• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Бета - нямам идея какво и е

Започната от Надя Стоилова, 15.11.2016 11:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Надя Стоилова

15.11.2016 11:22 Last Edit: 17.11.2016 00:18 by Надя Стоилова
Добър ден!
Обръщам се към Вас с молба да ми кажете дали има за какво да се притеснявам.
Вчера забелязах на Бетата, която имаме от миналата седмица, една бяла пъпка.
Четох и гледах снимки в интернет, но не видях такава. Бетата – Джим, е много лаком, любопитен и щом ме види започва да проси храна. Яде по 3-4 зрънца храна на Tetra Betta Granules.
Водата е третирана с Aquatan миналата седмица на 14.11 сутринта и камъчета за рибки преседели цялата нощ от 13-14.11.  Джим стоя в чашка цял ден и вечерта на 14.11 го върнах в аквариума.
На 13-ти вечерта забелязах пъпката. Прилагам и снимки с извинение,  че не съм много грамотна относно рибките, но пък съм съгласна да направя всичко необходимо да го гледаме добре.
Имам нов аквариум с помпа. Водата е третирана с Aquatan  е готов с вода, помпата работи от вчера но не посмях да го пусна преди да знам, какво ще го правим.
Моля за помощ и компетентно мнение.





https://s18.postimg.cc/temp2jje1/14_11_1.jpg







https://s18.postimg.cc/a20ea0j55/20161115_064122.jpg


Публикациите са слети: 17.11.2016 00:18

  Здравейте отново:(

Имам чувството, че се разширява бялата зона. Стана ималко раздразнителен, щура се нагоре и надолу /може и да е сърдит/ днес яде сутринта само-3 гранулки/.
Моля Ви кажете това петно притеснително ли е???
Също и прикачвам  снимка на новият аквариум, в който добавих вчера и bio nitrivec. Кажете ми къде да му сложа филтъра и да купувам ли аератор? Другото, което ме притеснява, че в новия аквариум температурата е 29-30С, а не е пуснат нагревател.. Поръчах натурални камъчета..... какво още да направия и той дали ще е добре?
Как да разбера дали ака нормално....с тази опашка и нас ни няма през деня?


SERA

Здравейте,
Щом се храни, значи се чувства добре. Не се вижда добре от снимките, но е възможно този бял налеп на е вторична инфекция с гъбички в следствие на малко нараняване на кожата (например да се е ударил в декорацията или дъното). Не мога да бъда сигурен в диагнозата, за това не предприемайте лечение с произолни прпарати.
Водата в аквариума е твърде топла. Как така без нагревател постигате 28 градуса? Ако под аквариума има парно, моля сложете аквариума на някава подложка (стереупор, корк или друга изолация), за да не се нагрява толкова. Температурата трябва да е около 24-26*С.

Мисля, че за сега няма повод за притеснения. Пуснете рибката в новия аквариум, но я следете. Ако спре да яде се посъветвайте с консултанта във вашия зоомагазин.

Хубав ден
Тодор Христов

Надя Стоилова

Здравейте!!!
Големи благодарности за бързият отговор. *THUMBS UP*
Парното е на 1.5 и ги разделя малък гардероб. Апартамента е южен и навсякъде другаде пече слънце...това е единсвеното място без директна слънчева светлина...имам чувство, че вътрешната помпичка допринася за темпиратурата.
Да купя ли друга-външна и аератор? А и несъм сигурна как трябва да ги разполагам в аквариума.
Не съм срещала охладител за вода:) май има нова идея за производителите.....

Нямаме си магазин. Ние го купихме пътьом и .... ако ми препоръчате. Живея на Евлоги и Графа

Пак да кажа, че съм Ви безкрайно благодарна за отговора.

SERA

Здравейте,
Вътрешния филтър (това е мини филтърче с мотор) няма как да вдига температурата, защото мощноста му е твърде малка. Няма нужда от аератор,  а вилтъра сложете в някой от задните ъгли на аквариума. Вижте дали не може да насочите струята която излиза от филтъра леко нагоре в посока на стената на аквариума. Така струята няма да е толкова директна и да завихря водата в аквариума.
Охладители за аквариум се произвеждат, но поради мощноста и цената им са неприложими за толкова малък аквариум.

