• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болест натръшка всички риби - какво да правя с аквариума

Започната от nobis, 06.04.2018 11:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nobis

Привет на всички,

Малък аквариум, 30 литра, с вътрешен филтър на Eheim и отделна външна помпа за въздух с камъче вътре.
3-4 бързо-растящи растения и едно широколистно с дълги листа. Температура на водата около 26 градуса.
Аквариумът е стартиран през ноември 2017 - имаше една бета и 2 хелера. Хранене на 2-3 дни, храната се изяждаше за около 2-3 мин. Суха гранулирана храна, нищо живо или замразено.
Смяна на вода веднъж седмично, около 25% с престояла вода, с изплакване на гъбата от вътрешния филтър в източената вода.
Грунд камъчета, около 2-3 мм, около 2 см дебелина в предната част и 4 см дебелина в задната част на аквариума.

Преди 15-на дни добавих и един анциструс с идеята да държи дъното и стените на аквариума чисти. В началото той се справяше чудесно, за 3-4 дни лъснаха много части в аквариума, които бяха започнали да хващат разни зелени налепи, най-вече по уредите и стъклата.

Но след това нещо стана и в рамките на 3 дни се натръшкаха всичките ми риби - забелязвам бял мъх по телата им и предполагам е бактериално, като чета тук други теми. Подозирам, че с анциструса нещо е влязло в аквариума, допреди това рибите бяха супер жизнени, оцветени и здрави. Нямах много възможност да реагирам, защото от сутрин до вечер ме нямаше и тази гад ги изби. Вероятно заради малкия размер на аквариума всичко се разви толкова бързо. Успях да проверя с лентичка параметрите на водата към този момент и нямаше наличие на повишени нитрити или нитрати.

Питането ми е какво да правя сега с аквариума - да източвам ли всичко, преварявам грунда, накисвам в морска сол и т.н. или да оставя 1-2 седмици аквариума така с надеждата бактериите да измрат сами, като няма вече обитатели? Първото ще е свързано с пълен рестарт, но може би ще е по сигурно, знам ли. Второто ще е свързано със запазване на мини еко-системата, но не знам не крие ли риск за нови риби след време, ако бактерията не изчезне напълно.

Благодаря ви предварително за мненията и съветите!

KapitanNemo


larana

Не знам дали има такава практика и смисъл, но ако се отиде до магазина от където е взет анциструса дали може да разбере нещо повече? То не, че това ще промени нещо...

Similar topics (5)

5756

Започната от smat


Публикации: 3
Прегледи: 4477

29928

Публикации: 5
Прегледи: 5332

11853

Публикации: 3
Прегледи: 6049

20031

Публикации: 5
Прегледи: 6922