• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 12:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвети

Започната от EMO, 04.07.2004 20:33

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

EMO

Здравейте,
няма да ви губя времето. Прочетох почти всичко в този форум. Моята история е такава. От три години си имам едно аквариумче, някъде около 30 литра и си гледам гупички, хелери, една принцеса, една скалария, и све моли. За мен това не е просто хоби, това е ежедневие. Обожавам рибкитеи сега вече смятам да мина на по-високо ниво. Имам събрани 250 лв. и желая (ще ги купя от Гърция, посредством фирма за внос на декоративни рибки, а за цените не питайте) да имам по два: Labidochromis caeruleus, Archocentrus nigrofasciatus, Metriaclima zebra. Още не съм купил нищо, само събирам коклото се може повече информация, засега :).
Смятам аквариума да е 250 литров, 10мм стъкло, 100х50х50. Другите неща, за които съм сигурен сега са кварцов пясък 0,3 - 0,5 мм. Имам масивно бюро, което ще свърши работата за поставка. Оттук нататък нямам особена представа. Моля ви кажете ми какъв филтър трябва да търся. Кажете ми и за водораслите. Кажете ми какво пропускам и какво трябва да направя... поне горе долу.

Много ви благодаря!  :D

Boby_

Здрасти!
Моите поздравления, че си се насочил към цихлидите - това е страхотен избор!
Само дето има няколко подробности, които си изпуснал от поглед.
Първо искам да те питам защо си се насочил към риби от гърция? И трите вида, които си харесал, се намират свободно в България, при това има индивиди със съвсем не лошо качество. Това, разбира се, си е твоя работа, но все пак си помисли.  :wink:
Сега по-съществената част. Смесването на африкански и централноамерикански цихлиди никак, ама никак не е добра идея. Първо поради тотално различната диета на рибките. Второ поради различното поведение (и малавийците, и централоноамериканските цихлиди в по-голямата си част са ужасно агресивни, но по съвсем различен начин - едните преследват жертавата си до изтощение, като я хапят по малко, другите нападат и решават нещата веднъж завинаги). И накрая може би най-важната несъвемстиомост - имат тотално противоположни нужди откъм твърдост и pH на водата.
Ако питаш мен, американските цихлиди са интересни, но не могат да стъпят даже и на малкия пръст на малавийците.  :wink: Препоръчвам ти да се насочиш към биотопен малавийски аквариум и да го напълниш с риби от групата Мбуна. Ако се спреш на тази възможност, можем да си говорим надълго и нашироко кои видове могат да се комбинират, от какво имат нужда и т. н. Като цяло малавийците нямат нужда от водни растения. При желание от твоя страна в малавийски аквариум могат да виреят някои по-корави растения (анубиаси например), но аз лично смятам, че един такъв аквариум трябва да е декориран само с камъни и светъл ситен пясък.
За филтъра - при аквариум с обем 250 л. външният филтър тип "canister" е просто задължителен. Каква точно марка ще избереш зависи от това какви средства си готов да отделиш. "Мерцедесът" на филтрите е EHEIM, но има добри модели на по-ниски цени.  
Това е засега от мен, ако те интересува нещо конкретно, питай - ще се опитам да ти отговоря според силите си.  :lol:

EMO

Цитат на: "Boby_"Моите поздравления, че си се насочил към цихлидите - това е страхотен избор!
:D
Цитат на: "Boby_"ащо си се насочил към риби от гърция? И трите вида, които си харесал, се намират свободно в България, при това има индивиди със съвсем не лошо качество.
Знам, че е така, но да ми ги донесат от Гърция, ще ми излезе по лесно, а и самите рибки ще пристигнат с нещо като упътвания, като видео или телевизор. Цената, която ще платя ще е три пъти по-ниска от обикновеното, защото имам връзки  :roll:.
Цитат на: "Boby_"Смесването на африкански и централноамерикански цихлиди никак, ама никак не е добра идея. Първо поради тотално различната диета на рибките. Второ поради различното поведение (и малавийците, и централоноамериканските цихлиди в по-голямата си част са ужасно агресивни, но по съвсем различен начин - едните преследват жертавата си до изтощение, като я хапят по малко, другите нападат и решават нещата веднъж завинаги). И накрая може би най-важната несъвемстиомост - имат тотално противоположни нужди откъм твърдост и pH на водата.
В каталога, който ми донесоха пишеше, че тези риби са неагресивни, ако се направи сравнение с останалите цихлиди, но явно не съм гледал както трябва, защото сега виждам, че наистина са агресори. А за pH, признавам, въобще не се замислих. Лошо. Значи от първаночалния списък остава само Labidochromis caeruleus, защото той е най-красив и неагресивен. Доколкото разбирам това е риба от групата мбуна. Разглеждайки каталога за 1000 път, вече съблюдавайки всичко.. Какво ще кажеш за такава комбинацията Labidochromis caeruleus и Maylandia callainos, по 5 рибки? pH ще бъде някъде 7.5 - 8. За филтъра казваш canister, не знам какво е това, но за филтър съм готов да отделя най-много, най-добрия случай 60 лв. Ако ще гледам Мбуна, казва каталога, трябва да им направя много хубави големи камъни, това щяло да задоволи териториалния им характер. къде да намеря подобни големи камъни и как да почистя един такъв? Растенията вече отпаднаха като задължение, защото имам точно такова каквото ми трябва, описано като единствен вариант за такива цихлиди. Не знам как е на български, но на английски е silk plant.

