• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

болни са ми златните риби

Започната от rendel, 10.02.2007 13:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

rendel

Обем на аквариума:
-72л.
Височина:
-0.40см

Грунд
Дебелина на дъното:2-3см.
Размер на камъчетата:средна големмина

Осветление:
-12волта лампа настолна

Филтрация
помпа с гъба РЕЗУМ2600 с гъба

Дата на стартиране на аквариума:
-20.12.200

Използвани препарати през последните 45 дни:
-
нищо
Вода
Сменям по ..15.. литра (процента) на всеки ..14.. дни.
При смяната: Водата е престояла 24часа Водата е с температура .18... градуса.
Температурата на водата в аквариума е .22.. градуса.

Храна
Видове храна:гранули на сера и люспи на сера редувам ги
Колко често храните рибките си:всиака вечер
За колко време рибките изяждат порциите си:5-6мин.


Растения:
имам ниаколко малки растениа но май ниама да се захванат


Риби:
Полово зрели:
Млади риби:най старата ми риба /мавър/съм си я купила на 15.09.2006г.сега имам общ0 5 бр.на различна вазраст но са сравнително малки
Нови риби през последните 20дни. 2бр.златни риби  шубункин
Най старата ми риба вчера сутринта я намерих умпяла няма видима причина.по две от рибите забелязвам оголени места без перки какво им е ?и какви лекарства да им давам отделих ги в друг аквариум .


ico

скоро някой пак беше казал че сменя водата на 14 дни а това е много време  :-! ако те мързи на 5 дни поне на седмица веднуж сменяй 20-30%
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

rendel

това ли е причината да им се оголват телата на места ниамат люспи и едната без да е била вяла или болна умря.когато ми направиха аквариума ми казаха на месец веднъж да сменям 30% от водата.

Георги

Честотата на смяната на водата зависи от няколко неща.
1. Рибите - според големината на аквариума. Вижда се, че имаш 5 златни рибки в 70л аквариум. Това е добре, като съотношение риби/литри. Ако цапат доста се увеличава честотата на смяната. В случая има + за по честа смяна.
2. Филтъра - за този модел филтър може ли да ни кажеш колко литра в час му е дебитът? Ако е на минимума - 280 л/ч още един + за по-честа смяна.
3. Растения - почти нямаш растения - ++ за по-честа смяна.
4. Остава ли храна по дъното след като са яли 3-4-5 минути рибите? Колкото повече остава толкова повече + за по-честа смяна.

Още нещо - успяват ли рибките да поемат в устата си камъните от дъното? Ако да възможно е да се задавят с тях и да се получи да умре рибка "ей така изведнъж".

"Оголване на телата" какво е всъщност? Част от опашките са като откъснати? Или като изгнили? Има ли зачервявания по тях?

Има две групи причини за разболяване на рибките - лоша вода (резки колебания на важни параметри - температура, съдържание на кислород и на органични вещества, pH, GH или замърсяване с амоняк, нитрати, нитрити) и различните бактерии и паразити. Има връзка лоша вода -> намалени защитни сили на рибките -> болести.

rendel

Благодаря ви за помоща която ми оказвате.Първо днес разбрах че помпата не е вътрешна а външна (ще я сменя обещавам ),но на първо времв ще карам с тази като я пера по често ,а колко литра на час триабва да ми кажете къде го пише и ще кажа .PH на водата ми е 7.5-8PH и разбрах ,че не е добре .Един съвет как да я подобря да стане 6.5-7Ph.по повот оголванията те самите люспи на места ги няма все едно сам ги драла да ги пържа:)Трябва ли да преместя аквариума от мястото където цял ден го грее слънце ?Какви растения да си взема още? те тези бяха хубави но нещо поизгниха и сега съм ги изрязала оставила съм само зелени листенца.

Longanlon

Въпросът не е в прането на дунапрена - даже не трябва да го переш, а само леко да ги изплакваш с хладка вода, защото в него има полезни бактерии, които не трябва да убиваш. Това, което филтърът има в повече от помпичката ти е дебит на водата - т.е. има мощна перка, която прекарва през него много повече вода за час. Тъй, че мий дунапрена на 2 седмици и събирай парички за филтър :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Георги

