• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проект черноморски биотоп-Aкула, котка, врана, лястовица, калкан, писия, лапина

Започната от Коле99, 28.08.2010 22:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Коле99

Цитат на: Octopus - 19.03.2011 22:31
Много хубави снимки., само да посоча че на последната снимка не е прилепало, а тръбоносо попче или мраморно попче както е по-известно у нас (Proterorhinus marmoratus)
Определих го за прилепало, защото лошо плуваше и постоянно се лепкаше за камъните.  Формата му беше по странна. Не приличаше много на попче.  Те стоят мудно на дъното,  а това плува малко и се залепя на камък. Жалко, че нямам друга снимка, видео. Прилича на мраморно попче, а поведение на прилепало. Имал съм попчета, но с такова поведение, не !
Aу, ау

kamos

Съгласен съм с колегата Октопус. Имал съм прилепало и беше ръждиво червеникаво на цвят. Устата беше доста по издължена.
Коле аквариумите ти са хубави, но за мен си остава този с морските кончета! Просто кърти на живо като го види човек! *DRINK*
Уникален е!
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Bobi79

Здравей Коле,поздравления за уникалното нещо.което си сътвирил.Пиша ти по повод на това,че искам много да изненадам един приятел акварист с черноморски обитатели защото той много отдавна говори за това,моля за съдействие от твоя страна.За великден ще си ходим с приятелката към Бургас и Китен дали може по това време на годината да се хване нещо?Благодаряпредварително поздрави Боби.

Coral Master

Ха, това ми звучи много познато ... в почти всички случаи такива изненади завършват като неочаквана закуска за котката! И най-елементарният  морски аквариум си иска определена подготовка, затова по-добре е да подготвиш твоя човек за "изненадата", за да може да настани новите обитатели.
Ако няма опит с морски аквариуми или ако поддържа океанска соленост, тогава със сигурност е по-добре да обсъдите нещата предварително. Самото пренасяне на живи гадинки от морето навътре в страната също иска някои познания и подготовка, иначе ще се наложи да започнеш да черпиш котките още по пътя.
Искам не да те откажа, а да те подтикна към сериозен подход в осъществяване на идеята ти. Успех, и сподели какво е станало!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Коле99

Ами в момента температурата в морето е 7-8 *C и няма живот още! Пагурите ги няма, а по това време трябва да са излязли, още е зима в морето. С карагьозките мрежи, рибари ми изкараха скаридки, две кончета, морски игли, охлювчета и камъни с морски гъби с различни краски.

За съжаление Киро е прав, трябва да създадеж такава среда, че да се чувстват добре!
Ще ти пратя телефона по лично, като наближиш да ми звънниш, ще измислим нещо..


Подготвил съм доста материал за живота под водата от аквариума за морско конче.
Там е  нещо различно, друг свят с много наслада.

Ето топли снимки:









Aу, ау

Стоян Михов

много красиво. Хммм, интересни игли, пробвал ли си да ги определиш кой вид са?
: 18.04.2011г 22:10ч
Голям фен съм на аквариума ти. Но според мен морските врани гладуват, поне според това, което видях на снимките ти в един друг форум. Не бих искал да те поучавам, но дори да ядат като змейове, ако диетата им не е подходяща пак могат да гладуват. Забелязах го още на предните ти снимки преди няколко месеца, но предположих че е нормално през зимните месеци, но те продължават да линеят. Основният признак, по който можеш да разбереш, че една риба гладува е формата на корема в участъка между коремните и гръдните перки, ако е вдлъбнат значи рибата гладува, ако е равен или изпъкнал рибата се храни добре. Това се случва при доста морски видове. Защо не пробваш да "разнообразиш" диетата им? Ще пробвам да поровя из дебелите си книги да намеря каква е естествената им диета, но не мисля, че са рибоядни.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99





Враните поглъщат по цели цаци с рязко движение. Месото на черната мида (Mytilus galloprovincialis), също го погълнаха след клипа.
Лапината първо разкъсва и след това гълта месото. Камберчета (малките калканчета), гълтат по 5-6 цаци. Лястовицата и тя по 2-3.. Друго освен сурова риба и черна мида не съм им давал. Само за писията се притеснявам, не съм я виждал да се храни.

