• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лора

Цитат на: klaralara06 - 01.03.2008 21:01
Хайде и аз! Батко ми си купил златни рибки (после ще дам отрицателен отзив за магазина) които били заразени с Ихтиото.Първоначално като ми говореше,че рибите му умират нещо ме усъмни.Отидох и като видях -УЖАС! Бели точки навсякъде.За съжаление докъто реагираме всички златни си отидоха,коридораси и др.Докъто се сетя къде съм оставила нистатина(за всеки случай си го бях купила) третирахме с Контра ихтио.Днес обаче вече третирахме с Нистатин.Дано да има ефект.Само да съм наясно дали съм разбрала правилно:
1ви ден-1 таблетка/25л
2ри ден -20% смяна на водата+ дозата
след втората доза нетрябва да сменя водата 4-5 дни и след края на лечението да подменя по малко.
Друго което искам да попитам-той е с вътрешен филтър трябва ли да го махне или непречи т.к. сега сме го оставили да работи,поради липсата на аериращ апарат.
За стартиращи бактерии ще ползва капсоли на тетра-бакто...нещо си.
Благодаря предварително.След каря на лечението ще пиша пак.
Днес е третия ден и видимо забелязвам подобрение.След като всички неони умрели,батко ми решил че трябва да прекрати лечението и да изхвърли всичко.Добре че успях да го вразумя да с ми върне заразените вече сомчета.Живи останаха - 2 обикновенни анциструса,2 коридораса(мисля че са Кочи),2 клиновидни расбори.
Обаче искам нещо друго да попитам,след като приключи лечението,,след колко време мога да ги върна в общия аквариум и каква е гаранцията,че са се излекували и няма да се заразят отново?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Лора

От изброените от мен риби оцеляха:
двете разбори.които си позагубиха малко цвета,но нямат вече точки;единия коридорас който също е видимо без такива.
един обикновен анциструс,при който няма подобрение,дори мога да заявя че се влошава
Сега съм отделила разборите с коридораса в друг съд с аквариумна вода без лекарства и ще наблюдавам няколко дни.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

TiratroN

При мен лечението продължава. Ден седми. Почти всички риби преболедуваха. На някои им се проличаха точки към 3-4 ден. Рамирезите едва от вчера се разделиха с точките си които им се появиха на 4 ден и сега си личат белезите.Трихогастерите отдавна са чисти и щъкат навсякъде. Анциструсите им забелязах бели точки преди около два дена- явно те ще са последните. От цялата работа ми умряха два големи трихогастера (бяха на възраст а и заразяването при тях беше доста голямо) . Двата ми Крибензиса обаче странно се крият и дори едвам ги намирам. По тях така и не се появиха бели точки въобще както и при сомчетата ми. Но въпреки , че до преди седмица бяха тарторите на аквариума, сега не им се виждат сенките дори. В аквариума ми плува и една самотна мъжка гупа . Тя пък си е жива и здрава. Лечението продължава. Водата не е сменена.Температура 29 градуса.

hends

При лечение с нистатин- 500 мг трябва ли да се спре вътрешния филтър ?

stefan_doc

Не виждам причина да се спира, освен ако е с активен въглен. Нистатинът не влияе на бактериите във филтъра.

TiratroN

Малко късно се появявам ,но да кажа че лечението е успешно. След приключването и след смяна на водата, Крибензисите лека полека излязоха "на светло". Шоколадовите трихогастери обаче станаха много бледи и стояха по цял ден в един ъгъл без да ядат. След като единият умря, реших че трябва да взема всичко в свои ръце. Когато дам храна ги пъдех да ходят да ядат и да се разходят малко. За ден два се пораздвижиха и хапнаха първите си хапки. След още няколко дни в които ги карах да мърдат като ги подбутвах с една пръчка, те започнаха да ядат нормално и сега вече са си супер. Ако ги бях оставил сигурно щяха да умрат. Крибензисите ми дори хвърлиха хайвер :)

hends

Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.

mill

Цитат на: hends - 09.04.2008 01:47
Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.
Ми щото има ефект в повечето случай! Фирмени препарати може да намериш със сигурност в големите градове.А в провинцията... И не на последно място -търговците.Много малко са тези които не те убеждават,че продавайки ти дадено лекарство ти всъщност си купил панацея и с него ще съживиш дори умряла риба. *YES*Ей затова се занимаваме с нистатин.По твойта логика за кво да си правим аквариуми по 40-50 литра,като продават фирмени по 300 и нагоре литри  *doskoro*
хипостомус-30см.,пангас-20см,2меланотении,трихогастер,2скаларии,хелер,2тернеции,2молинезии,2пирани,монодактил,силвър шарк,2 боции,отоцинкус,бета,лабео,папагал:)

Emil

И аз проведох лечението с Нистатин. Успешно премина, без загуби, изключая двете Botia macracanthus, с които внесох заразата и "половин кило" охлюви- планорбиси и ампуларии.

