• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 20:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Рибки с подуто око

Започната от TiL, 09.04.2012 09:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiL

Пак имам проблеми в аквариума  :-!

Аквариум - 112л (100л вода)
Филтър - Heilea RP600
Нагревател - 250w (с терморегулатор) поддържащ постоянно температура 26C
Китки - единствено 2 стръкчета валиснерия(бях запланувал да засъдя и други утре...)
Обитатели - тернеция 4бр, хелери 2бр, гупи 4бр, калихт 2бр, анцитрус 2бр, неон 5бр, крибензис 2бр, бета 1бр
Храна - суха, комбинирана+витамини.

Хранене по следната схема:
храната се измерва в щипки на ден
понеделник 2щ
вторник 1щ
сряда 2щ
четвъртък 1щ
петък 2щ
събота глад
неделя 1щ

Смяна на вода 30л веднъж седмично. Водата която наливам в аквариума е изворна, престояла два дни и темперирана с +/– 1-2  градуса отклонение с тази на аквариума. Като е налея термометъра не променя показанията, а ако ги промени е съвсем малко(няма и градус)

Преди има няма месец си харесах едно крибензисче и реших да го взема. Приятелката беше с мен и хареса една бета и ме нави да е взема(не знаех дали ще има пречки между крибензиса и бетата).
До скоро нямаха проблем и реших преди седмица да си взема още един крибензис за да станат чифт. В началото крибензисите се гонеха/биеха, но вече не се закачат. Сега взех да наблюдавам, че бетата и крибензисите почват да се спречкват(главно стария крибензис) но не съм забелязал да се кълвър, а само се наежват. До събота нямаха здравословни проблеми. Петък пропуснах сутрешното хранене и ги храних само вечерта. За капак на всичко съм забравил филтъра изключен цяла нощ. Събота реших, че ще е по-добре да им дам една щипка вместо отредения им глад. Събота вечерта забелязах, че на крибензиса(този който се перчи на бетата) му е подуто дясното око, което направо ще изкочи, но пък самото око си е бистро. Започнах да наблюдавам без да предприемам нищо. От събота окото няма промяна. Днес над вечер забелязах, че и на бетата дясното око е подуто, но при нея има побеляване(все едно окото и е в бял мехур). Поради липсата на препарати накиснах двете рибета в калиев перманганат. Имам и нистатин и се чудя дали да не пусна 4 хапчета в аквариума. По нашите магазини утре мога да намера метиленово синьо(ако ще помогне). Днес смених 30% от водата(попринцип си е сменям в неделя)
Та това болест ли е или е наранено. Ползвах търсачката и всички теми бяха без конкретен отговор, а само с предположения.

Рибките са си жизнени, хранят се, гонят се.

Искам да питам и друго нещо. От събота съм се зачел в гоогле и разбрах, че рибките могат да боледуват и от туберкулоза. В тоя ред на мисли човек може ли да барне болестта от рибите? Изобщо може ли човек да се зарази с някаква лоша болест(не говорим за временно стомашно разтройство) от рибките си. то е ясно, че ръцете трябва да се мият, но искам да знам ако има някакъв риск за здравето на човек... б*л съм ги рибите!

Едит: забравих за снимките





Едит: След престой от 45мин. в бед разтвор на калиев перманганата забелязах, че крибензиса започна да диша учестено. Преместих го в големия аквариум и сега стои на дъното(накланя се) и май ще дава фира  ]:->

Едит: Крибензиса замина. Бетата е извадена веднага след него(престоя и в разтвора беше около 50мин.). Впечатленията ми относно поведението на бетата са, че в момента не е толкова подвижна както преди. Тя е в общия аквариум при другите риби(дано не е заразно това с окото).
: 08.04.2012г 21:09ч
Хайде де никой ли не знае нищо? Тука чета една книга за воднянката, но не мисля, че е това. При воднянката корема се подува, очите се подуват и люспите щтръкват, а при моята бета е подуто и побеляло само дясното око. Лявото си е бистро. Рибата на е подута, няма щтръкнали люспи. Хранеше се нормално, движеше се. ДОкато чакам мнение от някой по-запознат съм е сложил в 3 литра вода + половин хапче нистатин. Страх ме е да не барнат нещо другите рибки.

Desidy

Виж това, дано ти помогне макар, че при мен беше златна, но пък сега си е жива издрава:
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ujas-pomagaite-na-zlatnata-mi-ribka-shte-i-izkochi-okoto/
На мен в магазина ми казаха да не използвам калиев перманганат.
12л Бета
30л Раци джуджета и ред чери

TiL

Цитат на: Desidy - 09.04.2012 09:42
Виж това, дано ти помогне макар, че при мен беше златна, но пък сега си е жива издрава:
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/ujas-pomagaite-na-zlatnata-mi-ribka-shte-i-izkochi-okoto/
На мен в магазина ми казаха да не използвам калиев перманганат.

Мерси за отговора. Тук явно трябва да стигаме сами до диагноза и лечение(да екпериментираме) и да пишем какво е станало.

След като отделих рибката сложих нистатин и мисля, че има малко подобрение(за близо 12 часа), но се чидя дали да не добавя малко FMC. Чудя се трябва ли да третирам и общия аквариум. Засега няма проблеми в голямата локва (да чукна на дърво)  *HELP* Жалко за крибензиса  *dead

TiL

Приемам, че е било нитритно отравяне. Едно искренно мерси на колежката Desidy
  която се отзова наистина. *thanks Гледам, че и на нея сте помогнали "много"   ]:->

dsimka

Разбира се , че може да се прихванат много неща.
Не само туберколоза.
Но предполагам имаш правено БЦЖ, както 99% от всички нас.

http://medpedia.framar.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%BC%D0%BA%D0%B1-y580-4/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%86%D0%B6

Не случайно се продават ръкавици за да се "бърка" в аквариумите.

Колкото до проблемите с рибите, късно виждам темата, но може да са много причините...
Но така или иначе май вече е късно за отговори.

Mish

Здравейте, имам подобен проблем с риба шишарка. Поду и се окото и започна да се върти плувайки. Дадоха ми хапче от зоомагагина, което трябваше да счупя на две и да пусна едната половина в 21 литровия аквариум. След като направих това водата се оцвети в жълто. След пет дни източих две трети от водата и допълних с 24ч.престояла вода и пуснах другата половина от хапчето. За съжаление засега няма ефект.Прилагам снимки на рибката и ще очаквам вашите съвети.

Similar topics (5)

46665

Започната от masklin


Публикации: 6
Прегледи: 2529

16672

Публикации: 3
Прегледи: 2499

55012

Публикации: 7
Прегледи: 3197

14073

Започната от nihi79


Публикации: 3
Прегледи: 6301

52574

Публикации: 20
Прегледи: 9339