• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с гупи

Започната от dianajoss, 05.12.2016 12:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dianajoss

Здравейте Акваристи!
Предполагам това ще бъде поредният глупав въпрос за вас, но сме новаци в отглеждането на риби и вече имаме проблем.. *SORRY*
Малко предисловие. Живеем в Германия. Закупихме акваруим 60л. на Тетра средата на септември месец, с комплект принадлежнисти - лампа, вътрешна помпа, помпичка за въздух и храна, живи бактерии, както и разтения, дървета, камъчета и др. интериорни принадлежности. От магазина ни обясниха, че първо стартираме аквариума и чак след месец можем да започнем с рибите, като през този месец аквариумът трябва да работи, така че вътре все едно има риби. След месец закупихме първите рибки - 2 мъжки гупи, 2 златни плати, 3 дънни чистача и 1 охлюв. Към момента имаме - 2-те мъжки гупи (жълта и синя), 3 женски гупи, 3 женски и 1 мъжка златни плати, 4 големи рибки (незнам на български как се казват, но на снимките се виждат), 3-те чистача, 2 охлюва, чакащи многобройно поколение и 2 бебета гупи. Водата сменяме всяка седмица - 30-40%. Храним ги с различна суха храна на Тетра 2 пъти на ден. Вътрешният филтър на помпата сменяме всеки месец с нов и добавяме живи бактерии. При всяка смяна на водата добавяме по 5 мл. Aqua Safe на Тетра. Лампата работи общо 8 часа на ден (4 до обяд и 4 следобяд - така ни казаха в магазина), помпичката за въздух - само през нощта, температурата е винаги между 25-26 гр. Общо взето стараем се да изпълняваме всички указания.
Сега проблема: едното женско плати започна да се държи странно, отслабна и сви перки и опашка. Вече плува вертикално. Четох много из форума и до колкото разбирам, сме закъснели. Но вчера забелязахме, че и жътото мъжко гупи не плува успоредно на водата, а леко виси надолу. И поведението му е някак различно. Те със синия си другар бяха откачалките на аквариума - винаги весели и жизнени. А сега жълтия е странен ... Четох и за солта. Не ме притесняват разтенията, че може да загинат. Незнам двете бебета как ще реагират. На около 3 седмици са и си отрасват заедно с другите риби.
Моля ви дайте идея или съвет, как да спасим поне жълтура. Направила съм снимки на рибките. Водата ни е много твърда. Снимките са правени днес, водата е сменяна точно преди седмица.

niki_o

Едрите рибки са Трихогастери.Невярвам да са ви препоръчали в магазина да сменяте пълнителя на помпата в магазина.Не го и правете повече .Така рестартирате Азотния цикъл всеки път.Периода за зареждане на филтъра с полезни бактерии е точно месец някъде,а вие го изхвърляте и заменяте с нов.Само при смяна го перете с аквариумна вода и пак във филтъра.Добре ще е и ако във вашия Ebay(регионалния ) намерите канистър втора употреба,обикновенно за 10-20 евро има винаги.Много по-добре ще е положението с такъв.За сега препоръчвам да сменяте по 20% през ден седмица  и сложете опаковка стартови бактерии на Dennerle сиво пласмасово контейнерче.Намалете храненето по веднъж дневно и по малко,като е добре един ден да не храните рибките.
Успех и не се косете рибките(особенно Гупите)на Немския пазар са доста изнежени,родените при вас ще са обаче доста по-издръжливи :-)

cantiga

05.12.2016 23:47 #2 Last Edit: 06.12.2016 08:27 by cantiga
Едрите рибета по-скоро са колизи, което е почти същото.  :-)
За канистър може да погледнете и в quoka.de
Най-добре правете снимки с включено аквариумно осветление и без светкавица.

Сетих се още нещо. Може да потърсите в интернет анализа на питейната вода във вашия град. Аз замервам няколко неща и резултатите са много близки до това, което е публикувало дружеството в моя град. Това дава някаква начална представа.
В малки филтри винаги съм опитвал да сместя допълнително някоя и друга торбичка Siporax mini на Sera.
Поздрав!
Светослав

dianajoss

Благодаря ви за отгзивите. Незнам какво е канистър, но ще потърся информация и ще закупим такъв. За смяната на филтъра не са ни казали в магазина, но на упътването за експлоатация на помпата така е написано. Като при всяка подмяна на филтъра добавяме в него живи бактерии 20 капки на JBL Filterstart. Относно снимките, колкото и да се старая, не мога да направя по-добри. Тези са правени в 10 сутринта при включена лампа в акваруима, като същият се намира в близост до прозорец и мястото е добре осветено. Самият аквариум, незнам как да обясня, хем е от стъкло, хем като погледнеш вътре е като направен от огледало - не виждаш през него, образът е огледален. Предполагам затова снимките се получават така. Пробвала съм без светкавица, снимките са катастрофални.
Днес потърсих и някакви уреди за измерване на PH, нитрити, хлор и т.н. Има доста такива на пазара. Можете ли да препоръчате нещо?! Надявам се до Коледа да се справим с рибешките проблеми и да набавим всичко необходимо, защото след това пътуваме за празниците в България и рибките остават сами за 2 седмици. Вече сме се снабдили с машинка за автоматично хранене, а на всичкото отгоре имаме и 3 нови бебета и не ми се иска като се приберем аквариума да е празен, че това ще бъде голям шок за синът ми.
Отново благодаря за отзивчивостта!