Най-близо ви е мазазин Джунгла на Патриарх Евтимий 8 (влиза се в безистен и магазина е в приземния етаж). Там търсете Биляна. Ценни съвети и с добре инфрмиран персонал е http://aquadesign-bg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8/. В последния магазин може да получиш съвет и съответното лекарство, ако проблема се задълбочи.

Поздрави
Тодор Христов

Надя Стоилова

Хиляди благодарности!!!!!!

Знам го този магазин, и едно девойче беше в магазина..... още днес ще мина да я питам.
Дано Джим живее дълго, че щерката се привърза вече.

Както се казва: Роб до гроб:::)))))))
Надя Стоилова



SERA

Здравейте,
Мисля, че днес не е на работа. В петък ще е там предполагам. Имайте в предвид, че продължителността на живота на бетите е малък - около 12-18 месеца. Може и повече, но се случва рядко. За щастие на пазара са налични подобни цветове и може лесно да я замените, ако се наложи.

Хубав ден
Тодор Христов

Надя Стоилова

В този магазин ми каза девойчето, че зависи как се гледат. Имало Бети и на 5-8 години. Хората затова учели 5 години - аз знаех за около 2години. Дано я закрепим до 2.
Той е кото кученце - щом мина в хола и веднага започва да ме следи, заспива с гръб към нас да не го разсейваме. Сладурче!

Ще мина и днес да разгледам и ще питам.

МЕРСИ

pl86

Вътрешния филтър допринася за високата температура, като гледам водата в аквариума не е много и се затопля още по-лесно. Дори да го намелите, ако има възможност за настройка на струята ... няма да се отрази на консумацията на енергия (т.е. на топлината която отделя).
Не прави ли много силно течение филтъра, бетите не обичат мн силно течение.
Моето мнение е че за една бета може и филтър с аератор и малка гъба да свърши работа.

Успех
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Надя Стоилова

17.11.2016 16:56 #8 Last Edit: 17.11.2016 19:24 by Надя Стоилова
Благодаря Ви за съветите!

Другият аквариум е кръгъл 2.5л където е рибчо в момента. Без никаква техника е около 26-27С. Не съм го прехвърлила още защото първому сложих aquatan and bio nitrivec, Филтъра се регулира като струя и се върти главата. Сега е на най-силно за да се подготвя аквариума без рибчо.
Купих и omnipure и имах готовностако някой ми каже да го третирам в малкия аквариум.
Когато го преместя да вдигна ли филтъра нагоре и главата да е над водата и на къде да я насоча, към страничната къса страна ли?
Когато взема камъчета да купя ли и водорасли?

Благодарности!!

SERA

Здравей,
Не третирай с лекарства, ако не си сигурна че рибката е болна.
Вижте дали не може да насочите струята която излиза от филтъра леко нагоре в посока на стената на аквариума. Така струята няма да е толкова директна и да завихря водата в аквариума.
При добавяне на  bio nitrivec може да пуснеш рибката в аквариума след 24 часа.
Камъчетата за дъното трябва да са с размер 2-4 мм. Като за начало засади бързо растящи растения. Кабомба, Водна чума, валиснерия. После може да добавиш и други.

Може да прочетеш повече информация от тук https://www.sera.de/bg/obsluzhvane/spravochnici/

Поздрави
Тодор Христов

Надя Стоилова

Добър ден!
Много благодаря. Снощи Биляна ми изпрати мнението на нейния познат. Смята, че е бактериална инфекция и да третирам с Bactopur.
Преместих аквариума на друга стена и сега е 26-27 градуса, смених камъчетата с естествени и не оцветени.
Рибокът Джим е тотално луд и започна да се лепи на филтъра, след това да се отскубва и така си накъса опашката. Явно го болеше, защото след това се мъчеше да си я хване и хапе. В резултат сега е пак в малкия аквариум без филтър и без камъчета от една седмица. Вече не си гони опашката и кротна.
Днес ще мина през Биляна за Bactopur и ще го третирам в малкия аквариум. След това смятам да го прехвърля на ще махна филтъра.
Дали това е правилна тактика? и какво да взема за прочистване след като филтъра явно няма да се ползва?

