• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Черноморски/малък/

Започната от Cabral, 14.05.2009 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Cabral

Прочетох в една от темите следното:

Тази новина хич не е добра!!!
Повечето игли, шилото и морското конче са в Червената книга на Черно море, а кончето и една от иглите са дори и в Световната червена книга.
Аз ако бях на твое място щях страшно много да се ядосам!!!


Във всяка червена книга има много видове. Това не означава нищо, ако съответният вид няма определен статут. Статутите са различни и са за определен район. Ние сме приели /за Черно море/ - изчезнал, рядък, застрашен от изчезване. По IUCN -  International Union for Conservation of Nature са: EX - изчезнал; EW - изчезнал в дивата природа;    CR - критично застрашен; EN - застрашен; VU - уязвим; LR - с малък риск.

Регионът е много важен, защото освен хората, комарите и хлебарките, другите животни живеят в определени райони. Морското конче винаги е било рядко по Украинското крайбрежие, а от 1999 г. не е хващано. Вероятно в тяхната Червена книга то ще е със статут "З" - застрашено от изчезване, но в българската, турската и грузинската няма да е със статут, но ще го има в списъка. Деветиглата бодливка е застрашена в България, но другаде си я има и затова няма такъв статут. Атлантическата есетра е застрашена навсякъде, където се среща, морската бяла риба също, но с изключение на Азовско море, където е в огромни количества и някой части украинското крайбрежие. Скумрията навсякъде е в изобилие, но от 1968 г. не навлиза в Черно море и се води застрашена. Тунецът и рибата меч се водят застрашени по IUCN, но нямат статут при нас, защото навлизат рядко в Черно море, макар да се предполага, че жълтият тунец е хвърлял хайвер по източните части. Това, че се водят застрашени естествено не пречи да се ловят навсякъде напълно законно и в огромни количества.

Темата е дълга, но във връзката й с черноморската акваристика трябва да кажа, че нито една риба, която става за аквариум няма статут на застрашена от изчезване или рядка, като изключим деветиглата бодливка, която пък може да се купи от производител. Морското конче е със статут на застрашено в IUCN, но това касае определени райони, при нас няма статут. Иглите нямат статут никъде,  лапините също, от кучките само Aidablennius sphynx е със статут по IUCN, но не и в Черно море, същото е и с Callionymus belenus - малката морска мишка и заргана, макар че заргана иска много голям аквариум, а малката морска мишка не може да се хване по нашето крайбрежие, защото никога не е живяла по него. Без значение имат ли статут или не, кончето и иглите са в огромни количества/като изклучим една, която винаги си е била рядка/, същото е с кучките, лапините, морските мишки и по екзотичните като дракон, скорпид, звездоброец, попчета и искащите огромни аквариуми калкан, лисица, котка, лаврак, ципура/внасят се от Гърция живи за консумация/, зарган и т.н.


kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

ASH


Divane

Щом казваш,че е пълно с кончета и игли...
Аз говоря за времената,когато се бутаха между краката ти на всеки плаж,не за затънтените места ..
По това съдя,че вече са изчезващ вид и с право са в Червената книга.. от статути не разбирам и не искам да споря  :-)

Миряна

За водните кончета ми прави впечатление, че ги виждам всяка година само края на лятото на опредлен плаж "Аркутино", там е песъчливо и мътно през повечето време. Иначе за морските игли не съм забелязала да липсват.
Но е факт, че от застрояването много боклук и фекалии се изхвърлят в морето и например шофьорския плаж на "Дюни" не е останало нищо от това което беше преди, нито миди (които сме брали с килограми), нито рапани,нито риби...нищо, само скала.  :duvar:

Divane

таковахме му таковането на морето.. :'(

tishovsx

Аз съм оптимист, все още има накъде да го замърсяваме, има има.. :-!
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Cabral

След 8 дни се прибрах и започнах да чистя аквариума, защото предположих, че е работа  която отнема 15-20 м. Тук никой не е предупредил, че това е приключение което продължава от сутрин до вечер. Исках да видя колко малки игли са останали и нямаше начин. Живи намерих 9 бр., макар че рядко се виждаха повече от 2-3 наведнъж заради многото водорасли. Сега малко ги намалих. Пораснали са с може би 1 см., а откакто се родиха 1,5 см. Предполагам, че бяха около 2 - 2,5 см., а сега са около 4 см. На око, ако ги премеря ще умрат, още за много нежни. И при тях има поне 3 по-едри, които плуват и се хранят най-много. Те обикновенно плуват из аквариума, а по-дребните са между камъните. Случайно схванах начинът им на хравеве и сега определено се хранят добре. В началото бях увил филтъра с кърпа, за да не ги засмуче, но сега видях, че 4 са си запазили територия около него и се хранят с порченцата храна, които филтъра върти. Животното дето ровеше се оказа пораснал рак, който отново се окопа под кавъка и дебне иглите. Мислих да го махна, но все пак и той душа носи и го оставих. Големите игли ще ги пусна и ще хвана днес-утре 4 кончета. Риби не смея, защото ще изядат иглите. Мисля, че след като се хранят поне лидерите ще оцелеят.
Руснах вчера едно парче банан на рака, но въобще не му обърна внимание, днес ще му купя риба. Освен него има поне още 7-8 от няколко милиметра до 1-1,5 см. диаметър. Появиха се и някакви бобулечки, които се ядад една друга. В началото мислех, че ще нападат и иглите, но не съм забелязал такива неща.


