• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Спешно се нуждая от съвет за Златна рибка

Започната от boggy, 31.03.2007 12:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

boggy

Здравейте,
от малко повече от 2 години гледам златни рибки, като си бях взела първоначално 2 зрели рибки - според продавачката на около 3-4 години. Едната ми умря миналата година. Преди да умре плуваше едвам едвам и перките и опашката й висяха неподвижно на моменти. Обръщаше се по гръб и плуваше на повърхността на водата. последните дни не можеше да се храни. Както и да е тя умря. В последствие си взех друга рибка, която е доста по-мъничка на размер от останалата ми от преди 2-ра рибка. За една година успя да порасне доста и сега разликата в размерите на 2-те не е чак толкова фрапираща. Двете рибки съжителстват добре.
Но от известно време - около 2 седмици по-старата ми рибка Арни се разболя. Обръща се по гръб и така стои на повърхността. Появиха и се петна около хрилете и в областта над очите - по главата - цвета е кърваво червен като по главата има и бели окончания на едното от петната. Подобни червенини има и по опашката. Едната перка ми се вижда повредена, т.е. се е наранила и има тъмно петънце по нея.
Тази сутрин лежеше на дъното на аквариума и едвам дишаше. Изолирах я в отделен буркан с около 2 литра вместимост, като налях 2/3 вода от стария аквариум и 1/3 нова прясна вода.
Моля помогнете ми да се справя с тази болест. Не искам да умира. Тя бе толкова жизнена и лакома искам да й върна живота и красотата! Ето и описание на ситуацията:


Обем на аквариума: 12 литра
Височина: 23 см
Грунд:
Дебелина на дъното: 1 см.
Размер на камъчетата: с различна големина, най-малките са с диаметър 0.3 см

Осветление: няма специално

Филтрация
Аераторна помпа (с гъба): да
Филтрите работятнепрекъснато.

Дата на стартиране на аквариума: преди 2 години

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: смяна на 1/2 от водата

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: НЕ

Вода
Сменям по 1/3 литра  на всеки 6-7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо. Водата е с температура 20 - 22 градуса.
Температурата на водата в аквариума е движи се между 18 и 24 градуса.

Храна
Видове храна: 2 вида
Колко често храните рибките си:1 път сутрин
За колко време рибките изяждат порциите си: 1-2 минути

Растения: няма

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 2 златни рибки
Млади риби(видове, брой):няма
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): няма

ето линк със снимки от преди време http://www.snimka.bg/album.php?album_id=119526

Kochev

Здравей,
моето мнение по въпроса е следното:
РИБИТЕ НЯМАТ МЯСТО ДА СЕ ОБЪРНАТ. Нямам никаква идея как са оживели толкова време в толкова малък аквариум. Купи си по-голям аквариум. Доста по-голям. Може би няма да е зле при смяна на водата да капваш по някоя и друга капка от някое универсално лекарство. 24-25 градуса е добре за златни. Другите ще ти кажат да си сложиш растения и моя съвет е да ги послушаш въпреки дълбоката ми омраза към живите водни растения. Все пак - желая ти успех в начинанието и ако случайно успееш да развъдиш златна ми запази 1 бебе :)

boggy

Цитат на: Kochev - 31.03.2007 13:49
Здравей,
моето мнение по въпроса е следното:
РИБИТЕ НЯМАТ МЯСТО ДА СЕ ОБЪРНАТ. Нямам никаква идея как са оживели толкова време в толкова малък аквариум. Купи си по-голям аквариум. .....
Здравей, мерси че писа, все пак е някаква насока за мен :-). Жалко, че не знаех за това място в нет-а и въобще за аквариумбг, защото ако бях се запознала предварително нямаше да се стигне до тук. Както и да е, лошото е, че до сега нямаше кого да питам, питала съм специално за аквариума и размерите му в няколко зоомагазина, а от този - от където си купих рибките продавачката с подигравка ми каза "е ти за 2 риби колко голям аквариум искаш - този ще е достатъчен" доверих й се и преди време пак питах на няколко места и нищо - все дигат рамене, защо ги продават и заблуждават хората, явно за да не ги гледат както трябва и да им върви бизнеса.
Затова до сега съм ги гледала в толкова натясно. Как обаче да преценя колко голям да е точно?
Между другото Арни се посъвзе откакто тази сутрин го отделих в самостоятелна среда и сега пак палаво чака за кюфтенца (така казвам на гранулките с които го храня). Дори и за храната не съм сигурна дали е читава.
От многото подробни статии тук за болести стигнах до извода, че това от което страда е най- вероятно някакво натравяне от водата и тези червеникави петънца са може би язви. Не мога да аддна още снимки за да ви покажа по-ясно, щото апарата ми не е у мен, ако го снимам обаче тези дни ще ви покажа за какво говоря.
Иначе за бебета рибки ми казаха, че не ставало то така лесно, да не си въобразявам, че мога в домашни условия да ги развъдя - щото аз бях убедена, че ще мога или поне ми се иска...
Ще се радвам и на други мнения, пишете ми *prelest...*

