• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СПЕШНА ПОМОЩ, МОЛЯ! за златна рибка

Започната от Pavlina Nikolova, 07.04.2009 14:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pavlina Nikolova

Здравейте!
Знам, че има и други теми, но исках да акцентирам върху спешността на положението.

Нова съм тук. На терасата имам наистина голяма саксия, в която скоро засадих водна лилия. Вчера си купих една златна рибка, която да пусна в нея, но още от самото начало ме притесняваше това, че в част от пръстта има бели топчета бавноотлагаща се тор (но не знам точно каква е - в едната шепичка (толкова сложих от конкретната пръст) имаше някакъв процент нитрати, но в другите видове не знам какви са белите топчета, защото изхвърлих опаковките  :-(). До преди около час бях много щастлива, рибката се чувстваше добре, но изведнъж нещо й стана. Като излязох на терасата я намерих в сегашното й състояние.
Имам тема за това мое "езерце": http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,16848.0.html
На вотра страница съм описала проблема по-подробно:
"Здравейте, момчета!
Първо искам да ви благодаря за съветите.   *privet*  Добри идеи сте ми дали. Не се бях сещала за някои от тях.
Вчера обаче още преди да прочета последните две мнения, си взех една златна рибка. Може би направих грешка, може би - не. Времето ще покаже. Вечерта я пуснахме при лилията и бях много щастлива до преди по-малко от час!
Веднага щом я пуснахме от тенджерата в саксията, започна да яде от нисшите водорасли, които бяха започнали да завземат повърхостта. Ако се изплашеше, се спускаше надолу, но не много. А тази сутрин, като ме видя, се уплаши  :-D  и се спусна толкова надълбоко, че не я виждах даже. Явно е усетила, че е на широко и не е в тесния аквариум от магазина. Сутринта си плуваше нормално, макар и не много активно, но щом слънцето се поиздигна в небето хубаво, започна отново да е много активна. И не спря да яде (от водораслите, не съм я хранила днес!).  =-O Наистина й беше добре ...
Но преди около може би 40-50 минути излязох на терасата и тя се беше обърнала настрани (не с корема нагоре, а настрани). Веднага взех спешни мерки - прибрах я вътре в тендхера. Смених водата (само че прочетох че трябва да се сменя постепенно, обаче вече бях сменила по-голямата част ...).
Почти бях загубила надежда - дишаше учестено, беше се обърнала за малко и почти изцяло с корема нагоре. Долях й още малко вода (това още преди да прочетапреди да прочета как трябва да се действа).
Сега се обърна правилно, но диша бавно, може да се каже, че не мърда (едва-едва за дълго време).
Веднага ми изплуваха причини - отравяне, прехранване, недобра температура ... Не знам какво има, но не вярвам да е от температурата, защото съвсем успешно и добре преживя нощта (т. е. студеното), за топло - пече слънце, но не е горещо и тя все пак беше във водата на добра температура. Засега нямаме аератор, но една малка рибка няма как толкова бързо да изчерпи кислорода в толкова вода, а и вътре все пак има растение. Струва ми се, че е най-вероятно да се е натровила (споменах ви, че топчетата изкуствена тор в пръстта, с която сях лилията ме притесняват) или да се е прехранила (та тя не спря да яде!  =-O ). А може и двете едновременно ...

Какво мислите вие? Мислите ли, че има шанс да я спася? Как да действам оттук-нататък? Ако се оправи и реша пак да я пусна при лилията, какво да правя? (мисля да се сменя водата евентуално). Ако има шанс да се оправи, как да процедирам до тогава? А след това??? След натравяне или преяждане рибките оцеляват ли? Да не я храня засега, нали? А кога? Извинявайте за дългото обяснение и многото въпроси, но няма как ... Моля ви, дайте ми съвет!!!   :-( :-( :-("

"А - поразмърда се малко!!!  *YAHOO* *YAHOO* *YAHOO*
Добре е, че я намерих навреме в това състояние, а не по-късно!
Нуждая се от спешен съвет! Не искам да умре ...   :-( Моля ви да ми помогнете!"

Какъв мислите, че е проблемът? Мога ли да й помогна и как?