Аквариум 80л.
В аквариума има: 2 бр. Glyptoperichthys
                         3 бр. Pterophyllum - обикновенна - 1бр. заразена
                         5 бр. Hyphessobrycon flammeus Myers, 1924.(Огнена тера. Тетра фон Рио.)- заразени бяха всички
                         4 бр. Hyphessobrycon herbertaxelrodi Gery - заразени бяха всички
                        10 бр. Paracheirodon innesi - 5 заразени
растения: Acorus gramineus, Ехинодорус(Echinodorus osiris Rataj, Echinodorus parviflorus Rataj, Echinodorus horisontalis Rataj), Vallisneria.
безгръбначни: 3 бр. полово зряли Ампуларии, и ампуларийки от един грозд яйца, Планорбиси -мнооого.

Приложих лечението,след като се прибрах от дежурство и видях , че рибите са "поръсен и брашно" и консултация с чичко Гугъл и форума, по следния начин:

първи ден:Таблетка на 25 литра, поставих за първия път 6 , а не 4 таблетки (една мъртва botia). Малахитово зелено.Температурата 28-29 градуса.

втори ден: 30% смяна на водата, нови 5 таблетки. На сутринта след включването на лампите рибите видимо в стрес: Черните неони без цвят, също и обикновените неони, тетрите в ято видимо притеснени, скалариите на повърхността скрити в растенията. Птеригоплихт-ите значително активни.

трети ден: 30% сяна на водата, нови 4 таблетки. Видима промяна, точките намаляват. Изгребах един буркан охлюви от повърхността на водата, почти всички видими в аквариума. Не съм гасил осветлението- рибите са значително по спокойни.Птеригоплихт-ите значително активни.


четвърти ден: Смяна на 12л. вода колкото да измуча твърдата субстанция-остатък от хапчетата. Метиленово синьо. Видими точки по два черни неона и тетрите фон рио, но изключително малко едва забележими. Мъртви големите ампуларии.Рибите са значително по спокойни.Птеригоплихт-ите се успокояват, но все още изкачат до повърхността.

пети ден: Метиленово синьо. Рибите са видимо чисти. Мъртва и другата botia. Всичко видимо е както преди. Смяна на 12л(кофа) вода за доизсмукване на остатъците от лечението.

шести ден: Метиленово синьо - една трета от препоръчаната концентрация.

По време на лечението водата силно побеля, вероятно от нишестето в лекарството и се образува пяна по повърхността на аквариума. Охлювите явно не издържат на това лечение. Резултатно е, днес е шестия ден  и заразени риби видимо няма. По растенията не наблюдавам резки промени въпреки, че част от таблетките бяха попаднали върху листата на ехинодорусите, но ще видим. Рибите се чувстват значително по-добре, пасажите се разпръснаха.

Това е. Успех на всички, които по стечение на обстоятелствата, ще се заразят. И нека внимават със вносните риби, на търговците са им  за продаване не за лечение



                         

TiratroN

Цитат на: hends - 09.04.2008 01:47
Защо си правите експерименти върху рибките с този нистатин при положение , че има фирмени препарати, предназначени за лечение на ихтиофтириус ? Цената им е почти една и съща , но с препарати , предназначени за лечение на болестта резултатите са много по-ефективни и бързи.
Може и да има, но като прочета че увреждат растенията и ми минава мерака да лекувам с тях.Също така някои лекарства се разграждат при осветяване. Благодаря , но искам растенията ми да излязат читави след лечението.Ето затова...
п.п Моля това мое изказване да не става повод за дискусия на тема " дали има вредни последици от лекарствата които са точно за тази болест" .Четох в интернет, запознах се с леченията и просто това ми е моят мотив да не се спра на традиционното лечение.Тук обсъждаме само дали е ефективен препаратът Нистатин. 

barabata

Извода - с Нистатин ефективно може да се изчисти един аквариум от охлюви като преди това евакуираме това което ни трябва и приложим лечението по-дълго за да се убият и всички новоизлюпени охлювчета.
Все пак за да няма "локални" остатъци от хапчета ги пуснете предварително в една чашка с вода и ги разтворете преди да ги пуснете в аквариума.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Etaprokleta

