• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.05.2020 07:07

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
 • Професионална поддръжка на аквариуми
 • Killiman Ltd

Болести при рибките

Започната от Живко, 04.03.2007 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

04.03.2007 21:09 Last Edit: 15.11.2013 17:05 by Георги
Болести при рибките

   Колкото и да е грижовен всеки акварист, понякога в аквариума може да попадне отровно вещество или причинител на заразяване. В добре поддържани аквариуми с редовно опреснявана вода, спазване на карантинния период за новите обитатели и правилното хранене и боравене с храните, заболяванията са рядкост.

   Болестите могат да бъдат разделени на няколко групи:
- Наследствени болести;
- Болести предизвикани от неправилни грижи за аквариума;
- Болести предизвикани от плесени, бактерии, вируси и паразити.

   Наследствените болести при рибите са сравнително малко. При аквариумните рибки, особено при селекционните форми, понякога се получават различни дефекти и уродства.
Засягат се вътрешни органи или външният вид на рибата. Раждат се риби с деформирани глави, гръбнак, без перки, слепи и др. Често се случва да има безплодие или отклонения от видовото характерно поведение, което прави размножаването невъзможно. Някои дефекти във външния вид се използват за селекция на необичайни форми и цветове. Дали е правилно да се правят тези селекции е често дискутиран въпрос. Отговорността е персонална за всеки акварист. Едно обаче е ясно. Необходимо е неплодните, неподходящите, некрасивите, нездравите да се отстраняват чрез строг подбор. Хибридните форми също са нежелани и такива рибки трябва да живеят изолирано, да не се допускат за размножаване, за да може да се запазят чисти естествените или селекционирани форми. Естествено понякога се използват хибриди за създаване на нов вид. Дали това е правилно и разумно е въпрос на друга тема. Важното е, че по-принцип тези форми са по-податливи на заболявания.

   Болестите предизвикани от неправилни грижи не са малко. Много от по-неопитни акваристи пренебрегват някои от правилата при отглеждането на рибите. Спокойствието или липсата на проблеми за момента ги успокоява и те смятат, че полагането на повече усилия е излишно. Това разбира се не е така. Проблемите назряват и в един момент избухват с голяма сила. Следват различни заболявания, в повечето случаи по няколко наведнъж, които аквариста се чуди как да овладее.
   
   Аноксия (кислороден глад)
Разтворимостта на кислорода при повишаване на температурата на водата се понижава. Прекомерно гъста растителност или населен с рибки аквариум може да доведе до тяхното измиране, особено нощно време когато не само рибките , но и растенията дишат кислород от водата. Като извод се налага, че внимателно трябва да преценим какви и колко обитатели ще поставим в аквариума, така че да нямаме проблеми с "кислороден глад". При аварийни ситуации, за обогатяване на водата с кислород, може да използваме Кислороден прекис (15% - тен разтвор  1мг/1л).

   Киселинна болест (Ацидоза)
За безопасни стойности на pH , при сладководните водни обитатели, се счита нивото 5,5. По-ниските стойности са опасни. При Киселинна болест рибките извършват кръгови движения, отказват храна, хрилните капачки  леко се отварят и се засилва отделянето на слузесто подобно вещество. Ако не вземете бързи мерки рибката бързо ще умре.

   Основна болест (Алкалоза)
Дълъг престой на рибките Ви във вода с pH по-висока от 9 предизвиква в тях Алкалоза. Често това заболяване се появява в аквариумите на тези любители, които не могат да намерят разумно съотношение между броя на рибките и растенията. Жаждата за повече рибки в аквариума може да доведе до неговото съсипване. При процеса на фотосинтеза и дишане, в пренаселените аквариуми се получава допълнително отделяне на CaCO3, който се полепва, като тънка бяла пелена по повърхността на листата на растенията и стените на аквариума. В крайна сметка това съединение се преработва от растенията до Ca(OH)2 , което рязко повишава pH. По този начин масовото измиране на рибките през идващата нощ е гарантирано. При аварийна ситуация от подобен род, предотвратяването на катастрофата може да се постигне с Натриевдихидрофосфат или Калиевдихидрофосфат (50г на 100л) или ако не можете да намерите "такова нещо" вземете един сифон за газирана вода и го изцъркайте в аквариума.
Внимание!
Помнете, че прехода от основна към кисела среда на аквариумната вода не бива да става рязко. Максимално допустимата скорост е 0,3-0,5 pH / 2 часа. Колкото по-плавно стане прехода, толкова по-вероятно е да не загубите нито една рибка.

