• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 13:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ихтио

Започната от GinGar, 15.11.2009 15:58

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

GinGar

Здравейте, от 3 седмици е стартиран нов 60 литров аквариум със гупи, молинезии, плати, бети и два хелера, всичките са по двойки, само гупите са повече. Стана малко манджа с грозде, както и да е..
Днес видях че гупите са целите на бели точици, на едната цялата и глава е посипана като със бели зрънца. Предполагам е Ихтио.
Работата е там че имам още два аквариума със златни рибки, общо три. Наближава смяната на водата, а смените стават със един и същ маркуч, След всяка смяна по принцип пускам вряла вода по маркуча, попарвам го.
Мисълта ми е, дали са се заразили и златните риби въпреки че нямат признаци, ще трябва ли да изхвърля този след приключване на лечението. За последно съм го използвала началото на тази седмица, но всички риби изглеждаха добре.Трябва ли да го изхвърля?
Не знам дали съм ги взела заразени или нещо е станало в последствие.
Рибите са купени от един от най хубавите магазини във София, за мен и предполагам, не само за мен, не че това е гаранция че няма заразени риби.
Ще вдигна температура та на водата на 28 градуса, ще намаля осветлението на 4-5часа, още не съм сигурна какъв препарат да взема утре, Ще се радвам на всякакви препоръки относно лечението  *thanks

bicho1976

Contra-ichthyo.Цена около 2лв,на упътването си пише как да третираш.При мен за 3 дни си изликувах рибите.

}|{opukc

Болестта е резистентна и повечето препарати не убиват капсулите на ихтио.
Punktol/JBL/-прилага се по инструкция и за 5 дни забравяш за ихтио-то и капсулите му. По-скъпо е но действа безотказно. Не е нужно да вдигаш температурата дори. *THUMBS UP*

GinGar

Не дочаках до утре да търся лекарства а и на близо няма от къде да намеря и взех Нистатин от аптеката. Вече сложих във аквариума, но не махнах гъбата от филтъра. Водата е ужас..дано поне има ефект

Caxapa

Цитат на: GinGar - 15.11.2009 18:29
Не дочаках до утре да търся лекарства а и на близо няма от къде да намеря и взех Нистатин от аптеката. Вече сложих във аквариума, но не махнах гъбата от филтъра. Водата е ужас..дано поне има ефект
Това лекарство помага. И най-важното е, че не уврежда растенията.
Не съм го пробвал лично но отзивите от колеги във форума са повече от положителни.

GinGar

Лошото е, че ми искат рецепта за да го взема, успях да взема последната опаковка само, защото аптекарката  беше по разбрана, ако беше друга на смяна нямаше да мога да го взема. Предупреди ме да си намеря рецепта за него

Caxapa

Принципно, тук в Австрия не продават антибиотици без рецепта и така трябва да бъде. Лятото си купих във Варна няколко опаковки и не ми искаха рецепта но сега с този "свински грип" са им затегнали контрола на аптеките. Лично аз ползвам EXIT на  eAHa. Heilmittel für Zierfische Gegen Ichtyo.

Tiro

Аз като реших да го ползвам си разпечатих статията от форума и директно с нея при аптекарката. Представих и я все едно е рецепта с думите "ето това ми трябва" и тя нищо не каза. Даде ми и нито ме предупреди, че трябва рецепта нито нищо подобно.  *THUMBS UP*

П.С. Успех
120л. Гупи, Сае, Звезден Анциструс

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.

Raven

Аз едвам намерих Макропен преди две седмици, на мен не ми дадоха в три аптеки, накрая жена ми изпроси.

С Нистатин аз оправих ихтио и не съм имал проблеми от тогава - две години вече.
Други препарати не съм ползвал понеже и аз така го забелязах по никое време и скочих до денонощната аптека в съседния блок.
Но върши работа стига да го прилагаш според методиката която сме разработили за него :-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Лора

GinGar надявам се нямаш безгръбначни в аквариума, че всичко ще измре. Планорбисите добре, но ако имаш охлюви ампуларии- отпиши ги.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

GinGar

Цитат на: Лора - 15.11.2009 20:39
GinGar надявам се нямаш безгръбначни в аквариума, че всичко ще измре. Планорбисите добре, но ако имаш охлюви ампуларии- отпиши ги.
Нямам охлюви, не съм им много фен.
Имаше някакъв когато донесох растенията , явно със тях се е домъкнал и се мъдреше около филтъра, после се скри и не можах да го намеря, сега със сигурност ще изчезне
Мн исках да си взема една скаридка, добре че не я взех.

Асен Евгениев

Цитат на: Raven - 15.11.2009 20:03
Аз едвам намерих Макропен преди две седмици, на мен не ми дадоха в три аптеки, накрая жена ми изпроси.

С Нистатин аз оправих ихтио и не съм имал проблеми от тогава - две години вече.
Други препарати не съм ползвал понеже и аз така го забелязах по никое време и скочих до денонощната аптека в съседния блок.
Но върши работа стига да го прилагаш според методиката която сме разработили за него :-)
Минаваш през личния лекар, казваш за какво ти е и получаваш рецепта. Ако не ти даде, баси
и личния лекар - сменяш го. Няма да обикаляш и да се молиш в 20 аптеки я!
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

lubo89

"Но върши работа стига да го прилагаш според методиката която сме разработили за него ", а каква е тази методика? И дали може да се използва като оръжие за масово унищожение на охлюви (без да има болни рибки) ?

Caxapa

Върши работа Любо..върши ама трябва и да четеш повечко преди да пишеш в теми от преди 4-5 години.Щом си изровил тази тема, ще може да изнамериш и темите в които е описано как се тетира с лекарството Нистатин. Айде със здраве и повечко залягай над темите!

lubo89

Това че е изровена и не е писано по нея от 6 месеца показва колко от темите са минали през монитора ми.
И все пак няма как да прочета всички теми.

Similar topics (5)

55100

Започната от tre

Публикации: 7
Прегледи: 5934

4409

Публикации: 1
Прегледи: 3512

50126

Публикации: 13
Прегледи: 10024

22944