човек, който се определя като начинаещ. Освен това (както вече каза etg) са и доста скъпи.
Лично аз бих те посъветвал да започнеш и да понатрупаш опит и познания с малавийци от групата Мбуна - условията, които изискват, са подобни на тези за танганийците (високо pH и твърдост на водата), само pH-то трябва да е малко по-ниско, освен това са доста корави рибки - нито болести ги морят, нито пък са кой знае колко капризни. Адаптират се добре и към не съвсем подходящи условия, отказват да умират в общия случай. Най-лошото, което може да стане, е да се избият взаимно, защото са доста агресивни. Но има доста начини агресията им да се държи под контрол, така че това обикновено не е проблем.
Помисли си, пък ще говорим и за малавийци, и за танганийци, ако имаш желание. Успех!

mia

Iво благодаря ви много за ценната информация :)
За аквариума мисля, че вече се насочих да е 100см(д), 40(ш) и 30(в).
За рибите ясно е, че не са за мойта уста лъжица трофеусите (  :(  ), но нищо след време като стана "вряла и кипяла" в акваристиката  :D
От рода мбуна май си харесах Лабидохромиси и Псевдотрофеус Ливигстон. Те май са най-миролюбивите от вида си (за мен е важно :))
Ами... освен да се изтрелвам към пазара....   :D
Благодаря пак!

Similar topics (5)

53820

Публикации: 5
Прегледи: 2870

25064

Публикации: 5
Прегледи: 3915

4967

Публикации: 2
Прегледи: 5967

803

Публикации: 2
Прегледи: 3122

14064

Започната от sony


Публикации: 5
Прегледи: 3664