   Неправилно хранене
Обилната и еднообразна храна в пренаселен аквариум и ред други фактори довежда до изменения на вътрешните органи. Запекът и Воднянката при рибките много често са в резултат дегенерацията на червата и сърцето. Отделянето на дълги, нишковидни екскременти е следствие от сериозно прехранване. Хроничното протичане на тези болести променя в рибките координацията на движенията им (главата започва да се държи нагоре), раздуване на коремната област и общо отравяне.
Гладна смърт може да настъпи и от прехранване. Колкото повече храна поглъщат рибките, толкова по-малко хранителни вещества се усвояват от организма им, като е възможно дори, усвояването съвсем да спре и тогава храната се превръща в отрова. Понякога се случва, в замърсена вода, раздразнената "странична линия" на рибката да накара организма да отделя слузесто вещество, натрупващо се и приличащо на много тънки бели червейчета. Най-често те се появяват около главата и по тялото. След време на мястото на одраскване по тялото на рибката, се образуват малки язвички, които когато се запушат със слуз и боклуци се превръщат в истински кратери. Такива симптоми се забелязват при по-едрите видове(златни риби), защото при малките просто се оставят без внимание.

   Малокръвие (Анемия)
Най-често Анемия се развива при големи риби, живеещи в тесни аквариуми със слаба аерация и само механично пречистване на водата. Предпоставки за развитие на тази болест има при липса на достатъчно белтъци, витамини и аминокиселини в храната. Външните белези на Анемията се изразяват във вяли движения на рибките, лош апетит и нарастваща дистрофия. Възможно е Анемията да бъде причинена от паразити (бактерии), като Cryptobia, Trypanosoma и др.

   Амонячно отравяне (Ацидемия)
Възниква в резултат на продължително пребиваване на рибките в среда наситена с Амоняк. В такава среда се нарушава преноса на Кислород от Хемоглобина, окраската потъмнява, нарушава се координацията на движенията, рибките изкачат от водата и умират. С повишаване на pH концентрацията на Амоняк също нараства, като при снижаване количеството на разтворен кислород токсичността още повече се увеличава.

   Нитратно отравяне
Специфични признаци няма - може да се наблюдават признаци, характерни за общо отравяне: Бледа окраска, безпокойство, загуба на апетит, постепенно изтощение, ускорено движение на хрилете, свити плавници, вялост.
   Причини: Лоша грижа за рибките - особено прехранване или пренаселване на аквариума, съчетано с нерегулярна смяна на водата.
   Лечение: Отстраняване на причините за повишеното съдържание на нитратите. (концентрация под 20 мг./л.)

   Нитритно отравяне
Симптоми на остро нитритно отравяне:
Учестено дишане, рибите стоят на повърхността на водата и дишат трудно. При малките рибки (като големина, не като възраст) се наблюдават спазми (гърчове). Тъканта на хрилете, вместо здрав ярко-червен цвят, могат да станат с друг - от виолетов до кафяв.
   Причини: Като при амонячно отравяне.
Предотвратяване: Биологична филтрация и грижа за водата. Концентрацията трябва да е 0.
   Лечение: Най-добрият вариант е да се премести рибата в аквариум без нитрити. Или (ако рибите понасят сол) 1 г./10 л. вода - съществено снижава токсичността на нитритите.

   Газова емболия
Рязкото променяне на налягането (при понижаване), довежда до отделяне на разтворените газове в кръвта и тъканите на рибката, в свободно състояние под формата на малки мехурчета (емболии). Тези мехурчета са пагубни за кръвоносната система и органите, на практика рибката умира от задушаване поради невъзможност да се пренася кръв по кръвоносната система. Затова при транспортиране на рибки, разпечатване на затворени обеми с рибки или пускане на рибки в среда бедна на кислород, трябва да действаме внимателно. При частична подмяна водата в аквариума с нова, ако не сме взели мерки по де хлориране и дегазиране е възможно да се получи ефект на Газова емболия. Симптомите са плуване на рибите на страни, появяване на мехурчета под люспите и около очите.

