• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черноморски/малък/

Започната от Cabral, 14.05.2009 16:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Cabral

Тези дни направих един малък черноморски аквариум - 55х25, в.35, - 48 л. Около 8 см. грунд само от едра фракция пясък от прибоя при Оазис/Северният плаж на Несебър/ - малки камъчета, натрошени миди, смесено със сравнително едър пясък. Водата беше 20 градуса и извадих живи камъни от около 2 м. дълбочина, общо около 15 кг. Камъните по-живи от идеите на Ленин - обрасли със  ситни миди и няколко вида водорасли, от тях се пръкнаха 3-4 дребни рачета и всякаква друга гад, плуваща и пълзяща. Специално ги избирах да са малки, заради размера на аквариума. Освен камъните аквариума събра и около 30 л. морска вода. Оборудването е една помпа от 1200л/ч с дюнапрен, която върти водата със страшна сила. Целта ми беше да пробвам първо дали водораслите ще се задържат по камъните. Интересно, течението ги развява като знаме, но те си седят. Не съм им сложил още лампа и им пускам по няколко часа дневна светлина/дърпам пердето/. Водата е кристално чиста, а водораслите в цветущо здраве. Въртях камъните по всякакъв начин, те пусках струята да върти всичко, ту слагах камък пред отвора на помпата, все едно засега държат, даже морската салата, която се откъсна/части от нея, повечето си седи по камъните/ си живее около помпата.
Бях взел каулерпа, която мислих да аклиматизирам постепенно и да я сложа в аквариума, но ме домързя и един ден я държах на около 26-27 промила, на другият я пуснах в аквариума. Като я гледам бере душа, но поне видимо не умира.
С рибите направих някой грешки. Взех от един рибар звездоброец/морски бик по несебърски/ и една писия. Звездобройците бяха два, но единият ми се мидя с рани от мрежата и го пуснах в морето. Хем знаех, че не са за аквариум, ама... Звездоброецът си живее заровен в пясъка и не мърда, виждат му се само очите и един изръстък от езика. Защото аквариумът е несъразмерен за него, а и дъното не е чист пясък, добичето седи и не мърда по никакъв начин. През два три часа го пробвам да не е умрял, като го побутваш известно време, но не малко, се размърдва и духва нанякъде, а защото има много малко място прави опити да изскочи навън. След това пак ляга на дъното и с часове не мърда, даже хрилете му не шават. До следващата проверка. Писията също не може да се зарови, маскирала се е като грунда и от време на време хуква да обикаля. И двете са прекалено големи за аквариума и ще ги връщам в морето, освен ако Камос или някой друг не ги иска. Всъщност аз ги взех от негов чичо, защото човекът каза, че имал племенник с морски аквариум, а не вярвам в Несебър да са много.

Снимки съм направил много, но съм забравил кабела и не мога да ги прехвърля в комп., тези дни ще търся начин да ги пусна.

Камос, аз съм на Сл.бряг - 0888721738, ако си в Несебър ми се обади да обменим опит. По точно ти, защото моят е от няколко дни.

Деян

Евала!  *thanks
: 14.05.2009г 19:07ч
То на вас вие е лесно, като трябва смяна отиваш на плажа, наливаш една туба водица и си готов.  :-D

tishovsx

Не им е лесно хич, требе да я мъкнат, да прескачат руси банбини оплезили се на плажа....абе мъка *ROFL*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

 *offtopic Тишо, няма ли да покажеш твоята "саламура", да видим дали ти стига до ...... колене! :-D
Разни мои АКВАРИУМИ 

Cabral

Звездоброецът се зарови и продължава да не мърда, вижда се само защото си е опрял част от главата в страничното стъкло, писията е легнала върху него и откакто са заедно са неразделни. Няколко пъти я гоних от главата на добичето, но тя се връща мигновенно, а и бичето не протестира. Водораслите са в идеално състояние, само каулерпата или умира много бавно, или боледува, но крепи положението.

tishovsx

Митак, мани не е за показване, видях се в приключение парично *NO*
До тука са около 1500 уева, а съм само в началото  :duvar:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Raven

