• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СКАЛАРИЯ

Започната от РОСЕН, 17.07.2004 20:33

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

РОСЕН

ЗДРАВЕИТЕ!ИМАМ НУЖДА ОТ СЪВЕТ:МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ С КОИ РИБИ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЪЖИТЕЛСТВАТ СКЛАРИИТЕ.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

harry

Скаларии и неонки (поне 10-15 броя), а може и други харациди е супер комбинация :wink:

РОСЕН

А с трихогастери дали ще се спогаждат :?

веско

Аз лично имам 6 Трихогастера и 4Скаларии и досега не съм забелязал противоречия.Но нека по-опитните си кажат мнението.

РОСЕН

Да и аз мисля някаква такава комбинация да направя :)

aqua

РОСЕН,
Не си писал колко са ти големи скалариите.
Ако са все още неизрасли и са с размер до 10 см може и да ги гледаш с неоните. В противен случай "светещите" стават за апетитни хапки. И да знаеш на моменти са много търсени  :lol: .
Възможно е обаче да ги гледаш с трихогастери, мака че са от различни контитенти, като произход.
На моменти скалариите стават по-агресивни, особено мъжките. Да не забравяме, че и те са от цихлидите.
Мой близък от години гледа големи пасажи от скаларии и трихогастери и даже успешно ги развъжда.
Пиши малко по-подробно за рибоците си и сигурно някой ще ти даде най-правилния съвет.

РОСЕН

ами още са малки не повече от 7-8см.,aквариумчето е 70л.имам две обикновенни скаларии и две черни(едната от черните е високоплавна),имам и други рибки в аквариума но тях ще ги преместя в друг. :)

Anonymous

Ако ти харесват неони, можеш спокойно да отглеждаш от тях при скалариите, с уговорката, която вече направих преди.
Ако повече ти харесват трихогастелите - насочи се към тях.
Не забравяй, че трихогастерите са лабиринтови риби, т.е. могат да дишат атмосферен въздух и с нарастването си се насочват повече към горните слоеве на аквариума.
Скаларията е т.н. ленива риба и обитава предимно средните слоеве на водата. Понякога можеш да я виждаш как се движи като асансьор нагоре-надолу без да плува в друга посока.
Хубаво е да населиш аквариума си и с някакви риби от придънния слой. Може сомчета коридорас палеатус или калихтови (те също са от семейството на коридорас). Разгледай секция риби.
Може за разнообразие да си подбереш нещо в допълнение със скалариите, което плува в средните слоеве. Виж пак секция риби. Добре би било също да е от Ю. Америка.
Просто по-лесно ще им обезпечиш условията на живот.
Успех!
Пиши тук какво си харесал.
Много от пишещите ще те посъветват правилно.

Boby_

:lol: Аз с кеф бих го посъветвал да забрави тия лабиринтови и сомове и да си вземе истински риби* и то за предпочитане африкански, но това със сигурност няма да е най-добрият съвет за начинаещ.  :P










*-б. а. цихлиди  :lol:

РОСЕН

аз имам и сомове 2 калихта и 2 анциструса , но все пак ми се изка и нещо друго да сложа в този аквариум, а според вас какво ще стане ако си взема при моите скаларии 2-3 дискуса и 2 черни ножа , с уговорката  че скоро  и аквариума 6те порасне на 128л. :?

Boby_

Цитат на: "РОСЕН"аз имам и сомове 2 калихта и 2 анциструса , но все пак ми се изка и нещо друго да сложа в този аквариум, а според вас какво ще стане ако си взема при моите скаларии 2-3 дискуса и 2 черни ножа , с уговорката  че скоро  и аквариума 6те порасне на 128л. :?

