• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

болни са ми златните риби

Започната от rendel, 10.02.2007 13:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rendel

Обем на аквариума:
-72л.
Височина:
-0.40см

Грунд
Дебелина на дъното:2-3см.
Размер на камъчетата:средна големмина

Осветление:
-12волта лампа настолна

Филтрация
помпа с гъба РЕЗУМ2600 с гъба

Дата на стартиране на аквариума:
-20.12.200

Използвани препарати през последните 45 дни:
-
нищо
Вода
Сменям по ..15.. литра (процента) на всеки ..14.. дни.
При смяната: Водата е престояла 24часа Водата е с температура .18... градуса.
Температурата на водата в аквариума е .22.. градуса.

Храна
Видове храна:гранули на сера и люспи на сера редувам ги
Колко често храните рибките си:всиака вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:5-6мин.


Растения:
имам ниаколко малки растениа но май ниама да се захванат


Риби:
Полово зрели:
Млади риби:най старата ми риба /мавър/съм си я купила на 15.09.2006г.сега имам общ0 5 бр.на различна вазраст но са сравнително малки
Нови риби през последните 20дни. 2бр.златни риби  шубункин
Най старата ми риба вчера сутринта я намерих умпяла няма видима причина.по две от рибите забелязвам оголени места без перки какво им е ?и какви лекарства да им давам отделих ги в друг аквариум .


ico

скоро някой пак беше казал че сменя водата на 14 дни а това е много време  :-! ако те мързи на 5 дни поне на седмица веднуж сменяй 20-30%
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

rendel

това ли е причината да им се оголват телата на места ниамат люспи и едната без да е била вяла или болна умря.когато ми направиха аквариума ми казаха на месец веднъж да сменям 30% от водата.

Георги

Честотата на смяната на водата зависи от няколко неща.
1. Рибите - според големината на аквариума. Вижда се, че имаш 5 златни рибки в 70л аквариум. Това е добре, като съотношение риби/литри. Ако цапат доста се увеличава честотата на смяната. В случая има + за по честа смяна.
2. Филтъра - за този модел филтър може ли да ни кажеш колко литра в час му е дебитът? Ако е на минимума - 280 л/ч още един + за по-честа смяна.
3. Растения - почти нямаш растения - ++ за по-честа смяна.
4. Остава ли храна по дъното след като са яли 3-4-5 минути рибите? Колкото повече остава толкова повече + за по-честа смяна.

Още нещо - успяват ли рибките да поемат в устата си камъните от дъното? Ако да възможно е да се задавят с тях и да се получи да умре рибка "ей така изведнъж".

"Оголване на телата" какво е всъщност? Част от опашките са като откъснати? Или като изгнили? Има ли зачервявания по тях?

Има две групи причини за разболяване на рибките - лоша вода (резки колебания на важни параметри - температура, съдържание на кислород и на органични вещества, pH, GH или замърсяване с амоняк, нитрати, нитрити) и различните бактерии и паразити. Има връзка лоша вода -> намалени защитни сили на рибките -> болести.

rendel

Благодаря ви за помоща която ми оказвате.Първо днес разбрах че помпата не е вътрешна а външна (ще я сменя обещавам ),но на първо времв ще карам с тази като я пера по често ,а колко литра на час триабва да ми кажете къде го пише и ще кажа .PH на водата ми е 7.5-8PH и разбрах ,че не е добре .Един съвет как да я подобря да стане 6.5-7Ph.по повот оголванията те самите люспи на места ги няма все едно сам ги драла да ги пържа:)Трябва ли да преместя аквариума от мястото където цял ден го грее слънце ?Какви растения да си взема още? те тези бяха хубави но нещо поизгниха и сега съм ги изрязала оставила съм само зелени листенца.

Longanlon

Въпросът не е в прането на дунапрена - даже не трябва да го переш, а само леко да ги изплакваш с хладка вода, защото в него има полезни бактерии, които не трябва да убиваш. Това, което филтърът има в повече от помпичката ти е дебит на водата - т.е. има мощна перка, която прекарва през него много повече вода за час. Тъй, че мий дунапрена на 2 седмици и събирай парички за филтър :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Цитат на: rendel - 11.02.2007 10:42
това ли е причината да им се оголват телата на места ниамат люспи и едната без да е била вяла или болна умря.когато ми направиха аквариума ми казаха на месец веднъж да сменям 30% от водата.
Ох, ох това за люспите как съм го изпуснал незнам. Значи е туберкулоза! Лоша работа!
Вариант 1 - болните риби се унищожават, дезинфекцира се всичко!
Вариант 2 - този линк от vitawater.ru http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml предлага лечение с канамицин и рифампицин, обаче не зная да ли тук се наричат така антибиотиците. И препоръчват да се дават с храната.
Вразтвор на канамицин 0.5-1 г на 50-100 мл вода половин-един час се кисне жив мотьил (мисля че е тубифекс това, помагайте колеги) и им се дава 1 път дневно една седмица минимум, 2 седмици е курса на лечение. Ако не искат да се хранят и в краен случай, в съда се слага канамицин - 3 г на 100 л, рифампицин - 600 мг на 100 л вода.

