• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 14:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с анциструси

Започната от Andy, 19.03.2007 23:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Andy

19.03.2007 23:13 Last Edit: 20.03.2007 23:56 by Stas
Привет, не съм сигурен дали темата е за този раздел ама я слагам тук :)
Проблема ми е, че за 4 дена ми умряха 3 от анциструсите ( бяха общо 4 ). Другите рибки си се чувстват много добре, ядът си няма свити перки, няма странен цвят на хриле, абе всичко си изглежда нормално. Последно преди седмица и нещо ( от предишния съботен пазар ) съм сложил 5 Ампуларии и 9 Меланий, и едно коренче микрозорум. Изключвам авария от типа " ... ампуларията ми уби анциструса .. ", просто те са първите които са при мъртвото рибе.
Приемам всякакви възможни идеи. На мен единственото което ми хрумва е, че вече има много по голяма конкуренция за остатъците от храна по дъното и те да ми измират от глад. Въпреки, че заради положението на аквариума и неподходящото осветление имам прилично количество зеленина по стъклата и аранжировката. Показатели като твърдост и т.н. не следя, разчитам на малкия опит и нещо като опит да създам "биологично равновесие".
Малко инфо за аквариума - 50 литров( все още ), AquaEl Fan 1, аерация с камъче, температура - 24 -26 С,
растения - криптокорин, анубиас, микрозорум, и малко валиснерия.
риби - 7 неона, 4 леери, 2 аймониери, 1 коридорас, 3 молинезий, серпа и пристела
Вода сменям през седмица по 10 литра, осветление около 10 часа ( обикновенна крушка 40 W )
За трите месеца от както е този аквариум, 2 пъти ги разболявах от ихтио и двата пъти за 4-5 дена всичко беше Ок без загуби ( нистатин ), и сега ми е много странно без видими причини да има толкова загуби, и то само а анциструсите.
Предварително благодаря за всякакви мнения, идеи, критики .....

Преместена от "Други проблеми, препоръки"

mistar_ti

Да не се изказвам малко неподготвен Но проблема според мен е от охлювите те са доста големи приносители на зарази
3 литров буркан с отомбачена зеленясала вода
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbns.gvardia.net%2Fimages%2Fstories%2Fbanners%2FIYI_ban_sm.jpg&hash=7ab8139ef4f2561034d7804066cefdf3dc294ebb

NO CARRIER

Сложил ли доста рибки за този обем. За сметка на това сменяш по-рядко и по-малко вода от нужното. Анциструсите са издръжливи риби, но при това положение май не устискват.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Bass_Maker

Преди време имах подобен проблем. И според мен причината е в редките и малки смени на водата. Анциструсите са здрави копелета, но са доста докачливи на високо съдържание на нитрати във водата. Те първи заминават горките. Най-малкото, замисли се. 2 пъти разболяваш от Ихтио, и това си има причина все пак. После лекуваш, но лекарствата все още не са интелигентни и трепят и полезните бактерии, т.е. ако след лечението не си слагал препарат с полезни бактерии, значи колонията от нитрифициращи бактерии я нямаш и от там... Видял си резултата. Мисля, че това е твоя проблем. Сменяй вода всяка седмица по 15 литра и би трябвало да нямаш вече такъв проблем. Като за начало може тази седмица да посменяш през ден по 7-10 литра, с цел да понамалиш нивата на нитратите и т.н.
You cannot kill what you did not create...

onyxman

Пускам си въпроса тук за да не отварям нова тема.
Днес към обяд забелязах, че единият ми анциструс не е добре, само се криеше.След обяд ги нахраних, а той не дойде въобще.Побутнах го и едва се премести малко по-встрани.Преди малко видях, че е умрял.Проблеми с другите риби за сега нямам.Вчера смених водата.Следобяд сложих таблетки на растенията, но ги зарових добре.
Това което ми направи впечатление, е че беше с по-тъмен цвят.Почти не му се забелязваха белите точки.Това може ли да ме ориентира към някакво заболяване? Вчера си беше на 6, хранеше се обикаляше.

NO CARRIER

Само по тези признаци не може да се даде еднозначен отговор.
На колко време е рибката? Сменяш ли редовно водата? Торове?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

onyxman

Водата я сменям всяка седмица с престояла поне 24 часа, като винаги добавям Сера Акватан.(Аквариум 63л., сменям по 11 л. всяка седмица). Анциструса е малък, към 4-5 см.Тор днес за пръв път сложих-таблетки на Тетра.Имам още 2 анциструса които са си в отлично здраве за сега.

Similar topics (5)