• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 09:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mill

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин - 500мг.

Здравейте! Имам аквариум, който е 300л. с fluval-304 - външен филтър (който е много добър!). Преди седмица взех 2 стъклени ножа, които доста се стресираха при пускането им в аквариума. Бяха абсолютно здрави, като ги взех от магазина. На другия ден забелязах,че имат бели точици (цистите на ихтио) и докато се усетя 80% от другите риби бяха заразени! От магазина ми препоръчаха следното лечение:
На 25л вода да сложа по 1 таблетка НИСТАТИН от 500мг. На 300л сложих 12 таблетки (което струва 5,60лв.)
След 24 часа смених 20 % от водата и сложих още 12 таблетки. Просто се пускат из целия аквариум, счупени на 2! Водата не се сменя от 4 до 5 дни. Температурата трябва да е 28 С градуса. Хранене - обичайно! И зачаках....
*****
Заразени бяха - златна оранда /голяма/, златна -звездоброец, 2 хелера мъжки и женски, 2 тернеции, бета, един пангас и 2 молинезии.
Бетата и мъжкия хелер бяха най-лошо пострадалите! Ножовете ги изключвам, защото явно не им понесе като цяло обстановката, нямаха апетит, бяха много уплашени и т.н. За съжаление един от тях  умря на 3-ят ден, а на другия му приложих метода със сода да се оттърве, ако мога така да се изразя! След 2-рата доза нистатин, на следващия ден оранда започнаха  да се разреждат цистите, тернециите до вечерта бяха "пушка". След още два дни всички с изключение на пангаса и бетата бяха здрави. От вчера 4-ти ден след терапията бетата започна да си  плува нормално из аквариума пак като неговият стопанин, имаше на хрилете някакви петна, днес ги няма! А днес забелязвам, че и на пангаса са останали единични цисти по опашката! Беше като решето от тях!
Въобще мога да кажа, че терапията която ми препоръчаха се оказа изключително успешна! След това водата се сменя 30%, хубаво е да вземете един флакон sera nitrivec /biostarter/ може да го сложите за 3 дни - по 1/3 от флакона през 24 часа и ако сте с външен филтър да поставите активен въглен.Той не трябва да седи повече от 1месец! Нямам представа дали може да се използва същия при вътрешна филтрация!
За всички акваристи от :wink: Пловдив и региона ще кажа, че магазина, който се намира на ул. "СВ. Наум" 17а е най-добрия!Улицата се намира в квартала м/у бившия ТОХ и ВИХВП! Точно до църквата "Св. Георги". Продават абсолютно всичко свързано с акваристика и за вашето удоволствие!
Аз се запалих по аквариуми преди около половин година, а преди това дори понятие си нямах как се поддържа такова чудо и как се гледат риби в него!
Повярвайте ми, там помагат много! Като си купиш риби или храна, или каквото и да било, винаги като го посетите отново ще попита как са рибоците, ядат ли от храната, аквариума как е? Въобще си личи, че тези хора не гледат само да ви продадат нещо! Един пример:
Задрънках се за една червена скалария, голяма много красива викам вземам я. "Не се продава" отговориха. 15мин.се молих,ама не. След 3 дена минавам - скаларията я няма! Викам си е-е-е, дали са я на някой, да ама не... Беше умряла. Останах възхитен от поведението им и отношението им към клиентите!
За ихтиото веднага ме посъветваха как да постъпя въпреки, че продават само маркови и скъпи лекарства на Sera, но ми препоръчаха съвсем друго! Абе стоките им са само маркови, опаковани и с лъскави етикети, както беше споменал, че трябва да изглеждат един от админите на форума!
Това е приятели, споделих го с вас, за да помогна на онези които имат проблем с  Ихтиофтириус-а! тел. на този магазин са 032/644-263 и 098/619-108. :wink:  :D  :D
Ето и снимка на Ихтиофириуса:
[smg width=300 id=2609]
Успех!!! :wink:
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Атанас Казаков

Мисля , че традиционни лечения няма!Болестотворните гадове имат голяма изменчивост и затова трябва да сме винаги с една крачка пред тях.
Не бих се съгласил и с това, че не бива да се повишава температурата при "Сингапурски" ихтиофтириус!!! Това , според мен, е задължително при лечение на "Ихтио".
Аз ползвам няколко различни комбинаций при лечение.НЕ винаги фирмените лекарства са най-доброто решение.

KingNothing

Искам да попитам за това лечение с Нистатин... както прочетох се слага ДВА  пъти от хапчетата - по едно на 25 литра... нали ??? (като се сменя 20% от водата след първото и пак след второто слагане на хапчетата)

И в аптеките ли да го търся това лекарство..??.. това ми е другия въпос

п.п. Хванал съм я тая гадост и не знам как !?! , тази вечер видях... утре следва лечение... Нали няма опасност за рибоците ми с този вид лечение ???