П. С. Знам, че нитратите са опасни, но не знам какво има в пръстта ... Ако е само от шепичката - не ми се вярва, но другите видове почва ... не знам какво точно съдържат.
: 07.04.2009г 13:01ч
Рибката живна малко.
: 07.04.2009г 13:01ч
Вмомента отделя някаква дълга, очевидно запечена, фекалия, която дори се увива около нея и не се отделя от тялото й. И се поразмърда. Явно е била преяла и й е било тежко. Пък и може да не е свикнала на естествена храна (нисшите водорасли в саксията).
Не знам как ще се оправям с нея ...
: 07.04.2009г 14:02ч
Отдели фекалията и отново започна да търси храна!  =-O Наистина лакомията й няма граници!!!  =-O  =-O  =-O

NO CARRIER

Не оставяй рибката да бъде изложена на пряка светлина. Също така и саксията не бива да бъде нагрявана от слънцето.
Според мен е прегряла.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pavlina Nikolova

Благодаря за отговора, NO CARRIER!  @}->--  *DRINK*
Дори когато водата е хладка, ли може да е прегряла рибката? Водата беше с добра температура. А знам за хора, които гледат златни рибки в декоративни езерца навън и нямат проблеми.
Питам, защото не съм наясно, а наистина искам да събера информация, за да се грижа добре за животинчето.
А когато листата от лилията започнат да й правят сянка (понеже още е малка и до дни предстои първите листа да се покажат на повърхността на водата), тогава ще има ли проблеми? Поне ще може да се крие от пряка слънчева светлина. А иначе водата не е топла, с добра температура е.
Трябва да си купя термометър, за да следя положението ...

А иначе рибочето живна - жилаво шаранче е!  *BRAVO*

NO CARRIER

Ще се ориентираш, да. :-)
Хладка за теб, може да е изпепеляваща за рибката. Живеят в градински езерца, но обикновено там водата е повече и винаги може да слезе надолу, на по-хладно. В плитките езерца едва ли ще оцелее.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pavlina Nikolova

Цитат на: NO CARRIER - 07.04.2009 16:09
Ще се ориентираш, да. :-)
Хладка за теб, може да е изпепеляваща за рибката. Живеят в градински езерца, но обикновено там водата е повече и винаги може да слезе надолу, на по-хладно. В плитките езерца едва ли ще оцелее.

Е - зимата ще я прибера, но за лятото мисля да е навън. Значи, щом лилията започне да прави сянка, ще има положителен ефент?

NO CARRIER

Като вземеш термометър и следиш водата да не се покачва над 24-26 градуса, ще разбереш дали ще има или не.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pavlina Nikolova

Благодаря!  *privet*

Да живее българският акварист!  *bg*

:-D

Живко

Нямам опит в гледането на златни рибки в саксии пръст. Въпреки това си мисля, че тази работа няма как да стане. Дали е саксия или аквариум е все едно. Мисля си, че ако изсипя 5-10 килограма пръст в аквариума ще стане много зле положението и няма да оцелее нито една от рибите ми.

До колкото помня предната тема, ТАЗИ имам в предвид, беше посъветвана да пуснеш рибата поне след месец. Съвета е основателен. При наличието на много органична материя и не добре функциониращо растение, няма как за 10 дни да има завършен азотен цикъл.
Лично аз не съм сигурен, че и тогава ще е възможно такова отглеждане, но... Може пък да стане.
Никой не се е родил научен.

Pavlina Nikolova

Благодаря за отговора, Живко!  *privet*

Ами да - аз вчера се сетих за този един месец, но след дъжд-качулка. Замислих се и предположих, че е заради хлора (да се изпари), а то било заради азота. Все едно - дали е заради хлора или заради азота, сигурно ме съветвате за по-дълъг период заради големия обем и заради това, че не е стандартен аквариум, разбира се. А аз пуснах рибката след 8 дни. Сигурно наистина щеше да е по-добре да изчакам, но началото на опита вече е факт.
Все пак мога да кажа, че растението се развива повече от добре и мисля, че вече функционира съвсем нормално. Пръстта отдавна се е утаила (а и ние естествено първо засадихме водната лилия и после наливахме водата). Водата не е кристално чиста (нормално), но няма почва за утаяване, прозрачността е добра (особено като се имат предвид условията).
Притесняват ме само изкуствените торове в част от почвата, а също се страхувам и да няма някакви зарази, които обаче предполагам, че нямаше да избегна, ако бях пуснала рибката след месец ...

