• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 23:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна ли е бетата ми ?

Започната от Yovcheva, 21.03.2019 21:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Yovcheva

Здравейте, от няколко дни чета форума и статии във сайта и най-накрая реших да се регистрирам и аз. Благодаря на всички които са отделели време и са вложили толкова усилия в него :-)! Никога не съм имала рибки преди, а от миналия четвъртък имам бета във ваза. Малко след дъжд качулка, но след като я взех влязох да чета в интернет как мога да поглезя рибката си и разбрах, че като за начало трябва да не я мъча и да ѝ осигуря истински аквариум.  За това взех веднага мерки и през идната седмица ще имам 20-литров такъв с всички нужни неща.
И сега по същество.. мисля че на рибката ѝ има нещо. Има бледо петно от едната страна. Ходих да питам в един зоо магазин,но момчето ми каза че не вижда нищо притеснително (на снимката, която му показах наистина не се виждаше ясно), обаче освен това петънце, рибката често застава неподвижна в долната част на "аквариума". През останалото време се движи и яде нормално. Въпросът ми е това петънце може ли да е просто от пигментацията на рибката? А това че стои неподвижна може ли да е просто защото не ѝ е добре в тази ваза ?
Видях че има бланка, но не съм я попълнила, защото реших че е безсмислено, понеже не мога да отговоря на повечето въпроси.
Вазата е 3-4 литра, температурата е 24 градуса вечер , а през деня е малко повече, храня я с по 3 гранулки на ден,смянам водата на 2-3 дена (сменям 40% от водата) с престояла повече от 24 часа, както ми казаха в магазина(имам и някакви капки за чешмяна вода), от няколко дни съм ѝ сменила първоначалното пластмасово растение с истинско, с надеждата, че ще ѝ е малко по-добре. Има камъчета на дъното, които са декоративни и не са закупени от зоо магазин. Измити са добре.
За pH и друга информация - нямам идея...  *dontknow*
Много искам да е здрава, да стане още по-красива и да я гледам както си му е реда. :'(

https://i.postimg.cc/QdbdqrDX/01927-D47-5-F20-4-B0-E-82-C8-BBE4-D835-E552.png

Smelly fish

Хмм на един колега миналия петък му умря една бета абсолютно копие на тази. Най- интересното е, че предната вечер си беше в перфектно здраве, а на сутринта беше забила нос в грунда. Та мисълтя ми е, едно петно нищо не значи, на мен не ми изглежда страшно, но опитните акваристи може да кажат друго. Аз мисля, че ще живее ;) но тъй или иначе до 1-2 седмици ще се разбере със сигурност дали петното е болест. А иначе бетите мисля, че е нормално да не са особено подвижни. Мързелуват си повечко и оживяват когато има нещо за ядене. И като вземеш аквариума може да му купиш 1-2 женски за компания. ;)

Yovcheva

Благодаря за отговора! За сега е жизнена, а аз работя по създаването на новия дом, обаче изисква време. Бях я оставила за 3 дни самичка (имаше кой да идва да я храни) и сега ми се струва, че изглежда по-добре, може би се дължи на растението(въпреки че то си отива горкото). 


Опашката ѝ не изглежда толкова оръфана...
Надявам се да не е временно само, и това петно да не се окаже проблем.

Smelly fish

Ами ако е заболяване, обикновено има развитие. Я петното ще се увеличи, я ще се види кръв, я ще се появи слузест мъх...и т.н. Ако си седи така значи си е "заводски" дефект  :-) Растението иска светлина, лампа имали? Иска и хранителни вещества. Ако си седи в саксийката с която е купено няма как да вирее! Като направиш новия аквариум ще сложиш грунд и ще го засадиш в него, ако е от тези които се садят, че има и такива които се връзват за камък и корените им се веят. Такова растение нямям и не го знам от кои е. Анубиас ли е, какво е?

Yovcheva

Да, анубиас е. От една седмица вече е в новия аквариум.  :)
https://i.postimg.cc/Hk8LSbKf/5-D54-B029-B0-CB-4541-9-DFD-15-F4-A9-AE98-AE.jpg

Явно петното не е проблем, защото при него няма промяна, но от няколко дни опашката и изглежда странно. Сякаш е станала по-тънка и стои като накъсана.  :'( Обърнала съм внимание на изкуствените растения, да не са груби, за да не си нарани опашката. Не са копринени. Не съм виждала такива по магазините наоколо...
Жизнен е и се храни. Понякога не хваща гранулката и когато падне си остава на грунда, мисля че не я различава.
Когато напълних за пръв път аквариума, сложих капки от онези, които са за чешмяна вода и изчаках един ден преди да сложа рибока вътре. Температурата е 27 градуса, лампата включвам за 6-7 часа всяка вечер и после я спирам. Не съм сигурна, с филтър и една единствена рибка, колко често трябва да сменям водата и каква част от нея. Очевидно нещо не правя правилно.
Взех му цял аквариум, за да се чувства по-добре, и пак нещо съм в грешка.  *SORRY*
Знам, че няма как да ми излекувате рибата по интернет, но ще съм благодарна на някакъв съвет.



