• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 01:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

рибките си търкат коремчето в нагревателя????

Започната от miass, 06.05.2006 14:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miass

В аквариума имам гупи, хелери, плати и молинези. Забелязвам че от няколко дни някои от тях си търкат коремчетата в нагревателя /температурата е нормална 25-26 гр/. Не забелязвам никакви признаци на болест, изглеждат си напълно нормално, но това потъркване ме притеснява. Дали се дължи на азот и нитрати / използвам редовно nitrivek на Сера/ или са някакви гъбички?

Longanlon

Само в нагревателя ли се търкат, или и по камъните и растенията?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miass

в нагревателя и в едно растение в близост до него - до сега не съм забелязала да се търкат в други предмети, а ги наблюдавам стриктно откакто забелязах.

Longanlon

Потъркването се наблюдава доста често при рибките и може да е резултат от много неща. Рибите се търкат ако чувстват някакви дразнения по тялото или хрилете, а такива дразнения може да са предизвикани от какво ли не. Най-честата причина е хлорът във водата - ако си сменила много голяма част от водата с непрестояла такава рибките се чувстват кофти, но им минава щом хлорът се изпари. По-редки, но по-опасни са различните гъбични заболявания и паразити, които нападат рибките.

За сега си гледай аквариума добре и наблюдавай - ако почесанията зачестят, следи за други симптоми и дали само определени риби са засегнати или всички. Гледай за блед цвят през деня, наструхнали люспи, кървавочервени хриле, бели и други точки по тялото.

Ако пък почесванията са редки и намаляват - няма от какво да се притесняваш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miass

когато сменям водата го правя с престояла поне 3 дни. За сега нямат други симптоми- надявам се и стискам палци да не се и появат.Благодаря ти за съветите ще ги наблюдавам внимателно и ако се появи нещо ново пак ще пиша.Между другото сложих малахитово зелено - да продължвам ли с него или да изчакам.

miass

забравих и друго в момента вдигам температурата към 30градуса - за всеки случай, но не ми е ясно колко време да я държа толкова висока?

Longanlon

Няма нужда да вдигаш температурата нито да си тровиш рибите с някакви препарати без да знаеш дали са болни. Повишаването на температурата се прилага при лечение на ихтиофритиус и се комбинира с подходящи лекарства - самото то няма оздравителен ефект.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miass

ок - спирам да я качвам  :wink: Благодаря ти за съветите!

Nemo

offtopic  Защо си тъпчите аквариумите само с химия ... - може да се мине без тези препарати от рода на nitrivek и др. Просто сменяй водата по-честичко .
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

miass

сменям я всяка седмица по около 1/3-този път не мина и една седмица.

Longanlon

А, да - тоя нитривек като го слагаш знаеш ли какво представлява, какво има в него и с какво допринася за аквариума ти?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miass

Ами да- използвам го за да намали съдържанието на амоняк и нитрати и да премахне замърсяванията.

lz3cv

Щом си слагала малахит в аквариума следи за повишаване на амоняка. Малахита убива нитробактериите и нищо чудно да се стигне до катастрофа. Но ако си сложила след като е преминало действието му Нитривек, може би всичко ще се размине. Дано е наред.

miass

лошото е че нищо не е наред-стана катастрофа :(  В единия аквариум имах две златни рибки и 10 мъжки гупи/бях ги отделила за да направя селекция/ на сутринта имах само 1 златна и 4 гупи. Просто ще се пръсна. От другия аквариум за сега ми умря само една малка скалария - надявам се да няма други. От бебешкия аквариум ми умряха 10-15 бебета - и това всичко за една нощ.Сутринта смених около 1/3 от водата и пак сложих нитривек - надявам се да овладея катастрофата. Но въпреки всичко ми е страшно мъчно за златната рибка. Интересното, е че вчера им смених водата а сутринта и в двата аквариума с масова смърт беше такава мътилка все едно не съм сменяла водата от месеци - нямам никакво обяснение на това??? На какво се дължи???

cardin

Тая мътилка да не е от прехранване, гледаи да храниш по пестеливо. А пък и смяна на 1/3 от водата на мен ми се вижда много. А пък нитривека е биостартер за нови аквариуми и филтри и в началото ако имаш канистър е хубаво да сложиш да се активира филтъра, но чак при всяка смяна на вода ми се вижда прекалено, въпреки че в упътването пише да се добавя след всяка смяна на вода.

Similar topics (5)

31039

Публикации: 36
Прегледи: 15305

6796

Публикации: 17
Прегледи: 91735

28239

Публикации: 25
Прегледи: 10897

2476

Публикации: 2
Прегледи: 4416

24980

Започната от sasho85


Публикации: 3
Прегледи: 2471