• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.01.2021 11:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черноморски/малък/

Започната от Cabral, 14.05.2009 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Миряна

Естествено, че съм била малка, но за 20 години съм видяла лично какво става и придобила опит. Както казах по-горе траленето нанася екологична вреда, а и липсват квоти за улов относно рапана. Иначе законодателя е въвел категорична забрана за дънното тралене, но това изобщо не е достатъчно и не решава проблема ( за мен не са въведени строги мерки, по отношение на този проблем).

wwladoo

Браво  ха  така  скарай   им  се  може  и  по  строго  не  се  наядоха!!!!!! ;-) :-D
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Cabral

Спокойно, човек от хиляди години се мъчи да изтреби вредителите и досега не е успял с нито един. Цялото човечество да впрегне всичките си усилия за да унищожи природата няма да успее да направи нищо забележимо. Кончета не виждате, защото сте на години/не се обиждайте/. Като деца сте се врели навсякъде с очилата, а сега влезете до колене и решавате, че няма. Те са във водорослите, защото в морето винаги има течение, се захващат за някое водорасло, с което плуват. като видите някое малко водорасло да се държи странно, вероятно е с водно конче. Щом в моя аквариум всичко е наред, значи природата е непобедима. Направих огромна грешка от мързел и сложих на раците "сурими" и защото не го ядоха, след това и няколко парчета скумрия, която веднага отнесоха по укритията. Но след 2 дни се появи такава страшна воня, че жената щеше да ме изхвърли с аквариума. Беше страшно. И в цялата дандания фира даде само една игла. Последният път бяха 9, а при това чистене - 8. Но може да я е изял е някой рак. Раците си бяха в цветущо здраве. Измих пясъка със сладка вода, защото не ми се хабеше морска. Мих го на принципа на центрофугата - сипваш вода и бъркаш яко с ръка, след това изхвърляш водата. Измих и камъните със сладка и смених цялата вода. Резултатът, че миризмата се чустваше само като се наведеш, а след 2-3 дни взе да надделява миризмата на море. намерих корубите на 2 малки рачета, по 5-6 мм. Всичко друго, коего живееше в пясъка си оцеля. даже докато бърках пясъка най-големият рак се опита да изяде следващият по размер. Храня иглите с чернодробна, както каза Камос, само гледам да я стрия максимално, раците ако искат да я ядат, повече няма да им слагам нищо. Иглите растат нормално, някой повече. Интересно е, че са с различни цветове - има една чисто зелена, 1-2 по-светли, другите са тъмни и някой са на ивици.

Та като го гледате това, как мислите, че трала ще им навреди? Този червяк оцеля в сладка вода и 10 м. бъркане с две ръце:
Тази е от по-светлите.Междувпрочем, макар в 25 литра природата взе мерки и кагато водата издаде багажа, веднага по-камъните се появи нещо като червена ръжда, вероятно бактерии, които ядат развилите се гадости, растяха буквално с часове, а след това постепенно изчезнаха. Не е това, дето е на камъка с червея, онова червено беше по-особено и стоеше по-грапаво.

kamos

Освен чернодробна можеш да им даваш и артемия - излюпена или декапсулирана и двете ги ядат.
Махай раците, само вдигат шум нощем, а денем се крият.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

N.Nobs

Вие си говорете, аз после ще почистя  :karamse:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ASH

Що бе?
Не ти ли е много интересно?

Cabral

Цитат на: kamos в 24.06.2009 18:06
Освен чернодробна можеш да им даваш и артемия - излюпена или декапсулирана и двете ги ядат.
Махай раците, само вдигат шум нощем, а денем се крият.


Аз ги хранех с артемия, но е малко трудно, защото съм с бебе и съм в сграда, която работи като хотел, а помпата шуми, не много но се чува. Декапсулирана не знам какво е. Раците не ги вадя, защото са от малките, повечето не минават няколко милиметна. Има един по-голям, но е от самото начало и не ми се маха. Има и 2-3 колкото 1-2 ст., които си бродят из района. Държа ги за да създам максимално близка до естествената среда. Периодично вадя камъни и ги слагам в една кофа, за 20-30 м., а след това ги връщам в морето, а кофата е пълна със всякаква гад, която сипвам в аквариума. Дъното е като живо, непрекъснато мърда, по водораслите се разхождат всякакви буболечки, резултатът аквариума се поддържа само от един дюнапренен филтър - помпа за 22 лв. Естествено ако има риби ще им видят сметката за няколко часа, големите игли ги кълвяха, а снимах и една малка в люта битка с едно дребно нещо, не знаех даже, дали иглата го яде или то нея, но накрая иглата с много зор го глътна.

