• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

опит за черноморски биотоп

Започната от jikanik, 16.05.2012 22:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jikanik

zx9r  *DRINK*

А това е обещаната статия за пленума:
Plenum - Jaubert's Monaco system

Съжалявам че качеството е такова, наложи се да я преснимам с фотоапарата защото от сканирането резултатите бяха още по-плачевни.

jikanik

някой да знае какво е това?



днес го остъргах на 11 метра от някакви стари метални съоръжения под водата
образувало се е на колонии по тях
представлява около 2-3 мм дебел слой, по повърхноста на който са тези "звездички"
имаше и други по форма и цвят десени  :-D
предполагам е някаква морска гъба
интересува ме как се нарича това, какви условия изисква и дали/как мога да го развъдя в моето море :)
*DRINK*

Еднорог

Привет, на мен това ми прилича на Botryllus schlosseri или някой сходен вид; това са асцидии. B. schlosseri е колониален, "звездичките" всъщност са колонии от отделни индивиди, до 12-тина на брой. Много варират като оцветяване.
Инак те живеят в плитки води, до 10-15 м, по разнообразни повърхности - от скали, през потопени предмети, та до повърността на растения и черупки на животни. Справят се и в доста замърсени води. Филтратори са, хранят се с хранителни частици от водата, така си получават и кислорода, при преминаването на водата през тях. За Черно море не съм виждала данни, но ето че явно и в него го има.
Но да си каже и Октоподът тежката дума, дали е това.
А как се гледа в аквариум, нямам представа - явно не е особено взискателен вид, стига да има какво да си взема за храна от водата.


abaro

Здравей,
И на мен ми бяха изкарали от морето такива асцидии, но заради мнението на Коле99 че трудно оцеляват, ги прехвърлих на Камос, за неговия черноморски. И там не оживяха, за съжаление. Ето темата - http://aquariumbg.com/forum/solenovodnite-akvariumi-na-chlenovete-na-foruma/na-pat-sam-da-glatna-solena-voda/105/
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

jikanik


kamos

При мен не оцеляха, щото едно куче, няколко скариди и раци се надпреварваха да ги ядат....
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

jikanik

kamos, кофти
сега ме е жал за гадинките за дето ги изстъргах от морето, а изглеждат страхотно под водата
до колкото разбирам от темата на abaro при теб асцидиите са дошли с камъка оригинално прикрепени в/у него?
моите на всичко отгоре са и отделени
тук прочетох как се размножават, което ме навежда на мисълта че един път отделени от повърхността в/у която са се развили по-скоро ще е невъзможно да се прихванат отново във възрастен стадий
един път в година, пролет-ранно лято, колонията отделя до няколко хиляди яйца от които в последствие се излюпват ларви (ampullae) подобни на попови лъжички, в рамките на няколко часа вече излюпената ларва се закрепя с главата към твърда повърхност след което метаморфозира до организъм който чрез делене образува колонията

zx9r

Колега до къде я докара с водораслите? :-)

jikanik

Ами последната ми комбинация е от три пури:
2 бр - 6500 К
1 бр - Actinic Blue
и нещата определено вървят на добре.

В началото се образуваха дълги зелени водорасли захванати на самото "дуло" на потопяемите помпи, с помощта на които създавам течение в аквариума, и растяха много бързо като се налагаше често да ги подрязвам. В един момент обаче започнаха да се появяват едни много нежни червени водорасли и зелените спряха да растат. Това червено водорасло сега го имам само на един камък и продължава да расте. Имам също така и едни други червени като къси клончета които се появяват на много места но растат много бавно. Интересното обаче е с коралина, два вида е: червен и синьо-лилав. Расте навсякъде на поразия. Дори стана и триизмерен и набъбна в обем като юфка в/у помпите и кабелите им където е по-близо до светлината. За съжаление нямам с какво да направя снимки сега освен с телефона.



Днес завърших един експеримент и сега ще споделя резултатите от него.
Исках да видя какви ще са параметрите на водата ако два месеца не подменям вода с прясна от морето и дали ще се установи някакво равновесие за този период. Доливах само с вода от кана Брита за да компенсирам изпаренията. На скимера камъчето явно се запуши и още отпреди месец не върши абсолютно никаква работа. Имам една гъбичка на всмукателния вход на една от помпите която за около седмица нормално се затлачва с кафеникава лепкава тиня.
Ежедневно обаче добавях следните химически съединения с цел поддържане на карбонатна твърдост и нива на калций и магнезий.

