• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Имам някакъв проблем с растенията и една рибка

Започната от defilers, 21.12.2010 14:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

defilers

Растенията ми стават на червено кафеникави петна, които порастват и става грозна гледка. Едното ми растение е в предсмъртния си праг и мисля да го вадя и изхвърля проблема е, че и на другите се появи тая гняс и така ако продължава ще изпукат всички растения в аквариума.

Тук сам ги снимал понеже колкото и да обяснявам друго си е да се види:


Аквариума ми е с обем 58.5 литра и е от 3 седмици.
Рибките са от 2 седмици.

Филтъра е 400л/час с 3 различни филтрации физична, химична и биологична. Отварях го има 2 различни гъби вътре плюс някакви топчета в найлонка с дупки.
Нагревателя е сера 100 вата. Температурата е 26.5 градуса.

Растенията ще ги видите от клипчето, че не им знам имената освен на валиснерията.
Рибките са 2 сомчета по 3см, 2 бети 2см и 3см, 3 скаларии по 3см и 2 скаларии по 5см. До 2 месеца ще си правя голям аквариум за скалариите, няма да ги оставя на тясно.

Лампите са 2 х 13 вата пури.

Водата я сменям на 1 седмица (всяка неделя), по 1/3 от водата с престояла вода чушмянка престоява 1-2 седмици в едни туби за минерална вода от 11 литра.

Храня рибките сутрин и вечер. Сутрин с тубифекс изчистен с мляко преди това за 1 седмица. Плус сутрин слагам едно хапче храна за сомчетата. Вечер им давам сера vipan.

Поръчал съм си преди седмица и нещо уреди за мерене на пх и твърдостта на водата но още не са дошли, предполагам тея дни трябва да дойдат та не мога да измеря пх-то и твърдостта.

Та освен тея растения в клипчето накрая съм снимал и един бял камък които си беше бял преди а сега има от тая червено кафява гняс. Плюс едната от малките скалариики нещо дава признаци, че не и е комфортно нещо, днес не дойде да яде. По принцип рибките са супер жизнени и енергични а днес я гледам някаква стои на едно място и диша по учестено от другите но не ходи на повърхността или долу при грунда. Понеже четох за разни болести ала бала не ми изглежда май болна ама не знам точно какво и има, да не вземе пак да пукне нещо. Може да е свързано с това по растенията.

Давайте акъл.

миа

Растенийцата, които мернах на клипчето са май алтернатера, анубиас нана, криптокорина и обикновена валиснерия и валиснерия гигантеа и ехиндорус озирис.

А за кафявите налепи си има цяла тема:
http://aquariumbg.com/forum/vodorasli/kafyavi-nalepi/

Причините за появата им са слабата светлина и излишъка на органични вещества.
Рибките няма да умрат от глад-нямат нужда от толкова храна. Възрастните риби обикновено се хранят веднъж дневно, повече е излишно. Двата сома изпълняват функцията на ,,чистачи" и със сигурност преяждат от остатъците, така че нямат нужда от допълнително захранване.

xoxi

Вземи си няколко анцитруса за да ти почистят.

wwladoo

Като сменяш вода - не трябва да престоява 2 седмици и тогава да я слагаш - вкисва се понякога. Достатъчно е да престои 24 часа. Темперирай я и сменяй!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

defilers

Добре значи ще си взема още една пура от 13 вата плюс едни рефлектори съм им замислил. Водата ще я сменям като е на 1 седмица незнам уж да се презастраховам я оставях 2 седмици. Ще се опитам и да ги почистя тея кафявите налепи с нещо като четка за зъби и мисля да сменя днеска 10-15% от водата пак може пак тая рибката да живне. А това растение по средата червеното според вас може ли да се оправи или да го изхвърля изглежда много зле в сравнение с това което беше преди? За рибката нищо не писахте но и аз не сам сигурен какво и има изчетох тука видове болести и нищо не прилича като да е хванала. Ще им намаля малко храненето макар, че те си изяждат уж всичко и гледам да ги храня за 3-5 мин. От тубифекса нищо не остава те скалариите го почват направо от въздуха мога даже да не го потапям  във водата :-) такова чудо са  :-D Пак випана го забелязах, че ми омазнява водата от горе, то той е на люспи и уж го изяждат ама знам ли те го лапат и плюят и той се раздробява при плюенето и после пак го лапат но то остават някакви малки частици от него които си оставяат. Бе както и да е факт е, че ми е омазнена водата от горе и ме дразни.