   Отравяне с въглероден диоксид
При концентрация над 30 мг/л. Получава се при специално подаване на CO2 от собственика на аквариума.
   Симптоми: Рибата диша бързо и тежко, стои на повърхността.
   Лечение: Спира се подаването на CO2, засилва се аерацията. Може да се добави 3% водороден прекис 20 мл/100 л. вода.

   Болестите предизвикани от плесени обикновено са причинени от сапрофитните водни плесенни гъбички (Saprolegniaceae), които растат по гниещите животински и растителни остатъци, но има и други опасни плесени. Не съществува аквариум без спори от гъбички. Плесенните гъбички са обикновено вторични инфекции в повредените тъкани. Трябва да се знае, че плесените често съпровождат бактерийни кожни заболявания и бактерийно разпадане на перките. В тези случай се лекуват първичните бактериални инфекции, а вторичното плесенясване ще изчезне само.

   Сапролегниоза
Видовете от рода Saprolegnia и Achlya се превръщат лесно в паразити. Нападат както тялото, така и вътрешностите на рибите. Развиват се навсякъде, където има недостиг на кислород под влияние на натрупаната гниеща органика. Такава има при прехранване, недостатъчно аериране, липса на опресняване на водата или недостатъчна такава. Липса на биологична филтрация. Плесените могат да поразят и здрави риби, които имат механични увреждания на целостта на кожата или дори само на защитния слузест слой, получени в следствие на агресия или отъркване в поставен в аквариума неподходящ предмет.
      Симптоми:
      Лечение:
       При по слаба инфекция помага продължителна баня в трипафлавин или с малки количества малахитово зелено. При големи инвазии се употребяват антибиотици. Ползването на лекарства на специализираните фирми за акваристика също дава добри резултати.

   Бранхиомикоза (Хрилно гниене)
   Branchiomyces sanguinis
Опасна патогенна гъбичка, предизвикваща тежко заболяване по хрилете на рибите. Най-често засяга млади риби.
   Симптоми:
Рибите плуват бавно. Не реагират на храна, хрилете им са набъбнали, сраснали и по-тъмни от обикновено, с по-светли краища. Увеличено е отделянето на слуз и хрилните капачета се повдигат и се отдалечават от хрилете. Типично е вторично заразяване с плесени, с което състоянието на рибката още повече се влошава. Дишането им е затруднено и те бавно умират.
   Лечение:

   Ихтиофоноза
Много опасно гъбно заболяване. Заболяват всички сладководни и морски риби.
   Симптоми:
Най-често се образуват цисти в черния дроб, бъбреците и полезните жлези на рибата. Те обикновено са ограничени с тъмен пигмент. Диагностирането е изключително трудно. Рибите могат да имат както изпъкнал, така и издут корем.
   Лечение:

   Язвена болест (ихтиоспоридиум)
Това заболяване може да бъде предизвикано и от камшичестите от рода Spironucleus и от някои спорови.
   Симптоми:
Поразените от Ichthyosporidium риби, имат набръчкана кожа поради настръхването на люспите, по които се образуват възелчета и малки язви. Рибите често движат перките си не координирано, което обаче може да е причинено от хиповитаминоза В1.
   Лечение:

   Афлатоксикоза
Причинява се плесента Aspergillus flavus. Напада храни съхранявани в неподходящи или влажни условия. Върху такива храни често се образува жълта плесен, която е в състояние да синтезира много химични съединения някои, от които са изключително канцерогенни. Афлатоксинът образуван от плесента причинява карцинома или хепатома на черния дроб на рибите. Веднъж развил се ракът е нелечим. Афлатоксикозата е опасна и за човека. Вдъхването на плесенния прах може да има фатални последствия, тъй като причинява белодробен рак.
Можем да предпазим нас и рибите, като съхраняваме грижливо храната. Тази, на която е изтекъл срока на годност или имаме съмнения, трябва да се унищожи като се изгори.

   Бактериите са едноклетъчни организми, които нямат клетъчно ядро. Много от тях причиняват сериозни заболявания по рибите. Поставянето на точна диагноза е трудно.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ....
: 04.03.2007г 21:09ч


Статията не е звършена. Следват описание на бактериите и паразитите. Описанието на плесените и болестите от лоша хигиена са крайно непълни.
Надявам се някой да драсне някой ред. Някое описание, метод на лечение. Та дори само проверка на латинските имена ще е голяма помощ. Визирам трите последни статии в този раздел.
Никой не се е родил научен.