4 ml NaHCO3 (натриев бикарбонат) - разтвор 400 гр в 5 литра сладка вода
0,4 ml CaCL2 (калциев хлорид) - разтвор 1 кг в 1,5 литра сладка вода
0,1 ml разтвор на MgCL2 (магнезиев хлорид) + MgSO4 (магнезиев сулфат) - точните пропорции на разтвора в момента не мога да кажа т.к. съм загубил бележката но ако някой се интересува ще я открия и ще ги дам

След добавянето на натриевия бикарбонат и калциев хлорид в аквариумната вода те се свързват в калциев хидрокарбонат CaHCO3 и натриев хлорид NaCL. От това имах леко опасение че водата може постепенно да си повиши солеността но крайния резултат е задоволителен.

Днешните измервания показаха следното:

                                                       прясна морска вода                     аквариумната вода
Ca (калций)                              -          240 mg/l                                             260 mg/l
Mg (магнезий)                          -          660 mg/l                                             640 mg/l
KH (карбонатна твърдост)    -              6                                                     6-7
pH                                              -           8,3                                                         8
Соленост                                  -          17,5 ‰                                                  18 ‰
NO3 (нитрати)                         -               0 mg/l                                               <5 mg/l

Гадините видимо са в добра кондиция, папат, активни са, раците растат и сменят хитинова обвивка. Есента добавих и 2 малки морски кучки които бавно растат и имат хубава окраска. Асцидиите не можаха да се хванат въпреки огромното ми желание. За тях ще направя още един опит като този път ще ги вкарам в аквариума заедно с това в/у което ги намеря захванати в морето, ако и тогава не се задържат се отказвам от тях. Търся подходяща храна с която да мога да храня филтриращите организми като миди, миниатюрните актинии и наскоро открих в/у един от камъните 2 гадини които са нещо като тръбички които определено също филтрират. За сега това е новото.
:)

jikanik

да допълня само за пропорцията на магнезия
MgCL2 (400гр) + MgSO4 (240гр) се доливат с вода до литър и половина

jikanik

някой може ли да даде съвет как да се отърва от тези червени водорасли които бавно се разпространяват навсякъде по камъните ми и не ме кефят?



zx9r

 Колкото по-малко е натоварен аквариума толкова по-малко водорасли има... Аз си начесах крастата с тях и вече не искам и да чуя за алги,но много трудно се махат гадовете


jikanik

Привет. Мисля че разбрах от къде идва част от проблема с тези червени алги и водорасли. Бях си направил "климатик" с елемент на Пелтие, с помощта на който лятото успях да поддържам температурата в аквариума с до 7-8 градуса по-ниска от околната. Проблема явно е бил в това че за топлообменник с водата използвах алуминиев радиатор от компютър. Тук, в един магазин за акваристика, ми казаха че алуминия реагира с морската вода и нарушава баланса на водата (на микро елементите предполагам). Отстраних климатика от аквариума, и без това вече дойдоха хладните месеци, и ситуацията за моя радост започна да се подобрява. От няколко месеца съм спрял и всякакво подаване на допълнителни неща като натриев бикарбонат; калциев хлорид; магнезиев хлорид и магнезиев сулфат. Май се оказва че поради факта че рецептите по които правих дозировките са си за рифови системи то за моята черноморска вода не "работят" адекватно, и вероятно допълнително разбалансират ситуацията.  Забелязвам също така че 3 вида от обитателите ми в аквариума явно се хранят с част от тези нежелани алги и допринасят допълнително за почистването. Ето ги и тях: линк линк линк - това последното не съм много сигурен дали е точно то, но със сигурност много прилича.
Като цяло съм минимизирал участието на техника в системата. Уейвмейкър, осветление и механичен филтър с добавени гранулки от активен въглен и фосфат ремувър във филтъра, които подменям на всяка смяна на водата. Вода сменям на седмица - до 10 дена, 2/3ти от обема й, с прясна от морето. И така, надявам се че нещата ще потръгнат по на добре. :) Аа да се похваля, дадоха ми 2 клоуна, аз не вярвах че ще се адаптират но уви, стана вече половин година си живеят в черноморската вода и като ги гледам се чувстват много добре..хранят се, играят си. :)

снимка - цък

Similar topics (5)

36353

Започната от борислав


Публикации: 25
Прегледи: 20184

18028

Публикации: 2
Прегледи: 4955

33362

Публикации: 10
Прегледи: 10879

12052

Публикации: 56
Прегледи: 35825

57152

Започната от IcyLand


Публикации: 18
Прегледи: 44622