• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 12:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Пълно МАЗАЛО

Започната от Morphined, 13.01.2011 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

 :-|

Кой знае от кога е из аквариумите ми...
На всичките ми аквариуми осветлението е странично. Т.е. пример : 5 крушки по 25 вата отстрани покрай стъклото на аквариума. Преди 3 дни решихме с жена ми да преместим всички крушки така,че да осветяват аквариумите отгоре,за да "дръпнат" растенията повече. Разместихме ние всичко. Осветлението се засили многократно... и още преди да съм казал "Еее много добре изглежда така" останах като гръмнат. ИХТИО ! Ама МНОГО ихтио. Във всичките 7 аквариума ! (3 са за бебета)
Общ литраж : 650 литра. Заразени риби (приблизително) : 200 хелера,50 плати,3-4 гупи,0 молинезии.
Само да вметна,че рибите ми са що-годе по равен брой. Поради тази причина ми е любопитно,защо молитата и гупите показват такава голяма резистентност ???
Болестта не я бях виждал досега (макар,че съм чел как изглежда) затова се стресирах. В продължение на 3-4 месеца ми умират риби със следните симптоми :
Клатушкат се наляво-надясно,отъркват се в разни предмети,накрая си "глътват корема" (всъщност като че ли направо изчезват органите и вътрешностите им) и след това умират. Но тъй като умираше по една риба на седмица (а аз имам стотици) не подозирах болест. И така допреди 3 дни. Рибите изглеждат като посипани със... сол е точната дума,не захар както пишат много. При 3-4 от тях петната са адски много,свиват опашки и се държат неестествено. Започнах да третирам с Нистатин,но не махнах филтрите. Едва днес прочетох за това (пише го чак на 3-та страница в темата) и ще продължа да третирам. Понеже стаята не е особено топла обаче,терморегулаторите НЕ успяват да държат дори 26 градуса,камо ли 30,това проблем ли е ? Става ли изкуствено от време навреме с топла вода да вдигам температурата на 30 градуса ? (все пак нали целта е да умрат капсулите на "малките ихтиовци при тази температура,колко време отнема това,защото не издържа дълго на 30 градуса????)
При Ихтиото рибите глътват ли си коремите преди да умрат и свиват ли опашки ? Не виждам никой да е писал за това във въпросната тема :(
Болестта се е появила при смяна на вода. Не съм купувал и вкарвал нищо ново в аквариумите си.
Та за ихтиото това са ми въпросите.
1-При нередовна температура от 30 градуса ще се справя ли с болестта,използвайки нистатин?
2-Рибите глътват ли коремите от ихиото преди да умрат?
3-Влияе ли на раждаемостта тази болест ? (броят на новородените спадна с около 80%)

И два други въпроса за други болести.

4-Имам плата,купена от магазин,на която са "настръхнали люспите" сякаш е болна от воднянка. Взех я преди седмица. Люспите са настръхнали само по главата,където има и рана. (купих платата,защото останалите я кълвяха точно там по главата и живее изолирано в една кофичка тъй като не знам дали е болна със сигурност) Рибката си яде лакомо,плува съвсем нормално,а там от където го купих гонеше и женските. Не проявява абсолютно никакви симптоми да е болен от нещо. Ако се чудите защо съм го взел с риск да е болен,въпросният платчо е тъмно-син на цвят,а такива не се срещат често в БГ.
5-Имам друг мъжки "плат" на който му се появи нещо като гангрена точно там,където започва опашката. Самата опашка изглежда слепнала  и това очевидно го затруднява да плува. Прилича на рана с коричка. Появи се след започването на лечението с Нистатин. Опасно ли е ? Болест ли е ?

П.П.-Лекувал съм гъбички с Нистатин 2 пъти успешно. Не съм махал филтрите. С друга болест не съм се сблъсквал досега,а в момента като че ли имам 3 ! :(((

filio

Аз едва ли ще мога да ти помогна с нещо, но ако пуснеш снимки имаш по-добри шансове за диагноза.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F4991%2F016237456.jpg&hash=950cb87f59df6b54f287b86ac2b1f6dbc1461c2fhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmobileappmastery.com%2Fwp-content%2Fthemes%2Fthesis_151%2Fcustom%2Fimages%2FYouTube%25202-48.png&hash=b651e3ffb61123fcf7f80b0324979211f3dbb344

dok70

Ихтиото, пък и други патогени се намират и във видимо здрави аквариуми. Изявяват се при лоши условия, като най-често е при ниски температури или рязка смяна на условията. Предполагам температурата ти се е задържала няколко дни под нормата и това е резултата. Подобряваш си условията и лекуваш по описания начин. Температурата се държи стабилно, иначе няма смисъл.
Успешно се лекува дори без препарати, с температура 33гр. за три дни.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Morphined

