• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 16:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

рибките ми умират

Започната от eli_86, 20.10.2011 00:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

eli_86

Рибките почнаха да умират една след друга без видима причина. Хранеха се нормално. За период от 2 седмици умряха 5бр.

Обем на аквариума:...........63л

Височина:...........35

Грунд
Дебелина на дъното:...........от 4 до 7см
Размер на камъчетата:...........едър пясък (купуван от магазин

Осветление:...........15вата - т5

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........няма
Аераторна помпа (с гъба):...........няма
Вътршен филтър л/ч:...........350
Външен филтър л/ч:...........няма
Система за СО2: ...........няма

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за .... часа).

Дата на стартиране на аквариума:...........12,09,11

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
........... пускане на нагревател с термореле.

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...........не

Вода
Сменям по  15-20 ....литра 1/3 на всеки....7дни.
При смяната: Водата е престояла няколко дни  . Водата е с температура 25....градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25,5-26....градуса.

Храна
Видове храна:...........тетрамин - чипс
Колко често храните рибките си:........... всеки ден
За колко време рибките изяждат порциите си:........... 3 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........20-25%
Колко % от дъното са бързо растящи:.........80%
Колко плуващи:..........0

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............
Млади риби(видове, брой):............6 трихогастера леери, в последствие остана 1
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........не

Bolta

Здравей, Ели!
Както са казали колегите в другата ти тема, явно остава доста остатъчна храна и от там високи стойности на амоняк. Послушай препоръките им и храни по-малко, докато се стабилизират нещата. Това, че рибите ядат по 3 мин. не ми харесва. Давай им толкова храна, колкото могат за изядат до 1 мин. Недей да взимаш нови риби за сега.
Също така, кажи нещо и за филтъра... освен че е 350л/ч - каква марка е , какви са пълнежите му? И като го изплакваш със студена вода, това значи ли че го миеш направо под чешмата, ако да - спри да правиш така и го мий във водата която си източила при смяната й.
Още нещо - не е необходимо водата да престоява няколко дни, достатъчни са 24 часа. И имаш ли представа каква е нейната температура, когато я наливаш в аквариума? Може да звучи смешно, но аз зимата използвам бързовар за малките аквариумчета (30-40 литрови), защото водата престоява в неотопляемо помещение и температурата и понякога е 12 -13 градуса. Загрявам за 5 мин. в тубите от мин. вода до 25 градуса и тогава наливам. За големите аквариуми не практикувам така, но в по-малките всичко може бързо да се обърка.
В един новостартиран аквариум, критичните стойности на амоняк са точно около 30-тия ден след стартирането му. Следователно това е най-вероятната причина за смъртта на рибите.

Nikiengi

Нашето хоби изисква много търпение - след поставянето на аквариума трябва да се изчака 30-60 дни за да се получи равновесие на системата, коато си създала в него! Изчакай с купуването на нови рибки докато се получи естественно избистряне на водата в аквариума (до някъде това е показател за работещ азотен цикъл). Разгледай статиите на сайта за стартиране на нов аквариум, за филтрацията, за броя рибки, които можеш да гледаш в този обем, като се съобразиш с това не колко са големи рибките в момента, а колко големи стават като пораснат! Само така след време можеш да се наслаждаваш на красив аквариум!  :-)

Георги

pH тест поне имаш ли?
В момента за да свалиш нивата на амоняк/нитрити, смени половината от водата и в други ден 30% или си купи нещо за неутрализиране (от рода на Ammo-lock).
Моите риби в офиса не ядат събота и неделя.

kapacitet

Аз малко се обърках, в две теми се пише по един и същ проблем. Моля някой от модераторите ако е възможно да слее двете теми в една.

Докато чета постовете на колегите ми хрумна още нещо. Казваш, че храната бива изядена за около 3 минути, а докато храниш спираш ли филтъра? В 60 литров съд с 350 л/ч филтър, сравнително нов, си представям какво течение се създава. Храната в рамките на няколко секунди се  озовава на дъното.
Аз лично винаги спирам филтъра и в следствие на наблюденията ми до сега мога да кажа, че 99 % от храната бива изядена още докато е на повъхността. Да не говорим, че рибите си създават навика да се хранят на точно определено място, а не да гонят храната из целия аквариум. Изключение прави храната която е под форма на мини гранули, тя просто си потъва, но да кажем с малка скорост.
Съдя също по поведението на сомчетата ( 4 коридораса ), на тях давам всеки три дни по две хапчета храна. Нахвърлят се като невидели, а от там си правя извода, че през останалото време не намират кой знае какво за хранене.   