miTko

 *offtopic
И за растенията важи това, написано горе. Повечето мъхове в Бълагрия са със статус LR. Те тези, които са критично застрашени обикновено са много редки и се намират на точно определени места, известни на специалистите. За радост мъховете не знам да представляват търговси интерес, поне за сега. Причина за изчеването им може да бъде косвена, т.е. промяна на средата в която живеят.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Cabral

Хубаво е да се отвори тема за екология, за да се говори подробно. За мъховете не знам, защото рядхо ходя по планини, но в книги съч чел, че и при динозаврите имало моменти, когато намалявали. Мога да говоря компетентно за Несебърският залив, където плувам от 40 г. Тогава кончетата баха рядкост. Хващаха се наистина рядко и местната туристическа индустрия се захранваше със сушени кончета от рибарските мрежи. Морски игли винаги е имало в изобилие. Масово започнаха да се срещат морски кончета от 10-15 г., като под масово разбирам да можеш да хванеш или видиш поне 20 за 1 час. Преди 6-7 години се появиха също масово скорпиди и звездобройци. Дори имаше една година, когато драни скорпиди се продаваха на килограм, примерно преди 5-6 г. Защото говорим за море и хищншцш това няма как да не е довело до намаляването на друг вид риба, вероятно някой попчета, което пък до и до други размествания във видовете с които едните и другите се хранят и т.н. Защото това е Природа. А природата е коренно различна от това, което еколозите ни представят, че е нещо, което сме длъжни да пазим консервирано. Върху това е изградена тяхната религия, но и това я превръща в карикатура, защото природата е динамична, тя живее и се мени непрекъснато. Възможността на човек да й влияе е абсолютна нула, което се потвърждава от хилядолетната война на хората с комари, плъхове, мухи и всякаква друга гад. Навремето имаше пионерски разкази, как добрите деца ходят да ловят порове и хомяци, които ядели хляба на прогресивната част от народа и въпреки, че децата ловели много и ги пишели по стенвестниците, следващата година хомяците, поровете и децата били още повече. След като разкулачихме прогресивното човечество и се изнесохме към градовете спряхме да трепем порове и хомяци, оставихме ги на самотек, така да се каже, но те взеха да намаляват и изчезнаха като еколог от работа. Причината се оказала, че пустата гад живее около хората и от труда им и кагото хората дадат фира изчезват и хомяците, защото храната свършва. В смисъл не изчезват съвсем, а намаляват значително, защото токива неща в историята ставали често - войни, чуми, други мероприятия, и след време земята пак започвала да се обработва и хайванчетата тлъзвали отново. Това е природата, колкото зор да си даваш - не мож я утищожи.

За замърсяването да се обади някой от Ловеч. Преди 20 г. бях в хотела над реката, където маса народ ловеше риба, а реката беше страшно красива във всички цветове на петролната дъга. Оказа се, че е пълно с риба, но никой не я яде, защото смърди на нафта. Очевидно замърсяването пречи на хората, не на животните.

