• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Гупи, гупи и пак гупи

Започната от Krissko, 04.02.2013 19:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Krissko

От близо 2 месеца започнаха да измират 1 по 1. Опашките им се накъсват, спират да се хранят и отслабват. За около 1 седмица обръщат корем. Ако това се случи през деня ги вадя веднага, а ако е през ноща - до сутринта остават само оглозгани скелети (имам ампуларий, които разчистват). Преди 2 седмици имах 3 болни, които отделих (естествено умряха) и след това не съм имал подобни случаи. Забелязах, че оцелелите рибки са все групи от ени и същи търговци (явно отглеждани при по-специални условия и са си изградили имунитет). Както и да е. Имам развъден аквариум и вчера преместих около 15 двумесечни гупи от него в общия. Възрастните риби въобще не им се впечатлиха (рармера на малките е почти колкото на възрастните мъжкари, без опашките). Тази сутрин повечето от тях бяха почти без опашки, на 3 са непокътнати. Сега взех хималайска сол, която уж не съдържа йод и обмислям при следващата смяна на вода да добавя. Но чета други подобни теми - едни пишат "слагай сол", други "луд ли си, недей да слагаш". Имам неонки и анциструсчета, а солта била вредна за тях и това ме разколебава. На рибния пазар и в различни зоомагазини ми предлагат разни препарати (Sera) срещу външни паразити, които причинявали накъсването, но не гарантират оздравяването им и не са сигурни за странични ефекти върху другите видове рибки. Питат ме сигурен ли съм че е от паразити - никъде не намерих конкретни показатели, по които да преценя. В един зоомагазин дори ми казаха, че сезонът бил такъв, че си ръфали опашките  m/  :-| ?!?!  Взех си и комбиниран тест за водата - pH = 6,8... GH между 0 и 3... GH 7 до 14
Надявам се на адекватни мнения от компетентни акваристи, които са имали или са запознати с подобен/същия проблем  *CRAZY*

Обем на аквариума: 75л

Височина: 40см

Грунд
Дебелина на дъното: 3см
Размер на камъчетата:0,5 - 0,8см

Осветление:енергоспестяващи крушки
Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): да
Аераторна помпа (с гъба): не
Вътршен филтър л/ч: 200 л/ч
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: ...........

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: рестартиран към 20 октомври 2013
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: метилово синьо

Вода
Сменям по 10-20 литра  на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е изворна. Водата е с температура 25-26 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25-26 градуса.

Храна
Видове храна: чернодробна, сушени бълхи, Tetra Pro Colour
Колко често храните рибките си: 2 пъти
За колко време рибките изяждат порциите си: до 2 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 20-30 % изкуствени
Колко % са бързо растящи: 0
Колко плуващи: 0

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 4 черни неона, 5 червени,  18 гупи
Млади риби(видове, брой): 2 лорикарий, 2 анциструса, 15 гупи
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 15 гупи на 2 месеца

Caxapa

Какъв е извора? Може във параметрите на водата да е проблема.  Дай малко повече подробностио за водата която наливаш в аквариума си!

Krissko

Ами... какви извори има? Знам, че хората си наливат вода за пиене от него. Не го подлагат на никакви химични обработки. Затворен е плътно с бетон, а водата минава през пвц тръбичка. За разлика от чешмяната вода - забелязал съм, че не зеленясва (или поне не толкова бързо) Бяха идвали някакви да я изследват и била супер. Теста ми е 3 в 1 - киселинност, твърдост и още нещо (незнам какво е). Мерил съм стойностите в аквариума преди и веднага след смяна - единствено рН-то варира от 6,8 до 7-7,2. Добавям и метиленово синьо.

Caxapa

То добре, ама трябваше да се досетя сам, че извора е на планетата Мелмак. Или трябва човек да има познания по врачуване.

Krissko

Това не им харесвам на форумите - питаш за сериозни неща, а все някой го обръща на лафчета и майтапи. Докато се осетиш темата е заключена, а на лице - нищо.  :duvar:

Та, главно ме интересува дали ще стане нещо на неонките и анциструсите ако сложа сол (нейодирана) *HELP* Според повечето мнения по форумите гупите ще се оправят ако сложа сол и смятам да пробвам.

Miroslav 1987

Слагай едра морска сол  по 1 супена лъжица на 15 литра вода след всяка смяна на водата и така за няколко дни и после почни да я намаляш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa2.rimg.info%2Fd6b7250306ad9908a891bffc68b16c68.gif&hash=93d1305c8ad0ecbf77870b77b516255f73177f32

Caxapa

С тези обяснения които даваш единствено от тази планета знам такава чешмичка с такава тръбичка от която тече изворна вода. А ако си чел поста в който те питам за параметрите на водата от тази чешма нямаше да се държиш така  като разсърден. Питах  какви са параметрите на водата от самият извор.  И още нещо. Попитах къде се намира тази чешма, освен ако не е държиш в  тайна местонахождението й. Иначе и аз това не харесвам на форумите, че влизат някакви потребители които си мислят, че с един зададен  мъгляво въпрос и ще им познаем  от А до Я какво им е на риби и аквариум.