rendel

Днес извадих рибите и премих целият субстрад и добавих още нов сега е около 3см.Измих всички камъни и изхвърлих разтенията защото бяха лигави ще си купя нови но да ли да са естествени или изкуствени ?Ако това което казваш е туберколоза да ли всичките са се заразили ,защото само на две от тях има такива оголвания .Да ли не е по добре да не ги връщам в чистият аквариум,а да ги лекувам в другият ,но тоий е много малък 3л.е ?Бсичките ли трябвя да ги лекувам ако изобщо се справя:)

rookie_gyn

Защо ще сваляш рН -то? Че то им е добре това за златни рибки. Ако падне под 6,5 тогава ще ги видиш в какви парцалени топки ще се превърнат. Сега един пример за любителите на златни рибки от личен опит-в 85 л имам 5 рибки на среден размер 8-10 см тяло. На всеки три дни сменям по 15 л като също пера и филтъра /пера включва следните действия- в кофата с източената вода изваждам дунапрена и го мия доката спре да пуска тиня и батак/. Рибките ги храня 3 пъти на ден и то сериозно, като в менюто им има:  1. едра чернодробна; 2. тубифекс; 3. люспи Тропикал за златни рибки; 4. Сера дискус гранулат за цвят. Рибките са на две години и половина и държа да отбележа изгледани от ларва. За този период имам само един смъртен случай в този аквариум. От растенията при тях ми вирее само сърцевидната криптокорина. Нямам проблеми с нея, даже внимание не и обръщат.

Георги

Знам че е заразна болестта. Щом нямаш отделен съд - по-добре ги изхвърли болните. Дано не са се заразили и другите.

rendel

снимах болната риба дано се вижда добре какво и е а това е аквариума

rendel

Цитат на: Longanlon - 12.02.2007 09:10
Въпросът не е в прането на дунапрена - даже не трябва да го переш, а само леко да ги изплакваш с хладка вода, защото в него има полезни бактерии, които не трябва да убиваш. Това, което филтърът има в повече от помпичката ти е дебит на водата - т.е. има мощна перка, която прекарва през него много повече вода за час. Тъй, че мий дунапрена на 2 седмици и събирай парички за филтър :)
аз не го пера в буквалният смисъл само го плакна докато спре да пуска зелено.А какво да правя със болната риба

rookie_gyn

По тези снимки не мога да видя дали изобщо и има нещо на рибката. Не е туберкулоза със сигурност. Пряката слънчева светлина е добра за оцветяването на златните рибки. Проблемите ти са изцяло във водата. В предния си пост съм публикувал най-лесния вариант за отглеждане на златни рибки. Спазвай го, и ще видиш, че занапред няма да имаш проблеми. Успех.

rendel

благодаря за съветите.По колко храна им даваш на един път.А за снимките на светлите петна където се виждат ниама люспи.

rookie_gyn

С точност по колко храна им давам на един път не мога да ти кажа, просто защото моите ще са поне 3 пъти по-големи от твоите. Ами незнам вземай една щипка от храната и слагай. Игледай да изядат всичко. Ако остане нещо по-дъното и нямаш сомове, можеш просто да го обереш с маркуча и готово. Няма да ти прави проблеми водата. Но горе-долу спазвай на 3 дни 15 л смяна. Хем ще ти е чисто вътре, хем и рибките ще растат по-бързо.

rendel

какво да ви кажа,умря ми още една риба:( сега съм подобрила PH-то на 6,5-7,5нямям нови риби и вече смених 20% от водата на третият ден .храня ги сутрин и вечер по сявсем малко защото са много лакоми храната я изяждат съвсем бързо .Да ли да не им дам някъкво лекарство профилактично ?,но незнам какво.Дайте съвет моля ви .

rendel

какво ще кажете за добавянето на сол 1-3г./на л. вода за профилактика на аквариума със златните рибки.

