• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Моля за диагноза - болна златна рибка - стои на повърхността

Започната от merybo, 19.01.2011 23:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

merybo

Здравейте! От десетина дни едната ни златна рибка е болна. Първо стоеше на дъното омърлушена, сменихме цялата вода, добавихме омнипур (това предложиха в зоомагазина като универсално лекарство), но без успех. Постепенно опашката й си промени цвета, стана по-наситено червена в основата и прозрачна в краищата, изглежда леко като накъсана в краищата, а долните плавници - също наситено оранжеви. Други видими белези по тялото няма.  Последните дни започна да стои горе до повърхността, дори гръбчето й се подава с 1-2 мм над водата, а горният плавник е клюмнал. От време на време като че ли получава конвулсии и се мята из аквариума, но повечето време е горе. Хрилете и устата й не се движат бързо, но сякаш има въздух в нея - не може да стои във водата и излиза като топка - може би на плавателния й мехур има нещо. Простете за невежеството, но изчетох всички статии за болести и никои от симптомите не се връзват напълно. Днес я "водихме" на доктор - един акварист в кварталния зоомаг. я видя, но и той не може да й постави диагноза. Срам ме е да призная, явно не се грижим за рибките съвсем по правилата, но пък сме имали проблеми вече 3 г. Те пораснаха доста и са много игриви - болната е дълга 12 см, голям лакомник е. Много ще ни е мъчно ако загине. Признавам, че преди да се разболее, водата не беше сменяна доста време и беше видимо мръсна. Дали се е отровила с амоняк, нитрити, нитрати - не знам. В момента водата е в нормата. Готварска сол и сода никога досега не сме слагали в акв., нагревател и лампа - също. Живеят си на дневна светлина. Простете за дългия пост, но ще бъда много благодарна ако някои има идея. Също за храната - последните дни ги оставихме на диета, въпреки че болникът има апетит - така решихме.

Обем на аквариума: 25 л
Височина: 30 см
Дебелина на дъното: 2 см
Размер на камъчетата: напоследък само големи 1-2 см
Осветление: не
Вътршен филтър л/ч: не знам, но доста силно раздвижва водата, с гъба
Филтрите работят непрекъснато.
Дата на стартиране на аквариума: юни 2007
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: беше оставен доста мръсен
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Omnipur, два пъти
Сменям по  5-7 литра  на всеки 4-5 дни и веднъж в месеца - цялата.
При смяната: Водата е престояла . Водата е с температура 22 градуса.
Температурата на водата в аквариума е  22 градуса.
Храна
Видове храна: sera_goldy, напоследък tropical goldfish гранули, но много цапат водата
Колко често храните рибките си: веднъж на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин.
Растения:от време на време пускам плуващи водорасли
Риби:
Полово зрели 2 златни рибки на три год. и половина


Genadig

Прехранили сте я  :karamse: а и 2 рибки при това полово зрели е недопустимо да живеят в аквариум 25л трябва им поне 100-150л аквариум
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

Bolta

Цитат на: merybo - 19.01.2011 23:14
... и веднъж в месеца - цялата.
Здравей!
Не мога да помогна с диагнозата, но след като прочетох целият пост , видях две основни грешки.
Първата е : Много малък обем на аквариума спрямо вида на рибите.
Втората съм я цитирал ... никога не се сменя цялата вода (освен ако не сменяш с такава от хабитата им, което няма как да стане), защото условията на живот на рибите се променят драстично!

marta

Преди години и аз гледах златни рибки - подариха ми ги на един рожден ден. Първоначално беше само една в един кръгъл аквариум и след като се разчетох взех един 60л и още една златна - и двете бяха малки. След 6-7 месеца първата започна да плува по повърхността само и след още малко време си обърна корема нагоре... отново четох и тогава разбрах, че корема й се пълни с въздух от храна която приема на повърхността. През това време тя стана напълно прозрачно бяла, а беше оранда. Сложих ги на диета с грах - сварен и обелен. След 1-2 дни рибката се оправи. Минах пак на храната и след 1 седмица рибката беше на същото положение. Пак грах и вече купих гранули, които потъват. След 2-3 месеца спокойно живуркане, рибката беше пак в същото положение. Граха помагаше все по-рядко, докато рибката не умря. За сравнение болната рибка си остана малка - да е пораснала 2-3см., а другата стана около 30см и живя още 3 години заедно с един телескоп.