wwladoo

Цитат на: ^^Мирянка - Мърморянка^^ в 13.06.2009 18:06
За водните кончета ми прави впечатление, че ги виждам всяка година само края на лятото на опредлен плаж "Аркутино", там е песъчливо и мътно през повечето време. Иначе за морските игли не съм забелязала да липсват.
Но е факт, че от застрояването много боклук и фекалии се изхвърлят в морето и например шофьорския плаж на "Дюни" не е останало нищо от това което беше преди, нито миди (които сме брали с килограми), нито рапани,нито риби...нищо, само скала.  :duvar:
*offtopic   Хайде  и  аз   да  се  намеся  малко  за  нашето  Черноморие---Мирянка   мидичките  моето  момиче  поизчезнаха  от  някои  места  не  само  поради  мръсотията ----те   са  естествения  филтър  на  Черно   Море  затова  на  някои  места  миришат   лекичко   на  нафтичка----  а  и  заради  най  големия  си  враг  който  ги  унищожава  тотално ----  рапанчето  ----чиито  родина   изобщо  не  е  Черно  Море  ---ако  не  си  запозната    а  е  привнесен     доколкото  съм  запознат  от  Японско   море   и  положението  беше  много  лошо--цели  популации  миди   унищожени  --плажове   обикновенно  неизползвани  масово  от  хората  покрити  с  празни   мидени   черупки   а  те  са  естествения   филтър  както  ти  писах  по  горе  ---   добре  че  някои  хора  тъй   наречените   мут.....и  се  светнаха    че  в  някои  държави  са   деликатес   и  вървят   доста  скъпо  по  заведенията   и  решиха  да  правят   пари  и  правиха  известен  брой   години  ---рапаните  се  изнасяха  за  държави  като  Италия-Япония   и   т.  н.     не   че   сега  не  се  изнасят   с  тая  разлика  че  сега  легално    а  тогава  нелегално  ---  и  по  по  лош  начин  промишлено  чрез  тралене ---който  е  запознат  знае  какво  значи  това  за  фауната  --- лично  съм  виждал  в  бившата   Славянка  --комбината  за  рибни  консерви  в  Бургас  до  миналата  година  да  се  изнасят  празни  черупки  от  рапани   със  самосвали  --деликатеса  се  изнася!!За  тази  година  не  зная  затегнаха  охраната  и  по  трудно  пускат  рибари  на  кея  на  Славянка!!!От  една  страна  добре  унищожават  рапана  от  там  мидите  се  увеличават  нооо  начина  по  който  го  правят   фауната  заминава  --  аз  поне  не  зная  друг  начин  за  ловене  на  рапани  в  промишлени  количества   освен  тралене  --ако  някой  знае  може  да  ме  обори  !!!!Изобщо  ....Колкото  до  морските  игли  и  кончета  където  си  ги  е  имало последните  30  г.   пак  си  ги  има  --  на  Влас  срещу  вилната  зона  на  Елените  също  надолу  по  Южното  Черноморие  също    е  имаше   и  на бургаския  плаж  предииии  много  години  игли  но  сега  няма  или  са  голяма  рядкост   !!!!А  не  ми  се  мисли  ако  господата  горе  все  пак  решат  да  направят  проекта  с  плаващите  буюве    за  разтоварване  на  танкери   в  Бургаския  залив  въпреки  че  имаще  референдуми   и  протести   и  в  Черноморец   и   в  Поморие  !!Хайде  че  се  отплеснах  !!!Хубаво  е  да  се  направи  една  тема  за  екология  както  някой   колега  беше  споменал   по  горе  и   всеки  да  сподели  нещо  не  че  нещо  ще  се  промени  но  все  пак  си  мисля  че  чрез   това  малко  или  много  може  да  се  промени  съзнанието  е  той  който  го  няма  дори  и  закърняло  го  няма  !!!Черноморски  поздрав  от  wwladoo!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Миряна

 :-) Знам ги тези неща Владо, само дадох пример с шофьорския плаж на "Дюни". Моето семейство е рибарско или по точно се занимаваме с подводен риболов. От малка съм израснала на плажа от 8 до 8 вечерта и обикаляме лятото цялото южно черноморие и съм много добре запозната със ситуацията, знам къде има миди и къде няма, а рапаните откакто са пренеси изкуствено винаги си ги е имало в огромни количества. Вярно е,че морксия охлюв се храни с миди, но и миди винаги си е имало.В България не са въведени мерки все още по отношение на траленето.

denbosch

Тази тема съм я пропуснал,а явно отвсякъде може да се научи нещо.Не знаех,че иглите и кончетата са в Червената книга :-[-миналото лято на Слънчев ден редовно хващах игли на синчето да им се радва,след час ги връщахме в морето за да не дадат фира.Тази година ще пропусна :-[.Но игли си има и покрай Варна и то се срещат често,срещал съм и кончета,но по рядко,хващал съм само едно.

wwladoo

Цитат на: ^^Мирянка - Мърморянка^^ в 24.06.2009 10:10
:-) Знам ги тези неща Владо, само дадох пример с шофьорския плаж на "Дюни". Моето семейство е рибарско или по точно се занимаваме с подводен риболов. От малка съм израснала на плажа от 8 до 8 вечерта и обикаляме лятото цялото южно черноморие и съм много добре запозната със ситуацията, знам къде има миди и къде няма, а рапаните откакто са пренеси изкуствено винаги си ги е имало в огромни количества. Вярно е,че морксия охлюв се храни с миди, но и миди винаги си е имало.В България не са въведени мерки все още по отношение на траленето.
---------------------    Някои   неща  няма  как  лично  да  ги  знаеш  защото  когато   са  се  случвали  или  не  си  била  родена  или     си  била  много  малка  за спомени   освен  родителите  ти  да  са  ги  коментирали!!!!А   траленето   е   изрично   забранено  ама   както  има  един   лаф  ------не  е  отменено!!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

meshov

Искам само да добавя че някога когато Синеморец беше забранен за "нашественици" на южния му плаж имаше всичко и игли и кончета, дори ми се струваха в повече..... сега за седмица ако видя по 1 се радвам.
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.