Много се радвам, че се включваш в темата и даваш съвети. Киро също много ми помогна за храненето на рибите. За мен и двата (ЧМ) аквариума са предизвикателство!
Да се хранят рибите и същевременно да запазиш качеството на водата. Примерно цацата я изцеждам през няколко води, докато не се избистри водата, иначе редокса пада с 10%.
Нитрат поддържам около 10 мг/л. В момента ОВП е 440 мВ. pH > 8.11. Соленост - плътност >  1.013.
Температура на водата  e 16-17 °C., влажността в помещението е 50%. Ув лампата работи, а скимера в момента не отделя органика.

Едното камберче порастна и скоро ще го пускам в морето.

Морската игла е ТЪНКОМУЦУНЕСТА ИГЛА - Syngnathus tenuirostris (ЧМ)
Дължината и достига до 42 см, по книгата РИБИТЕ в България.
Пише, че са рядък вид. Аз на два пъти съм виждал през лятото, като втория път с бързо движение улових една морска игла с ръка от кафявото водорасло цистозира. Снощи ги забелязах да танцуват, търкаха и оплитаха телата си. И те, както морско конче, мъжкият опложда яйцата и ги износва. Някъде бях чел, че кончетата са евoлюирали от игли. Забелязвал съм  как морска игла гони и гълта скарида.
Онзи ден пуснах едно морско шило - Nerophis orhidion (ЧМ), две огромни скариди P.adspersus го хванаха за двата края и го изядоха на бързо. Забелязах също така, че две от скаридите имат хайвер! Те се хранят с водорасли и копеподи, но тази случка с морското шило много ме изненада!



Aу, ау

Стоян Михов

Здравей, снимката с цацата в чинията, ме накара да отида до минибара и да си разредя водата с малко пломари   *DRINK*. Съвсем случайно на един семинар в Румъния (мисля да пусна малко снимки от аквариума в Тулча) срещнах турски колеги, които ми дадоха копия от техни статии, за голяма моя изненада като ги преглеждах тези дни открих точно каквото ти трябва на теб, има ги публикувани в интернет: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1439-0426.2008.01173.x/pdf
ето тук най важното от статията
,
не знам как си с английския, но важното е, че враните се хранят основно с ракообразни и то най вече със скаридата Palaemon elegans - точно тази която си постнал по-горе. чак като станат над 40см започват да се хранят и с риба, но иначе 85% от храната е ракообразни. Така че слагай сол на цацата и пускай скаридите и направи едно филмче. Успех.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Стоян Михов

Забравих да ти кажа като храниш с цацата, да я нарязваш предварително на парченца, може още докато е замръзнала, за да не се мачка много. Големениата на парченцата прецени сам по големината на твоите риби, за да могат да ги гълтат цели. Така ще избегнеш пркаленото замърсяване на водата от разкъсването (и дъвченето) на рибите. пробвай да храниш и с изкуствена храна - бих ти препоръчал някои от пъстървовите едрогранулирани фуражи - те са много добре балансирани и имат необходимите витамини и микроелементи, които замразената риба няма.

Да добавя и за скимера - имай в предвид, че скимера в твоя случай няма как да е много ефективен, какъвто и да е като марка и цена. Просто ефективността му зависи от солеността - знаеш че в прясна вода скимера е безполезен, няма изследвания дали в 18 промила е наполовина по-малко ефективен от ситуация със 35 промила, но определено е действа много по-неефективно. По едно време бях седнал в лаборатоията да ги тествам при две солености, но се оказа, че няма химични методи за определяне на DOC (разтворен органичен въглерод - това което улавя скимера дефакто) за солена вода, напоследък някакви японци са го измислели, но струва толкова, че по добре да си купя яхта и да не се занимавам с глупости.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Coral Master

Преди два дни с Коле99 и kamos гледахме как враните ядат цаца, поглъщат я цялата. После, като се натъпчат, започват да я връщат и да я кълват, за да я разкъсат. Коремите им се издуха, а преди да се нахранят, наистина имаха вид на гладуващи. В този ден враните, калканите и лястовицата преядоха с риба, най-малко хапнаха лапините.
До неотдавна враните бяха много плашливи и винаги се криеха между камъните. Не ги бях виждал да ядат. Сега мисля, че вече са опитомени, защото през цялото време си плуват спокойно отпред на пясъка и вече ядат, като се хвърли риба.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

Коле99

Благодаря Oktupus, сега ще следя дали коремчето е издуто  :-) Киро и Антон ми бяха на гости и решихме да нахраним рибите, този път им дадохме два пъти повече сурова риба и забелязахме как коремчетата им се издуват :-) След вечерята с риба, враните доволни плуваха в аквариума и  се търкаха една в друга, както Киро потвърди. А лястовицата погълна цели пет риби !!! С Антон чакаме малко да се постопли водата в морето и да ходим за скаридки.
Какво ще кажете да ползвам чесън ? - четох темата "Успешна история с чесън" на Христо Стоянов.