Аз отдавна не съм гледал риба, която да не може да издържи на твърдост над 21 немски градуса и на pH повече от 8,5, но все пак мисля, че няма да имаш проблем с тая комбинация от риби.  :wink:

РОСЕН

Понеже според мен си един от най-компетентните в този форум може ли да те помоля за едно нещо. Да ти кажа данните на аквариума ми и да ми кажеш дали правя нещата като хората. Но ако не ти се занимава няма да се убиждам. Мерси предварително. :)

Boby_

Давай. Само имай предвид, че много често има повече от един правилен начин - не е важно само да знаеш, че се прави ТАКА, а да знаеш защо точно се прави така, да разбираш какво и защо точно се случва в аквариума. Това ще ти помогне да предвидиш неприятностите и да ги избегнеш, вместо да се опитваш да ги поправяш, когато вече е късно.  :wink:

РОСЕН

Добре значи така,моито аквариумче е 70л. температурата е около 26-28 градуса ph-7.5 , грунд- речни камачета ,2 камака един с пещери другия екато арка, растения- hygrophila siamensis и другите незнам как се казват(като спагети е), папрати.филтера ми е гаден и скоро 6те го сменя мисля с fan-1.осветлението ми комбинирано пура т-8/д vito i две крушки.,но сега ще го ъпгреидна,рибите са ми скаларии,бети,тернеций,калихти,хелери и анциструси но сигорно ште ги преместя в един друг аквариум и 6те оставиа в този само скалариите и евентуално ако си взема дискуси и черен нож.хрaня ги с храни на prodac(color .tubifex.hi-fi),слагам и добавка за водата -biotrix и като иа смениам слагам aquasana.
Heщо дали пропускам, и дали се чувстват добре моите рибоци?
p.s.хиляди благодарности за вниманието Боби.

Boby_

Цитат на: "РОСЕН"Добре значи така,моито аквариумче е 70л. температурата е около 26-28 градуса ph-7.5 , грунд- речни камачета ,2 камака един с пещери другия екато арка, растения- hygrophila siamensis и другите незнам как се казват(като спагети е), папрати.филтера ми е гаден и скоро 6те го сменя мисля с fan-1.осветлението ми комбинирано пура т-8/д vito i две крушки.,но сега ще го ъпгреидна,рибите са ми скаларии,бети,тернеций,калихти,хелери и анциструси но сигорно ште ги преместя в един друг аквариум и 6те оставиа в този само скалариите и евентуално ако си взема дискуси и черен нож.хрaня ги с храни на prodac(color .tubifex.hi-fi),слагам и добавка за водата -biotrix и като иа смениам слагам aquasana.
Heщо дали пропускам, и дали се чувстват добре моите рибоци?
p.s.хиляди благодарности за вниманието Боби.

Тъй. Започвам подред. pH от 7,5 е неутрално pH. Повечето риби, които гледаш, могат спокойно да живеят при такава стойност, но леко кисела вода би била по-удачна за тях (да кажем с pH в рамките на 6,5-7). Все пак не мисля, че това ти е първата грижа в момента.
Температурата е добра. Има видове, които обичат малко по-ниска (24-25 градуса), но 26 е добре почти за всички с изключение на някои по-студеноводни (разните му там златни рибки и някои сомове).
Ако си в София, твърдостта на водата ти е към 4 немски градуса (освен ако нямаш варовици или черупки в аквариума, но допускаме, че нямаш), което е добре за амазонските видове. Все пак тия камъни с пещери какви точно са? Важно е.
Съжалявам, но за растенията не мога да ти помогна - не са по моята част.
Фан 1 е твърде слаб за тоя аквариум според мен - нужен е по-голям.
Крушките с нагряващи се жички са излишни - стига ти само специализирана лампа.
Рибките засега няма да ги коментирам - малко е омешан подборът ти, но ако така ти харесва, няма проблем. Като понатрупаш опит, ще си говорим за цихлиди.  :wink:
Колко често и какво количество вода сменяш и как почистваш грунда? Ако правиш всичко както трябва, така че да държиш нивото на нитратите ниско, а това на амоняка и нитритите на нула, нямаш нужда от добавки.
Сега нямам време за повече, утре пак.  :wink:

Similar topics (5)

51435

Публикации: 23
Прегледи: 10730

22097

Публикации: 12
Прегледи: 11832

45038

Публикации: 1
Прегледи: 2484

13141

Публикации: 8
Прегледи: 7901

42024

Публикации: 5
Прегледи: 3592