Boby_

Labidochromis Caerelus наистина са по-малко агресивни в сравнение с по-голямата част Мбуна, но това е много относителни - въпреки всичко те са твърде агресивни за общ аквариум и е добре да се гледат само с други Мбуна.
Честно казано, не мога да си представя как точно ще ти излезе по-лесно да ти ги донесат от Гърция, вместо да си ги вземеш от тук, особено ако си в София, но това си е твоя работа.
5 церелуса и 5 Maylandia Callainos ще са добра комбинация - тези видове няма да се кръстосат помежду си, а и агресията между тях няма да е твърде висока. Само че мисля, че можеш да сложиш още рибки в 250 л. аквариум с добра филтрация.
pH между 7.5 и 8 ще е добро. Трябва да помислиш и за общата твърдост обаче - не е лошо тя да е между 15 и 20 немски градуса. Камъни можеш да ползваш всякакви, стига да не съдържат метални примеси. Варовиците не само не са вредни в случая, но са желателни.
Не знам какъв е тоя каталог, по който се ръководиш, но ми се струва, че се самоограничаваш - в България има много интересни видове Мбуна, макар разнообразието да е по-малко, отколкото би ми се искало лично на мен.
Ако не е тайна, какви цени ти предлагат за гръцките рибки?
И накрая за филтъра. Боя се, че няма филтър за 60 лв., който да може да свърши работа за 250 л. аквариум. Трябва си сериозен филтър, а цените им започват от 150 лв. (това е доста свободно мое предположение) за куча марка и стигат до 300-400 евро за нещо свястно. Можеш да сложиш два мощни вътрешни филтъра да речем, но при всички положения няма да получиш достатъчно добра филтрация. А не забравяй, че освен филтър, ще ти трябва качествен нагревател с термореле, осветление и др. аксесоари.
За повече информация за малавийците можеш да погледнеш ето този сайт:
http://www.cichlid-forum.com

Не е лошо да правиш разлика между висши водни растения, каквито искаш да гледаш в аквариума си, и водорасли. Растенията, които коментираме, не са водорасли. Водорасли е онзи зелен налеп по стъклата на акариума. Водорасли е онова, заради което водата "цъфти". Водорасли са тези зеленикави или по-тъмни нишки, които израстват от камъните. Но това, което си има ясно диференцирани органи (корен, стъбло, листа), съставени от различни по функция тъкани, е растение.
Та за растенията няма какво да се грижиш - малавийците нямат нужда от такива. Ако ти имаш желание да им сложиш нещо, давай - не пречат.  :wink:

Ако има още нещо, питай. Ако те интересува какви конкретно видове могат да се намерят тук, кажи. Успех!  :wink:

EMO

Цитат на: "Boby_"в България има много интересни видове Мбуна, макар разнообразието да е по-малко, отколкото би ми се искало лично на мен. Ако не е тайна, какви цени ти предлагат за гръцките рибки?
Искаш да кажеш София. Знам какво имаш пред вид, но би ми коствало много време и уточняване и излишни пари. Аз съм от Бургас. Но все пак ако трябва да идвам в София трябва да знам дали има такива цихлидчета, къде, колко струват, дали ще оживеят 5-6 часовото пътуване. От гърция рибките ще дойдат със специално пригоден транспорт, ще платя по 6 евро за всяка рибка, а транспортната такса е 50.
Цитат на: "Boby_"Боя се, че няма филтър за 60 лв., който да може да свърши работа за 250 л. аквариум. Трябва си сериозен филтър, а цените им започват от 150 лв. (това е доста свободно мое предположение) за куча марка и стигат до 300-400 евро за нещо свястно.  освен филтър, ще ти трябва качествен нагревател с термореле, осветление и др. аксесоари.
Падна ми ченето!! Мисля, че ще трябва да си продам колелото, но ще имам тези рибки. И приятелката си ще скъсам ако трябва! Благодаря ти Боби! Ще те помоля само за още нещо: да ми дадеш малко информация за магазините в София, защото определено ще тябва да дойда. :)
[/quote][/quote]