kapacitet

Здравей,

ще изкажа мнение което ще се повтори с мненията на колегите, но така се учи човек.
От това което си написал ми направи силно впечатление количеството храна което даваш на рибите. Аз лично храня рибите веднъж на ден така, че храната да се изяде в рамките на 10- 15 секунди а на сомчетата ( 4 броя )пускам веднъж на седмица 2 малки таблетки. До сега никой не се е оплакал, че е гладен.
Водата която сменям при мен също престоява седмица, а понякога две, но има колеги във форума, които казват, че от вода до вода има голяма разлика и при тях водата в рамките на няколко дена започва да мирише на лошо. Така, че по този въпрос си прецени сам.
Миа спомена, че една от причините за появата на кафяви налепи е слаба светлина. В твоя случай това не важи, защото 26 вата на твоите 50 литра (реални), а и аквариума е на 3 седмици, си е направо силно осветление. По скоро органиката ти е в повече.
Аз бих започнал да храня веднъж на два дена в рамките на седмица две. Леко сифониране на дъното с цел да се извадят рестовете от храна и боклуци, и малки смени на вода през 3- 4 дена по 10 литра.

Сега се сещам за първия ми аквариум 60 литра. Може би месец след стартирането ми се наложи да отсъствам за около 10 дена и помолих приятел да ги храни. Опс, ГОЛЯМА ГРЕШКА, след 10 дена гледката беше смазваща. Пича от притеснение ги беше хранил по няколко пъти на ден, а те били още и още гладни. Рибите бяха като пияни и в последствие всичко изпука. Растенията станаха на дроб и така последва рестарт. Вече никой не моля да ги храни, ако трябва да отсъствам ги захранвам няколко дена преди това повечко и така си издържат две седмици.

Дано сме ти помогнали и успех  :popcorn:

миа

Ооо, съжалявам, въобще не съм забелязала информацията за осветлението  :-|.

И може би ще е успокояващо да допълня, че е нормално да се появи при новостартирани аквариуми, но не ми се вярва за 5 седмици откакто е пуснат да не е започнал азотният цикъл  *NO*.

Цитат на: defilers - 21.12.2010 17:08
А това растение по средата червеното според вас може ли да се оправи или да го изхвърля изглежда много зле в сравнение с това което беше преди?
Дайте му шанс да се оправи все пак. Сигурна съм, че ще се съвземе.

Цитат на: defilers - 21.12.2010 17:08
Пак випана го забелязах, че ми омазнява водата от горе, то той е на люспи и уж го изяждат ама знам ли те го лапат и плюят и той се раздробява при плюенето и после пак го лапат но то остават някакви малки частици от него които си оставяат. Бе както и да е факт е, че ми е омазнена водата от горе и ме дразни.
Докато има тубифекс няма да ядат випан  :-D, така че е излишно да им се дава.
,,Омазнената" вода е доста трудноотстраним проблем. Всъщност са разни микроорганизми (не знам дали са точно бактерии). Има много решения на проблема и нито едно не действа на 100%: по-голямо движение на повърхността на водата, молинезии (ядяли я като се оставели гладни), намаляване на хранителните отпадъци във водата...

Чудя се дали ампулариите ще се справят с кафявите водорасли...Някой има ли опит?

defilers

Оставил съм ги малко на диета. Вчера са яли само на закуска и ще ядат чак утре на закуска само. Плус смених 20% от водата вчера и както следва утре пак ще я сменя толкова по дадените ми указания. Това растението в центъра вече е минало понеже направо се разпадна, а иначе си имаше добра коренова система като го извадих но уви явно не му е било писано. Забелязах нещо обаче, тея кафявите изчадия не се появяват там кадето е сянка. Гледам под помпичката и под сянката на някои растения ги няма. А прогреса си тече и ситуацията се променя драстично, обхванало е доста от камачките плюс се е увеличило по растенията от страната която е към светлината, като не се забелязва в долната част на растенията а само при тази изложена на светлина. И това ми изглежда малко в разрез с това което пише из форума за тая кафявата гняс. че уж при ниско осветление се появява при мен сякаш търси светлината появява се на места в по-висока концентрация на светлина, а на по тъмните места нещо не му понася явно щом го няма.