ancitrusa

Цитат на: Krissko - 04.02.2013 22:27
Това не им харесвам на форумите - питаш за сериозни неща, а все някой го обръща на лафчета и майтапи. Докато се осетиш темата е заключена, а на лице - нищо.  :duvar:

Та, главно ме интересува дали ще стане нещо на неонките и анциструсите ако сложа сол (нейодирана) *HELP* Според повечето мнения по форумите гупите ще се оправят ако сложа сол и смятам да пробвам.
Неонките и анциструсите най много да ги умориш с солта.Засади растения в аквариума, чернодробната, сушените бълхи (дафнията) ги изхвърли,и си купи храна за рибки.

Caxapa

Той, колегата още в първия пост пита за сол.  Просто си е наумил да слага сол и това си е но друг да носи отговорност  ;-)

danielm

Цитат на: Krissko - 04.02.2013 19:25
 Взех си и комбиниран тест за водата - pH = 6,8... GH между 0 и 3... GH 7 до 14

Аз не разбрах последно какво е гх-то. С хималайската сол какво иска да направиш, да вдигнеш още твърдостта ли?!
Или си мислиш, че от многото минерали в солта ще им е по-конфорно на гупите?
Каква ти е идеята?
Направиш ли водата твърда и алкална за гупите ... ще им е дискомфортно на неоните.


   

borracho

Цитат на: Krissko - 04.02.2013 19:25

Дата на стартиране на аквариума: рестартиран към 20 октомври 2013

човека е напред с времето...
бъди сеяч, а не разбирач!

deni7

Вътршен филтър л/ч: 200 л/ч
Този филтър е слаб за този обем. И аз съм имал такъв проблем, само където не ми умряха толкова гупи. Смени филтъра с някой 400л/ч и махни активния въглен след седмица и сложи някаква керамика. За растенията вече колега ти е казал.
44л.: 2 анциструса, гупи
27л.: 2 анциструса, гупи

Krissko

Miroslav 1987 - обикалях магазините, но морска сол без йод не намерих. Въобще има ли такава или става с обикновена рафинирана (с йод)?

Сахара - хубаво е друг по-опитен акварис от мен да носи отговорност  :-) В други постове четох, че солта решавала проблема, за това ми е като главна цел. Що се отнася до извора - намира се в покрайнините на софия или по-точно в източните към Лозен, в подножието на един хълм. Незнам как по-точно да го опиша. Параметрите не съм ги мерил отделно, а директно от аквариума, щом я налея.

ancistrusa - относно храната, основната ми е на Тетра, а чернодробната и бълхите им го давам, за да им е разнообразна (все пак преди 15ина години само такава се намираше на пазара, а не съм имал такива проблеми). За растенията съм пас
Един приятел ми каза, че енергоспестявщите крушки излъчвали радиация  =-O а осветлението ми е с такива?!?

danielm - както писах по-горе незнам какво променя солта, но в други теми я изкарват спасител. КОлкото до неоните - щом трябва ще ги преместя за някоя друга седмица, докато са под карантина гупите

deni7 - филтъра умишлено е с по-малък дебит, понеже според други акваристи специално за гупите с по-воални опашки водата трябвало да бъде по-спокойна. А, ще ми дадеш ли малко пояснения за керамиката? Също и за активния въглен - защо да го махна?

Miroslav 1987

Колега аз отглеждам само гупи нямам други видове риби и добавям обикновена едра сол по колкото съм ти писал ,но аквариумите са ми голи нямат растения.Принципно солта пречи на растенията ,а вече ти дали ще добавяш сол ще си решиш самичък *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fa2.rimg.info%2Fd6b7250306ad9908a891bffc68b16c68.gif&hash=93d1305c8ad0ecbf77870b77b516255f73177f32

Caxapa

Активния въглен има определен период на действие през което абсорбира вредните елементи. Като се третира с лекарство в аквариум, също се маха въглена. След известно време въглена вече  не действа функционално и трябва да се поднови но в случая с твоите риби не е необходимо от нов. За керамиката  ..Ех, за керамиката се разтърси сам във форума. Има достатъчно теми  за пълнежи на филтри-канистри.  Така де, потруди се малко и ти. На готово всеки може. Относно водата. Тя може да е годна за пиене но да не е добра по хим.състав за рибите. Ако е термална ще да е с доста голяма концентрация на елементи. Някой беше подметнал за растения. Разкарай тази пластмаса  и сложи истински растения.  Проблемите не са един и два в аквариума ти. 

Similar topics (5)

28199

Публикации: 9
Прегледи: 5236

15355

Публикации: 2
Прегледи: 2892

10409

Публикации: 7
Прегледи: 6238

6696

Започната от mig


Публикации: 2
Прегледи: 4329

989

Започната от zmeq


Публикации: 3
Прегледи: 3988