• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

И при мене вече са добре рибите и зпочнах със смените на водата след лечението.
При мене имаше малко колебание. Аквариума е 25 л. и на първия ден Т я вдигнах на 30 и пуснах 1 хапче, на втория ден видимо бяха намалели петънцата, смана на част от водата и пуснах още едно хапче, но през нощта по някое време са ми изключили нагревателя за да си правят кафе ( аквариума ми е в кухнята) и са го забравили при което температурата беше паднала на 26 градуса (тогава го видях) в резултат на което петната на сома се увеличиха малко през следващия ден. Добавих още половин хапче и Т беше застопорена на 30 отново и вече 2-ри ден рибите нямат външни белези за заболяване. Понеже съм сложил малко повече от необходимаат доза си позволих смана на част от водата . но за сега съм запазил температурата на 30 градуса. Ще видим по нататък.

Аз лично хапчетата не ги пускам в аквариума, а ги слагам в една пластмасова чашка и гребвам малко вода от аквариума - след като се разтвори тогава го наливам на наколко места в аквариума.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Style

Да отбележа, че и из пробвам лечението с нистатин. Пуснах го в неделя през нощта и вече има видим резултат. Беше ми заболял купен в събота черен телескоп (предполагам стреса му е намалил имунитета). В събота вечерта се появиха няколко бели точици, а в неделя сутринта приличаше на "поръсен със захар". Само около 30 часа след началото на лечението с нистатин телескопчето имаше няколко зрънца ........
Искрено благодаря.
Ще докладвам към края на цикъла дали е било напълно успешно лечението

Style

Приложих видоизменено лечението:
На третия ден от началото на лечението, черното телескопче беше видимо излекувано без точици, затова пък останалите ми златни рибки побеляха. Четирите анциструса изобщо не се заразиха - вероятно, защото са по дъното в по-наситена с нистатин среда. Тъй като се уплаших, реших да купя още една опаковка нистатин, смених 20% от водата и сложих и третия ден нова доза. Следващите дни слага половин доза и така до 7-я ден, когато ми свърши нистатина. Възнамерявам да сменя отново водата на 10-я ден или 7 дни след последната смяна. Интересното е, че на 7-я дем водата се избистри - буквално ми просветна, не че това има значение, но някакси мътилката ме подтискаше.
Това е, нядавам се напълно да е приключил проблема и дай Боже да не се случва повече, че ми дойда в повече за начинаеш акварист или по-скоро аква-любител.
Благодаря на всички ви :-)

Desmoria

Ха честито. Дано са ти живи и здрави от тук нататък. И все пак важното е да се пребориш веднъж, след това  няма да те плаши въобще. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

batvale

Абе и аз реших да пробвам тоз Нистатин, но имам следния въпрос понеже ми се разболя целия развъден аквариум с около 60 хелерчета на три дни и три малки анциструсчета, а там съм с помпа и гъба защото е 10 л. трябва ли да спра помапата, или обратното да увелича аерацията? Горките хелерчета все е дно ги вали сняг.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.adrianska.multiply.com%2Fimage%2F2%2Fphotos%2F8%2F600x600%2F17%2FIMG-1307.JPG%3Fet%3DN4XQW%252B4VRn7vrOlpik%252BxUg%26amp%3Bnmid%3D104591244&hash=72af21d3f15774e4839d76bdafb7772858bd9c98

Живко

Махни гъбата, но увеличи аерацията.
Никой не се е родил научен.

batvale

 *THUMBS UP* Тъй и направих. Благодаря. Ефекта от Нистатина определено е положителен!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.adrianska.multiply.com%2Fimage%2F2%2Fphotos%2F8%2F600x600%2F17%2FIMG-1307.JPG%3Fet%3DN4XQW%252B4VRn7vrOlpik%252BxUg%26amp%3Bnmid%3D104591244&hash=72af21d3f15774e4839d76bdafb7772858bd9c98

TiratroN

Аз съм следващият , който ще опита с препарата. Още утре...
Преди няколко дни си купих доста рибки на куп. Видях , че трите Шоколадови Трихогастера имат по две три бели точици на опашките. След няколко дни (тоест вчера) точките ги нямаше. Днес всички риби в аквариума имат точки (без "Шоколадовите" ). Може би позакъсняла реакция от моя страна, но пък от години не съм се сблъсквал с тая болест.Пък и те тия Шоколадовите са ми нови и имат много странни цветове ( на гърба си имат по една бяла точка ама само от едната страна. Щуракава работа)
Ще дам отзиви .