Boby_

Дай да посмятаме. Да речем, че в 250 л. аквариум преспокойно можеш да сложиш 20 рибки Мбуна. Ако дадеш по 6 евро за рибка + 50 общо за транспорт, това ще рече, че ще се изръсиш 170 евро всичко общо. Ако си вземеш рибките от София, най-много (ама най-,най-) ще ти струват 3-4 лв. на рибе (тези, които развъждам аз, винаги мога да ти ги дам и по-евтино  :wink: ) - да кажем 3 лв. Това прави 60 лв. или около 30 евро за рибките. Транспортът става лесно с автобус, даже няма нужда да идваш до тук за самите рибки - някой ги пакетира, изпраща го на автобуса срещу 5 лв., а ти си го чакаш на място в Бургас. Изпращали сме 1-2 пъти така рибки до Варна - оцеляват без проблем.
За магазини в София не мога да ти помогна. Най-добрият източник на рибки и храна е съботният пазар на Подуене. А за по-скъпо оборудване не знам - купих моите неща на старо от човек и не съм търсил какво има по магазините у нас. Чувал съм, че излиза доста по-евтино някой да ти го донесе от Германия примерно, но честно казано не мога да помогна много с точни цени.
По принцип в София се гледат доста видове Мбуна, но трябва да си търпелив, т.е. едва ли ще можеш да си вземеш всичко, което искаш, на куп. Аз лично в момента развъждам Labidochromis Caerelus, Melanochromis Cyaneorhabdos, Labidochromis sp. Hongi Island и (вероятно ще стане) Maylandia Zebra OB. Кога обаче ще имам рибки от всеки отделен вид, не мога да гарантирам. В момента имам бебета Melanochromis Cyaneorhabdos, както и няколко личинки Labidochromis Caerelus, които обаче не се знае дали изобщо ще оцелеят и колко ще бъдат в крайна сметка. Няма представа какво има при Ники (той е човекът, който се занимава най-сериозно в София с африкански цихлиди и има страхотна база), но той винаги има бебета, само трябва да се провери какви точно.  :lol:
Поздрави на морето!  :wink:

niky

Да ти кажа и моето мнение. :lol: Боби съвсем правилно ти казва, че няма никакъв смисъл да взимаш цихлиди от Гърция, като ги има тук.
Но...може да видиш да си купиш филтър оттам. Той малко те е уплашил с тия 300-400 евро  :D ...EHEIM като за твоя аквариум е не повече от 150 евро. А това е най-важното за любимците които си избрал.
Има оферти и с пълнители. Така че...помисли си.
Колкото до рибите, аз мога да гарантирам за Боби, че е почтен и ще ти изпрати желаните от теб риби и няма да имаш проблеми.
Успех.

Boby_

Ники е напълно прав - ако има нещо, което си струва да си вземеш от Гърция, то това е "canister" филтър - със сигурност ще е по-евтино, отколкото е тук.
А за рибките и почтенността не се безпокой - аз съм готов винаги да поема риска и да изпратя рибките, а да ми ги плащаш, след като си ги видиш.  :wink:

EMO

Много, много Ви благодаря! :D  Не съм се и надявал да получа такава подкрепа. Снощи офертирах един приятел за колелото и може би ще мога да си позволя 150 лв. още за филтър. Това, което ми казвате за рибките от София звучи доста приемливо и го обмислихме с баща ми, той каза, че трябва да представите точни условия. Ако може да дадете цена, брой, начин на пренасяне, с точност, ще се радваме да дадем парите на хора, в България, на хора като вас. :D Наистина се възхищавам на това, което правите.
За филтъра, значи, казвате, че може и на старо. Това е идеално. Защото имам предложение за един на две години за 80 лв. Мисля, че беше Аква Ел.. или нещоподобно. Искам да попитами за камъка, намерих един 90дължинах20височинах35дебелина ( аквариума ще е 100х50х50), дали му пречи че е бил в морето (е аз го намерих на плажа, но е бил във морска вода с години), а хубаво ли е, че има големи дупки, защото бях чел, че цихлидите обичат пещери, но дупките са доста дълбоки. Тежи мпоне 50 кг. и съм сигурен, че е невъзможно да се извари. Но е гладък, почти бял, като се намокри кафяв и изглежда като направен за аквариум. Боже с какво се захванах...  :?  :P  :D