NO CARRIER

Ще кажем НЕ!
Златните рибки са сладководни гадини и не обичат сол. Ще кажем и, че е добре да сменяш по-често вода. Както и да не прекаляваш с храната.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

rendel

Майко какво НЕ!направо се стреснах .Четох някаде че се слага сол за някаква си болест ихтиофтириус  за това попитах :)Няма да им слагам сол .знам че са сладководни и е близко до акъла че не обичат сол ,но бях длъжна да попитам .за да умират явно нещо не е като хората но незнам какво.направих всичко което прочетох и видях къде е грешката ми ,но на съвсем чиста вода и на съвсем малко храна и на често сменяща вода  вече незнам ....,ако оживеят живеят ако не ще си купя други макар че ми е жал за тези животинки  .ето малко снимки .Атази розовата не е ли мако странно че е розова с черни очи ?

sho

Цитат на: Георги - 12.02.2007 10:51
Ох, ох това за люспите как съм го изпуснал незнам. Значи е туберкулоза! Лоша работа!
Вариант 1 - болните риби се унищожават, дезинфекцира се всичко!
Вариант 2 - този линк от vitawater.ru http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml предлага лечение с канамицин и рифампицин, обаче не зная да ли тук се наричат така антибиотиците. И препоръчват да се дават с храната.
Вразтвор на канамицин 0.5-1 г на 50-100 мл вода половин-един час се кисне жив мотьил (мисля че е тубифекс това, помагайте колеги) и им се дава 1 път дневно една седмица минимум, 2 седмици е курса на лечение. Ако не искат да се хранят и в краен случай, в съда се слага канамицин - 3 г на 100 л, рифампицин - 600 мг на 100 л вода.

Мотыль е хирономус

KANAMYCIN (Balkanpharma AD) - разтвор за i.m./i.v.
инжектиране в ампули по 1000 mg; сухи флакони по
500, 1000 и 5000 mg.
Фармакокинетика: Аминозид с pKb 7,2; t1/2 3-5 h
(при анурия от 72 до 96 h), СПП под 1%; уринна екск-
реция в непроменен вид от 52% до 90%/24 h. Орално
не се резорбира.
Спектър на действие. Повлиява грамотрицателни
и грамположителни бактерии и коки (високоактивен е
срещу стафилококи), туберкулозни микобактерии.
Показания: Резервно средство предимно при ин-
фекции, причинени от ентеробактерии; профилактич-
но предоперативно за потискане на чревната флора.

RIFAMYCIN
• Tuborin (Balkanpharma AD) - флакони по 125 mg/2
ml и 250 mg/4 ml за i.m. инжектиране; флакони 500
mg/10 ml за i.v. въвеждане.
Фармакодинамика. Представлява антибиотик от
групата на рифамицините, изолиран от Streptomyces
mediteranei. Има подобни на рифампицина действие и антибактериален спектър.
Показания: Белодробна туберкулоза в комбинация
с други антимикобактериални средства; инфекции на
дихателните и жлъчните пътища, отит, гонорея; лепра.
конкретно за рифампицина не намерих но било същото като действие
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

rendel

здравейте  пак съм аз !Вече съм кандидат за основен отровител на риби (умря още една) .Тъй като преговарям всеки ден за параметри те на водата и т.н. стигнах до един извод ,че единственото нещо което правя ,е че нощно време спирам помпата на аквариума за около 6 часа.Та искам да ви попитам да ли това може да е прична  да умират.И ако това е причината какво да направя за да е по безшумна  помпата за да мога да спя.

Георги

Ами просто не трябва да го спираш. От какво е шума? От аерацията ли? Махни я.

rendel

незнам от какво но шуми яко .на кое казваш аерация?

Георги

21.02.2007 23:08 #23 Last Edit: 21.02.2007 23:26 by Георги
Цитат на: rendel - 21.02.2007 21:12
незнам от какво но шуми яко .на кое казваш аерация?
Видях от снимките на аквариума ти, че използваш гъба с камък и външна помпичка. Всъщност с тази гъба не можеш да спреш само аерацията. Тя самата е главно аератор. Аерация наричаме процеса на отделяне на мехурчета въздух от камъчето в гъбата. Филтрация наричаме процеса на пречистване на водата от филтър, който има в себе си филтриращи елементи и прекарва водата през тях.
В крайна сметка аквариумът си е твой. Постъпи както ти е най-удобно. Успех :)

rendel

Цитат на: NO CARRIER - 18.02.2007 02:21
Ще кажем НЕ!
Златните рибки са сладководни гадини и не обичат сол. Ще кажем и, че е добре да сменяш по-често вода. Както и да не прекаляваш с храната.
извини ме че се обръщам точно към теб но днес в магазина пак ми казаха за морска сол в аквариума на 30л.1супена лъжица .казаха ми че на всичките аквариуми са сложили заради твърдоста на водата .магазина е в Надежда в София.Аквариумите са им доста яисти ипотдържани , поне така изглеждат.Дай мнение