Накрая се оказа (или поне така ми казаха), че някои златни имат подобен дефект, който се отразява в бъдеще и никога не оцеляват. Дано при вас да не е същия проблем. Аз ги хранех един път на ден и тъй като много си обичах да ги наблюдавам ги изчаквах да изядат всичко и което беше останало неизядено го махах т.е. при мен не беше от прехранване.

Genadig

Прим мен също умря рибка по този начин. Трябва да има един ден, в които рибките да не се хранят. При мен се случи с много прехранване и за това така стоеше на повърхността.
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

merybo

 *thanks Благодаря за отзивите, много сте мили. Рибокът днес е малко по-жив - движи се  и върти опашка, въпреки че пак изплува на повърхността и гръбчето му леко се подава. Като че ли и цветът на плавниците му се пооправи. Възможно е мъж ми да го прехранва, защото му се любува как яде. Той е голям лакомник, избутва приятелката си и изяжда два пъти повече храна (затова стана два пъти по-голям). Когато някой се приближи до акв. и е време за хранене, изплува отгоре и прави разни въртележки, а ако подадеш пръст, почва да го хапе - голямо шоу е!
Марта, нашият е вече на 3 години, често се храни на повърхността и досега не е имал проблем. Като изчетох още веднъж за болестите, мисля, че по-скоро го отровихме от замърсена вода - амоняк, нитирти и т.н. Голям срам! Обещавам, че ако се оправи, ще им взема по-голям акв. с хубав филтър с активен въглен и други такъми, но цените на аквариумите доста ме смутиха.
Дали да опитам тази диета с грах, досега не са яли, и може ли от консерва?
Чудя се също за содата и солта - не сме слагали никога. По препоръка на аквариста от магазина поставих нагревател да повишим t до 24 градуса, но май нагревателят е слаб. Ако има подобрение, ще пиша.

Bolta

Цитат на: merybo - 21.01.2011 01:59
Дали да опитам тази диета с грах, досега не са яли, и може ли от консерва?
В консервите от магазините има сол и не става!
Цитат на: merybo - 21.01.2011 01:59
Чудя се също за содата и солта - не сме слагали никога.
Сол се слага при други видове риби, например - живородки, но не и при златни.
А за нагревателя, не се притеснявай, че е слаб...18-22 градуса е оптимална температура за повечето видове златни.
Моите ги гледах на 20 .

marta

Аз им давах замръзен грах на бондюел, леко го попарвах и като изстине го пелех и го мачках на малки парченца и ги пусках едно по едно да се изядат всички и да не остава да изгнива долу. Те с апетит хапват грах.

merybo

 :-) За всички, които откликнаха за болестта на рибока ми, благодаря и мога да кажа, че ще го бъде! Вече мина почти месец, няма следа от симптомите, много е жизнен, подвижен и лаком както преди, плува си спокойно, без да се мята из аквариума. Вече дозираме по-внимателно храната, сменяме на 3-4 дни по 1/3 от водата.
Още не сме им взели по-голям аквариум, но да попитам: на единственото място, където може да стои, е доста тъмно, почти няма дневна светлина. Мога ли да поставя там аквариума и каква лампа да взема?
:-| Имам и нови тревоги: отстрани на гръбчето сякаш му е паднала една люспа - само една. Чудя се това болест ли е, или някъде се е ожулил.

Similar topics (5)

32020

Публикации: 10
Прегледи: 4937

5749

Започната от Yana_666


Публикации: 2
Прегледи: 2726

527

Започната от Тинки


Публикации: 22
Прегледи: 10425

12948

Започната от Naninani


Публикации: 15
Прегледи: 10474