Smelly fish

Ами аквариума е нов и дори с капките които си сложила водата няма да е с необходимите параметри за да се чувства добре рибката. Има тъй нареченият "азотен цикъл" едни бактерии които се завъждат в аквариума и са полезни за преработката на амоняка от гниенето на храната която пада на дъното, от отпадъците на рибката и т.н. органични отпадъци които винаги ги има във всеки аквариум. Когато водата е прясна рибите живеят тъй да се каже под стрес и понякога се разболяват от бактериите или паразитите които обичайно си ги има навсякъде в природата. Трябвало е да напълниш аквариума да пуснеш нагревателя и помпата и да го оставиш 2-3 седмици да поотлежи водата. За повече инфо си отвори

http://aquariumbg.com/forum/otgovori-na-chesto-zadavani-vaprosi/kakvo-e-azoten-cikal-i-zashto-toi-e-vajen/

Сега колегите биха те посъветвали да сменяш по 10-15% вода от обема на аквариума през ден за следващите 2 седмици (толкоз ли беше не съм сигурен, но май да) със вода която предварително си наточила от чешмата и е престояла минимум 24 часа. Аз обаче си мисля, че просто трябва да я храниш съвсем по малко примерно две седмици така, че ако може нищо да не пада по дъното и то по веднъж на ден. Азотния цикъл през това време трябва да се създаде.

Иначе температурата и е добре, бетите обичат топла вода 26-27 градуса. Лампата заради растението мисля, че е добре да е на 8 часа. Филтър нямаш, гледам една помпа със тръбичка и решетка. Купи си една едропореста гъба, махни тръбичката с решетката от помпата, издълбай дупка в гъбата и я надени отдолу на тази помпа. По-добър вариант е да си купиш вътрешен филтър за твоя обем аквариум. Филтъра или помпата с надяната гъба да работи постоянно 24/7. Важно е за азотния цикъл. Смяна на вода един път седмично 25% от обема на аквариума с престояла чешмяна минимум 24 часа. Дори и една рибка да е, застоялата храна и другите боклуци си цапат водата. Веднъж стартиран аквариум водата и нещата в него не се вадят и мият всеки месец, а след години (само тия изкуственяци растения като зеленясат се вадят за миене). Сифонираш дъното веднъж месечно, за да останат рибешки акита за наторяване на растението, въпреки че това е от тия които предпочитат да са завързани на корен или камък. Честото сифониряне не е добре за азотния цикъл или засадените в грунда растения. Изчети вички статии в раздел "често задавани въпроси" от страничното меню на сайта.

На рибката може да и е накъсана и изтъняла опашката поради начален стадий на гниене на плавниците, а може и само да си въобразяваш. При мен се е случвало от калпава вода да гният. На снимката аз не виждам нищо. Друг вариант е просто само да се е нецепила опашката поради същата причина, прясната вода. Изчакай и ще видиш, ако опашката или перките на рибката започнат да се "стопяват" в посока от върха към основата значи е гниене, но аз не вярвам. Ако само се е нацепила, ще се оправи когато аквариума се балансира.

Това е, дано поне с нещо съм бил полезен. Аз лично бих изчакал ако е болест да си покаже симптомите, че с това "сякаш" е изтъняла и нацепена трудно може да ти се даде кратък отговор.

Yovcheva

Благодаря че ми отговаряш, със сигурност е полезно.
За Азотния цикъл четох, но си мислих че е по-добре възможно най-бързо да я махна от вазата, за това избързах и изчаках само ден. Въпреки капките водата също си беше престояла 24 часа в аквариума преди да сложа  рибката, това беше единствения случай в който съм ползвала прясна вода, иначе винаги престоява минимум 24 часа.
Мислех че имам филтър!? Освен тръбичката, горе в решетката има гъба... тя не е ли достатъчна? Водата се филтрира, защото първата вечер беше доста мътна от новия грунд и за 12 часа се избистри. Мила съм гъбата 2 пъти.
Иска ми се да си въобразявам, но рибката е по-зле и има нещо като рани по главата  :'( Плува си и си яде нормално. Купих baktopur на Sera, но тепърва ще го ползвам. Чудя се дали всичко е описано в съдържанието. Притеснявам се, че пак нещо ще объркам и ще уморя рибката. Описани са само 3 дни, след което лечението приключва. Чудя се има ли значение температурата на водата за лекарството и после процедира ли се различно със смяната на водата.
Постоянно има бели или кафеви "замърсявания" по растенията и по-едрите камъчета - това водорасли ли са? Ще се махнат ли ако Азотния цикъл е завършен или е заради филтъра?

https://i.postimg.cc/xT7b66MH/9026-A2-B7-60-DF-45-E4-9-AAB-0375327-CC98-A.jpg







Smelly fish

Здравей, относно филтъра може да бъркам, на снимките ми се видя нещо като помпичка с тръбичка отдолу завършваща в долния си край с предпазител (решетка). Не съм видял гъба ама кой знае какво съм видял. Аз си ги знам филтрите, които си имат кутия с гъба към помпичката.
Относно рибката не знам какво може да е заболяването, не съм имал рибки с рани по тях. Единственото което мога да предположа е че от прясната вода нещо. Бактопура е за бактериални инфекции ама дали е това?!? Дано някой колега се включи да каже.

Similar topics (5)

15818

Започната от vnedel4ev


Публикации: 3
Прегледи: 3427

3560

Публикации: 6
Прегледи: 5059

47662

Публикации: 0
Прегледи: 1764

27288

Публикации: 16
Прегледи: 10033

26353

Започната от nadan


Публикации: 2
Прегледи: 2985