Boby_

Лично аз мога да говоря за моите собствени условия. А те са разбираме се какви рибки искаш и какви мога да пратя в момента, качвам ги на един автобус за Бургас, ти си ги чакаш там, където пристига (обикновено това е на х-л "Космос", но ти си знаеш по-добре), плащаш на шофьора 5 лв. за пратката и си я взимаш. Ако всичко е ОК с рибките, след това мислим за начин да ми пратиш парите, за които сме се договорили. Не съм търговец, а просто любител, така че нямам изработена схема, но при добро желание ще намерим начин.
За малавийци не ти трябва един камък, а множество камъни. Наистина имат нужда от много укрития. Не е зле да потърсиш варовикови камъни - малавийците обичат по-твърда вода, а и варовикът е по-лек като цяло. Един голям камък и много малки също е добро решение - от теб зависи как ще го оформиш.
Няма никакъв проблем с това, че камъкът е бил в морска вода дълго време. Щом не може да се превари обаче е добре да го дезинфекцираш по друг начин - с калиев перманганат примерно, като после добре го изплакнеш.

niky

аз не съм много възхитен от AQUAEL. Но в краен случай. Все пак са по-добри от турските.
Не бързай, разпитай за модела, за парите, ще го обсъдим.

Това за офертата  - ама ние не сме търговци. Просто ти даваме съвет как да не се набуташ за риби, а да си направиш с тия пари аквариум.
Не си мисли, че се метнахме тук да ти предлагаме своите собствени любимци.
Но..Боби гледа отдавна цихлиди, много е навътре в нещата и може в определен момент да ти предложи определени видиве. Така че...като си готов...

EMO

Благодаря, момчета. Аз сега съм на работа тук в Сл. бряг и няма да имам възможност да пиша. Очаквайте ме след началота на Август с много много кинти. Аквариум, филтър, пясък, камък вече имам тези неща. Много ми харесват предложенията ви и със сигурност ще везните се накланят към вас. Няма да ви давам празни надежди но със сигурност ще се обърна към вас.

Благодаря!

Boby_

:lol: Аз личо смятам през по-голямата част на август да се кисна в морето, така че ако ще правим нещо, ще е като се върна от отпуска.  :wink: Ако те интересува, мога да проверя при човека, който се занимава най-сериозно с африкански цихлиди в България (по мое скромно мнение, разбира се) - Николай Николов. При него цените ще са по-високи от тези, които ще мога да ти предложа аз, но при всички полжения изборът ще е далеч по-голям. Поздрави!

Longanlon

ха, привет на всички и от мен :)

пич, като гледам сериозно си се захванал, пък и си попаднал на правилните хора. само дето има още някои работи около аквариума, които трябва да се доуточнят, преди да почнеш да купуваш риби и май всички те имат финансов аспект. Те бяха споменати в началото, но щом си ограничен с парите трябва да опмислиш и за тях от сега.

Значи първо ще ти е нужен и нагревател. С термореле. Не се шашкай, сега повечето нагреватели точно такива ги правят. След като ще гледаш хубави риби, ще ти препоръчам да си купиш и хубав нагревател, който за твоя обем на водата ще трябва да е около 150 вата (това, ако апартамента ти се отоплява през зимата, ако не - доста повече). Един такъв китайски не е пове4е от 30 лева, но са твърде некачествени. Вземи си немски - 50 лева, ако в магазина не са обирджии. По-добре е според мен да вземеш 2 по-малки нагревателя обаче.

Лампи - ако няма да гледаш растения (те не се разбират много с Мбуна...) няма смисъл да изпадаш в ексцесии на тема осветеност и скъпи лампи (това за единия ват на литър дето го пише по сайтовете е за такива като мен и Ники, дето гледат основно растения). Все пак имай пред вид, че има специални лампи, които подчертават окраската на рибите и я правят доста по-ярка (аз ползвам Силвания, на които Аквастар влияе на синия цвят, а Гролукс - на червения). За 250 литра стигат доволно 80 вата луминисцентна светлина. Как ще наредиш лампите на капака (който по-добре някой, който разбира малко от електротехника да ти направи, щото да се купи е голям проблем в българия) си е твоя работа, както и колко ще са големи лампите - малки напречно или големи надлъжно.

Химии - за да следиш качествата на водата ти трябва и набор химически реактиви, които Боби ще ти каже какви да бъдат. Не са много скъпи де, ама на двайсетина лева се обаждат.

Храна - да не си мислиш да храниш цихлиди с чернодробна...

ако съм пропуснал нещо - другите ще допълнят. Успех.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Similar topics (3)

3872

Публикации: 7
Прегледи: 4352

2714

Публикации: 23
Прегледи: 15256

26261

Започната от Paskalev


Публикации: 1
Прегледи: 1982