• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с рибките

Започната от Ani_ksm26, 03.01.2020 01:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ani_ksm26

Здравейте, имам проблем с рибките и ще се радваме ако успеете да ми помогнете. На кратко, преди около 5 месеца стартирах 2 аквариума, които поддържам по един и същ начин. Проблем се наблюдава в единия, от около 2-3 месеца. Отглеждах гупи, тернеции, попондети, ириатерини, брадвички, сом и анциструс – общо около 10-12 рибки. Проблемът се появи преди около 2-3 месеца, като започнаха да ми умират по 1 рибка на седмица, или през седмица. Най напред започнаха да ми умират само гупички преди около месец имаше пиков момент, когато в рамките на няколко дни, умряха 3-4 рибки брадвички и ириатерина и гупички. До преди седмица Тернециите изглеждаха най-добре, жизнени, пораснаха значително, силно оцветени, но вече имам 2 умрели и от тях. Симптомите са следните, първоначално се наблюдава промяна в поведението. Рибата се отделя от останалите и се крие, предимно близо до дъното, спира да се храни, след ден два започва да плува трудно, да се носи във водата и да се преобръща, трудно изплува на повърхността (от това което прочетох симптомите наподобяват много на  swim bladder disease. В началото мислех че ги прехранвам и затова много намалих храната им, но проблемът продължава). Засегната риба умира, в рамките на 3-4 дни, не мигновенно, доста се измъчват. Успявам доста рано да усетя промените в поведението и отделям засегнатите рибки, нямам възможност да ги слагам в друг аквариум затова ползвам родилно отделение, за да не се блъскат в декорацията и да не ги нападат другите риби, като спирам да храня отделените. Видимо няма други външни симптоми – точки, рани, настръхване на люспи, накъсвания на плавници, обезцветяване и подобни. При някои риби наблюдавах заслабване в последните дни, но не драстично, и учестено дишане, а при други (при 2 тернеции) дълги, прозрачни изпражнения, които не се отделяха дълго време. Както споменах имам и втори аквариум малко по малък около 60 л в него отглеждам женски бети с данио и неонки, там нямам такъв проблем, имах само 1-2- данио умрели в началото, поддържам двата аквариума по един и същ начин.
Оставям подробни характеристики на проблемния аквариум.
Дата на стартиране на аквариума:08.08.2019
Обем на аквариума: 75 литра
Размери: дължина 81 см, височина 51 см, ширина 22 см

Данни за водата:Измерването съм правила с JBL Proaquatest
pH 6,8, амоняк - използвам Ammonia Alert нивата които отчита са 0,02, което според теста е в safty зоната, нитрити NO-2 mg/l, NO3-25 mg/l, Cl между 0 и 0,8 mg/l, KH - 3, GH >4, CO2 mg/l

Температура:26-27 градуса
В началото сменях водата веднъж седмично, по 30 %, като сифонирах дъното и използвах престояла (повече от 48 часа) чешмяна вода, след като се появи проблема, от единствения магазин в града ни, в който продават рибки, ме посъветваха да разредя смяната, казаха че според тях с такава смяна рибите не могат да се приспособят и сега сменяме през седмица, отново сифонирам и ползвам магнитна четка за стъклата, като смених и водоизточника с извънградски такъв (планинска вода). 
Водата която наливам, загрявам до 26 градуса.

Филтрация:
Вътрешен филтър л/ч: AQUAEL FAN FILTER 1 PLUS - 320 L/H
Външен филтър л/ч: нямам
Система за СО2: нямам
Филтрите работят непрекъснато.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: НЕ - гъбата на филтъра съм почиствала 3 пъти, като усетя че намалят мехурчетата, като я изплаквам с няколко стискания във вода от аквариума и гледам почистването да гъбата да не съвпада, като ден с деня в който сменям водата.


Използвани препарати или лекарства (ако сте слагали) през последните 20 дни: От както съм стартирала аквариума 2-3 пъти съм ползвала aquamaker – easy life, като ми го дадоха за лоши стойности на водата, но ми казаха да не привиквам рибите към него и да слагам няколко пъти в годината, filter medium на същата марка слагам 1-2 пъти месечно. От Смолян съм и в града имаме един ветеринарен магазин, който продава рибки, там предлагат препарати само на тази марка и когато отида с проблем общо взето ми казват да слагам от filter medium на easylife. Преди около месец имах път към София и използвах възможността да се консултирам с хора от aquariumbgq, в магазина ми казаха че според тях са някакави външни паразити, нищо че няма видими симптоми като точки и т.н и препоръчаха PolyGuard на Seachem, направих лечение за около 10 дена, но нямаше резултат. Рибките продължиха да умират, отново в същата периодичност по 1 на седмица.

Риби:
Полово зрели (видове, брой): Останаха ми 4 тернеции, 1 сом, 1 анциструс, 2 попондети, 1 ириатерина и 1 мини гупа
Млади риби (видове, брой):имам родилно със 7 гупички, на около 2 месеца, от тях засега нямам засегнати
Нови риби през последните 20 дни (видове, брой): НЕ

Храна: Използвам люспи, смених 1-2 храни, за да видя дали не е от тях, от известно време ги храня с Supervit Tropical, 1-2 пъти седмично поставям и по 1-2 таблетки за сомчета, гледам да не слагам често понеже и другите риби, основно тернециите ядат от нея и се притеснявам да не се преяждат
Колко често храните рибките си: веднъж на ден, един ден в седмицата ги оставям без храна
За колко време рибките изяждат порциите си:в рамките на 1-2 минути

Растения:
Имам един Ехинодорус, който се развива много добре, една нимфеа, която е малка и засега няма развитие, плаващо растение 3-4-стръка, не съм сигурна за името, то също расте доста бързо.

