• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 00:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Каква е тази болест ?

Започната от stef4o1193, 06.11.2008 20:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Нитратно отравяне, ама друг път.
Виждал съм аквариуми с огромни количества нитрати. Рибите измират постепенно, като бавно се задушават. Може да е в продължение на дни.

Вероятно има лоши условия в аквариумът ти. Те могат да доведат до невероятни обрати. Обръщане на азотният цикъл във вода рН над седем. Нитратите стават нитрити-амонии. Тогава, при високи стойностти може да има отравяне с бърз край. Ако пък е ниско рН в следствие на постоянните гнилостни процеси, може да е отравяне с желязо или друг метал.
В тези случаи чак пък побеляване на рибата не се наблюдава.

Следователно няма тежко отравяне. Ако бъркам, моля някой да ме поправи. Даже е задължително.

При всички случаи прехранването и лошата хигиена имат последици. Затормозеният азотен цикъл не може да обработи всичко и се появяват предпоставки за бум на различни бактерии. Такива причиняващи гниене на плавниците, туберкулозните, причиняващите червенка, фурункулоза, колумнарис и каквото се сетим. Де да знам какво има в аквариумът ти. Обикновено си имаме от всичко.
параметрите на водата и хигиената в аквариума трябва да се оправят спешно. Така ще се отстранят условията за развитие и заразяване със съответната бактериална инфекция. Това обаче няма да излекува рибите. ТРЯБВА ОПИСАНИЕ НА СИМПТОМИТЕ И ТОЧНА ДИАГНОЗА, АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ.

Другият вариант е паразит. Костия, ихтиободо например. ТРЯБВА ОПИСАНИЕ НА СИМПТОМИТЕ И ТОЧНА ДИАГНОЗА, АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ.

Ще трябва да опиша май що е описание на симптомите. То е същото като при човека.
Описва се ВСИЧКО що е промяна в поведението, цвета, формата и каквото се сетите.
Описва се ПОЧАСОВО всичко , което се появява и променя по рибата.
Описва се всякакви конвулсии, посока на плуване. Апетит, загуба на органи.
ВСИЧКО.

В така създалата ако не знам какво става бих извадил рибите от този аквариум. В друг съд първо бих ги третирал с формалин. Бих оставил 1-2 в отделен съд и опитал лечение с метиленово синьо. Ако рибите се повлияват, ще третирам с него или с трипафлавин общият аквариум. Ако не ще търся препарат за паразити. Мисля, че Сера опуснаха един който изглежда обещаващ. sera med Professional Protazo. Без ясна диагноза толкова.


: 08.11.2008г 09:09ч
Забравих.
Лечението, което описва evgeni enduro е стандарта процедура за лечение на Костия. Би повлияло и на бактериална инвазия стига да не е колумнарис. Препарата(жълта прах) най-вероятно е трипафлавин.
Въпросът е, че това лечение ще е пагубно за всички почти всички растения в аквариума и за азотният цикълил, ако има такъв.
Значи може да се приложи и в случая на Стефчо, но след сифониране, измиване и адекватна смяна на вода.
Никой не се е родил научен.

stef4o1193

Значи сутринта към 8ч. смених 30 литра от 140 литровия аквариум , защото преди два дни пак сменях  .Направих 2 теста към 12 часа( само тези имам) KH-4,5-5 , GH- 8.По часово описание на рибата докато умре : 1 час около аналната и гръбната перка се появяват  малки точки,но рибата е жизнена и яде.5-6 рибата е наполовина побеляла и започва да се заседява на едно мясно и не яде.9-10 час рибата е изцяло бяла и вече не се мести .На 11-12 час рибата пада на дъното и около половин един час лежи всеоще жива и после умира.

Лора

Стефчо, тези точици, които описваш...ами дали наистина не става въпрос за ихтио...
Я кажи рибата как побелява? Загуба на цвят или изглежда, като посипана със сол?
И ако можеш щракни една снимка.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

stef4o1193

Цялата побелява ,абе се едно с боя си я минал.Само че започва от малко покраи перките.

N.Nobs

А според мен това си е натравяне.Може да не е точно нитратно, има още нитрити и амоняк в аквариума  ;-)
При тази обща твърдост нищо чудно ПХ-то да е над 7.5 а тогава както всички знаем се получава токсични амоняк, а не по-безвредния амоний.

Възможно е също така да се получи и някакво натравяне с метали или нещо друго което тече от чешмата.Все пак до сега не съм чувал някоя болест която да протича толкова скоростно.

Но без допълнителни тестове всичко ще си остане в сферата на догадките.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Живко

Избирай лечение от написаните по-горе.
Костия е според мен.
факт. Първо имаме характерните симптоми. Точки по плавниците и след това започва побеляване на тялото. Чак след това симптоми наподобяващи отравяне.

Според мен лечение с трипафлавин или формалин.
Прочети за формалина. Токсичен е. Има доста във форума.
: 08.11.2008г 18:06ч
Просто за протокола да споделя.
Преди около 10 години, си докарах от Бургас 30 вариатуса. Много рядка разцветка за времето си. Пуснах ги в 140 л. аквариум, пуснат само преди 5 дни. На другият ден като почнаха да се тръшкат, за часове. Симптомите подобни на тези, които коментираме. Смени на водата не помогнаха. Не намерих бензицилин и мисля, че лекувах с бицилин. Помня, че останах доволен от ефекта.
Никой не се е родил научен.

Similar topics (5)

24669

Публикации: 3
Прегледи: 4368

8760

Публикации: 3
Прегледи: 2766

23067

Публикации: 9
Прегледи: 4541

39610

Започната от nikeee


Публикации: 2
Прегледи: 2237

45404

Публикации: 0
Прегледи: 195324