Георги

05.03.2007 17:05 #1 Last Edit: 12.03.2007 22:10 by Георги
Нитратно отравяне
Специфични признаци няма - може да се наблюдават признаци, характерни за общо отравяне:
Бледа окраска, безпокойство, загуба на апетит, постепенно изтощение, ускорено движение на хрилете, свити плавници, вялост.
Причини: Лоша грижа за рибките - особено прехранване или пренаселване на аквариума, съчетано с нерегулярна смяна на водата.
Лечение: Отстраняване на причините за повишеното съдържание на нитратите. (концентрация под 20 мг./л.)

Нитритно отравяне
Симптоми на остро нитритно отравяне:
Учестено дишане, рибите стоят на повърхността на водата и дишат трудно. При малките рибки (като големина, не като възраст) се наблюдават спазми (гърчове). Тъканта на хрилете, вместо здрав ярко-червен цвят, могат да станат с друг - от виолетов до кафяв.
Причини: Като при амонячно отравяне.
Предотвратяване: Биологична филтрация и грижа за водата. Концентрацията трябва да е 0.
Лечение: Най-добрият вариант е да се премести рибата в аквариум без нитрити. Или (ако рибите понасят сол) 1 г./10 л. вода - съществено снижава токсичността на нитритите. Важна добавка: Ако сменяте водата в аквариума с цел понижаването им, се сменя най-много 1/4 от водата. Следващата смяна е най-рано след 5-6 часа.

Отравяне с въглероден диоксид
При концентрация над 30 мг/л. Получава се при специално подаване на CO2 от собственика на аквариума.
Симптоми: Рибата диша бързо и тежко, стои на повърхността. Рибката умира бързо от рязкото изменение на pH.
Лечение: Спира се подаването на CO2, засилва се аерацията. Може да се добави 3% водороден прекис 20 мл/100 л. вода.

Добавени са вече *BRAVO*

elissa
- Диагостична таблица на рибните заболявания
стр. 3 - стр. 4 - стр.5 - стр.6 - стр.7 - стр.8 - стр.9
- Аквариумът е естествен източник на отдих
стр.10
- Външни и вътрешни заболявания:от диагнозата до излекуването
стр.11
- Как да преместваме и защитаваме рибите?
стр.12
- Болести, причинявани от ресничести
стр.13 - стр.14 - стр.15 - стр.16 - стр.17
- Болести, причинявани от камшичести
стр.18 - стр.19 - стр.20
- Болести причинявани от червеи
стр.21 - стр.22
- Вирусни заболявания
стр.23 - стр.24 - стр.25 - стр.26 - стр.27 - стр.28 - стр.29
- Бактериални заболявания
стр.30 - стр.31 - стр.32 - стр.33 - стр.34 - стр.35
- Заболявания причинени от гъбички
стр.36
- Смесена инфекция
стр.37
- Ракообразни
стр.38 - стр.39
- Болести, причинени от недостиг
стр.40 - стр.41 - стр.42 - стр.43 - стр.44 - стр.45
- Лечение с витамини
стр.46
- По-добре предпазване, отколкото лечение
стр.47
- Формуляр за проверка и намиране на причините
стр.48 - стр.49 - стр.50 - стр.51 - стр.52 - стр.53 - стр.54
- Индекс
стр.55


Raven

Благодаря elissa *privet*
Това ще е много полезно.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Поздравления за положения труд. *privet*

nikolaytoshev

Прекрасна статия   *BRAVO*

Raven

Качих я в падащото меню отстрани, в раздел "Болести".Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

elissa

 *thanks  Благодаря! Пазя си я от много време, а ето че намерих и място да я споделя!

Георги

Заключвам темата, ако някой иска да публикува важна информация в нея да използва "информирай модератор"!

Георги

Превод със съкращения от http://thegab.org/Illness-and-Treatment/buoyancy.html

Проблеми с плавателният мехур при декоративните златни рибки.

Декоративните златни рибки са предразположени към проблеми с контролиране на позиционирането си във водата поради формата на тялото си. Изразява се по различни начини - обръщане по гръб, нарушаване на равновесието, невъзможност за потъване или изплуване, стоене с главата или опашката нагоре.