Здрасти и от мен! Много се надявам до няколко дни да потвърдя и аз ефективността на лечението на тази гадост   *spam с Нистатин-500мг. Все пак държа да отбележа, че съм супер начинаеща в отглеждането на риби, (съпругът ми по-разбира, ама и той само от гледане на приятели с аквариуми....), така че не приемайте като съвет, каквото казвам.
Надявам се всъщност, че не сме сгрешили с диагнозата, или не сме съвсем закъснели с лечението. Много моля истинските разбирачи, ако нещо могат да кажат по въпроса, или "виждат" друго заболяване да помогнат. Предварително благодаря за което!
Цялата работа започна от там, че преди месец и половина най-после си угодих на каприза, влязох в един доста съмнителен (сега си давам сметка чак  :duvar:) магазин и казах, че искам да си взема акула. Винаги много са ми харесвали тези риби, все щяхме аквариум да правим....и просто реших (съвсем неправилно естествено) да купя рибата пък после останалото....Хората ми предложиха силвършарк, аз им заявих че това ми прилича на шаран и искам от "кожените" акули (вече всички се сещат колко разбирам от риби вероятно) и така се сдобих с един около 8 см пангас и 25-литров аквариум за 7 лв., машинка за въздух....и от там се почна. Добре, че в нашето семсйство поне един има мозък (не аз), съпругът ми събра информация какво е необходимо за рибата, после купихме още един пангас, после още два и се заехме сериозно с въпроса. До тук добре. Купихме 250 литра аквариум, от тези с капаците, лампите и пр. екстри, красиво, оборудвано...Ама 4 малки пангаса и те много, много не плуват...и дайййй. От вече истински магазин с маркови неща и компетентни акваристи си взехме освен аквариума и 3 пирани, 2 цихлозоми, 2 папагала и ...един астронотус (тогава идея нямах що за човече е това), ама нали не слушам предупреждения. И всичко стана приказно карсиво и щастливо до събота вечерта  *dontknow* Пускаме последните попълнения (папагалите) и гледаме горките акулки - белят се, буквално?! Нали сте виждали как някой яко изгорял на морето се бели после? Ей така изглеждаха и едни такива като обринати. А предната вечер нищо подобно им нямаше. Сега си мисля, че и да са имали бели точки - просто не съм ги забелязала, човек като не знае за какво да гледа...е, загледахме се после, ама - късно. И естествено всичко се случва точно когато не трябва, кого да търсиш в събота вечер, че и в неделя... в понеделник може да е твърде късно. Дорева ми се, заклевам се!!! Майната му колко пари дадохме, ами ако някой ми беше казал, че мога рибка да обичам както котката си преди месец - щях да се смея. И тогава попаднахме на тази тема - хиляди благодарности на автора й! Прилагаме сега схемата на лечение (при нас са по 10 табл. за тези литри) искрено се надявам да сработи и робоците да се оправят. Иначе дори не изглеждат болни, държат се нормално, имат апетит, всичко изглежда им е ОК, с изключение вида на пангасите. Гледам, че по перките на цихлозомите има такива бели точки, по другите риби не виждам. Чудя се дали не трябваше да извадя всички пангаси в другия аквариум, ама преценихме че всички вече са заразени и е по-добре да ги лекуваме накуп...Извадих само един пангас, чиято опашка беше разкървавена, реших че освен болен е и нахапан от някого, ама май ще се окаже че просто е много болен...не знам. Дано скоро да ви кажа, че всичко вече е ОК и на никого не пожелавам подобно изживяване. Мерси за нервите на всички, които изчетоха това, надАко някой има мнение, съвет, критика - с удоволствие ще го изслушам.
Успех на всички и дано са ви здрави рибките!

raiko

 За "беленето" на пангасите прочети в раздел-риби -"въпрос за пангаси". Ако по перките на цихлазомите има бели точки(ихтиофтириус),то това е друга инфекция,която не е причина за въпросното белене(т.е. това са две различни болестни състояния,налични в твоя аквариум).

Naninani

и мен не ме подмина тази гадост. за жалост обаче не мога да разбера от каде я лепанх тъй като нямам нови риби в аквариума. белите точки се появиха на един рибок след редовната смяна на 30% от водата. преди да сменя водата нямаха никакви точки. появиха се буквално за 2-3 часа =-O. първоначално имаше 3 точки по опашката на хелера след това се появиха и 2-3 по опашката на едната молинзия и 1 на опашката на другата и.... спринт към аптеката. сложих веднага 2 таблетки и покачих температурата на 28градуса. след 24 часа смених 30% от водата и пак още 2 таблетки.
след близо 48 часа резултата е че на шипа на мъжкия хелер остана 1 точка, на едната молиниязи с едната точка на опашката - няма следи, а другата с 3 точки и остана само 1.
аквариумът ми е 55литра с външен филтър тетратек ех700 и не съм му махал нищо от филтриращите елементи.

ако днес не са изчезнали всчки следи от заболяването да слагамли ощте таблетки?
и да махамли активния въглен от филтъра

zambo

Цитат на: Naninani - 08.09.2008 15:15

и да махам ли активния въглен от филтъра
Трябваше да го разкараш преди да третираш с лекарствата . Той абсорбира голяма част от тях . Въгленът се слага накрая , да изчисти аквариума от остатъците от лекарствата .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

38345

Публикации: 12
Прегледи: 5241

32251

Публикации: 11
Прегледи: 4472

4062

Започната от don_misho


Публикации: 1
Прегледи: 4090

2464

Публикации: 13
Прегледи: 7459