• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 05:44

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За 1 Вечер Умряха 10 Анциструса - L183 L66 L201 Инсперктор

Започната от stoyank, 21.11.2016 11:22

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

stoyank

Здравейте,

Преди около месец смених рибите в аквариума (беше цихлидарник) и купих анциструси L66, L201 -9 броя малки имах и 3 звездни анциструса L183 на около година  и още един звезден на максимален размер. В аквариума има още:
4 стъклени тетри
4 Родостомуса
2 Трихогатера
2 Колизи
5 Рамирези

За последния месец рамирезитата измираха постепенно, но четох, че може да са внос и това да е защото не може да се адаптират. Вчера умря и последната рамирези и тази сутрин с нея 2 звездни анциструса и всички малки L - 8 на брой, останаха само 2, но докато извадя мъртвите рибки умря единия.

Последните 2 Рамирезитата имаха някакви точки по цялото тяло (изглеждаше като кислород, който се полепя на рибките ако стоят срещу филтъра)

Аквариума е 140 литра, грунда е кварцов пясък стартиран е преди над 2-3 години както казах беше цихлидарник, като маханах цихлидите около 50% от водата бях сменил. Температура 27 градуса, Филтрацията е Aquael Turbo1000.
Тъй кято последното рамирези не изглеждаше добре, вчера (когато всички рибки бяха живи) правих общ тест за PH - 6.5, GH - 10 i KH - 3 или 4 беше.

Сменям и редовно по 11 литра вода вчера за последно, а преди това петък - откакто имам малките L-ове, които ми бяха най-ценни сменям през 2-3 дни по толкова вода сифонирайки дъното. До вчера всички бяха добре и се чувставаха отлично.

Имам много камъни и корени около които се събират много фекали от рибите, стремя се да ги сифонирам но за да се изчисти добре, трябва да се вдигне камъка и поднего излизат доста мръсотии.

Възможни проблеми:
Възможно ли е като е умряло последното Рамирези рибите които са се опитали да го ядат през нощта да са умрели от това?
След като сифонирам дъното и доливам нова вода по-рязко под камъните излиза доста мръсотия.
Тъй като единствено, вчера съм правил теста потопих лентичката в аквариума, да не би да трябваше да извадя вода и да не топя лентата в аквариума?


Тази сутрин източих около 30 листра и допълних нови 20 литра, довечера ще направя същото пак.

Всички останали риби са жизнени и нямат никакви признаци да се чувстват зле. Докато измираха рамирезитата беше същото нито едно от малките анциструсчета не е умиряло, а изведнъж тази нощ 10 анциструса от общо 3 в целия аквариум...






geshi

На 140 литра аквариум сменяш по 11литра седмично, така ли или бъркам?

Lightning_boy

Здравей, колега.
1-во ти препоръчвам да прочетеш тази тема ----> http://aquariumbg.com/forum/bolesti/(problem)-umirat-mi-zlatnite-ribki-bez-vidima-prichina/msg516290/#msg516290 и най-вече коментара на колегата raiko.
2-ро смяна на по 11 литра на 140 литра обем са около 8% по моите сметки, което е крайно не достатъчно според мен.
3-то мисля, че грешката е дошла от рязката смяна на половината вода в аквариумът. Водата беше ли дехлорирана? Престоятала? Темперирана?
4-то сомовете са риби, които обичат чистата вода, факта, че имаш много отлагания показва, че не чистиш достатъчно или филтъра не насмогва.
5-то сигурен ли си, че не си пипал нещо преди да бъркаш в аквариумът? Странното в случая е едновременната смърт на толкова риби за на веднъж ...
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

stoyank

Здравейте,

Не сменям по 11 литра на 1 седмица както казах през 2-3 дни сменям по толкова и в случая. Петък смених 11, неделя още толкова, преди това не помня но е било вторник примерно. Аквата е 140 но има около 120 литра след грунд и камъни и на седмица се събира 30%.

По повод на 50% - Както казах това е преди най-малко месец -два. И е ставало постепенно само с престояла вода, нямаше риби известно време в аквата и съм я почистил добре и наливал само престояла вода.

