• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 03:37

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Едни крас

Започната от STIKS, 07.01.2005 15:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

STIKS

Какъв е нрава на Хаплохромис Борлей. Пъстър хаплохромис. Циртокара Борлей? Може ли да съжителства с други рибки?

Boby_

Цитат на: "STIKS"Какъв е нрава на Хаплохромис Борлей. Пъстър хаплохромис. Циртокара Борлей? Може ли да съжителства с други рибки?

Ще започна отдалеч. Преди много години родът Haplochromis се е използва за всички цихлиди от езерото Малави, които не са от групата Мбуна с изключение на големите хищници от откритите води на езерото (Утака).  Става дума за периодо отпреди 50 години, доколкото аз знам. След това постепенно (като се е започнало от 80-те години на 20-ти век някъде) всички видове от този събирателен род са получили адекватни родови имена. Например рибата, за която говориш, вероятно в момента се казва Copadichromis borleyi (Kadango). В момента рибите от някогашния род Haplochromis понякога се наричат група Хап, но в България това не е прието. Както и да е. Рибката, за която питаш, е сравнително спокойна за малавиец (това го прочетох, не съм я гледал лично). Мисля, че без проблем можеш да я гледаш с аулонокари примерно или други немного агресивни "Хап". Ето линкче да прочетеш повече и да видиш готини сними (наистина е красива рибка):
http://www.cichlid-forum.com/profiles/species.php?id=1009

А, да не забравя - в момента родът Haplochromis се използва по същия начин за описване на нови видове от езерото Виктория. Абе объркана работа е това с имената на африканските цихлиди (пък и на американските), ама аз се опитвам да съм в крак.

Similar topics (1)

371

Започната от u-taka


Публикации: 12
Прегледи: 6115