Аз пък си мисля, че щом е възможно да се гледат рибки в декоративни езерца (макар и по-големи) с почва и водни растения, е възможно да се гледат и в голяма саксия, каквато е моята. Просто нещата ще са в по-малък вариант, но принципът е същият. Надявам се да съм права. Дано да не греша и да не убия рибката.

Междувременно вчера рибката се възстанови абсолютно напълно най-много 2 часа след внасянето й вкъщи и то след като отдели дългата, дебела и с променен цвят фекалия (аз продължавам да си мисля, че е било от нисшите водорасли, които изяде в саксията, защото не е свикнала на прясна, сурова храна; още повече в голямо количество). Няколко часа след това вечера я върнахме обратно и до сега се чувства фантастично (поне така си мисля, като съдя по поведението й). Въпреки това я наблюдавам внимателно и съм в готовност да реагирам своевременно при нужда.
Вчера не я хранихме допълнително. Преценихме, че е по-добре така. Днес също не съм я хранила все още, тя сама си хапва обаче водорасли.
Днес я забелязах и да прави нещо, което вчера не правеше - докато обираше водорасли от повърхността (аз вчера ги поизчистих, но е логично да не успея да премахна всички; предполагам, че са едноклетъчни или съставени от сравнително малък брой клетки и отново се поразвъдиха), по някое време се потапяше малко, после отново изплуваше и продължаваше да се храни. Явно е усетила как може да се охлажда. Това също може да е повлияло.
Ако до довечера е все така добре, ще й дам малко от купената храна за разнообразие, та да не яде все едно и също и то еднообразно. Колко често мислите, че трябва да я храня при наличните условия?

А каква храна за златни рибки бихме ми препоръчали? Аз четох тук за Сера, но когато купих рибката, не знаех нищо, а в магазина имаше само храна на Тетра. Взех такава. Тя, както знаете, също е немска. Забелязвам, че е малко по-скъпа от Сера. Като съставки разгледах, че са принципно еднакви.

Ако рибката се чувства добре, до края на седмицата най-вероятно ще й вземем едно другарче от същия магазин.

Извинявам се за дългия пост, но все пак нямам опит и търся съвети, за да се грижа добре за рибката. Описвам и условията, за да можете да давате адекватни съвети. (чак днес видях темата за описването на проблема  :-()

Предварително ви благодаря!  *privet*

П. С. Уча ветеринарна медицина, но все още съм сравнително в началото на обучението си, а и реших да питам не старило, а патило. Прочетох и темата с вица за студента по медицина.  ;-)

NO CARRIER

 *spam Павлина, дано не се обидиш, че се сетих за още един виц:

Блондинка купува морско свинче от зоомагазина. Продавачът я съветва къде е по-добре да се държи:
- Препоръчително е в аквариум да се държи, отколкото в клетка.
На другия ден блондинката идва пак и тъжно пита:
- Сложих го в аквариум, поплува - поплува малко и се пусна на дъното. А с какво да го храня като се събуди?

По въпроса:
Дали храна на Сера или на Тетра - изборът е твой. И двете са хубави.
За една рибка в твоя обем, липсата на азотен цикъл не мисля, че ще е фатална.
Просто остави нещата както са и само наблюдавай поведението на "златото". :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pavlina Nikolova

Не се обиждам, NO CARRIER. (наистина мисля, че няма за какво)  :-) Вицът е хубав.  *THUMBS UP* А и не съм блондинка.  :-D
Благодаря за отговора.
Ще наблюдавам "златото".  *IN LOVE*

Забравих да ви кажа - не знам дали е от значение, но рибката е калико.

Similar topics (5)

703

Публикации: 39
Прегледи: 18160

21805

Публикации: 8
Прегледи: 5479

13491

Публикации: 7
Прегледи: 6494

6147

Публикации: 6
Прегледи: 5497

29483

Публикации: 12
Прегледи: 6128