baygry

Канистър е външен филтър.Относно гъбата на вашия,колегата правилно ви е казал-не я сменяйте.Просто я изплаквайте в малко количество вода.В някакъв съд поставете  малко вода от аквариума.Няколко пъти изстискайте гъбата вътре.Това е.
Тази процедура се прави когато намалее дебита на филтъра ви,няма определено време.Просто като забележите че струйката вода излизаща от филтъра е намаляла,респективно-движението на вода в аквариума ви е намаляло.Така бактериите живеещи в филтъра ви ще продължат да функционират.
Нямате огледално покритие- този ефект е от пречупването и отразяването на светлината при повърхности с различна плътност.За по добри снимки -използвайте момента когато стаята е тъмна,вечер например,а аквариума е с пуснато осветление.
Всеки тест би ви свършил работа.Аз ползвам JBL 6 in 1.Има и др. фирми разбира се.Тези тестове са доста относителни,но все пак дават някаква престава.
Лично аз бих сменял по малко количество вода - около 20% например.Помпичка за въздух не е необходимо да се спира,щом я пускате нощно време -явно не ви пречи.Друг е въпроса дали въобще е необходима при наличието на вътрешен филтър.Струята която излиза от филтъра ви я насочете към повърхноста,така че да образува вълнички.
Хранете рибките умерено.Авт.хранилка я изпробвайте 1-2 дена-да не пуска много храна-колкото по-малко,по-добре.
Успех с хобито.

dianajoss

Здравейте baygry!
Благодаря за подробният коментар. Разбрах вече какво е канистър и разгледах някои, които се предлагат тук. Относно нашият филтър - няма гъба. Това е по-скоро цяла филтрираща система, която може да е доста обикновенна, но в интерес на истината поддържа водата чиста и бистра и сме доволни. В началото при първия монтаж на помпичката я сложихме в близост до дъното, тогава водата много бързо се замърсяваше. След това прочетох във форума, че трябва да се постави на 5 см. от дъното. След като я вдигнахме, водата вече не се замърсява, а по скоро само аквариума. Фиилтрите на тази система са двустранни и се слагат по определен начин - зеленото сочи навън, бялото на вътре. Като и състава е различен. Зеленото е пълно с нещо като активен въглен, а бялото с влакна, приличащи на зебло. Прилагам снимки. При всяка смяна на водата изплаквам всичко, но след месец се вижда как филтъра вече е набит с мръсотия, която вече не се отмива.
https://s16.postimg.cc/izvx0s7px/15391066_10207845454396259_3905521426420615370_n.jpg

https://s16.postimg.cc/jdpzj411x/15267968_10207845450076151_1295496537519636859_n.jpg

https://s17.postimg.cc/728wpxpsf/15338720_10207845443755993_1388082323289299528_n.jpg



https://s16.postimg.cc/74zmrpt9h/15338691_10207845458756368_546466964978332148_n.jpg

https://s18.postimg.cc/u10pms7s9/20161206_102104.jpg

baygry

Аха, това е филтър с касети.Да при него си трябва подмяна от време на време.

cantiga

Този филтър и аз го имах преди години. Химичната филтрация се препоръчва само при определени обстоятелства, но не и за постоянно. Така и не ми стана ясно как на Тетра им е хрумнало да препоръчат активен въглен към стандартния пълнеж. Аз лично си рязах парчета филтърна гъба и използвах тях вместо купешките, тогава май не бях намерил касети без активен въглен в магазините. Гъбата се изплаква леко във вода и се слага пак, както описаха колегите.
Ако може го завъртете така, че течението да преминава по цялата дължина на аквариума. Внимавайте с храненето. Аз пак да кажа, бих сложил Сипоракс мини зад филтърната касета. Миенето на филтъра винаги се прави в аквариумна вода без престараване и бързо, за да се запази примерната му функция - биологична филтрация. 
Поздрав!
Светослав

Similar topics (5)

58578

Публикации: 12
Прегледи: 4170

987

Публикации: 13
Прегледи: 7842

21441

Публикации: 3
Прегледи: 4857

54334

Публикации: 1
Прегледи: 1942

14316

Публикации: 18
Прегледи: 8317