• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

опит за черноморски биотоп

Започната от jikanik, 16.05.2012 22:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Penta

И какво сега,  всеки път когато някой попадне на поста ти ще трябва да ти пише на лично за да разбере за какви диоди става дума? Сложи някакъв линк за да може форума ни да бъде полезен на хората.  Сигурен съм всеки е наясно че някой някъде продава някакви диоди,  интересно е да се намери информация от кои точно диоди има добри отзиви.

gradinarq77

Само накратко относно гадните водорасли:

Естествено рачетата ги ядат.

Но следни морски охлюви са доста ефикасни:



Имам ги от средиземното море...

jikanik

Цитат на: Стоян Михов - 03.08.2015 18:36
jikanik, колко време изкараха клоуните в черноморската вода, около година?

Не помня вече точно колко но около осем месеца живяха при мен, мисля че щяха да изкарат още дълго време т.к. по мои наблюдения се чувстваха комфортно в два пъти по-малко солената черноморска вода. Но там проблема вече стана друг. Определено малкия ми аквариум няма капацитета да се справя с присъствието на риба в него. Особено пък без скимер, след като така и не успях да направя такъв който да работи ефективно без да се налага непрекъснато да му бая за да работи изобщо. Btw мисля скоро да подменя изцяло пясъка от дъното с нов...демек да рестартирам и вече да не правя глупости от сорта на: риби, прехранване и други такива. Остава ми обаче да реша един основен въпрос - този с осветлението.

Цитат на: zx9r - 07.08.2015 12:32
Пусни едно клипче с ледовете де. Да видим разликата...

Ами да пусна, само дето в момента не мога да се похваля с добра визия в аквариума понеже заради клоуните се сдобих с доволно количество червени алги с които продължавам да се боря и до днес. :( Все пак имам някакви положителни резултати понеже в момента алги имам около 25-30% по повърхността на камъните а преди половин година алгите бяха много повече, включително и по пясъка на дъното. Сега поне пясъка ми вече е чист а лека полека и камъните се очистват. Но процеса е изключително бавен. Сифонирам все още дъното когато сменям вода, за съжаление не мога да ровя по-дълбоко а само до 1-2 см от повърхността му. В началото излизаше доволно мръсотия, вече е драстично по-малко. Интересното е че си носих наскоро водата за анализ в един тукашен магазин за морска акваристика и ми казаха че нямам нито нитрати нито фосфати. Да ама алгите упорито си седят. :( Едва ли с това се изчерпва пълния анализ на качеството на аквариумната вода но колкото-толкова. Не знам и тестовете колко са акуратни при положение че са предназначени за вода с океанска соленост?
За сега въпроса с осветлението е свързано с най-много чуденки и въпросителни у мен. Например се чудя дали не направих грешка като сложих диоди 20 000 К? Преди като имах бум на коралина светех с пури 6 700 К. Сега коралина ми с мъки се развива тук-таме. Не твърдя че само светлината му влияе като фактор, но все пак... Вярно че със синята светлина аквариума изглежда много по атрактивно но не знам това синьото дали ми помага изобщо за нещо друго? По мои наблюдения коралина в нашето море е най-добре развит по камъните където им е границата с водата, демек там където слънцето свети в/у тях с най-естествената си светлина, а тя мисля че беше около 6700К. Вече и аз не знам какво да правя с тази светлина...продължавам да експериментирам. На скоро ме питаха каква ми била дължината на вълната на осветлението, нямах (а и все още нямам) никаква представа за какво иде реч.
Ето и клипче https://drive.google.com/open?id=0BxsGWskh4Tu6S1dxUDNZSHJkZmc

Цитат на: Penta - 08.08.2015 12:34
И какво сега,  всеки път когато някой попадне на поста ти ще трябва да ти пише на лично за да разбере за какви диоди става дума? Сложи някакъв линк за да може форума ни да бъде полезен на хората.  Сигурен съм всеки е наясно че някой някъде продава някакви диоди,  интересно е да се намери информация от кои точно диоди има добри отзиви.