Много благодаря!!!!


SERA

Здравейте,
Ако в аквариума е само една рибка и има живи растения няма проблем да махнете филтъра. Разбира се ще трябва да сменяте около 20% от водата поне веднъж на всеки две седмици.
Вижте дали не може да го замените за филтър с по-малък дебит, който няма да може да засмуче рибката. Някой филтри имат възможност за намаляване на дебита.

Поздрави
Тодор

Надя Стоилова

Пак Ви благодаря!

Този се е до максимум 35 литров аквариум. с е от 80литра до 190л на час. аз съм го сложила на най-намален дебит. Той не го засмуква, но рибчо отива и му се лепва след това плува като бесен и пак повтаря същото. Това започна да го прави след 3 дни в този аквариум с включен филтър. Аз се сетих, че когато го купих правеше същото и в магазина. трябва да измисля как да намаля достъпа му до прорезите, или да намотая нещо отгоре, за да не му се къса опашката а да минава водата. Нещо със структора на тензух, но още не съм го съчинила.
Приемам идейки.
Днес след Били ще пиша как ми е казала да го третирам с Вактопур. 

Joro V

Според мен по-добре ще е да махнеш филтъра и да го замениш с помпа за въздух с гъба, колкото да има нещо, което да движи водата. Смятам, че филтърът ти прави твърде силно течение за бетата.

Надя Стоилова




https://s13.postimg.cc/feecw0co7/20161130_203343.jpg





https://s13.postimg.cc/bym8mgffr/20161130_205056.jpg

https://s13.postimg.cc/u2p973d47/20161130_205101.jpg

https://s13.postimg.cc/t1p0hyw4n/20161130_205112.jpg

Добър ден!

Направих калъфче за филтъра. Завъртях смучещата част към стъклото а чучура е над водата.
Рибчо е отделен и съм му сложила Бактопур, само не съм сигурна до кога трябва да го третирам с него. На опаковката пише един ден се третира след това един ден почива и на третия ден пак се третира. Значи ли това, че на 4-тия ден го прехвърлям в чиста вода?

Victorria4

Здравейте, предварително се извинявам,че ще използвам вашия пост (не ми позволява да отворя нов). Имам голям проблем с моята бета, боледуваше преди-бактерии, оправих я. Остана само с накъсана опашка. Купих лекарство,защото аквариума ми зеленясваше ,сложих го 2 пъти - на 3то число. И последните 3 седмици отказа да яде, ядеше по-рядко и се криеше,което не е присъщо за нея. От 5 дена не е ял, изместих го в по-малък аквариум. В момента е подут и само лежи на една страна в аквариума и диша, сякаш, трудно.. Моля ви,кажете ми какво да направя,за да я спася.. Има голяма стойност за мен,а умре ли ще се разстроя много..
Живее сама в аквариума
Аквариума е 38 литров
Има 1 голямо водорасло
Външен филтър-не знам още какво да ви кажа *SORRY* *SORRY* *SORRY* *SORRY* *SORRY*
пропуснах да напиша също така и че сякаш люспите й са някак настръхнали, не знам как да го обясня . И движението й е единствено ако се наложи да поеме въздух от повърхността и отново пада долу..

DobriG

Ако е настръхнала е воднянка...съжалявам, но вероятно няма да успееш да я спасиш :(

hip9

Цитат на: DobriG - 02.12.2016 11:10
Ако е настръхнала е воднянка...съжалявам, но вероятно няма да успееш да я спасиш :(
+1, получава се от ниска температура до колкото знам. Ако нямаш нагревател трябва да му сложиш да поддържа постоянна температурата на водата.

Similar topics (5)

23547

Публикации: 3
Прегледи: 3018

4507

Започната от sadoto


Публикации: 2
Прегледи: 3440

46587

Публикации: 0
Прегледи: 2206

2208

Започната от Toni


Публикации: 11
Прегледи: 9246

59325

Публикации: 7
Прегледи: 4618