Kochev

Принципно златната е една от най-трудните за развъждане аквариумни риби, но не е невъзможно. Дори в домашна среда. 12литров аквариум стига за 2 рибки ако са до 2 см големи. В момента в който станат по-големи трябва да се прехвърлят в по-голям аквариум. Ако смяташ да гледаш само тези двете 30-35л ще са им добре. А налепите, които си видяла най-вероятно са от болест, причинена или от водата, която си досипала последния път или от храната. Съветът ми е да изхвърлиш това пакетче храна и да си купиш по-голям аквариум, в които да сложиш само вода от чешмата, която да е престояла поне 24 часа, и в която да си сипала универсално лекарство. Старата вода просто я изхлърли.

Longanlon

Мда, 12 литра са си малко отвсякъде. Иначе и без нагревател може, ако има отопление в стаята през зимата - златните издържат на студ. Като гледам, добре се грижиш за рибките си, като изключим големината на аквариума. Все пак имай пред вид, че повечето аквариумни риби не са сред най-дълголетните създания и 4-5 години са си преклонна възраст.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

boggy

Много благодаря за съветите. Вчера купих някои препарати на Сера и веднага третирах обновената среда в аквариума, но за съжаление от вчера сутринта положението се влоши и най-вероятно няма да се оправи :( Сега се завира по ъглите и се крие, съвсем е омаломощяла и не може да плува свободно, буквално виси надолу с главата и диша тежко, но пък перките й са наред и даже ми се струва, че и зачервяванията,които имаше преди ден, вече са се позаличили. Иначе като пуснах съвсем малко храна тази сутрин явно я усети и се размърда за кратко, но не хапна, щото май сили нямаше да се обърне.
Моля да ме извините за подробните описания, ама така се надявам да се съживи, щото това ми е любимото рибоче. Поради алергия не мога да гледам друго животинче и ако и тази рибка ми загине може и да се откажа... Ще пиша пак, щото имам още една рибка и ако се наложи да я гледам само нея, предпочитам да я подаря на някого - тя си е съвсем здрава и е много красива..

rookie_gyn

Ами и аз да се включа: Съдинката наистина е малка за две златни рибки. Някъде бях писал как се гледат. Значи добре е е да има поне 15 л на рибка. Не слагай дребни камъчета. Много често ги гълтат и затова започват да плуват по гръб. При тебе се е получила една комбинация от ацидоза/когато киселинноста на водата е паднала доста/ и червенка-болест причинена от бактерия намираща се във водата. Това, че си я прехвърлила в по-прясна вода ти е спасило рибката.И като видиш, че има някакъв проблем венага спирай да храниш. Рибките от глад няма да умрат.
Сега да ти кажа какво да направиш:
1. Намери си една кофа 10 л и напълни вода да се темперира до 20-21 градуса. След 10 часа пусни и двете рибки вътре.
2. Смени цялата вода в аквариума си - да престои 24 часа, а в кофата пусни аератор та да не се задушат.
3. След като минат 24 часа си върни рибките в аквариума.
4. Сменяй вода през най-много два дни.
5. И докато трае цялата тази процедура не ги храни за да не цапат/това е задължително/

boggy

мерси rookie_gyn  :-)
четох я статията още в събота - супер добре е обяснено, направо ме е яд, че толкова късно се разрових да търся подробности за отглеждането :-|
като се регистрирах тук изчетох доста полезни неща за златните рибки, които намерих с търсачката
ще те послушам и ще ги направя тези неща днес пък дано да се оправи
а за аквариум вече търся, вчера ходих до Аква дизайн и до други магазини и горе-долу се насочих към избор на нещо значително по-подходящо, само че ще изчакам да видя първо как ще се развият нещата и най-вече да реша дали ще продължа по-нататък ако все пак умре

rookie_gyn

И един отговор на поста на колегата Kochev:
1. Универсално лекарство НЯМА /в която и да е медицина/
2. Второ - много голяма глупост е в аквариума да се слагат каквито и да е препарати без да е необходимо, най-вече пък лекарства. Много често проблема е не заболяване, а причини в съдържанието на водата.
3. И накрая - ако златните рибки бяха едни от най-трудните за развъждане, то останалите видове биха граничили с невъзможни...

Similar topics (5)

22731

Публикации: 12
Прегледи: 6001

12147

Публикации: 20
Прегледи: 9393

48025

Публикации: 0
Прегледи: 1770

2885

Публикации: 15
Прегледи: 9467

60111

Публикации: 6
Прегледи: 1525