• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 09:26

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Gyrinocheilus aymonieri albino- рязка загуба на цвета

Започната от vik4eto1, 20.01.2013 03:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vik4eto1

Здравейте, преди около месец направихме първия си аквариум- 75л. с вътрешен филтър, нагревател с реле, груднд- дебелина около 3см, и въздушна завеса. Сложихме доста растителност- няколко валиснерии, кабомби, един ехинадорус, лудвигия и едно храстовидно, на което не се сещам името. Първите обитатели бяха една черна молинезия и въпросния сом- Gyrinocheilus aymonieri albino. Към момента имаме още една молинезия, един Coridoras panda, 6 гупи (4 мъжки и 2 женски) и 2 бети (мъжка и женска). Водата я сменям (ок. 30%) и тествам (за цялата менделеева таблица) всяка събота или неделя с престояла 12-24ч вода. Рибките се хранят 2 пъти на ден- сутрин и вечер с по 1-2 щипки храна като редиваме люспи, Tubifex и една на зрънца. Един път седмично добавям и тор на JBL за растенията. Днес обаче, като сменяхме водата трябваше да подменя и въздушната завеса с по-малка, но като отлепих една от вакуумните закрепващи елементи се разнесоха едни бели парцали из водата, които рибите започнаха да лапат и плюят. Веднага смених още половин кофа вода, за да ги изсмуча, но едва ли съм успяла да махна всичките. Престоялата вода обаче не ми стигна и се наложи да сложа такава от чешмата, в която добавих Sera Aqua Safe за всеки случай, но от нея ми падна температурата с около 2 градуса. Сложих и една таблетка Tetra Clear Tabs. След няколко часа забелязах, че сома- Gyrinocheilus aymonieri albino, който по принцип е доста наситено жълт е станал много блед и леко муден. Лежи си на дъното и нищо не прави. Обичайно е много активен- търси храна, смуче стъклата и гони другите риби от дъното. Изчетох бая за различните болести, но като не можах да намеря нищо свързано с такава рязка загуба на цветовете, се обръщам към вас, по-опитните, и ви моля ако някой има идея какво да направя да ми каже. Благодаря предварително!

P.S. Видях, че стресът също може да е причинител на тези симптоми и че смяната на водата и бърникането по аквариума може да причини стрес, но рибите не се държат стресирано като им чистя, дори идват да оглеждат какво правя и са крайно любопитни и не бягат особено, ако ги побутна случайно.


Caxapa

Това "парцаливото"  не е опасно. Обикновенно гупи, молинезии и анциструси  изяждат слузта която е колонии от бактерии. Така  става налеп в скоро стартиран аквариум. появява се по лепките, корените и други места от където въпросните риби си хапват.  Не е трябвало да сменяте допълнително вода. И ще препоръчам да не използвате тези химии в добавка които слагате за подобряване на водата.

vik4eto1

Благодаря за информацията. Сега като че ли се е пооправил сома. Може би наистина се е стресирал от нещо. Колкото до химиите, тях ги наслагах само като превантивна мяра защото към момента не знаех какви са белите парцали и вероятно реагирах малко прибързано, но каккто споменах вече, това ми е първия аквариум и такива изненади ме хващат неподготвена.  :-) Попрестарала съм се явно.  (wasntme)

Similar topics (4)

14882

Публикации: 2
Прегледи: 4356

47347

Публикации: 2
Прегледи: 2945

7986

Започната от pechoto


Публикации: 6
Прегледи: 3702

38257

Публикации: 1
Прегледи: 2669