Аз май месец съм се къпал в морето, но този път ще изчакам юни :-) Иначе чух, че рибари са хванали голяма врана - 60см. и около 1000 гр.


За скимера от Дискус ми казаха, че е за 2500 литра, т.е. при мен е с два пъти по-малък обем и соленост и работи ефективно!
При включена  ув-лампа и висок редокс > 435-450, скимера почти не отделя органика със сравнение с 270-290 мВ.
Намерих старо клипче как регулирам нивото на водата. Коляното в момента е нагоре и няма органика, това го дължа на перфектно почистване на съмпа и смяна на ЧМ вода.  Също забелязах, че в съмпа новата ЧМ вода е с редокс - 370 мВ, а pH - 8.45
После като смесих водата в двата съда получих редокс - 440мВ, pH - 8.2

Aу, ау

Стоян Михов

Радвам се че враните се хранят добре, но наистина пробвайте със скариди било то и заради експеримента, дори и да няма живи със замразени може да стане.
Твоите "хищни " скариди малко ме озадачиха, но се сетих че последните години (2009-2010) в черно море са се появили едни по особени представители (Palaemon macrodactylus )първо в Румъния а после и във Варненското езеро, които са малко по хищни от обикновените. Така че когато твеоите се преселят в великите ловни полета (дано да изживеят всичките си години дълго при теб) ако можеш да ги сложиш в едно бурканче с най-силната си ракия или ако ти е жал в 70% спирт, за науката.  Същото се отнася и за морските ти игли, които също представляват интерес за науката.
Всички тези факти които сподели за скимера само могат да ме радват, тъй като аз съм известен противник на скимерите (или по-скоро на безумните цени на повечето от тях). Просто много ме е яд когато разни "реномирани" производители, като почнат да обясняват колко перфектни балончета правели техните скимери - размера, формата и способността на балончетата да прикачат разни повърхностно активни вещества ( дори имаше твърдения че тяхните балончета задържали по-дълго замърсителите, докато тези на конкурентите ги "изпускали" преди да влязат в чашката на скимера!!!!) нямат нищо общо с марката на производителя, те се подчиняват на едни и същи физични закони и за тях няма значение дали излизат от скимер за 1000 евро, от дървено камъче или от задника на хипопотам. Лошото е че няма учен, който да сравни ефективността на различните брандове скимери, тъй като като казах по-горе това, което улавят скимерите (DOC) не подлежи на тестове, тъй като все още няма разработени такива методи за солена вода, така че е голяма жътва в момента за производителите на скимери. Съгласен съм че биогени трябва да се извеждат от аквариума, но не съм съгласен че скимера е единствената алтернатива, има и други начини.
За чесъна - добре, но доколкото съм чувал се използва, ако има някакъв здравословен проблем (основно гъбичен или паразити) с рибките или ако не искат да приемат някакъв вид храна.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Коле99

Специално за Octopus *privet* *DRINK*. Абсолютно всички (ЧМ) обитатели обичат скаридите !!!  
Те бяха огромни и мисля че са Palaemon macrodactylus - родина източна азия.
За пръв път виждам такива (ЧМ) скариди с дължина 7 - 8см. и ширина - 1см.
Топло видео.

Aу, ау

Стоян Михов

Супер, даже и музикалния фон много ми хареса, как да не ядеш скариди на тази музика. Враните малко се поуплашиха от размера на гигантите, ама ще наваксат. Хубаво е че си вкарал и малко Idotea baltica, те са добра храна за зеленушките.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

MeTogu

И аз успях да се порадвам на красотата която Колето има в своят дом.Невероятен аквариум,за миг се пренесох на друго място.Толково се зазяпах че се и напих :) а Колето е страхотен домакин.
Успехи за напред колега.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

40413

Публикации: 87
Прегледи: 50501

12962

Публикации: 38
Прегледи: 29294

18028

Публикации: 2
Прегледи: 4955

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20182

12052

Публикации: 56
Прегледи: 35815