• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 10:27

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Лечение на Ихтиофтириус с Нистатин-500мг.

Започната от mill, 27.10.2005 15:48

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

lochesco

v produljenie na kolko dni trqbva da gi postavqm 4-ri tabletki

d256h

Аз сега пък искам да те попитам колега, ти четеш ли постовете внимателно, с които ти отговаряме. Дал съм ти линк, където подробно е описано по колко таблетки се слага, колко време трае лечението, какво да се прави?
Просто не знам какво повече да отговарям..извинявай.

lochesco

ne go vidqh posta  kolega mnogo blagodarq za pomoshta ako imam zatrydneniq shte se dopitvam !!!

d256h

Важното е да спасиш колкото може повече рибоци, успех!

Tony_JB

Здравейте,
все още не съм приключил с лечението с Нистатин,но да опиша как протича:
Махнах въглена от филтъра,засилих подаването на кислород.
1 ден 2,5 таблетки на около 60-65 литра вода.
2 ден смяна на вода 20-25% и нови 2,5 таблетки
Днес 5 ден чакам все още като видимо рибите се поизчистиха.Първите 3 дни температурата бях вдигнал до 30 градуса,но после свалих с 1 градус на ден до днес 28.Рибките са хранят добре сутрин и са доста по пъргави.Родиха се междувременно от една гупа малки и са в малък контейнер в аквата,но не смея да преместя да не заразя останалите малки в др аквариум.Чистката която настана по паразитните охлюви се отрази добре според мен за сега на аквариума :)
Също така почнах да добавям витамини на Сера.
Да ме посъветвате да изчакам ли още ден и да сваля бавно температурата и да сменя 30% от водата?
Смисъл трябва ли да няма нито една точка по рибите за да завърша с смяна и почистване или на 6 ден това само ще помогне за доизлекуването.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

d256h

С тази честа смяна на вода и почистване може да си навлечеш нова беля. Заради лечението с Нистатин, част от микро средата в аквариума е унищожена, нарушени са циклите на разлагане на дендрит, нитрификационния цикъл вероятно ще се забави. Всичко това ще създаде условия за проблем с химията на водата. Принципно, всякакви промени в аквариума трябва да се правят плавно. Всяко шоково сменяне на вода или ударно внасяне на голями дози препарати, дори безобидни като тези за подсилване на растенията, могат да го сринат буквално.
Заразата остава в аквариума и след като белите точки изчезнат от рибите. Тя се крие в грунда, раковини (ако има такива) пори по камъните и т.н. След приключване на цикъла на лечение с Нистатин, не трябва да се оставя аквариума съвсем без агент срещу гъбичките. Добре е да се сложи профилактично малка доза по-слаб препарат, като Метиленово синьо или друг. Това ще подобри общия противопаразитен и гъбичен статус.
Препоръчва се, след изчезване на последната бяла точка от последната заразена рибка, да се направи повтаряне на третирането с Нистатин след 1 ден в продължение на на 48 часа. По този начин, се убиват и закъснелите ichthyophthirius в развитието си.


Във ветеринарното Вики описанието на болестта (вредителя) и начините на борба с него са описани тук..


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.slideplayer.es%2F2%2F1022201%2Fslides%2Fslide_20.jpg&hash=0d829d84d70c132d1819ecb706dc0aa34b844820

Във ветеринарното Вики описанието на болестта (вредителя) и начините на борба с него са описани тук..

Tony_JB

Ако отговорът ти е отправен към мен както предполагам,то не виждам кои са честите смени на водата?
Написах че съм сменил 20% преди втората доза както е по прочетеното от мен предписание за лечение.И ако правилно съм разбрал следва 30% смяна при завършване на лечението,намаляне на температурата и филтрация за 24 часа с активен въглен.
Разбрах че след изчезването на последната точка се смята за край на лечението от твоя пост,но не съм срещал или не съм разбрал че трябва и последнат доза Нистатин да добавя пак.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

d256h

Да, "честата смяна" не е за този случай, но го пиша защото много хора правят тази грешка.
Втора доза (третиране) не е задължително, но това се препоръчва от гледна точка, ако искаме да сме сигурни, че цикъла на размножаване на болестта е разкъсан... след което тя нама да се развива повече.

Моля да се наблюдават рибите, за да се следи дали няма пак да се появи болестта. Ако това се случи, пишете колко дни след първото приключване на лечението се е появило. Естествено пожелавам да не се появава!