Грунд:
Дебелина на дъното: около 4 см
Размер на камъчетата: естествен грунд смесица е  6-8 с 3-5 мм
Благодаря предварително за помощта!

niki_o

Според мене става въпрос за претоварен аквариум.В началото рибките са били малки и не са натоварвали особенно аквариума,но с времето това се е променяло.Аквариума сам  е редуцицирал броя на рибките за да потдържа някакъв баланс.Първо най-слабите са се предали.
Филтъра ти е само със гъба и това е почти нищо друго освен механична филтрация.С един добре зареден канистър нямаше да се появят тези проблеми.В същност в 75 литра с подобен филтър аз повече от 10 Неона не бих сложил.
Сега за смяната на водата-30% си сменяла ,но това при натоварен аквариум е малко.Трябвало е по 50% или поне 2 пъти седмично,а съвета за разреждане на смените просто няма да го коментирам!
Разбирам че искаш да ти е цветно в аквариума ,но избери си един вид рибки и се придържай към него .Няколко рибки от един вид може и да са красива гледка ,но по-важното е че аквариума няма да е претоварен и няма да ти се налага да се бориш със проблеми ,а ще се наслаждаваш на хобито.

Ani_ksm26

Здравейте, благодаря за отговора. Като резервен филтър си бях закупила Resun SP-1200,който е с дебит 700 l/h. Вижда ли ви се по-удачен вариант, ако използвам него? Когато го пробвах ми се стори че прави прекалено силно течение в аквариума и затова оставих aquael-a. И ако се наложи да ги сменя, как да процедирам с гъбата от стария филтър, за да запазя бактериите, да я оставя ли известно време в аквариума? 

niki_o

За съжаление и втория филтър е само с гъба без никаква керамика.Силата на струята неиграе голяма роля при биологичната филтрация а само при механичната. За да е добра филтрацията обема на филтъра трябва да е голям-респективно повече филтриращ материял и повече полезни бактерии.Разбира се говоря за канистър ,а не за друг вътрешен филтър.Не че някои вътрешни нямат място за керамика или  че неможе да се преправят да им се сложи,но винаги обема е малък.Ако имате възможност за закупуване на някой па макар и бюджетен канистър нещата ще се подобрят значително.

Alexfield

Все пак за 75 литра аквариум става дума. Изобщо не е задължително да е канистър.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

niki_o

Цитат на: Alexfield - 03.01.2020 22:03Все пак за 75 литра аквариум става дума. Изобщо не е задължително да е канистър.
На 54 литра аквариум съм със канистър Aqua Nova 1500 ....тоест една четвърт от обема на аквариума се покрива от филтъра и не съм забелязал оплаквания от рибките....А на другите аквариуми над тоя литраж съм с поне 2 канистъра....Мисля че знам какво говоря ;)
Такова нещо като прекалена филтрация няма ,но проблеми от липса на такава дал Господ....

didak

теста е показал нитрити (NO2) - 2mg/l, така ли?

Tracker

Здравей Ани. Разгледай брошурата на Sera https://www.sera.de/fileadmin/epapers/aqua-health-bg/mobile.html#/page/0
Може да откриеш подобни симптоми и препоръки за лечение, може би рибките страдат от Флагелати. Имай на предвид,че лечението на аквариумните рибки е трудно и води до редица други проблеми. Успех.
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Ani_ksm26

Цитат на: didak - 04.01.2020 08:21теста е показал нитрити (NO2) - 2mg/l, така ли?
здравейте, да, така го разчетох спрямо теста който използвам.

didak

Цитат на: Ani_ksm26 - 04.01.2020 17:58здравейте, да, така го разчетох спрямо теста който използвам.
стойност над 0,5 мг/л напълно би обяснила смъртните случаи
честа смяна на вода и четене за азотния цикъл - преди да отглеждаш риби трябва да знаеш как се отглеждат бактерии

aquafenomen

Според мен, проблемите ви идват от стойности на NO2. В един добре функциониращ аквариум подобни стойности на нитрити никога няма да има.
Никога не бих сложил вода от какъвто и да е извор.
Аз сменям вода в този аквариум веднъж на две седмици директно от чешмата темперирана и филтрацията му е само с две гъби без каквато и да е биологична филтрация, смъртен случай или подобни симптоми никога не съм имал, дори и с факта че е пренатоварен в момента.
Въпросният аквариум е на 1:47 минута от началото на клипа и е едва 75 литра с размери 100/30/30 (д/ш/в) с над 50 бройки риби на и дори над 5 см.

Моят съвет е да не сменяте вода с вода от извор, а от чешмата, ако искате с престояла, но да бъде темперирана.
За известно време да речем 3 седмици не пипайте нищо в него, дори и смяна на водата и си премерете тогава параметрите на водата, ако нямате NO2 - нитрити, започнете с 15% смяна на вода през седмица и нещата ще си дойдат на мястото.
Филтъра не го мийте тези 3 седмици, даже може да си сложите една обикновенна гъва да речем 15 см висока и нещата ще си дойдат на мястото. Този филтър които ползвате гъбата му е доста малка и няма много място за полезни бактерии, а когато го чистите всяка седмица се нарушава баланса в аквариума и затова се вдигат нивата на амоняк и нитритите.

Similar topics (5)

16138

Публикации: 3
Прегледи: 8351

44856

Започната от Svetli kn


Публикации: 3
Прегледи: 2064

45317

Публикации: 0
Прегледи: 1497

11781

Публикации: 6
Прегледи: 3694

34063

Публикации: 2
Прегледи: 3702