А от където взех анцситрусите ми казаха че слагат директно чешмяна, без да престои като правят 30% тъй като там имаше много аквариуми и няма как да чакат да престои, просто пускали чешмата докрая за да се разбивала хлорта (това обаче не знам дали е така)

Дори да е не чак толкова чисто, да умрат 10 риби, които съм гледал без проблем 2 от тях 1 година а другите 8 - 1 месец, без жертви - това ме изуми.

По някои от умрелите имаше петна някакви бледи.

А ръцете ми - винаги са чисти, когато бъркам в аквариума. Единственото което направих вчера е да потопя тестовата лентичка за водата направо в аквариума....

geshi

Цитат на: Lightning_boy - 21.11.2016 12:50
3-то мисля, че грешката е дошла от рязката смяна на половината вода в аквариумът. Водата беше ли дехлорирана? Престоятала? Темперирана?

Не смятам, че е от това.
Аз сменям 30% директно от чешмата, а ако се забавя и 50%. Това с години и без проблем, нямам болни риби и се размножават. По-скоро от малкото вода която сменя. Да не би да е спирал тока, но пък сомовете първо????
Друго, което се сещам е да си искарал някаква гадост от под грунда със сифонирането и сомовете да са го хапнали.

d256h

По описанието не мога твърдо да кажа какъв е проблема, но ми изглежда (заради мехурчетата), че е газова емболия причинена от амонячно отравяне. При смяна на вода, ако тройния баланс - твърдост, pH и кислородно съдържание, е бил на ръба на допустимото, възможно е да се отдели азот в азотно съединение, което да убие рибите. Предполагам, но не значи че наистина е така, просто допускам.
Също, ако е било Цихлидарник, при него твърдостта на водата много се различава от нужното за Анциструсите. Ако в кварцовия пясък е имало и варовикови частици, което е без начение за Цихлидите, но за други риби е важно, може да се предположи, че ще има проблем.
Трябва да се измери твърдост на водата, pH (дори с лакмусова хартия върши работа), както и тест за Амоняк. От тези измервания ще стане ясно какво е, но не е паразит или болест, а нещо химическо, според мен,,

Публикациите са слети: 21.11.2016 16:41

P.S.
А има ли умряли или изчезнали охлюви?

stoyank

Здравей,
Благодаря за отговора. Както написах в първия ми пост. Вчера при всички живи рибо само рамитезито с тези мейурчета ме осъмни и измерих с хартиен тест:
Ph 6.5 gh 10 KH 2-3

Големия звезден на максимален размер го нападат трихогастерите, което значи че и той заминава имам и още един по-малък звезден и той вече изглежда зле - стои на върха на водата и сякаш се опитва да си поеме въздух отвън. А преди час два като се прибрах от работа изглеждаше перфектно с ярки бели точки и ярко бял връх на опашката.

Ако и те умрат 13 анциструса за 24 часа просто не знам. Този големия с цихлиди 1 година е живял и пораднал....

Смених още 11 литра а преди това източих 20. И като сменям вода сякаш по зле става
Имам хелени и още някакви малки охлюви но няма умрели.

А тези мехурчета рамитезито ги имаше около седмица друхото което умря преди 2 дни също го имаше тези мехурчета или бели точки

Всички останали риби са в перфектно здраве и пъргави из аквариума.


Tracker

Обърнал ли си внимание водата да има по осебенна (различна) миризма от преди?
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