KingNothing

Искам са мо да кажа лечението е нъпълно успешно и много бързо....     :D

ivan_h

Честит имен ден на всички именници от форума!Здраве,късмет и първокласни аквариуми за напред.
Досега само за водорасли си разглеждах аквариума основно.Рибките /отоцинклуси и анциструс/ по принцип им се радвам на усърдието с което чистят  всичко в него, но вчера след изчитане на статията за Ихтиофтириус в раздел болести и по-щателно заглеждане установих,че по едното сомче имам същите бели точици по перките и гърба.Незабавно купих нистатин и започнах терапия по метода описан от mill  съгласно съветите получени от хората в Discus.Въпросът ми е следния: Възможно ли е да съм сбъркал за диагнозата?Имам предвид,че рибките не се търкат по камъни нито забелязвам нещо не характерно друго в поведението им.Те са си все така активни и подвижни в почистването на стъклата.Днес не съм ги видял още как са, но изпитвам малки угризения да не би да съм им сложил антибиотика  ненужно и дали това е трябвало да направя.И още един въпрос: По принцип това лечение ще увреди ли по някакъв начин растителността в аквариума, че тя и без друго е една рехава? Разбрах,че нитрификацията малко се обърква като цяло.

mill

Напълно е възможно да не се отъркват в повърхностите,и да си останат само с белите точици.По-важно е,че ихтиото засяга и вътрешните органи на рибите!И трябва бързо да се действа,с кой метод -въпрос на избор.
Няма да увреди растенията по никакъв начин,не се притеснявай.  :wink:
Успех!
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Vojda

Доживях и аз да ми хванат рибите някаква болест :evil: .Не е много приятно!Проблемът е ,че не различавам ихтио от оодиниум(които са двата кандидата за заболяването в моя случай).Точиците са много малки (като оодиниум,примерно?!),но не са жълти а бели.Абе незнам.Ако някой има какво да каже,моля..!
ПП.Приемам ,че е ихтио!Вчера сложих сол на око и вдигнах температурата на 28 градуса.Днес обаче забелязвам ,че няма ефект.Ще сложа нистатин,пък да видим.

ivan_h

Като резултат от лечението смятам,че нистатина свърши работа.Рибките са чисти, растенията не увредени.Утре е последния ден /започнах на 5.12. вечерта/ в който ще сменя 40% от водата, добавям нитривек и стискам палци да не ми се случва отново.

rakim

Чакай чакай,растения ли каза? Моите риби се разболяха от ихтио,но ми казаха че за да се лекуват трябва да са извън общия аквариум щото се увреждат растенията. :roll:
540л Южна Америка

ivan_h

Rakim, не знам какво да ти отговоря по-точно.Имам аквариум от 1 месец,правя това уточнение за да не те подведа с грешен съвет.Започнах с нистатина по две причини: 1. В понеделник късно вечерта няма от къде да вземеш друг препарат,а този антибиотик го има във всяка аптека.2. Доверих се на написаното от  mill защото е ползвал съвет от хората в магазина на "Св.Наум",а аз също им вярвам.С една дума нямах много време за чакане,мислене и избор на лечение.Растителността в аквариума си е същата поне до момента. Да се надявам че и азотния цикъл не се е скапал нацяло.Не знам дали няма да има по-късно някакви последици....просто нищо по-конкретно не мога да ти кажа.Иначе аз нямам друг аквариум, нито съм вадил рибките за да ги лекувам отделно.

sho

по въпроса с ихтиото прочетете статята от виваватер.ру дет съм я превел в тази тема http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=1187&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= може да му е от полза  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Vojda

Искам да потвърдя,че лечението на ихтио с Нистатин наистина има ефект.Днес е трети ден след втората доза лекарство и единствено по един неон се виждат остатъци от болеста.Иначе всички риби без изключение бяха се заразили.На един барбус голям участък от кожата му беше паднал,сега се оправя видимо.Още веднъж благодаря на mill за темата.

chopypopy

значи един ден след първата доза водата се сменя, а след следващите доси на колко дни да я сменям водата :?:

penchod

Здравейте,  оказа се че гадната болест не ме подмина и мене, приложих лечението с  Нистатин, единственото, което обърках е, че след втората доза смених водата след два дни(дозата беше в събота вечерта, аз смених водата тази сутрин), проблема е че забелязвам бели точки по някои риби все още, да продължа ли лечението или да го повторя след време и ако е второто след колко време?

mill

Ако не си сменил цялата вода,няма проблеми.Сигурно не можа да изтърпиш,че аквариума става -" :wink: вар и киреч"Изчакай за повторно лечение.
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Similar topics (5)

42125

Публикации: 7
Прегледи: 5250

10963

Публикации: 12
Прегледи: 5556

6824

Публикации: 2
Прегледи: 3046

33135

Публикации: 1
Прегледи: 4691

30229

Публикации: 3
Прегледи: 4194