• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 10:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Нов старт с апистограми - нужда от помощ.

Започната от Деян, 25.04.2009 22:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Деян

Здравейте, от известно време се навивам и вече май е достатъчно. Ще си взимам апистограми.  Предпочитам какаду, потърсих информация и открих, че обичат мека, кисела вода, 24-29С температура и т.н. Кажете ми, ще мога ли да се справя с тях като начинаещ цихлидар, или трябва да се насоча към друг представител на апистограмите. Имат ли някакви специфични особености и от кой съфорумец мога да си взема млада двойка, и на каква цена. Още нещо, мисля да подготвя един 75л. за една двойка, това стига ли?

Divane

поговори със Стефан - темата под твоята  ;-)

raiko

Какадуто е добър избор.За отглеждането не е задължително водата да е мека и кисела(тези параметри са задължителни при размножаването). Имат предпочитание към живата и замразена храна-дафния, артемия,хирономус. Не трябва да разчиташ само на суха храна.За една двойка е достатъчен 40-50 литра аквариум.

abaro

Браво за избора! Ще видиш че това са много красиви и отзивчиви риби.
Райко е прав за водата - за отглеждане какадуто не изисква много мека вода. Ph-то не съм забелязал да има значение, дори и за размножаването, стига да не е над 7-7,5. Само помисли за декорацията - добре е да има някой корен, с подмоли или хралупа. Може и да се направи укритие от малка саксийка или кокосов орех. Растения - колкото повече - толкова по-добре. Осветлението е добре да е по-скоро слабо, за да не се плашат рибите и да излизат повече на открито.
Малко си встрани, иначе с радост бих ти пратил един чифт. Ако измислиш някакъв вариант, готов съм да помогна. Или ако имаш път към София за пазара, свържи се с Райко.
Успех!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Деян

Благодаря за съветите, първо ще подготвя аквариум, после ще мисля за риби.  :-)

Деян

Списък със задачи за започването на апистограмения рай  :-D

01 Набавяне на аквариум.
02 Стартификация.
03 Аранжиране.
04 Набавяне на риби.     *YAHOO*

Скоро ще има снимки.

Деян

Ето снимки, има една-две приемливи, но повечето са ужас, скоро ще кача и клипчета.







Деян

Така, няколко часа след пускането има напредък, по-големия мъжки не може да си намери място, влиза ту в едната, ту в другата пещера, като гони всичко което се намира вътре. По-жизнената женска обаче го следва по петите, танцува пред него и после се стрелва в едната пещера, струва ми се, че "си иска"  :-D. От друга страна по-малкия мъжки ходи след хубавата женска и я задиря, но тя не стига че в повечето случаи не му обръща внимание, понякога го и бие.  :-D. Лошо обаче е положението на най-дребната от четирите, една малка женска, никой не я закача, тя обаче от какво е пусната все на дъното седи, някак си тежко диша, ще я видим как е, вероятно 550км път не са и се отразили добре.

Това са просто уникални риби, от много време не съм се забавлявал така пред аквариумите, факта че проядоха показва колко а корави.  :-)

vancho

еее откъде намери женска ? Аз тук в Пазарджик трябва да чакам 3 седмици за ново зареждане а в пловдив са 8 лв .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fstore.picbg.net%2Fpubpic%2F0D%2FA6%2F217a39d745860da6.jpg&hash=5fe066531989cb1b9795f8b72dfcc2e62814c0f0

Деян

Трябва ми консултация. Чувал съм, че когато женската е с хайвер, тя става контрастно жълта. Това задължително ли е, защото едната ми женска от снощи седи в едната пещера, излиза само когато трябва да прогони някоя друга риба. Не се храни, не ми се иска да обръщам пещерата, то ще се разбере до два-три дни, но ако някой знае да каже моля.  :-)

stefan_doc

Това коя от описаните от теб женски е?

Деян

По-голямата и по-жизнената от двете, има я на снимка по-горе.
А иначе и другата оцеля и се оправи, вече яде и си щъка свободно в половината аквариум.
: 12.05.2009г 10:10ч
Още нещо забелязах, по-големия мъжки явно не проявява интерес към женските, заел е по-голямата пещера и излиза само за да се нахрани, по-малкия обаче си е плейбой. Интересното е че стои наблизо до пещерата със женската, но тя не му дава да приближи твърде много, когато си покаже главата на входа тя излиза и започва да му "танцува". Възможно ли е той да е бащата?

stefan_doc

Когато са повече от една женска ревностно си пазят териториите /по-точно скривалищата/. Така че може да има, може да няма хайвер, но щом не яде по-вероятно е да има. При мен мъжкият НЕ пазеше хайвера, но помагаше при пазенето на малките.

Деян

Днес любопитството ми не издържа и погледнах пещерата, нямаше нищо но това не ме изненада.Сега като се прибрах от училище, видях че женската е добила лимонен отенък, това показва че е готова явно, но мъжките не проявяват интерес. По-точно големия не проявява, малкия я наобикаля постоянно но тя го гони, явно си харесва другия.

abaro

Деяне, не ги напъвай много рибите, колкото и да искаш нещата да станат бързо. Водата ти е доста различна от тази при която са гледани и сега им е нужен период за адаптация. По-важното е да се стабилизират и да демонстрират добро здраве и самочувствие. Другото ще дойде само - когато Господ го пожелае. Или когато му помогнеш достатъчно :-) .

PS: Има вероятност, заради смяната на условията, рибите да са стимулирани и да са хвърлили хайвер. НО, ако водата е с много по висока карбонатна твърдост, просто хайвера няма да се оплоди и след 1 денонощие вече ще е изяден. Затова, както ти писах по-горе, изчакай и виж какво е поведението на рибите за да знаеш дали се чувстват добре - оцветяване, дишане, крият ли се или не. И много внимавай да не ги прехраниш.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Similar topics (5)

452

Започната от Boby_


Публикации: 38
Прегледи: 14107

43556

Публикации: 0
Прегледи: 2030

4955

Публикации: 58
Прегледи: 30152

1026

Публикации: 14
Прегледи: 7569

49238

Публикации: 94
Прегледи: 27161