Цитат на: rendel - 11.02.2007 10:42
това ли е причината да им се оголват телата на места ниамат люспи и едната без да е била вяла или болна умря.когато ми направиха аквариума ми казаха на месец веднъж да сменям 30% от водата.
Ох, ох това за люспите как съм го изпуснал незнам. Значи е туберкулоза! Лоша работа!
Вариант 1 - болните риби се унищожават, дезинфекцира се всичко!
Вариант 2 - този линк от vitawater.ru http://vitawater.ru/aqua/ill/tuber.shtml предлага лечение с канамицин и рифампицин, обаче не зная да ли тук се наричат така антибиотиците. И препоръчват да се дават с храната.
Вразтвор на канамицин 0.5-1 г на 50-100 мл вода половин-един час се кисне жив мотьил (мисля че е тубифекс това, помагайте колеги) и им се дава 1 път дневно една седмица минимум, 2 седмици е курса на лечение. Ако не искат да се хранят и в краен случай, в съда се слага канамицин - 3 г на 100 л, рифампицин - 600 мг на 100 л вода.

rendel

Днес извадих рибите и премих целият субстрад и добавих още нов сега е около 3см.Измих всички камъни и изхвърлих разтенията защото бяха лигави ще си купя нови но да ли да са естествени или изкуствени ?Ако това което казваш е туберколоза да ли всичките са се заразили ,защото само на две от тях има такива оголвания .Да ли не е по добре да не ги връщам в чистият аквариум,а да ги лекувам в другият ,но тоий е много малък 3л.е ?Бсичките ли трябвя да ги лекувам ако изобщо се справя:)

rookie_gyn

Защо ще сваляш рН -то? Че то им е добре това за златни рибки. Ако падне под 6,5 тогава ще ги видиш в какви парцалени топки ще се превърнат. Сега един пример за любителите на златни рибки от личен опит-в 85 л имам 5 рибки на среден размер 8-10 см тяло. На всеки три дни сменям по 15 л като също пера и филтъра /пера включва следните действия- в кофата с източената вода изваждам дунапрена и го мия доката спре да пуска тиня и батак/. Рибките ги храня 3 пъти на ден и то сериозно, като в менюто им има:  1. едра чернодробна; 2. тубифекс; 3. люспи Тропикал за златни рибки; 4. Сера дискус гранулат за цвят. Рибките са на две години и половина и държа да отбележа изгледани от ларва. За този период имам само един смъртен случай в този аквариум. От растенията при тях ми вирее само сърцевидната криптокорина. Нямам проблеми с нея, даже внимание не и обръщат.

Георги

Знам че е заразна болестта. Щом нямаш отделен съд - по-добре ги изхвърли болните. Дано не са се заразили и другите.

rendel

снимах болната риба дано се вижда добре какво и е а това е аквариума

rendel

Цитат на: Longanlon - 12.02.2007 09:10
Въпросът не е в прането на дунапрена - даже не трябва да го переш, а само леко да ги изплакваш с хладка вода, защото в него има полезни бактерии, които не трябва да убиваш. Това, което филтърът има в повече от помпичката ти е дебит на водата - т.е. има мощна перка, която прекарва през него много повече вода за час. Тъй, че мий дунапрена на 2 седмици и събирай парички за филтър :)
аз не го пера в буквалният смисъл само го плакна докато спре да пуска зелено.А какво да правя със болната риба

rookie_gyn

По тези снимки не мога да видя дали изобщо и има нещо на рибката. Не е туберкулоза със сигурност. Пряката слънчева светлина е добра за оцветяването на златните рибки. Проблемите ти са изцяло във водата. В предния си пост съм публикувал най-лесния вариант за отглеждане на златни рибки. Спазвай го, и ще видиш, че занапред няма да имаш проблеми. Успех.

rendel

благодаря за съветите.По колко храна им даваш на един път.А за снимките на светлите петна където се виждат ниама люспи.

rookie_gyn

С точност по колко храна им давам на един път не мога да ти кажа, просто защото моите ще са поне 3 пъти по-големи от твоите. Ами незнам вземай една щипка от храната и слагай. Игледай да изядат всичко. Ако остане нещо по-дъното и нямаш сомове, можеш просто да го обереш с маркуча и готово. Няма да ти прави проблеми водата. Но горе-долу спазвай на 3 дни 15 л смяна. Хем ще ти е чисто вътре, хем и рибките ще растат по-бързо.

Similar topics (5)

17018

Започната от DSS


Публикации: 5
Прегледи: 4097

17433

Публикации: 2
Прегледи: 2634

6124

Публикации: 7
Прегледи: 3925

55427

Публикации: 29
Прегледи: 10486

31798

Започната от skDn


Публикации: 8
Прегледи: 4441