Разправях ти аз....
ма ти  рупаш ли ,рупаш... :-PБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

kamos

Като се видим тия дни ще ти обясня по подробно.
На прима виста - седмична смяна 40 процента.
Население - с водораслите ще издържи до три рибки, без скимер. При наличие и на скимер още една или две.
Водораслите са друга тема. Салатата иска силно осветление - ват на литър. Другите искат много по малко, но всички видове умират за ден два ако няма силно и постоянно течение.
За пясъка - аз предпочитам този от Морска гара в стария град. Предимно е от натрошени мидени черупки и е ситен.
Звездоброеца е другото име на морския дракон. Внимавай с него щото шипа му е отровен и много боли. Той е риба която ще стои заровена в пясъка непрекъснато. Не е атрактивен.
Писията е от същия калибър. Най-добре ги върни в морето.
За твоя аквариум ти трябват или морски кучета /рибарите им викат саляра/ или лапини.
Може и от двата вида при мен са така.
Тези рибки са подходящи защото обитават крайбрежната зона и издържат на високи температури до 28 градуса.
Най-подходяща за тях храна, която да не цапа и да не разваля водата е сушения гамарус. Като се видим ще ти кажа откъде да си го набавиш.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Cabral

Първи вид на аквариума отпред:
И отзад:
Първи обитатели, няколко морски кончета и игли. Три от иглите сравнително големи и по-трудно подвижни в малък аквариум, станали лесна жертва на кончетата - убийци:


Кончетата се увиват около иглите и на другата сутрин и трите бяха умрели:След което в акварума останаха 2 кончета и 2 малки игли, а другите отидоха в морето, като същият ден взех и звездоброеца и морският език, които обърнаха резбата и най-добре се чустваха долепени един/една/за друг/а/:
Морският език е в ъгъла, пак върху добичето:


Пускав няколко снимки на водният бик, морска жаба, звездоброец или Uranoscopus scaber, защото са рядкост, даже във Fishbase има 3-4 неясни:И морският език - Solea nasuta:

И звездоброецът и езикът се чустваха добре, оздравяха от параженията на мрежата, езикът беше с голяма рана на хрилната перка, а за да извади звездоброеца рибарят изряза мрежата, така се беше уплел. Близо два дни се ослушва и бра душа, даже мислих на моменти, че е умрял, но на третият ден се зарови. Не пое никаква храна, давах му замразени скариди.  спусках му ги с конец, за да го прекарам, че са живи, в първият момент си изкарваше езика, който е тънък и червен и прилича на червей, с него примамва рибата и я изяжда, но като подушеие скаридата го прибираше и не й обръщаше внимание. Писията е изключително глупава риба и непрекъснато влизаше в опасни ситуации. Завря се зад филтъра и я помислих за умряла, за да не притеснявам домашните не я извадих, а като излезнаха беше седяла там поне 20 часа. Тръгнах да я хвърлям и се установи, че е жива и в цветущо здраве. Сред това се завря между стъклото и един камък и доката се е опитвала да излезе се беше прегънала на две, като горната и долната част на гърба и бяха плътно прилепени една за друга, пак беше седяла с часове така. Тя е само за голям аквариум с пясъчно дъно. Звездоброецът се заравя и излиза само вечер, като по правило се качваше върху помпата. Защо при толкова камъни избираше нея не разбрах. Плува изключително мощно, като изплискваше по 1 литър вода на пода. Може да се гледа в много малък аквариум, въпреки че е почти постоянно заровен е много интересна риба и чавек се привързва към нея. трябва да се реши въпросът с храненето, вероятно само с живи скариди и риби. не закача растителноста, кончетата и иглите. Езикът не разбрах дали яде нещо, но скариди не опита. Седяха 2 седмици и като се убедих, че стават за акварим ги пуснах, да не се мъчат. Заедно с тях и кончетата, защото не бях сигурен, че се хранят, въпреки че все си кълвяха по нещо:
Утре ще пусна и иглите с поколението, част от което оцелява вече осем дни.

Divane

От години не съм виждала морски игли и кончета по бгчерноморие :-( А преди беше пълно по брега с тях..ех!

Браво за ентусиазма ти обаче,стискам палци! *THUMBS UP*

tishovsx

Като гледам, май направата на един рифов тропически е по лесно от черноморски. :coffee:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

barabata

Събирате си парите които сте готови да дадете за морски - купувате си някъде на самата плажна ивица местенце за къщичка и с една тръба и помпа си дърпате постоянно морска вода. Отпада сума ти и техника която е и скъпа на всичкото отгоре ...
Ето така може да си направите колкото искате голям аквариум...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Cabral

С игли и кончета е пълно. Аз за 20 мин. хванах десетина кончета и 4 игли, но можех да хвана колкото си искам. Трябва да се търсят в камъните и водораслите.