Рибката ми е във влошено състояние:


Плавниците и са нагризани (така предполагам понеже другите скаларии чат пат я гризват), прилича малко на 1 - Costia necatrix от тази страница http://aquariumbg.com/statii.php?statia=44 но само във перките няма по тялото и вероятно е само нагризване. Вчера беше по малко и това ме притеснява, даите някакъв акъл какво да я правя и какво мислите всъщност се случва с нея, нямам друг аквариум.

paolo6481

Следя темата от началото.Слабата светлина е само една от причините за появата на кафевите.Многото органика е твоя проблем.Колегите са го споменали но аз да го кажа по-простичко-след като си намалил храненето и увеличил подмяната на вода нещата ще се нормализират.А и аквариума е нов и нямаше как да не се появят поне малко от кафевите гадове.Успех и......търпение!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

kapacitet

Здравей,

както е написал paolo, търпение трябва. Това с храната и честите смени на вода е супер, а сега ако пробваш в рамките на седмица две да махнеш едната лампа може да се получи и чудо. По принцип "марковите" аквариуми ги продават със значително по- слабо осветление отколкото пише по форумите, че е желателно. А това си има предполагам и своите причини. Примерно в един 54 литров аквариум стандартно е вградено 18 ватово тяло. Това за начало си е напълно достатъчно, като под "начало" визирам новостартиран аквариум без да е сипвана вода от ( или филтъра да е работил във ) вече добре функциониращ аквариум. В последствие се препоръчва добавянето на рефлектор, който от своя страна повишава силата на светлината  до 50 % ( поне така пише в дИбелИтИ книги ). Всички останали случаи са си жив експеримент или работа на акварист с поне малко опит, знаещ как да балансира трите основни фактора - светлина, торове и СО2.
Колкото до налепите предполагам, че има охлюви които ги лапат.
Аз си имам няколко неритинки и не мога да се оплача от каквито и да било налепи и водорасли по стъклата и декорацията.
http://aquariumbg.com/invertebrate.php?invertebrate=1109
За нахапаната рибка мога само да предполагам, че ако плува като замаяна другите си я погризват. Това си е мисля съвсем нормално.
Друго не се сещам и както се разбрахме търпение и успех.

wwladoo

Според мен изобщо не е от нахапване,проблема при скаларията, а е начален стадий на гниене на плавниците-дължащо се на лошата вода и многото органика!! ;-) :-)Ако имаш отделен съд я извади в него,вдигни температурата с 2-3гр.,затъмни съда отвсякъде и третирай с някакъв препарат за гниене--защото в общият ще съсипеш растенията,може и да я спасиш!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

defilers

Рибката за съжанелие умря  *SORRY*, сега се връщам и беше пукнала. Погребението беше по каналния ред. Утре ще ходя до центъра за охлюви поне да се отърва от тея водорасли кафявите. Преди като малак в аквариумите ми бяха плъзнали със стотици охлюви от обикновените заподозряни и за това не исках да слагам. Тея които ми препоръчахте трудно се развъждат, така че добре са ми дошли :)

defilers

И така нека ако някои чете тази тема за напред да знае какво е станало като финал. Кафявите гадости изчезнаха  :-) Бладоря за съветите  *thanks свършиха работа. Та какво направих:

1. Смяна на всеки 2 дена със 20% от водата в аквариума с чушмянка престояла 2 дена;
2. Намаляване на храненето на рибките на всеки 2 дена по 1 път сутрин и то малко (не умряха);
3. Намаляне на светлината (това е в разрез с това което пише за тези водорасли) като дори за 3 дена ги оставих без светлина от крушка ами само на дневна светлина като слънце не пада никога в стаята където е аквариума.
4. Купих си 4 охлюва Neritina natalensis http://aquariumbg.com/invertebrate.php?invertebrate=1109 които на теория ядат водорасли.

Извън темата, доидоха ми PH и TDS мерилките. И се оказа, че чушмянката в София е с PH 7.6 в Гео Милев (а предполагам и в по-голям регион понеже едва ли се захранва от много различни пречиствателни станции) :-) и TDS 51. Съответно в аквариума ми са PH 7.7 и TDS 115 та ще си търся хитър начин да си смъквам PH-то в аквариума но това е вече химичен въпрос и не е за тук. Информативно само го споменах да си знаят хората в тоя регион каква е водата.


Similar topics (5)

60066

Започната от leviev


Публикации: 10
Прегледи: 2346

5111

Публикации: 4
Прегледи: 4617

17972

Публикации: 4
Прегледи: 3333

38020

Публикации: 20
Прегледи: 8724

57038

Публикации: 21
Прегледи: 9040