Причини:
- Постоянен проблем: деформиране на мехура, налягането в него или повреда в механизма за контролиране на налягането. Или тумор/циста в коремната кухина.
- Временен проблем: газове в червата, причинени от храна(съдържаща пшеница, соя и бобови семена) или поглъщане на въздух от повърхността. Или възпаление от инфекция.

Определяне на проблема и лечение:
1. Да се проверят параметрите на водата (като за всяка риба). Ако има ниво на нитрати над 40 ppm,  да се направи частична смяна на вода. Живите растения помагат за поддържане на ниски нива нитрати.
2. Да се установи дали не е вътрешна бактериална инфекция (засягаща мехура) или паразити. Оглежда се състоянието и поведението:
= активна ли е?
= има ли апетит?
= бели изпражнения или само с празна обвивка?
= има ли зачервявания на корема, перките или основите им?
= как изглеждат хрилете? Трябва да са светло червени и лъскави.
= има ли някакви петънца, издутини или слуз или се отърква или крие, което да предполага проблем с паразити?

Ако има инфекция се лекува със съответните препарати.

3. Ако рибата се обръща след хранене или се вижда да пуска газове отзад или изпражненията и изплуват, значи има газове в червата. Какво да се направи?
= хранене с месо от скарида и грах за да се изкара храната образуваща газове от червата.
= не се дава храната, която образува газовете.
= хранене с храна, в която има metronidazole за 7-10 дни.
= хранене с пресни храни (скариди, грах, зелен боб, тиквички) и/или гелообразни храни, съдържащи изброените неща.
= подлагане на диета за 4-5 дни.

Как се приготвя граха: размразява се, маха му се ципата, смачква се и след това се дава.

Георги

02.03.2012 12:12 #10 Last Edit: 15.03.2012 01:01 by NO CARRIER
От тази тема http://aquariumbg.com/forum/haracidi/otglejdane-na-tetri/
Неоновата болест (Pleistophora hyphessobryconis) е често срещано заболяване в аквариума. Предава се и върху други видове освен неоновите тетри. Носи името на рибата, защото е идентифицирано за първи път при членове от семейството. Въпреки това, аквариумните риби от други семейства също са податливи на заболяването. Цихлиди, скаларии, шаранови, харацини също стават жертва на болестта. Могат да се заразят дори златните рибки. Причинява се от спорозои Pleistophora hyphessobryconis. Заболяването е известно със бързата и висока смъртност сред неонките. Към днешна дата не е известно ефективно решение, единственото "лечение" е незабавното отстраняване на болните риби за запазване на останалите обитатели.

Цикълът на заболяването започва когато след консумация от заразен източник - друга мъртва риба или жива храна като тубифекс, паразитните спори попаднат в рибата След като навлязат в чревния тракт ембрионите се излюпват и преминават през чревната стена. Тогава започва производство на кисти в мускулите. Мускулите започват да умират и некротизиралата тъкан избледнява и побелява.

Симптоми:

 • Безпокойство

 • Рибата започва да губи оцветяване

 • Поради развитието на кисти, органите може да станат на бучки

 • Рибата е със затруднено плуване

 • В напредналите случаи гръбначния стълб може да се изкриви

 • Вторични инфекции като гниене на перките и подуване на коремаПо време на първоначалния етап, единственият симптом който може да се види, особено през нощта, е безпокойство. Често първото нещо, което един собственик ще забележи е, че засегнатата риба вече не плува с останалите. В крайна сметка движенията стават все по-хаотични, и се разбира, че рибата не е добре. Тъй като болестта прогресира, засегнатите мускулни тъкани започват да стават бели. Обикновено започва в рамките на цветната лента и зоните по протежение на гръбначния стълб. Засегната е все повече тъкан и бледото оцветяване се разширява. Увреждането на мускулите може да доведе до изкривяване или деформация на гръбначния стълб, което може да причини на рибата затруднено плуване. Не е необичайно за тялото на рибата да има бучки, на външен вид като кисти, които деформират мускулите. Често болестта е съпроводена с гниене на перките, особено на опашната. Това се дължи на вторична инфекция, а не е пряк резултат от самото заболяване. Подуването е друга вторична инфекция.

Лечение: Отделят се или се eвтанизират болните риби.