Рифов аквариум може да се направи, но е десетки пъти по-скъп и не съм убеден, че е по-интересен. Ще кажа, че съм виждал много рифови.И с по една стая оборудване, а този съм го сложил на една табуретка и лъжа лената, че не мога повече да го местя, има една обикновенна помпа с дюнапрен и осветление от слънцето. Единственото специално е да се направи правилно разпределение на течението за да не отидат водораслите. цялото оборудване без маркучите за течението, които са на пътя на проба-грешка, струва под 30 лв. Рифовият е от 3000 нагоре и ако не попаднеш на съвсем живи камъни, които да вкарат истински живот вътре, аквариума е това, което слагаш вътре. А аз от черноморският очаквам да излезе и динозавър. жената я е страх да минава покрай него. Вътре е пълно с живот. Даже не знам какво има. Има нещо, вероятно рак пападнал с камъните, което рие из цялото дъно и трупа купчини високи по 4-5 см. като го гледаш изведнъж отнякъде започват да се мърдат камъните, след това спират. Какво е това не се знае, но е на няколко места. Храна започнах да слагам чак като се появиха малките - артемия. Всичко си се хранеше от животни в аквариума, дето влизаха с камъните и водата. Какво ли няма, дисертация можеш да напишеш. Само внимавам за актинии. Вода доливам директно от чешмата, после камос ми каза да е от морето, защото с парите си изнася и сол, но съм слагал и сладка с по 3-4 лъжици сол, която разбърквам с лъжица за няколко минути и всичко си живее. Сега дойдох в София и смених към 70% от водата и ме беше страх иглите да не се стресират от чистата вода, като гражданин в гората. Като се върна ще пробвам с обикновенна морска сол и някой химически добавки, дето пак ще я докарат до 1,50-2 лв. на кг. Дано стане, за да не се налага да се кара с бидони.
Най-важното е, че мидите си живеят и сред един стрес от 7-10 дни вече се отварят и се държат като миди в морето. Водораслите също могат да се поддържат, но не съм сложил още лампа. Системата за течение е основно за тях, защото 1000л/ч в 30 л. вода им дойде много, когато струята беше насочена. Морската салата страда основно не от липса на светлина, а от дребни охлюви, които се разможиха много. Има едни водорасли, коита са железни и нямат никакви, ако течението не е в тях. не са мръднали повече от месец.

Купчината в дясно се прави от неизвестно животно, вероятно рак.


Гордите родители  Syngnathus nigrolineatus. Не съм сигурен дали женската е прехвърлила хайвера на мъжкият в аквариума, защото малките се излюпиха на границата на срока, след около 23-24 дни в аквариума, колкото е и времето за съзряване на хайвера, но определено мъжкият се подуваше в аквариума.

И малките:
Един от уникалните камъни, които намерих, много шуплест, с големи колонии бактерии, обрасъл с 5-6 вида водорасли и поне 3 вида миди.

Основна разлика между рифовия и черноморския аквариуми е, че тропическите риби са добре проучени и от 15-17 хил. вида във аквариумите влизат 500-600. Черноморските риби не са проучени. Камос има наблюдения върху кучките и лапините, те се отглеждани и в Русия, но с това се изчерпва общо взето всичко, като изключим кончетата, които живеят без особени проблеми в аквариум, размножавани са, но не е отгледано поколение, поради липса на планктон. това може да се промени, защото вече се продава планктон. Така или иначе, като изключим иглите, кончетата, кучките, лапините и хромиса/кестенка/, които масово се отглеждат в аквариуми/други, тропически видове/ нито един черноморски вид не е аквариумна риба. Калкана и писията са промишлени обекти, есетровите също, но не са аквариумни поради големите си размери. Така или иначе, както казал шофьорът - каквото имаме, това ще гледаме. Естествено и тропически, но жена ми, която не е особен любител на аквариумите и която е виждала страшно много рифови, каза за черноморският 30 литров: "Като го гледам виждам вечността".

kamos

Добре казано
От две седмици държа в буркан на терасата морска салата във вода от аквариума. Няма филтър, няма течение на пряка слънчева светлина. Салатата си е наред и стените на буркана са чисти както когато я сложих.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Cabral

Аз се притеснявах в началото за зелени водорасли, но няма, въпреки че единствено го осветлява слънцето, като поне 3-4 часа пече директно. Появяват се едни кафеникави по стъклата, но не са никакъв проблем. Дяже около филтъра не ги чистя. Водораслите се откъсват от камъните от течението, но се захващат отново. Почти веднага след като ги огрее слънцето започват да отделят огромни количеста кислород, но не се заблуждавайте, спрете ли въздуха рибите ще умрат за някалко часа. Аз спирам помпите като пусна артемията и въпреки кислорода от водораслите след 2-3 часа всички малки и големите игли се изнасят на повърхността. Естествено водорасли може да се задържат далече от морето само ако няма риби, които ги ядат.