• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Naninani

ще го махна тази вечер и ще сложа още една доза хапчета.

Etaprokleta

Цитат на: raiko - 08.09.2008 01:37
За "беленето" на пангасите прочети в раздел-риби -"въпрос за пангаси". Ако по перките на цихлазомите има бели точки(ихтиофтириус),то това е друга инфекция,която не е причина за въпросното белене(т.е. това са две различни болестни състояния,налични в твоя аквариум).
Даааа, днес доведохме специалист. Оказа се, че не е Ихтиофтириус, по-лошо е. :'( В момента дори не мога да възпроизведа наименованието на болестта, но лечението се провежда с един зелен препарат, в нашия случай "Омнипур" на Сера, дори на кутийката на препарата има снимка на "белещ" се пангас. Човека се опита да ме успокои, че за хора без опит като мен е съвсем разбираемо да объркат двете заболявания, ама на мен пак ми е гадно. Снощи единия пангас умря. Още по-странно ми е, че не беше от най-зле изглеждащите, но се гътна за 5 минути буквално, както си плуваше и...айде. *dontknow*
Поне за момента изглежда, че Нистатина не е навредил нито на рибките, нито на растенията, ако и да не е помогнал. Това го казвам за хората, които се тревожат, че прилагайки този антибиотик (с или без реална необходимост) ще си прецакат аквариумите и обитателите им. Виж, за това "зеленото" ме предупредиха да очаквам фира поне със сомчетата...надявам се да са само те, ако ще се случва...Това, че аквариума изглежда все едно съм изляла 3 бутилки мента в него даже не ми се коментира, дано само рибките да се оправят.

raiko

Единият от компонентите на Омнипура е трипафлавин(това "зеленото"). Той има силно бактерицидно дейсвие и се надявам,че ще помогне.Успех!

Naninani

ето малко ъпдейт: ден 4 - всички рибоци се оправиха, разтенията са ок - загуби няма  *thanks
лечението се оказа супер ефикасно.
в събота мсля да сложа активния въглен и да сменя 30% от водата както и да понижа температурата на 26 градуса
*BRAVO*  *YAHOO*

niki110

от два дни имам няколко риби заболяли от ихтио.започнах лечение с нистатин както е описано в статията ,вчера смених част от водата и сложих втора доза но днес вместо да намалят белите точки по болните риби са се увеличили.какво да правя дайте съвет да сменя отново част от водата и да сложа трета доза или да изчакам още ден два.в момента няма от къде да закъпя някакъв друг препарат за лечение понеже в града ни непродават.мерси предварително на всички

raiko

Имаш ли някаква филтрация през време на лечението?

niki110

само вътрешния филтър работи за да може да върти постоянно водата а не да се утай на дъното лекарството.между другото поддържам около 30 градуса температурата

LoveAnimals

Искам да ви благодаря за тази статия.От скоро имам аквариум и само седмица след като пуснах рибките си заблезях,че са заразени.Гледам скаларий,два вида данио,сомчета и две хелерчета.Хелерите бяха най-тежко пострадали.Докато ги лекувах с фирмени препарати нямаше никакво подобрение,дори си мисля,че болеста напредна.След като започнах лечението с Нистатин по описания начин,още на четвъртия ден висчките ми рибки бяха напълно изчистени.Наистина нямам думи да изкажа благодарноста си,защото самата аз се чувстах като болна,когато не бяха добре  @}->--

i4o

ще стане ли нещо ако взема нистатин от аптеката защото във Враца не мисля че ще мога да намеря нещо подобно предлагат ми трипфавалин ,малахитово зелено и други такива багрила

Raven

Нистатина е хуманитарно лекарство и се взима от аптеката.
Аз съм много доволен от него защото лекува безотказно но най важното е че щади растенията.

....а като бонус- трепе охлювите :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

i4o

тоест няма значение дали ще е от аптеката или от аквариумния магазин

barabata

Нестатин трудно ще намериш в магазините за акваристика освен ако някой търговец не се е светнал да си купува блистерчета от аптеките и да го препродава на дребно по 1 хапче.
Само ако имаш охлюви на които държиш ги спасявай преди лечението и изчакай да минат достатъчно на брой смени на водата след това за да ги върнеш обратно в аквариума.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Radi

Здравейте колеги,
направо по темата ( с леко отклонение откъм лекарството). Имам 80-литров аквариум, в който гледам сини неони, серпи и анциструси. Наскоро му смених част от оборудването и го пренаредих. И всичко си беше ОК. Реших да взема нови обитатели - четири стъклени сома, купени от Зооцентър (на Околовръстното при Суходол). Бяха само четири, иначе исках да взема 6 (както се препоръчва). Понеже нямах търпение да се занимавам с карантинен аквариум ги пуснах директно при другите. Първите два дни бяха малко стресирани стъклените сомове, докато не видях, че на единия са се появили значително големи 2-3 петна по прозрачното му тяло. На следващия ден петната бяха с по-големи размери, но само на болния стъклен сом. Преместих го в карантинния аквариум. В момента го лекувам с купени преди време Bactopur и Ectopur на Sera, за които тогава дадох около 40-50 лв. Сложих малко профилактично от тях и в аквариума. Това с карантинния аквариум го направих вчера(12.08) вечерта. Та въпросът ми е да продължа ли лечението с лекарствата на Sera или директно да сменя "тактиката" с Нистатин? Мерсаж предварително.

sliven

Зависи дали са все още годни,дали си ги съхранявал правилно??Няма значение по колко  кинти са,наблюдавай рибите всекидневно.Ако няма ефект,търси алтернатива(Нистанин)Ти си докторът.
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

dobriii

така да видим дали съм разбрал защото сега си взех nistatin .... сега пускам едно хапче във водата и чяк утре сменям 20% от водата,след тази смяна слагам второто хапче и чакам 4-5 дена и пак за втори път сменям 20-30%???  и преди сега да сложа първото хапче махам гъбата от филтъра,но го оставям той да си работи???? така ли е?

Similar topics (5)

38345

Публикации: 12
Прегледи: 5241

4062

Започната от don_misho


Публикации: 1
Прегледи: 4090

32251

Публикации: 11
Прегледи: 4472

2464

Публикации: 13
Прегледи: 7459