Не знам дали диодите ми са нещо по-специално от тези които "някой някъде продава някакви диоди". Единственото което питах продавача е за мощността им и колко келвина са и си избрах такива с 20 000 К, 3W. Линк не съм дал защо предполагам че в България има десетки (поне) търговци които внасят едни и същи китайски ЛЕД-ове а и някой модератор да не вземе да ме упрекне че правя реклама.
Това е търговеца и неговите диоди: http://olx.bg/ads/user/Pgf/

Цитат на: gradinarq77 - 20.02.2016 21:41
Само накратко относно гадните водорасли:

Естествено рачетата ги ядат.

Но следни морски охлюви са доста ефикасни:



Имам ги от средиземното море...

Това Морско ухо във вода с каква соленост го отглеждаш?

gradinarq77

Моят аквариум е средиземноморски... извинявай не се съобразих. Имам естествено и видове от черно море... но те понасят по-високата соленост, а обратно не (винаги, все пак рибата клоун ни побърка всички... :-D) Разгледах малко материали, но не съм срещал морското ухо да живее в морета с по-ниска соленост...

zx9r

 За коралина светлината е от значение, но качеството на водата определено е преди нея. Моя коралин се развива най-добре под 10-15000К. Имай пред вид, че не бях пипал нищо по осветлението, но в един момент алгите изчезнаха ВСИЧКИТЕ! И едно стръкче не остана, но и коралина започна да изчезва (не да избелява). Явно нещо свързано с водата беше станало и така половин година до преди две седмици. В момента отново започва да се появява с бързи темпове, но не се знае до кога понеже в този аквариум пак се провежда експеримент с макро алги от морето под 6500к. Ако НЕ ИСКАШ алги не прави тази грешка да слагаш такова осветление. Правя по едно клипче всяка седмица за да следя развитието на процеса. Като съм готов с резултатите може да ги споделя...  Да добавя за коралина и Черно море(по мои наблюдения). Истинския коралин(лилавия) започва от около 2м дълбочина...

jikanik

Благодаря за отговорите.
gradinarq77  *THUMBS UP*

Само един уточняващ въпрос.
Цитат на: zx9r - 09.03.2016 16:29
Ако НЕ ИСКАШ алги не прави тази грешка да слагаш такова осветление.
...имаш предвид "Ако НЕ ИСКАШ макро алги" да не слагам 6500К ли?
btw по спомен твоя аквариум беше с черноморска вода нали?

zx9r

 Каквито и да е алги(полудяват на нея). Да с черноморска е този...в другия съм на средиземноморска соленост достигната чрез естествено изпарение и доливане на морска вода.

zx9r

  Колега, това е линк към клип на експерименталния аквариум месец след старта на експеримента. Сам можеш да откриеш отговорите на някои въпроси, ако го изгледаш. От ляво свети 50 ватов диод на 6500к с леща на 60 градуса. Осветява половината площ. Забележи разликите между двете половини...

gradinarq77

Между другото от къде имаш тия яки камъни?! СУУУУУПЕР ГОТИНИ...

jikanik

Видях разликата. По лявото стъкло отвътре имаш зелени водорасли, от само себе си предполагам са се захванали там? И още един въпрос, осветлението в дясната половина с каква цветна температура е, 10000-15000К (или по-конкретно)?
А камъните ми са все от нашето море, като гмуркам се оглеждам и за някой интересен камък и така съм ги събрал. Единия голям е от района на Шабла а другия от рифа на Карабурун на Шкорпиловци. Между другото камъните по дъното около Русалка са много инересни и красиви но досега там малък размер, подходящ като за мен, все още не съм виждал.

zx9r

10000к-2бр.по 10вата и 1бр.20 ватов на 15000к

gradinarq77

Това крушки ли са? Откъде се вземат, на каква цена? Не съм попаднал на повече от 6500 К...

jikanik


Similar topics (5)

57152

Започната от IcyLand


Публикации: 18
Прегледи: 44627

17715

Започната от Cabral


Публикации: 49
Прегледи: 37744

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20184

18028

Публикации: 2
Прегледи: 4955

33362

Публикации: 10
Прегледи: 10879