• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо се търкат?

Започната от mp450, 17.02.2008 18:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mp450

Аквариум - 45л
грунд - обокновен 4см
аератор с гъбичка
UV 18W лампа
нагревател - температура 25-26С
растения - валиснерия, криптокорина и суматранска папрат
риби - 2 данио, 2 серпи, 6 тернеции, 2 анциструса и 1 коридорас

От няколко дена забелязах, че даниотата и серпите  ми отиват се търкат по корена в аквариума. Това се случва рядко, но се чудя да ли не се разболяват от някаква болест. Рибите си плуват нормално и се  хранят се нормално.Четох за болести, но точно нищо не отгаваря на моите признаци.В една друга тема видях, че сте писали, че това е заради мекостта на водата, заради това ли е? :-[

didoepi4

ако имаш и следните други факти-неспокойствие,свити перки,белезникави налепи

причини:външни паразити-ichthyobodo trichondina chilodonella
             бактерийна инфекция
             плесени или гъбички

botan

Да, рибите са болни, освен ако не се потръкват рядко.
Имал съм риби, които са се потърквали така и накрая се оказа, че са болни от бактерията Колумнариус.
Според мен е някакво бактериално заболяване и подходящите препарати за лекуването му са Сера Бактопур и Сера Бактопур Директ.
Все пак изчакай да ти отговори някой по-вещ в тази област.

mp450

Всичко друго е нормално. Само търкането, което става рядко. А ако е болест, защо само го правят даниото и серпите, а не и другите?

Plamenator

Здравейте,
Имам подобен проблем в моя аквариум. Рибките минават покрай различни елементи от декорацията - камък, растение, филтър, нагревател ... -  отъркват се и продължават да си живеят без други оплаквания. Ядат, серат, размножават се както си трябва, с хубави цветове са, даже някои станаха по-хубави от както съм ги взел от магазина. От време на време им се разцепват опашните плавници /на мъжките гупи/ но за ден два - зарастват и не може да се различи нищо. Повечето ми рибки имат тъмна окраска и в изричните ми наблюдения, дори под лупа - НЕ откривам бели цисти на ихтио, други рани или необичайно оцветяване на телата на рибките. Хрилете им са с ярък червен цвят, не забелязвам да показват признаци на учестено дищане, умора или унилост. Търкането в елементите на декорацията не е постоянен, дори не бих казал чест елемент от поведението им, НО присъства - виждал съм една молинезия да го прави няколко пъти непосредствено един след друг, а след това с часове да не го прави. Преди около седмица капнах около 25-28 капки метиленово синьо в 50-литровият аквариум, което казаха, че се използва при лечението на тази болест.
Та питането ми е - възможно ли е рибките просто да се "почесват" от време на време?

Живко

Възможно е
Само недей повече да слагаш препарати без нужда.
Кой ти го каза това и коя е болестта?

Попълни това, ако имаш желание, за да видим дали не бъркаш някъде.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,5455.0.html
Никой не се е родил научен.

Plamenator

За метиленовото синьо - за ихто-трихо-...-еди-какво-си - от зоомагазина до градинката на ул."Св. Св. Кирил и Методий", не пазарувам често от там, купувал съм си рибки от там, онзи ден минах да потърся ампулария, че не откривам по другите магазини из Да-Ге-стан :)
Днес имам свободно време и отделих няколко часа на аквариума, загледах се по-внимателно и не забелязах да се търкат в каквото и да било за няколкото часа. Това ме обнадеждава :)

BOJO

Цитат на: Plamenator - 28.10.2009 09:42
За метиленовото синьо - за ихто-трихо-...-еди-какво-си - от зоомагазина до градинката на ул."Св. Св. Кирил и Методий", не пазарувам често от там, купувал съм си рибки от там, онзи ден минах да потърся ампулария, че не откривам по другите магазини из Да-Ге-стан :)
Днес имам свободно време и отделих няколко часа на аквариума, загледах се по-внимателно и не забелязах да се търкат в каквото и да било за няколкото часа. Това ме обнадеждава :)

Колега , препарати не се слагат без нужда. Хайде да предложа така: Сменяш вода 30 % седмично. Редовно при това. Сега в началото, разбирай днес, утре, вдругиден, през ден по 20%. Намали храната 1 път дневно по малко.
Ако след 2 седмици рибочетата се търкат може и да е инфекция.

С такова добавяне на метиленово синьо без причина един приятел в Плевен си умори един мн хубав сом 40 см. Казали му да сложи профилактично.

Similar topics (5)

3180

Публикации: 1
Прегледи: 4123

28448

Публикации: 6
Прегледи: 4602

21524

Публикации: 27
Прегледи: 11115

4334

Публикации: 8
Прегледи: 4188

37924

Публикации: 5
Прегледи: 2982