• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 03:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сагата с Колизите продължава :(

Започната от Bass_Maker, 26.10.2006 17:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bass_Maker

Здравейте пак... От петте Колизи останаха 2. Гледам тия дни след като спрях Бактопура - много се крият. Ядат си, обикалят си от време на време аквариума, перчат си се 1 на друг, но редовно се крият. Преди малко забелязах на едната, че аналната перка започва да избелява, а гръбната има 2 дупки. Това ме води до съмнение за гниене на преките. На същата риба обаче има една малка област, близо до главата (диаметър 3-5мм), в която люспите са леко щръкнали, което ми изглежда като Воднянка в начален стадии. А мъжката ми Молинезия е започнала да се покрива зад главата със сивкави петна, това пък ми прилича на Oodinum. Кажете... Аз ли прекалено много им обръщам внимание на тия риби или... Не знам вече... Започвам да си мисля, че нещо не правя както трябва :( Уж слагах Бактопур в аквариума, завивах аквариума с чаршав по време на лечението, за да може светлината да не прецаква действието на Бактопура и всичко уж както си му е реда... А болестите не само, че не се махат, а започват да стават все повече. Кажете какво да правя, моля Ви. Как да лекувам, че те тия болести не всичките се влияят от Бактопур, пък и не знам до колко е добре да продължавам да тъпча бактопур в аквариума. Уж трябваше всичко де що е бактерия да е измряло след 4 хапчета, но... ПОМАГАЙТЕ МОЛЯ, ВИ :(
You cannot kill what you did not create...

rookie_gyn

Воднянка в начален стадий няма настръхнали люспи.При воднянката в начален стадий се подува коремчето и първо зад главата. Аз почти всичко лекувам с тетрациклин, т.е. според това дали е видимо заболяването. За оодинум май9доброто е Бензацилин - писал съм го в друга тема. Плюс това воднянка се хваща при много стара вода, а като ви гледам аквариумите са доста добре поддържани, така, че воднянка е изключено да има.

Bass_Maker

Поредния ми въпрос... Има ли начин да си "стерилизирам" аквариума без да го презапускам? В смисъл след като се махнат рибите... Като няма върху кого да живеят всичките гадости, предизвикващи болести, нали умират. Примерно ако има и някакъв препарат, който мога да пусна вътре и така да го подготвя аквариума за следващите обитатели. Честно казано не ми се ще пак да варя всичкия грунд и декорации и пак да го мия 5 пъти с вряла вода аквариума... Няма ли начин да се изчисти без да го развалям до основи?
You cannot kill what you did not create...

don_misho

Уф, направо като чета и ти се чудя защо удължаваш агонията си,знам кофти е,но виждаш явно работата няма да става.Изхвърли всички риби,почисти си аквариума,извари си пясъка,дезинфикцирай всички уреди и започни наново и на чисто,Преди да почнеш обаче прочети от онези статийки на Longanlon за начинаещите акваристи,изясни си какъв искаш да бъде аквариума ти и какво искаш да има в него и пускай.Ще видиш че много бързо ще забравиш лошите спомени,които ще бъдат заместени от нови идеи....и так далее.Това е моят съвет.Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

Bass_Maker

Ами то това решение е почти взето вече :) Само ми се ще да избегна якото миене, та се надявах да има начин по-радикално да се изчисти аквариума, без да се разваля до основи. Мързела кво ли не прави :) То хубавите неща с мързел не стават ама... Надеждата умира последна :) Сагата с Колизите ще бъде прекратена, хехе... Ще си правя любимата супа от варен пясък, то се е видяло :) И после пак ще има да показвам - "новия ми стар аквариум"
You cannot kill what you did not create...

Ilianidis

Ползвай калиев перманганат 1г /100л или на цвят до леко наситен лилав.Заори из дъното и всичко що е живо ще измре до 2-3.Това са глупости изваряванията и тем подобни,само предизвикваш хаос и нерви в кухнята.Но с болни риби върнати обратно,все едно нищо не си правил.Установи точната болест и лекувай по правилния начин и ще си улесниш живота.

Bass_Maker

Е те това ми се щеше да чуя :) А що се отнася до болестта... Ако тръгна да лекувам ще се наложи да дам към 30тина кинта за лекарства :) Мисля да ги лекувам рибите като ги пратя на екскурзионно зимуване в Канализация Пловдив АД. Само Гоши, Тоши и Хоши (булката пак ми кръсти Анциструсите) ще ги отделя в 20 литровия и ще ги видя дали имат нужда от лечение някакво, тях искам да си ги запазя :) Те това е... А с калиевия перманганат сигурна ли ще е дезинфекцията и как да процедирам с растенията? Вътре ли да ги оставя? И също и корена. Той няма ли да поеме и постоянно да ми се оцветява водата от това, което е поел :) Изобщо... Може ли малко повече инфо и да се захващам за работа :)
You cannot kill what you did not create...

Ilianidis

Растенията се скапват!Вадиш обезателно.За останалото мисля нямаш грижа.Но защо ти е пълна дезинфекция?!Мисля няма смисъл.Метиленово синьо не вреди на растения и риби,а лекува успешно много болести,добави и някакъв антибиотик за бактериални вътрешни инфенции-хлорамфеникол,метронидазол,бензацилин,тетрациклин,някакъв широкоспектърен и разтворим,FMC лекарството е също много ефикасно-съдържа метиленово синьо,малахитово зелено и повечко формалин-ефикасно за много болести.Трипафлавин също лекува доста добре,но само за риби-скапва растенията.Това е,избирай и лекувай.

Bass_Maker

Това е добре - започваш да ми даваш надежди, че мога все пак да си запазя рибите. Тетрациклин + Метиленово синьо ще ме оправят ли, според теб? И как по-точно да провеждам курса на лечение? Аквариума е 70Л. (реални към 60). Така като гледам болните риби са 2 Колизи и 1 Молинезия, но не мога да определя точна болест, мисля че е букет от болести и най-вероятно има и вътрешни паразити, щото акитата на Колизите ми изглеждат доста странни :) Предпиши ми едно комплексно лечение да видим какво ще стане :) Искам да направя последен опит да ги "спася" рибките :)
You cannot kill what you did not create...

Similar topics (2)

40569

Публикации: 15
Прегледи: 6098

5086

Публикации: 10
Прегледи: 5209