• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Трябва ли да се направи някаква дезинфекция след умряла рибка

Започната от Maia, 26.10.2009 13:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Maia

знам ,че трябва да ги разделя,ама трябва да им намеря осиновител :).Мерси за съветите!!!

Живко

Мая, ако продължаваш с тези лечебни процедури никога няма да имаш здрави риби.
какво се случва.
Бактериите, които осъществяват азотният цикъл почнат да се завъжда и след седмица, две в аквариума вече има нитрити. Тогава вредните бактерии се активизират и се появяват проблеми с рибите. Ти слагаш препарат и избиваш всички бактерии билите вредни или полезни. Рибите се стабилизират. Спираш лечението и всичко започва отначало. И така в омагьосан кръг. Най-вероятната причина е, че слагаш прекалено много храна и обема на филтърният ти пълнеж е малък. При това количество риби, което обявяваш стартирането и живота в аквариума би трябвало да е безпроблемен.
За целта отделяй пострадалите риби в някакъв съд и лекувай там. Недей да съсипваш аквариума.

Ако все пак има заболяване извърши лечението до край, недей да спираш при привидно оправяне, дори се застраховай с допълнителен курс, за да е сигурно, че няма да пламне пак зараза.
Така или иначе си започнала курс на лечение. Довърши го според инструкциите за употреба на препарата и направи един допълнителен курс с лекарството, както предполагам е споменато в указанията на препарата, за упорити заболявания. Преди употреба на препарата, трябва да се прави голяма смяна на вода, за да се стабилизират параметрите. След завършване курса на лечение също се прави 50% смяна.
Желателно е да сложи бактериален активатор. Рибите се хранят по един път на ден, колкото да не умрат от глад, през ден, през първите две седмици. По времето на лечението също. После две седмици се храня с намалени дажби ежедневно. После може да поне и угояване, ако рибите са подрастващи. Събира се повече от месец и за млади риби това означава почти на 100%, че няма да се развият както трябва.
Винаги когато не се правят нещата както трябва има негативни последици.
Аквариумът се стартира поне 2-3 седмици без риби, като се подава, през няколко дни малки дози храна. След този период се пускат стартови риби. Риби, които са непретенциозни и издържат на лоши условия.. След още 2-3 седмици се пускат основните обитатели.
Всички тези периоди и срокове са условни. Може да са по-кратки може и да са по-дълги.
И на края. Риби не се пускат в аквариума, ако не са минали през период на карантина и обезпаразитяване, особено пък такива, които са закупени от магазин.
Просто в магазините има голямо текучество на риби. Дори и продавачите да правят карантина винаги има някоя риба със силен имунитет, която ще премине тестовете и ще изглежда ОК, но ще пренесе НЕЩО.
Никой не се е родил научен.

Maia

здравейте! Промените са на лице,акулката с гниещия плавник умря, барбусите отиват в аквариум с данио и тетри,останаха в големия само златни,след като видях, че едната шишарка има като клъвнато от страни на тялото (червена точка,която се разнася насрани към розово и бяло) предполагам не е отново няква болест,че вече не знам какво да ги правя тези риби за пръв път такова злощастие.

Живко

Боже, би възкликнала Инджи, от на жената сериала.
Уви, би трябвало да е болест.

http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=156&vid=3
Такова ли?
Никой не се е родил научен.

Maia

Ааа не е това! Имам я книжката ми червена точица е ,като синка от удар при хората изглежда ,но е мн малко,иначе са си добре ядат си като прахосмукачки са из грунда,но не знам какво е това, и видимо не я измъчва!Мерси за бързите отговори.

Живко

А можеш ли да ми обясниш за прахосмукачките.
Какво точно означава, че ядат като прахосмукачки от грунда?
Никой не се е родил научен.

Maia

ами образно казано,просто типично за златните си  ровичкат из него.

Живко

Аз се притесних, че при хранене златните си ядат от грунда. :-)

Никой не се е родил научен.

Maia

Добър ден отново!По принцип са много бързи с храната ,която дори не успява да стигне средните слоеве на водата,особено сед 1 ден диета.След махането на барбусите всичко е нормално(да чукам на дръвце).Шишарката е ОК,точката я няма явно са я хапнали.Но не предполагах , че две така малки рибета могат да нанесат такива щети.Смених 50% от водата тази сутрин , сложих акватан и бионитривек във филтъра и това е, в неделя предвиждам нова смяна на около 20% от водата.Благодаря за съветите ви.За пръв път се срещам с такива злополучия в аквариума,а гледам рибенца от има ,няма 10 години,в едниния аквариум имам ветерани 2 сома на 8 години и едни 4 броя данио на по 6.А с тоя новия аквариум какво се случи не знам.Както и да е ,дано вечв всичко влезе в нормалния си ритъм.Благодаря отново! :-)

Similar topics (5)

34215

Публикации: 15
Прегледи: 9462

21444

Започната от milena


Публикации: 16
Прегледи: 10663

9610

Публикации: 2
Прегледи: 2603

53915

Публикации: 3
Прегледи: 2549

22

Публикации: 20
Прегледи: 16189