За момента няма известно лечение. За да не загубите и други риби, отстранете болните от аквариума. Някои видове, например скалариите, могат да издъжат по дълго време със симптомите. Въпреки това, те трябва да бъдат отделени от здравите риби за да се избегне разпространението на болестта.

Предпазване:

 • Карантина на новите риби поне за две седмици

 • Поддържане високи качества на водите

 • Да не се купува от аквариуми с болни рибиНай-добрата превенция е да се избегне закупуването на болни риби, както и да се поддържа чистота на аквариумната вода. Внимавайте от къде купувате и от какви доставчици. Да не се купува всякаква риба от аквариуми, където има болни, умиращи или мъртви екземпляри в момента. Риби, които не плуват или странят от другите, трябва да бъдат наблюдавани с внимание.

Често задавани въпроси:

Въпрос: Чувал съм, че точно като ICH, всички неонови тетри развиват тази болест.
Отговор: Не всички неони са носители, но ако заболяването се намира в един екземпляр в аквариума, тя може да зарази всички останали неони в този съд. Никога не купувайте риба от аквариум, където останалите изглеждат болни.

Въпрос: Еритромицинът лекува ли тази болест? Нелидиксова киселина, или Protozin?
Отговор: За момента не е известен лек. Еритромицинът е преди всичко ефективен срещу Грам-положителните бактерии, и не съществува никакво доказателство, че има някакъв ефект върху неоновата болест. Някои собственици съобщават за успех в намаляване на симптомите на болестта с използване на нелидиксова киселина, която обикновено се използва за лечение на грам-отрицателни организми. Това обаче не е потвърдено в научните изследвания. Протозойни лекарства като Protozin, също са били докладвани като успешни срещу болестта. Въпреки това, както и с други лечения, действително излекуване не е научно документирано. Много от съобщените положителни резултати са следствие от погрешно диагностициране. Някои бактериални инфекции имитират симптомите на неоновата болест. Тези болести често са излекувани, което води до неправилно убеждение, че има лек за неоновата болест.

Въпрос: След като в аквариума има наличие на неонова болест, тя никога ли не може да бъде елиминирана от там?
Отговор: Почти невъзможно да се отървете само с премахване на заразения материал  ако има заразени риби момента. По всяко време те са изложени на риск от заразяване с болестта. По тази причина е наложително да ги карантинирате в отделен аквариум. Вярно е, че спорите може да присъстват в много аквариуми, обаче внимателното почистване и поддръжка ще премахне повечето от тях.

Георги

14.03.2012 12:12 #11 Last Edit: 14.11.2013 12:12 by Георги
Относно подуването на стомаха (визирам най-вече анциструсите, с техния дълъг чревен тракт) при хранене (прехранване) със сухи храни:
- ако има изпражнения, се спира храненето за 3 дни. Трябва да се разнообрази храната им с попарен спанак, краставица, грах, може и замразени червеи.
- запек (няма изпражнения) също се спира храненето за 3 дни и се прави баня в отделен съд с магнезиев сулфат (английска сол) 1/2 чаена лъжичка на 5 литра вода.

Ако някой знае нещо конкретно да се поправя или да се добави, моля използвайте работната тема или л.с.

Георги

Microsporidia

Инфекцията с Gludea anomala (microsporidia) се среща при бодливките (sticklebacks).
Среща се, макар и рядко, и при тропическите рибки, особено при Loricariidae и Callichthyidae семейства сомове.

Симптоми: кисти до 10 мм. в червата, стената на плавателния мехур и съединителните тъкани. Ако са на съединителна тъкан изглеждат като едри, белезникави, мътни мехури (пришки). На снимката са на устата на рибката. Кистите са вградени в кожната тъкан и са твърди.Лечение: няма известно лечение. Заразените риби се изхвърлят (убиват), за да се предотврати разпространението.

източник: http://www.jbl.de/en/online-hospital/pict_diag_groups/identifying-and-curing-fish-diseases

Георги

Ихтиоспоридоза (ихтиофоноза)

Латинско наименование: Ichthyosporidium hoferi
Причинител: гъба

Симптоми:
Забележка - това са възможни симптоми в различните стадии на заболяването, не се наблюдават всички наведнъж.
Поражение на черния дроб - при разрязване на рибата с невъоръжено око се забелязва жълтокафява маса от възли с големина на просено зърно;

Движение на стремителни подскоци, отпускане на дъното и лежане продължително време на една страна, загуба на равновесие, спира да се храни, извършва поклащащи движения, гърчове, конвулсивно разклащане на плавниците, издуване на корема, възпаление на очите, настръхване на люспите, постоянно отворена уста, изпъкване на очите, разрушаване на плавниците, отслабване, черни петна, язви.

