• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 21:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна рибка?

Започната от Violeta, 24.05.2006 11:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Violeta

Сутринта забелязах че една от мъжките гупи стои в аквариума и плува вертикално. Признак на какво е това, знае ли някой?
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Violeta

Така... Да си се разкритикувам сама. Нищо съществено не съм казала за аквариума, а и не бях прочела раздела. Виждам, че и други са имали подобни проблеми, но.... Все пак не можах да намеря отговор, също и в Отговорите на често задавани въпроси.
Аквариумът е 26 литров, с два вътрешни филтъра (обикновено включвам само единия), растителен - много валиснерия и по-малко явански мъх. Осветление Philips Aquarelle 15W с рефлектор, последните 2-3 дни лампата свети по 6-7 часа, дори и по-малко, защото се опасявам от претопляне. Рибки гупи - две двойки и 3 сомчета, още малки. Хранят се с качествена храна. Водата е чиста, сменям малко повече от 1/3 веднъж седмично, днес направих изключение и смених 4-5 литра с по-студена, за да е по-нормална температурата и след като забелязах поведението на рибката. Отделих я и като че живна малко, но красивата червена опашка е свита и много избледняла...  Забравих да кажа, че плува, по-точно носи се, не с главата надолу, а с главата нагоре. И я извадих от аквариума точно както разказваше Пац за неговите - с лъжица, без каквато и да е съпротива. А останалите рибки са добре - жизнени както обикновено.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Pac

Като плува нагоре с главата, влага ли големи усилия да не падне на дъното? Или просто се носи из водата? Щото ако много драпа нагоре вероятно и е спукан мехура. Нама оправия от това. Само ще се мъчи така.

POWERPUFF

е, то може ли така изведнъж да и се спука мехура :?:

Longanlon

това със залепналата опашка се е случвало и на някои от моите килита - рибата стои вертикално защото не може да се оттласне с опашката. аз лично приложих два пъти лечението в порцелановия санаториум заради тая болест  :evil:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Violeta

Никакви усилия, нищо, просто се носи във водата - близо до повърхността. Но опашката е свита, както и перките и плавниците. Че няма да оцелее е ясно. Само дето ми се иска да знам каква е причината.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Pac

Според мен не е толкова ясно, че няма да оцелее. Имам някакви спомени, че преди време мои риби са се възстановявали от подобна ситуация от самосебе си, без някакво лечение.

Similar topics (5)

19246

Публикации: 11
Прегледи: 5391

48157

Публикации: 2
Прегледи: 1942

10173

Започната от le6o


Публикации: 4
Прегледи: 2801

36480

Публикации: 0
Прегледи: 1496

26468

Публикации: 13
Прегледи: 6842