• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

проблем с калихти (сомче)

Започната от wanko_007, 07.04.2012 22:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

wanko_007

иамам проблем с едно от сомчетата ми и искам да ме посъветвате от какво е болно и как да го лекувам.По цялото му тяло има нещо като мъх има бели точици а днес се появиха и червени петна   http://tinypic.com/view.php?pic=97tyr5&s=5

Георги

Мъх, ихтио и кръвоизливи! Аз бих го изхвърлил. И се замисли как ги гледаш тия риби.

wanko_007

До сега не съм се сблъсквал с каквито и да било болести в аквариума.Не мисля че ги гледам занемарено просто тази болест се разви много бързо и нямах време за реакция а от зоомагазина ми дадоха лекарство "CMF".Днес беше вторият ден от лечението с препарата,но след като вече загубих сомчето направо рестартнах аквариума и започнах цялостно лечение на рибите без да местя заразените в карантинен съд.Явно вече всички са се заразили до вчера нямаше видими кръвоизливи по принцесите ми а днес целите са в такива.Доста изчетох за правилното им лечение,но ако може и вие да ми дадете някакъв съвет по различен от това да ги изхвърля :) благодаря предварително

Георги

Щом си започнал третиране с FMC на Dajanapet (ако наистина се казва CMF, кажи на коя фирма е), трябва да следваш инструкциите и да преминеш пълният курс на лечение. Каквото умре по време на лечението се изхвърля.

FMC

Този високоефективен дезинфектант се използва в акваристиката от години и е станал почти легендарен. Той е много надежден за премахване на гъбични инфекции, инфекции причинени от едноклетъчни организми, кожни паразити, и начален стадии на бактериални инфекции.

Прилага се при:

Ichthyophthirius Multifiliis, Oodinium, Trichodina, Costia, Tetrahymena, Columnaris, Saprolegnia and Achlya.

Начин на приложение:
   *      Определете вида на заболяването.
   *      Преди да забочнете лечението е препоръчително да тествате върху отделна рибка от аквариума – например в 5-10 литров съд само с въздушна циркулация.
   *      Сменете 1/2 или 2/3 от водата с прясна (престояла).
   *      Махнете филтъра.
   *      Изключете дънния филтър.
   *      Извадете гъбата и я изварете в кипяща вода, дори на цената на разрушаването на нитрифициращите бактерии; бактериите могат да бъдат възстановени след лечението с подходящи препарати.
   *      Махнете външните филтри, дезинфекцирайте филтър медията и всичко, което може да е имало контакт с инфекцията (маркучи, кранчета....).
   *      Осигурете интензивна въздушна циркулация. Ако имате вътрешен филтър, можете да му махнете гъбата и/или другата филтър медия и да сложите силиконово маркуче, за да засмуква въздух. Засмукващия отвор на помпата трябва да има решетка, за да се избегне засмукването на малки рибки и други организми.
   *      Дозирайте FMC – винаги започвайте от най-малката доза и я мерете възможно най-точно!
   *      Повишете температурата в аквариума до 28°C.
   *      Не включвайте осветлението на аквариума по време на лечението.
   *      След 3 дни сменете 1/2 от водата и добавете пълна доза FMC.
   *      Повторете същата процедура и на 6-тия ден.
   *      На 9-тия ден без смяна на вода, добавете половин доза FMC.
   *      На 12-тия ден, ако симптомите са изчезнали, възстановете оборудването в оригиналния му вид. Температурата трябва да бъде намалявана постепенно в течение на няколко дни до първоначалната стойност.
   *      Оцветяването на водата ще изчезне постепенно, заради периодичните смени и ефекта от светлината и микроорганизмите.
   *      Приблизително на 15-тия ден, приложете съответната доза нитрифициращи бактерии – see BIOFILTR (Dajana PET).
   *      Също е препоръчително да използвате START+; подпомага възстановяването на биобаланса в аквариума.
    *      За да завършите лечението, след още няколко дни прибавете съответна доза ALOE GEL.

Внимание:
          *            Не хранете рибите по време на третирането с FMC – филтъра не работи. Към края на третирането, им дайте съвсем малко храна. Ако рибките ядат, хранете ги през ден с много малки количества.
          *            Винаги довеждайте лечението докрай, иначе е много вероятно да се получи рецидив.
          *            Ефекта на FMC е повишен в много мека и киселинна вода.
   1.      Препарата се продава в специален контейнер, който го предпазва от фотодекомпозиция. Въпреки това го съхранявайте на тъмно и хладно място и винаги извън достъпа на деца!
   2.      Следвайте основните хигиенни правила, когато използвате продукта. Не яжте, пиите или пушете. Когато агента попадне в контакт с лигавиците, потърсете медицинска помощ.
          *            Продукта може да остави петна върху дрехите!

wanko_007

Лекарството е "TROPICAL CMF" Доста от нещата съм ги направил в момента са на тъмно гледам температурата да не спада под 25 градуса за храненето също съм на ясно вече. Преди да сложа гъбата я преварих но ако е нужно ще я махна така или иначе въздуха им в момента върви постоянно заради участеното дишане.Благодаря за информацията да се надяваме да се излекуват.А друго нещо да попитам четох за някакви таблетки sera baktopyr direct биха ли помогнали в моя случей?

Георги

Не е добре да се смесват лекарства, при това от различни фирми. Не казват какво има в baktopura, в CMF сигурно са багрила. Трябва да си ветеринар или развъдчик с образование, за да можеш да ги смесваш.

wanko_007

Да не казвам голяма дума,но днес кръвоизливите по принцесите изчезнаха другите риби също имат видимо подобрение утре отново ще третирам с това лекарство наистина ще е по-добре да не смесвам лекарствата и без това ги храня с TROPICAL на люспи.А колко време трябва да продължи лечението и проблем ли ще е ако периодично слагам от лекарството?

Similar topics (5)

8218

Започната от ivo007


Публикации: 5
Прегледи: 3471

35538

Публикации: 9
Прегледи: 5074

59083

Публикации: 0
Прегледи: 2090

4

Започната от aquabg


Публикации: 46
Прегледи: 24412

22854

Публикации: 2
Прегледи: 2906