Да,температурата е била ниска,когато се е появила болестта. :( Как да задържа температурата на 33 градуса за бога,като в стаята е 22 ? Терморегулаторите не смогват :( А и на такава температура ще оцелеят ли живородките ?
Умряха 7 възрастни риби,6 от тях не бяха болни. И преди ми се е случвало по време на това лечение,като че ли някои рибоци не им понася Нистатин-а. Може и да греша. Една от мъртвите,която беше напълно здрава има нещо като "разпад на люспите"
Всички болни от ихтио след време им се сплескват коремите странично,това нормално ли е за болестта ?
Ще опитам да държа температурата висока (някакси) и ще повторя процедурата без филтри.

Caxapa

Здрасти колега! Помня, че лятно време имаше също проблем с температурите. Вероятно помещението в което гледаш рибите не е добре изолирано и това пречи да се стабилизира температурната граница.   Моето мнение е да задържиш някак си положението сега през студените месеци и като се затопли да направиш малко ремонт който се изразява в изолация на под, таван и стени на помещението. Иначе какво да ти кажа..почваш с една печка на реотани да топлиш и увеличаваш бройките докато се стабилизира стайната температура.  Там ти е проблема според мен.  Или ако не ти се занимава с печки да си увеличиш мощноста на нагревателите.  Слагаш по-мощни и си готов. В студена стая(макар 22°) да са нормална температура за помещение си е пълно безмислие на преливане от пълно в празно като топлиш водата в аквариумите и се опитваш да се стопли по този начин и въздуха в стаята.  А освен това ти май черпеше вода от някакъв кладенец. Темперираш ли водата преди да е налееш или е загряваш повече от това което показва термометъра в аквариумите ти? От там идва и температурния шок на който подлагаш рибите си и ихтиото е на лице...Без конкретни съвети  и методи..просто се опитах да поразсъждавам над проблема ти. Дано се оправи и съм спомогнал да вземеш правилно решение като не е задължително моето да е правилно.  Успех..ти желая!

Morphined

Темперирам водата,да. Как не се сетих,наистина. Просто увеличих температурата на нагревателите на 33-34 градуса. Така ще поддържат около 30 ! Дори не се бях заглеждал,че може да се настройват на толкова много :)) А иначе им пуснах и печка за всеки случай,но е "духалка" - нямам на реотани.
Температурен... чак шок не са имали,но водата е поизстивала. След това съм я притоплял плавно,но явно вече са били болни... и то от около 3 месеца. Ако не се бях правил на пич да редя осветление отстрани щях да съм го видял много по-рано :(
Защо след започване на лечението на някои риби липсват люспи ? Не е като да е болест,а имат откъртени люспи ? Опит да си отговоря сам - повишаването на температурата забързва развитието на бактерията. Всички риби започват да се чешат като луди (това се вижда ясно) и някои се нараняват ?

2-Рибите глътват ли си коремите преди да умрат от ихтио ? Т.е. корема става като сплескан странично.
Вижте и 4 и 5 моля. Всички неприятности започнаха с проклетото ихтио. Знам че ще се излекуват,но това не ме успокоява,защото 1 - ще дам жертви със сигурност и 2 - болна е най-старата ми риба. Първата риба,която съм си купил (високоплавно червено тукседо хелер - много старо т.е. минимален шанс да прекара ихтиото живо)

Забравих да кажа,че в единия аква има 2 броя възрастни САЕ,4 коридораса,2 тернеции и 2 анциструса. Не съм го написал,защото нито са болни,нито понасял лечението зле.

Ооо платата с "нещо залепнало за опашката( която е отделена) изглежда има рибна въшка. Нещото изглежда точно като на картинката от форума ж как да я махна ??? (освен със Сера) За колко време убива рибата ?

Morphined

Рибите са излекувани още на ден 3. Имам 7 жертви,за съжаление най-хубавите рибоци :((((( Макар,че 7 жертви от такова число е малко,успях да затрия червените леопардови плати  :duvar: За друг път ще си знам. Грешката е моя. Нагревателите вече държат стабилна температура,надявам се повече ихтио при мен да не видя. Благодаря за помощта.