d256h

Хм, тези параметри са в норма, което означава, че отпада подозрението за проблем с карбонатите или pH. Остават заподозрени, Азота и Хлора, обаче Хлор няма от къде да се вземе ако не се внася с вода или храна... т.е. остава само Азота..
Добре де, защо не извадите Анциструсите в отделен съд с престояла вода (примерно бутилка от минерална вода 7-10 литра, служеща за временен карантинен съд. Принципно едногодишен Анциструс и по-възрастен, са много издържливи животни и не би трябвало да им навреди такова изваждане от основния аквариум. Ако проблема е някой от газовете, в карантинния съд с престояла вода, рибата бързо ще се оправи, ако не, значи трябва да гледаме за паразит.
Колегата е прав да пита за миризмата на водата, на какво мирише? Здравия аквариум мирише на леко мухлясало и сякаш на водорасли, но не неприятно. Ако мирише горчиво, на желязо или на амоняк, значи нещо не е наред? Обаче аз се плаша, че отговора пак ще бъде "както трябва да е в норма", но рибите не са добре...
***
Започнах да търся в мрежата, какви са вариантите за поява на мехурчета по рибите и се сетих... отхвърлихме ли версията за супер сатурация на водата? Знае ли се колко е Кислорода в нея, да не се окаже че има пренасищане?
***
Малко вероятно, но не трябва да се изключи и наличие на паразитни протозои, които образуват такива мехурчета... за това ме подсети тази кратка статия..

asito

Може ВиК да са имали авария и наблъскали химия. Слагай веднага активен въглен във филтъра да абсорбира. Купи си seachem prime и слагай като сменяш вода. Освен че обира хлор, метали и т. н. в повишена доза премахва и амоняка.
Анциструсите са корави риби, чел съм за оцелели година в аквариум без филтър и хранене, с два пръста вода в него, мисля че са се споминали от отрова във водата. 

d256h

Да, корави са, потвърждавам, аз имам Анциструс който си е ОК, той се излюпи 1988г. Живее сам в аквариум 100Л, претъпкан с висши водни растения и охлюви, без никаква система за аериране или раздвижване на водата. Храни се с каквото намери вътре и по една таблетка за фитофаги веднъж на две седмици. Не е за вярване, но имам много свидетели.. както и да е

Lightning_boy

И аз съм на мнението на колегата, да се извадят анциструсите в отделен съд. Другото, което ми идва на акъла е рестарт ....
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

d256h

Той рестарта винаги е актуален, но си мисля, че е добре да се установи точно причината за проблема. Не знам колегата дали има микроскоп. Ако да, добре ще бъде да вземе проба от такова бяло мехурче и тъкан от хрилете на умряла рибка, за да види дали няма паразити. Така поне ще знае, как да стерилизира оборудване и другите обитатели... то вече белята е станала, кой знае коло по-голяма няма да стане..

stoyank

Здравейте,

За съжаление днес извадих анциструсите, но мъртви, направих и снимки - телата са вдървени и разперени:
Големия:

Малкия:


По Родостомусите също започнаха да се образуват бели точици и малките перки са като наранени:


По въпросите за аерацията, вчера я увеличих и е такава:

По принцип е малко по-слаба защото много шуми като е така.
Направих още един тест ето:

За PH трябва да се изчака минута, но не се промени цвета затова няма да качвам другата снимка.

Водата не мирише на нищо - свежа е.

Имам Sera Baktopur - да сложа ли в аквариума?

Последните 2 рамирези преди да умрат бяха същите като родостомуса на снимката - но не мога да си обясня как 1 месец всичко беше наред с рибите и изведнъж така да стане....

Преди време съм виждал на големия анциструс опашката отзад да е наразена но си мислих, че са го яли цихлидите ...да си е имало тази болест винаги в аквариума ми? - и сега просто да се е усилила по някакъв начин?

Другото ми подоздрение е, когато първото от 2ете рамирезита умря преди няколко дни и сменях водата по-силно наливах новата, ако е между камъните да излезе, но не го намерих - възможно ли е от тези силни наливания, които миналата седмица 2-3 пъти правих да съм ръзбъркал гадостите под камъните и те да са натровили водата - защото излизаха доста боклуци.

geshi

Това е ихтио, а ти май каза, че нямат външни белези.

Публикациите са слети: 22.11.2016 11:44

http://aquariumbg.com/forum/bolesti/lechenie-na-ihtioftirius-s-nistatin-500mg/

Similar topics (5)

3426

Публикации: 10
Прегледи: 5937

12652

Публикации: 19
Прегледи: 12238

25674

Публикации: 8
Прегледи: 5237

3421

Започната от fiko_pld


Публикации: 1
Прегледи: 2908