TiratroN

Във темата е посочено Нистатин 500 Мг. Аз си купих Нистатин 500 000 UI .
Това едно и също ли е? Да не предозирам? Между другото- цената му е два пъти по -евтина от колкото пише в темата за Нистатина.

stefan_doc

По принцип не е едно и също, но като прочетох темата за нистатина мисля, че авторът има предвид точно таблетките по 500 000 UI. То други и няма по магазините, а той говори за брой таблетки, които е сложил, а не за общо количество в грамове или единици.

zambo

Цитат на: TiratroN - 28.02.2008 23:56
на гърба си имат по една бяла точка ама само от едната страна.

Тя не е ихтио . Такова им е оцветяването
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

TiratroN

Цитат на: zambo - 29.02.2008 11:43
Тя не е ихтио . Такова им е оцветяването
Да , аз точно затова не можах да реагирам по-бързо и се стигна до следващият стадий на заразата. Инак можех просто да изолирам Шоколадовите и всичко да спре дотам .
Извинявам се че бях отворил нова тема при наличието на специална за Нистатин. Беше нарочно за да получа по-бърз отговор.И без друго , след това щях да поискам да бъде изтрита .

Лора

Хайде и аз! Батко ми си купил златни рибки (после ще дам отрицателен отзив за магазина) които били заразени с Ихтиото.Първоначално като ми говореше,че рибите му умират нещо ме усъмни.Отидох и като видях -УЖАС! Бели точки навсякъде.За съжаление докъто реагираме всички златни си отидоха,коридораси и др.Докъто се сетя къде съм оставила нистатина(за всеки случай си го бях купила) третирахме с Контра ихтио.Днес обаче вече третирахме с Нистатин.Дано да има ефект.Само да съм наясно дали съм разбрала правилно:
1ви ден-1 таблетка/25л
2ри ден -20% смяна на водата+ дозата
след втората доза нетрябва да сменя водата 4-5 дни и след края на лечението да подменя по малко.
Друго което искам да попитам-той е с вътрешен филтър трябва ли да го махне или непречи т.к. сега сме го оставили да работи,поради липсата на аериращ апарат.
За стартиращи бактерии ще ползва капсоли на тетра-бакто...нещо си.
Благодаря предварително.След каря на лечението ще пиша пак.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

TiratroN

Филтъра да му се махне само филтриращия елемент. Трябва добра аерация. Аз махнах гъбата на филтъра и го оставих да работи.

TiratroN

Започнах лечението в събота късно вечерта. След 24 часа (неделя вечерта) смених 20 % вода, сложих втора доза Нистатин. Днес е понеделник. Някои от рибите все още имат точки. Интересното е , че тези риби които имаха вече нямат, а онези които нямаха вече имат. Имам усещането че всяка риба трябва да преболедува за да се оправи. Опасявам се дали въобще това нещо действа?!?!? Минали са около 38 часа, а все още има риби с бели точки. Не че очаквам някакво чудо , но по нагоре хората писаха че рибите им се очистват след 30 часа. Не знам какво да мисля.Ситуацията се наблюдава.Лечението продължава. Не знам дали да не сложа трета доза.
Всъщност искам да ми кажете дали съм прав: с лечебните препарати (за тази болест) се лекуват не рибите, а се прави невъзможно "завъртането" на цикъла на паразита. Тоест-
1-увеличава се температурата за да се ускори цикъла му на развитие и лечението да не продължава повече от седмица
2- във водата се създава среда в която паразита да не може да си намери следваща риба при излюпването си (целта на старите методи със солта)

По този начин просто чакаме всички бели точки по рибите да се махнат и паразитите да умрат във водата пълна с дадения медикамент.

Правилно ли съм разбрал ?
От Шоколадовият Трихогастер ми тръгна всичко. Той в момента е най-чистата риба в аквариума .

Similar topics (5)

19248

Публикации: 2
Прегледи: 2935

42125

Публикации: 7
Прегледи: 5214

10963

Публикации: 12
Прегледи: 5547

33135

Публикации: 1
Прегледи: 4689