• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 08:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За 1 Вечер Умряха 10 Анциструса - L183 L66 L201 Инсперктор

Започната от stoyank, 21.11.2016 11:22

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

stoyank

Ще пробвам това лечение, значи Sera Bactopur да не слагам?

Ivan_S

Бактопур, ако ползваш, го ползвай извън аквариума, защото ще ти замине азотния цикъл. По родостомуса действително сякаш има признаци на ихтио, освен ако не е газова емболия, както се спомена по-горе. Опитай третиране с Нистатин, в темите за ихтио е писано много, но първо трябва да се потвърди, че това трябва да се лекува. Според мен проблемите ти са от грунда. Мисля, че имаш затворени гнилостни процеси в него. Все пак тествай нитрита и амоняка. Възможно е също новите риби да са били заразени. Ако се потвърди ихтио, една дезинфекция на грунд, растения и всичко останало май няма да е излишна. Не говоря за рестарт. Е, ако е паднал азотния цикъл, работата е ясна, най-добре ще е рестарт.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

vasil dimitrov

По Родостомуса е Ихтиофтириус-Лекувай с Протазол на SERA.Малко е скъп около 20лв.Успех!

asito

ихтио се лекува най успешно с jbl punktol. около 10лв е.

stoyank

Здравейте,

Благодаря на всички за отговорите.
Започнах лечение с Нистатин-500мг. - току що го сложих в аквариума.
Купих и тест за нитрати и нитрити и още 4 показатала, които вече показах.

Нитратите NО3 ми се струват високи, нитритите NO2 са в нормата, ето и снимка:

на снимката: Първото от горе на долу е NO3, следван от NO2
Междувременн още 2 родостомуса са заминали, тази болест толквоа ли бързо се развива? - вчера белезите които снимах не бяха по тях, от тази сутрин са и в рамките на деня са убили рибките

asito

Съжалявам, но тест лентичките са почти пълна измислица. Трябваше да си купиш с течен реагент или както там се казва.

d256h

Цикъла за размножаване на Ихтиото е от 2 часа до два дни, в зависимост от температурата на водата и гостоприемника. Виж диаграмата в темата за третиране с Нистатин 500.
Грунда мисля, че трябва да си го смениш. Кварцовия пясък е добър за офис аквариум, който се поддържа форсирано с техника и препарати. Не знам къде живееш, но ако си около планина, отиди при някой планински ручей и си пресей грунд от Сианитни или Гранитни камъчета. Аз съм си взел преди много години от Владайска река (Витоша) и още го ползвам без проблеми. Кварцовите пясъци (въпреки че се водят неутрални) имат също склонност да се разтварят в кисела вода, подобно на варовиковите. Прегледай си камъните, струва ми се че имаш варовикови (изглеждат ми светли). За цихлидарник те са ОК, защото в езерото Малави водата е много твърда, но за домашен аквариум, по-добре да използваш неразтворими грундове и камъни.
След толкова загуби при теб, дали да не помислиш за пълен нов старт. Преди това обаче на лист хартия си направи таблица, за рибите и растенията, които ще вложиш вътре, да имат сходни изисквания за вода, температура, светлина, т.н.
Също, в днешно време е задължително да имаш готов, карантинен аквариум. Всички нови риби трябва да минават през него, аз поне месец ги държа там. Ако те домързи да направиш такъв, после жестоко ще съжаляваш.
И лично мнение само казвам, много от проблемите в аквариума идват от прехранване. Така или рибите умират или затлъстяват (те боледуват от сърце като нас) или качеството на водата се прецаква. Изпробвай съвета ми, като храниш един път през ден, няма да умрат добитъците от глад.