NO CARRIER

Конкретно за златните не съм 100% сигурен за солта, но при повечето сладководни риби се нарушава водно солевия баланс и някои направо ще умрат. Особено при такова количество. Ако наистина са ти болни рибките от ихтио, то по-добре си намери нистатин от близката аптека и погледни тук.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Георги

rendel, според този симптом за падането на люспите аз продължавам да твърдя, че е туберкулоза. Лекува ли ги с нещо досега?
Не съм на нивото на rookie_gyn при болестите, но той не каза какво е.
В магазина какво казаха за болестта? Има ли и други признаци? Може вече да са повече от една ...
Виждам, че си склонна да слагаш сол - давай може да е правилното.

Живко

25.02.2007 15:13 #27 Last Edit: 25.02.2007 15:15 by Живко
Моля, който не е сигурен на 100% в твърденията си изобщо да не ги пуска тук.
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=5693.0
Форум болести най-малко се нуждае от предположения.

Моето мнение е, че туберколоза няма. Падане на люспи може да е по доста причини. Другите симптоми на туберколоза ги няма. Също така не може за една нощ рибата да умре. Първо доста трябва да залинее, да стане апатична, да има характерни деформации по тялото.

Сол се ползва в акваристиката за лечение.
В конкретният случай няма такива заболявания.
Едно време слагахме сол за профилактика, против загниване на плавниците. Тогава гледах в 100л. аквариум 80-100 риби и различните бактерии честичко се проявяваха. Та затова сол. Така ми казваха в магазина. Сол и никакви смени на вода.
Последното нещо, което аз бих направил сега при проблем е да питам в магазин.

Мисля, че проблемите на Рандел идват основно от редките смени на вода, спирането на помпата основно. Не е трябвало и след първите съвети да рестартира аквариума. Може би и за това да е умряла и втората риба.

Опадането на люспите е малко мистериозно, но може да е начало на червенка/с това изключване на помпата.../ или язви по тялото.
Без по свястни снимки или оглед на живо, повече не може да се помогне.
Никой не се е родил научен.

Георги

25.02.2007 15:27 #28 Last Edit: 25.02.2007 16:02 by Живко
Какво лошо има в това, че се опитвам да разбера за другите симптоми? В оня виц става дума за хора и въобще не виждам връзката. Много хора препоръчват тоалетната като уникално лекарство. Как се връзва с вица? Като не си сигурен в диагнозата хвърли рибата.
Няма повече да пиша тук щом не съм имал такива риби и такива болести като хората дето търсят съвет. И без т'ва ми изтекоха очите да чета за всякакви болести. Моля не си мислете че е лично, просто хоби.



Коментарите извън темата може да са тук:
http://www.aquariumbg.com/forum/index.php?topic=6570.0

rookie_gyn

Не е туберкулоза със сигурност. При туберкулоза рибката умира бавно и мъчително. Деформира се, отслабва много, палвниците й се разкъсват. Тук имам чувството, че става въпрос за проблеми във водата. Опадването на люспите не винаги е показател за заболяване. Може да се е получило и механично. При червенка първо тръгва от опашката и окапалите люспи са краен стадий. Шарановите са податливи към червенка, особено ако рядко им сеопреснява водата. Липсата на люспи може да се дължи на промени в рН-или алкалоза или ацидоза. Това е взависимост от рН която има водопроводната вода. Но вече съм убеден, че няма заболяване, а е във водата-отравяне, промяна на рН. Специално за златните съм наблюдавал, че предпочитат по-твърда, около10 градуса вода.

rendel

мога да се похваля вече че 1 седмица не ми е умирала риба.На орандата като че ли и се появиха люспи има още едно местенце където няма но мисля че ще се оправи .Взех си нова помпа и сега не я спирам изобщо.Имам и два Анциструса които бая добре си живуркат.Надявам се да нямам повече смърни случки.По повод лекуването не съм слагала нищо явно си е било от параметрите на водата.Телескопа където умря за една нощ мисля че съм го прехранила няма друго обяснение.Малко снимки на новите ми обитатели:)

Similar topics (5)

23201

Започната от Живко


Публикации: 9
Прегледи: 5439

8091

Публикации: 3
Прегледи: 3257

1497

Публикации: 10
Прегледи: 5705

20741

Публикации: 5
Прегледи: 5454