Външните признаци може да не се появят дълго време или да са слабо изразени. Това зависи от мястото на паразита и от степента на поражение на органа.

- Нарушение на движенията на рибата се наблюдава при поразяване на нервната система - скокообразни движения, залитащи движения на цялото тяло, отпускане и лежане на една страна на дъното. Понякога се наблюдават гърчове и конвулсивно разклащане на плавниците.
- Изпъкване на очите се наблюдава при локализиране на възбудителя в очната ябълка.
- Язви и рани на отделни части на тялото, ако възбудителят е в подкожната съединителна тъкан.
- При развитие на язви в основата на плавниците (особено на опашния) се наблюдава частично или пълно разрушаване на плавника - остава само оста.
- Нарушение обмяната на веществата и възпаление на червата, при поражение на черния дроб и други органи от храносмилателната система. Рибите не се хранят и се стига до крайно изтощение.
- Настръхване на люспите и асцит (може би воднянка?) при поражение на бъбреците.
- Постоянно отворена уста при поражение на съединителната тъкан на устната кухина.
- Поява на тъмни петна при цихлидите.
- Потъмняване и зърнена структура върху черупката на окото при скалариите.

Лечение:
Ефективни лекарства засега не са намерени. По някои сведения, лечение в ранен стадий е било успешно при прилагане на фунгициди: фен-окситол и парахлорфенокситол.
- Фен-окситол се разтваря във вода в съотношение 1:100 и в аквариума се сипва 10-20 см3 от разтвора на 1 л. аквариумна вода. Едновременно с това сухата храна се накисва в този разтвор преди да се даде на рибите. След лечението водата в аквариума се сменя.
- Парахлорфенокситол се разтваря във вода в съотношение 1:1000 и постепенно, в течение на два дни се добавя по 50 мл. на 1 л. аквариумна вода. След това водата се сменя със свежа.

Най-често болните риби се унищожават и целият аквариум се дезинфекцира.

Инфекциозна болест пренася се от заразен акавариум с риби, растения, грунд.
Клиничните признаци съвпадат в голяма част с признаците на микобактериозата (туберкулоза), причинявана от бактерията Мусоbacterium piscium.

Източник: http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=41

Георги

Изпъкнали очи, pop eye (Екзофталмия)

Симптоми:

изпадане на очите, помътняване на роговицата, изпъкване на очите.

Едното или и двете очи се издуват и излизат от орбитите си. В краен случай, окото може буквално да изпадне от орбита и да се отдели от тялото. Помътняването на повърхността на окото съпровожда или предшества заболяването. Ако екзофталмията е свързана с постоянна инфекция, може едновременно да се наблюдават и признаците на другата болест - напр. издуване на стомаха (воднянка).

Описание:
Явява се симптом на някаква вътрешна болест, предизвикана от патогенни организми или лоши условия на отглеждане, а не самостоятелна болест. Непосредствената причина за изпъкване на очите е натрупване на течност в или зад окото. Самото натрупване може да е предизвикано от:
- Очни трематоди;
- Постоянна бактериална инфекция;
- Вирусна инфекция;
- Постоянна гъбична инфекция;
- Недостатък на витамини;
- Нарушение на физиологическите процеси - напр. осмотичната регулация;

Предразполагащи фактори:
Лошото качество на водата е основният. В много случаи подобрение на болестта се получава след подобряване условията на отглеждане и не се налага третиране с препарати. Неподходящият химически състав на водата оказва влияние на осмотичната регулация и другите биохимични процеси.

Лечение:
Установете и отстранете главната причина. Ако няма признаци на патогенно или паразитно заболяване, причината е в химическият състав или качествата на водата. Дори параметрите на водата да са приемливи за даденият вид риба, започнете частична подмяна на водата на всеки 2-3 дена.

Източник: http://www.fishy.ru/cgi-bin/pub/diag?c=v&id=68