ЦитатВ момента за да свалиш нивата на амоняк/нитрити, смени половината от водата и в други ден 30% или си купи нещо за неутрализиране (от рода на Ammo-lock).

Не знам дали са нужни чак такива драстични мерки. Все пак са останали само три рибока, а до сега е имало и редовни смени на вода. Просто трябва да се остави филтъра да "заработи" , а не да се мие всяка седмица и да кажем по- често опресняване на водата. Мисля си, че при такива положения, удърни смени на вода, измиване на филтъра, обстойно сифониране, добавяне на препарати и други такива мерки предприети в кратък период от време, доскапват аквариума и рибите. Особени ако става въпрос за начинаещ акварист си представи какво се получава. Отива в магазина, казва какъв е проблема и му се набиват в ръцете едни 10 вида шишета с чорбалак. Сменят се 50 процента от водата, измива се филтъра и по рецепта се сипва още едно кило химия и .....  *CRAZY*
Но все пак това си е лично мое мнение и може да греша.

Асен Евгениев

Цитат на: kapacitet - 20.10.2011 11:38

Все пак са останали само три рибока
Само един рибок. Ако си направила ударна смяна на вода, повече нищо не пипаш, чакаш
да се завърти азотния цикъл.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Nikiengi

Цитат на: akapulko - 20.10.2011 12:56
Само един рибок. Ако си направила ударна смяна на вода, повече нищо не пипаш, чакаш
да се завърти азотния цикъл.

Точно така!  :-)

kapacitet

ЦитатЗдрвейте, преди месец и нещо си взех аквариум 60л и пълно обурудване- филтър,нагревател,термометър,осветление. Засадих растенията, сменях водата както трябва и след 3 седминици пуснах 3 трихогастера леери и 3 петнисти. Не бяха по-големи от 3см. Единия трихогастер умря още след 1вата седмица след като ги пуснах. след още 1 седмица ми умряха 2 трихогастера за 2 дни. Намирах ги на сутринта на дъното. Водата е бистра и не мирише лошо, растенияата са доста и се развиват добре, едното е анубис другите не ги познавам като вид. Температурата в средния слой вариа от 25 до 26 градуса при вкл нагревател. Храня ги по веднъж дневно с фирмена харана на чипс. Имам калихт 4-5см и анцитрус 3-см които обират каквото остане от рибите. освен това и доста мекотели се навъдиха освен двете ампуларии, физи, мелании и планиборис. възможно ли е да е от неправилно хранене или тези гадини да са ми донесли някаква зараза (говоря за охлювите). Не знам какво става, до сега съм правила всичко както пише във форума. Моля помогнете по някакъв начин

Струва ми се, че въпреки всичко са останали три рибока. Трихогастер, калихт и анциструс или се бъркам. Не, че има някакво значение.

Асен Евгениев

Цитат на: kapacitet - 20.10.2011 21:30
Струва ми се, че въпреки всичко са останали три рибока. Трихогастер, калихт и анциструс или се бъркам. Не, че има някакво значение.
Това е било преди три дни, днес има един трихогастер. Може да се е объркала, може
да са умрели /или дадени/ сомчетата. *dontknow* И да, наистина няма значение. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Георги

Ако слея темите ще стане съвсем объркващо...

eli_86

Благодаря за вниманието! Филтъра е на aquael или нещо пододно. Филтърния материал е нещо като гъба и смятам да се вслушам в съветите и за сега да го пипам известно време. Преди да сменя водата я затоплям в туби по 10л с нагреватели до 26 градуса, колкото е в аквариума. Водата в аквариума е доста бистра с ph 7.5.
Да не сменям водата, да не сифонирам дъното, да не чистя филтъра и да не храня често - това в период 2-3 седмици- добре ли съм разбрала?
Като бях на 12 имах 30л аквариумче с няколко рибки и едно растение. Освен да чистя филтъра през определено време нищо не съм пипала и съм нямала смъртни случаи, никакви проблеми... сега правя всичко както е по книгите и не се получава :( имам чувството, че се престаравам.
От както бях пуснала поста преди седмица няма други жертви за сега. оцелелите са 1 трихогастер и всичките ми дънни рибки - 3 кули и 1 анцитрус.

Similar topics (5)

1660

Публикации: 8
Прегледи: 7350

33499

Публикации: 14
Прегледи: 6803

19078

Публикации: 8
Прегледи: 5250

30906

Публикации: 35
Прегледи: 14666

10690

Публикации: 7
Прегледи: 8764