Публикациите са слети: 23.11.2016 14:15

Цитат на: asito - 22.11.2016 20:35
Съжалявам, но тест лентичките са почти пълна измислица. ..
Аз ползвам лентички и при правилно манипулиране с тях дават добри резултати с точност 0.3 до 0.5, от това което мерят, което за аквариум е предостатъчно. Най-важното от всички действия е, да се отчита показанието на дневна светлина, по възможност отвън на балкона или на прозорец. При отчитане на изкуствена светлина, гршката може да достигне 1.5 до 2 единици от скалата, което вече е не добре..

stoyank

d256h,
Много благодаря за изчерпателния отговор. Имам един въпрос към теб:

Възможно ли е тази болест да съм внесъл с Рамирезитата които в рамките на този месец от както са ми новите риби бяха 5 и умираха постепенно, другите риби си бяха добре до една и преди 3 дни, когато умря и последния Рамирез който имаше тези симптоми да се е образувал този "бум" на ихтио-то и да умори всички анцуструсчета за 1 ден?


d256h

Да, Ихтиото е много прилепчива болест, напълно възможно е да си я внесъл с новите риби. Понякога тази болест се държи странно. Може да я има в аквариума, но да не тръгва, ако се появи някоя слаба риба или пък рязко (поради авария) температурата в аквариума спадне, това сякаш натиска спусък и я стартира да действа.
Относно Анциструсите, не съм сигурен защо така изведнъж им се отрази всичко това толкова рязко и гибелно.

geshi

Не съм сигурен, че говорим само за ихтио в този случай.
При мой приятел в аквариум с 20+ малавийци и два анциструса, след ихтио останаха само анциструсите и две от малавийчетата. Това ме наведе на мисълта, че сомчетата са по-корави, а при колегата са дали фира първо те и то за ден.

d256h

Затова и аз казвам че за Анциструсите нямам обяснение, но при такива дистанционни диспути, общо взето така става, няма как да се направи точна диагноза..

geshi

Колегата да каже как върви, дали е сменял вода днес и дали е добавил втора доза? Ихтио убива бързо не постепенно и симптомите са видими, според мен рамирезитата са умряли от лошо качество на водата, което е следствие на друго. Колега по сомовете имаше ли тези точки?

stoyank

Здравейте,
Вчера смених 20% и добавих втората доза от антибиотика.
За съжаление всички родостомуси бяха умряли - останалите риби 4 стъклени тетри, 2 трихогастера и 2 колизи - си живеят в аквариума сякаш никога нищо не се е случвало.

Аз само пак да кажа, че сомчетата ми бяха на по 2 см с изключение на звездния който беше на кас размер и още 3 по-малки звездни на около година.

Последният ден имаше по- 1-2 малки като, че ли следи от ихтио.

Но защо така изведнъж да им се отрази за 24 часа да измрат всички и бебета и големи. Ако приемем, че болестта е внесена с Рамирезитата - последните 2 със сигурност около седмица имаха тези точки преди да умрат. Болеста е живяла 1 месец в аквата без нищо - умират 4 рамирезита през това време и последното като умря 5тото избухна и умряха всички риби. Другото което е, че предпоследното Рамирези като умря с признаци на ихтио не успях да го открия между камъните и да го извадя....

Чета и за тази газова емболия, но доколкото разбрах, параметрите ако са ми наред във водата (с 2 различни теста, които тук снимах  - мисля, че установихме че няма как да стане....)

Много благодаря на всички и поздрави!


slavihinkov

Здравей, какво стана с анцитрусите, оцеляха ли някакви бройки?

ivogod

Колкото и да не ви се вярва, Ихтиото се отрази доста зле и на моите сомове. В развъдния аквариум имах 3 мъжки и 6 женски. Порази ги преди месец Ихтио. Половината се обелиха и още имат петна, замина всичкия хайвер, загубиха и още нямат апетит. Албиноса-риба на 13 см си замина за една нощ. Още се чудя какво да ги правя. Така че, е напълно възможно да си отидат рибките на колегата от ихтио. Друго също е притеснително-измирането на Рамирезитата. Тази рибка изисква перфектна чистота и хигиена. Като барометър са моите-виснат ли им носовете - става нещо в аквариума.

Similar topics (5)

3426

Публикации: 10
Прегледи: 5937

12652

Публикации: 19
Прегледи: 12238

25674

Публикации: 8
Прегледи: 5237

3421

Започната от fiko_pld


Публикации: 1
Прегледи: 2908