• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 23:46

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за лечение на Ихтиофтириус!

Започната от onyxman, 21.01.2009 16:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

onyxman

Вчера започнах лечение заради единия ми анциструс с Taberaqua Punto Blanco.Реших, че е по-добре да третирам целия аквариум за по сигурно.В указанието на препарата пише да се спрат всички филтри за 3-4 дни(докато трае лечението) за по-добър ефект.Обаче на ръководството на вътрешния филтър ( SeraFil 120-700l/h) пише да не се спира филтъра за повече от 30 минути.След вчерашното третиране не го спрях.Днес ще сложа втората доза от препарата.Да спирам ли филтъра или не?И кога да сменя водата на рибите-след като приключи лечението (след 2-3 дни) или по късно?

kvostaaa

ами най-добре прави това което пише в опътването едва ли има по добър савет.а щом ти пише да изключиш помпата а не трябва по добре я премести в друг съд да работи и после пак си я върни,а на опътването на лекарството би трябвало да си пише кога се сменя водата!
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

onyxman

За водата нищо не пише.А помпата не трябва да се спира за да не измрат нирифициращите бактерии.Ама как ще умрат питам като аз няма да вадя помпата от аквариума?

Активния въглен в пълнежа пречи ли на препарата, предполагам че да.

zambo

Не я спирай помпата. Водата се сменя според указанията за ползване на препарата .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

onyxman

Ами в указанието нищо не пише за смяна на водата, затова питам тук!

zambo

24 ч след сипването на последната доза смени 50-60 процента от водата .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

onyxman

Благодаря много за бързите отговори.Дано се излекува бедния анциструс  *THUMBS UP*

alexanderson

Здрасти ,значи точно активния въглен пречи на деиствието на лекарството за това е добре да спреш филтъра и да увеличиш аерацията , а след периода на лечение няма нужда да сменяш голяма част от водата само пускаш филтъра с активния въглен и тои прочиства водата.Надявам се да съм бил полезен скоро се рових точно за твоя вапрос и за това ти отговарям иначе като не знаем нещо по добре да си замълчим *DRINK*
176л

onyxman

Сега се сетих, след като той е проблема мога примерно да го извадя от помпата и като приключи лечението да си го върна обратно.

alexanderson

Ами аз в момента съм така ,но моят филтър няма активен въглен така че не ми се наложи да вадя нищо,за това пък после ще сменям повечко вода *THUMBS UP*
176л

onyxman

Като се прибрах и забелязах че ена от молинезите е умряла, а анциструса заради който започнах лечение нищо му няма.Сега го заделих в отделен съд и ще лекувам само него.От тоя препарат ми посиняха маркичите на аератора. *CRAZY*

Живко

Филтърът се оставя да работи, но се махат пълнежите и се дезинфекцират. Така или иначе лекарството ще убие всички бактерии.
Преди поставянето на каквито и да е лекарства аквариумът се хигиенизира и се подменя малка част от водата за стабилизиране на рН.
При лечение на ихтио се третира целиат аквариум, освен ако не е абсо;ютно сигурно, че рибите са заразени с нашенската форма на паразита. В този случай в аквариума не трябва да остава никакъв друг жив организъм. Риби, охлюви, скариди. Ако все пак някакви обитатели останат трябва да се лекува в общият аквариум.
При самото лечение температурата се вдига до 28-30 градуса. Осветлението се изключва. Може да се включва за 1-2 часа, точно преди добавянето на поредната доза лекарство. Филтърните пълнежи се махат, почистват и дезинфекцират. Засилва се аерирането. лекарствата за ихтио вредят на растенията.
Никой не се е родил научен.

dok70

И освен всичко казано от Живко да допълня.
Дезинфекцира се целия помощен инвентар - кепчета, гъби, стъргалки, магнити и т.н.
При преместване на риба, най-вероятно пренасяш и заразата.
Така че, и другия аквариум се третира по същия начин.
За дезинфекция - як разтвор на калиев перманганат - не бледо розов, а червен.
Успех!
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Similar topics (5)

36504

Публикации: 7
Прегледи: 4930

12317

Публикации: 2
Прегледи: 2236

31721

Публикации: 5
Прегледи: 6493

10215

Публикации: 4
Прегледи: 2882