Публикациите са слети: 18.11.2016г 13:01ч

На мой познат, който има езерце около 60 кубика вода, Коите му бяха нападнати от Ichthyophthirius. Той е биолог, но по стечение на обстоятелствата не се занимава по специалността си. Неговия консултант от Германия (германец) му препоръча лечение само със Сол (NaCl). Дозата е 5гр/Л. Рибите, плавно за около 2 седмици се излекуваха всичките, без щети за тях и за висшите водни растения...
Пиша го като алтернативно лечение, което може да се окаже полезно, ако има растения или други водни обитатели, които Нистатина може да ги убие.
***
Този текст може да се види във ВикиВет, с какво се лекува болестта:
-
Treatment and Control

Several different strategies exist to treat an infection.

Chemical treatment: chemicals such as formalin, potassium permanganate, copper sulfate, salt in the tank water.

Temperature treatment: speeding up the life cycle by increasing the temperature of the tank by a few °C along with effective chemical treatment can speed up clearance of the parasite.

The parasite can also be destroyed by increasing the temperature above 32°C for 5 consecutive days. The water should be agitated to increase oxygenation as the dissolved oxygen levels will be lower as the temperature increases.

Careful cleaning of the tank can help to treat an infestation with Ichthyophthirius multifiliis.

Prevention of the disease includes an effective quarantine protocol, using separate equipment for each tank, buying tank plants which have never been in contact with fish, detecting and treating an infection promptly

-
P.S.
И нещо много важно... никога умрели риби не се изхвърлят в тоалетната... пиша го за тези които не знаят.

Публикациите са слети: 18.11.2016 14:24

Колеги и приятели, мисля че този справочник за болести на SERA ще бъде полезен за доста от вас, не го подценявайте! Първата болест за която се пише вътре е точно "нашия случай".

Останалите каталози на SERA също не са за пренебрегване, особено за начинаещите акваристи..

stoyank

Здравейте,
Приключих лечението с антибиотика вчера. Преди да прочета за влиянието му върху охкювите го видях на практика и извадих живите в буркан, чиято вода сменях всеки ден в продължение на лечението 5-6 дни. Днес ги пуснах в аквариума. Има ли възможност те да го заразят?
Тук прочетох, че се връщат след достатъчно смени на водата в един пост, но не ми стана ясно колко е достатъчно.

Tony_JB

Здравей,
при мен ефект също имаше върху охлювите яко.След последния ден почистване,филтрирах с активен въглен 24 часа и ги върнах охлювите.Болестта не върнах с тях,но след няколко дни те измряха защото предполагам е имало останало насищане от лекарството.
700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

d256h

Измряли са, защото външната им тъкан е отровена. Охлювите които дишат кислород от водата са различни от тези, които дишат атмосферен въздух. Вторите имат първичен бял дроб, а първите, както жабите примерно, дишат чрез кожата си. Антибиотика блокира мембраната на клетките в тъканите и прекратява трансфера на макромолекули необходими в ежедневния им цикъл. Практически, охлювите се задушават, след като са били изложени на Нистатин, защото кожата им спира да им доставя кислород. За повече подробности може, да прегледате лекарствен справочник..

Публикациите са слети: 30.11.2016 13:21

Качвам (като прикачен файл) една книга, която третира не аквариумно отглеждане и грижи за сладководни видове риба. В нея много добре са показани най-честите заболявания по рибите и има много хубави снимки на Ихтиото и някои други гадини. Възможно е книгата да се окаже полезна за някои..

Tihomirkz91

Здравейте, преди една седмица приятелката ми е купи 2 барбуса и един сом.  И ги е пуснала в аквариума при скаларията и декоративната жаба. Всичко беше наред до вчера когато забелязах че скаларията стои на едно място близо до филтъра и по нея има бели точки, след като прочетох темата вчера вечерата ходих до аптеката за нистатин и започнах лечение с 1таблетка на 25л. Днес смених 20% от водата и сложих следващата доза. Притеснява ме че това че има точки само по скаларията....а и днес забелязах че перките и са "уплешивели" и стоят покрити като с памук. Дали греша за болестта? И прилагам неправилно лечение? Прикачвам и снимка
https://s27.postimg.cc/4z1zdw0gj/DSC_0871-01.jpg

geshi

Че има ихтио, има, но това на гръбната перка е от друго, а и хрилните капачета не знам дали трябва да са така зачервени.
Температурата вдигнал ли си?

Tony_JB

Цитат на: geshi - 07.04.2017 21:28
Че има ихтио, има, но това на гръбната перка е от друго, а и хрилните капачета не знам дали трябва да са така зачервени.
Температурата вдигнал ли си?
Зачервени са перките не капачетата май.
Мисля че освен Ихтио се е развила бактериална инфекция която може да е следствие от отслабена имунна система.

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Tihomirkz91

Температурата съм я повишил до 28 градуса. Какво ми предлагате да правя. Да лекувам ли с още нещо за другата болест?!?

Similar topics (5)