Битки:

Иглата се бори с дребна бубулечка, голяма колкото главата й.}|{opukc

Цитат на: ASH в 24.06.2009 21:09
Що бе?
Не ти ли е много интересно?


Интересно му е бе, но това не му пречи да те забърше, както и мене! :-D

kamos

Декапсулирана артемия - от артемията залежала на склад по технологичен път / най-вече химически/ се отделя вътрешното, меко съдържание от яйцето а твърдата черупка се изхвърля. Не е толкова качествена като излюпената артемия но става за черноморски аквариум.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Cabral

Здравей Камос,
Видях в София замразена артемия, предполагам, че е това.
Днес влизах в морето, за да кончета. Хванах 4 и три скариди. Хварах и една малка кучка, около 3 см., но не смея да я пусна в аквариума, за да ве ми изяде малките игли. Те растат, но много по-бавно от тези  морето. При мене бяха от първите, които се излюпват - през май, но днес видях много поне 3 пъти по-големи. Верно от други видове, които стават 2 пъти по-големи от моите, но така или иначе в морето растат бързо. Предимството е, че в аквариум оцеляват много повече. За пръв път попаднах на камък със сини обраствания, на 4-5 м. дълбочина. Беше голям за аквариума и не го взех, но цялата му долна страна беше с тези обраствания, полупрозрачни, около 2 мм дебели с хубав син цвят, досега бях виждал такива, но безцветни. Мисля, че тук могат да се намерят много добри камъни, стига да понесат висока соленост, намирал съм с почти пълна обраслост.

За екологията на морето.

Тази година морето беше много лошо. От началото на май чак тези дни имаше спокойно море. Влизах преди 15-20 дни. Всичко долу беше смляно от вълнението и теченията. По камъните бяха останали предимно кафяви водорасли, а салатата откъсната гниеше и се носеше по дъното. Днес, след 2 седмици всичко беше един зелен килим, от който не се виждаше нито дъно, нито камъни. Все едно си на друго място. Това нещо няма унищожаване, и с химически препарати да го съсипеш - след 2-3 седмици ще си е същото.

N.Nobs

Декапсулираната артемия и замразената не са едно и също.Замразената я ловят вече голяма от солниците и я замразяват, декапсулираната е вътрешноста на яицата на артемията, на които както каза Камос по химически път е махната обвивката.
Ако си от София или имаш път насам мога да ти подаря една кутийка декапсулирана артемия.Ползвал съм малко от нея, но основното количество си е на лице  *DRINK*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Cabral

Благодара ти Нобс, но сега съм на Сл.бряг. Храната действително започна да ми става проблем, защото по някаква причина вече във водораслите няма почти никакви животинки. Преместих малките игли в един 10 литров, за да ги храня със стрита чернодробна. явно ще трябва да пускам пак артемия.

Относно температурата. Снощи беше най-топлата вечер в района и за малко всичко да издаде багажа. Нямам термометър, но водата беше много топла., а кончетата и две възрастни игли/хванах ги с кончетата/ едвам дишаха, пс-точно едното конче бише полумъртво. Малките игли бяха по-добре, защото са с външна помпа в малък аквариум/пласмасова кутия/, но при 25 - 30 л. вода и вътрешна помпа големият беше като супа. Единствено скаридите се чустваха прекрасно. Аз хванах 3, 2 големи, едната с хайвер, и една малка, дето плува като луда. Големите линяха, защото имаше поне една обвивка на дъното. Та и трите в жегата си бяха много добре. Пуснах климатик и на сутринта, при 21-22 градуса всичко беше добре и определено им харесваше по-студената вода. Иглите плуваха непрекъснато, докато когато водата е топла се скатават из водораслите.

За кончетата. Съществува мнение, че за тях трябва спокойна вода. Може, но и при силно течение се чустват добре. Аз съм с 1000л/час на няма и 30 л. вода, върти като лудо, но те се увиват около някое водорасло и не дават вид, че течението им пречи и най-малко.

Много важно за морски аквариум/много повече от слъдководен/. Спирането на подаване на въздух повече от 3-4 часа според мен е сигурна смърт. Очевидно морските риби не са в състояние да дишат атмосферен, като много слъдководни, нито и през ум им минава, да отидат на повърхноста. нямат такъв инстинкт, защото в морето, за разлика от реките няма дефицит на кислород.

kamos

Грубо казано при черноморския аквариум колкото по добре е аериран толкова по високи температури могат да издържат обитателите. Предела е 29 градуса за кучетата, лапините, иглите, кончетата и барбунята.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

N.Nobs

Цитат на: kamos в 05.07.2009 09:09
Предела е 29 градуса за кучетата, лапините, иглите, кончетата и барбунята.


Много се радвам на такива верни последователи на другаря Менгеле  :-D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

kamos

Даа за съжаление това беше опитно установено наскоро.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...