• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.11.2019 21:09

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болна Апистограма

Започната от AGENTO, 11.02.2009 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

AGENTO

11.02.2009 10:10 Last Edit: 11.02.2009 13:01 by AGENTO
     Става  въпрос за малка Апистограма Пандуро(2-3см)Взех си рибката преди около 20 дена и от 2-3 дена с нея се случват смущаващи неща.В неделя забелязах ,че единия край от устата и е отпорен и виси надолу.Явно се е ударила някъде,или е била ухапана.Сега на болното място останаха червени ранички,рибката стои с отворена уста , доста по-плаха е от преди и по-слабо подвижна.Струва ми се ,че диша учестено и не е толкова активна.Отърква се в листата на растенията.Не знам дали това е вторична инфекция от раната или е било от преди това.Явно има някакви външни паразити.Иначе се храни.Пмогнете ми със съвет за лечение.Не искам да слагам лекарства в аквариума,защото ще сасипя екосистемата.Другите ми риби са в добро здраве.Става въпрос за барбуси тетразона,рамирези и анцитруси.Мисля да я отделя в отделен аквариум и да я лекувам там.Какво лекарство ще ми препоръчате.Благодаря предварително!
Разболели са се риби само от един вид или и други видове? Само 1 вид
От кой вид са разболелите се риби?Апистограма пандуро
Обем на аквариума:...........175л.

Височина:...........45см.

Грунд
Дебелина на дъното:...........4-6см
Размер на камъчетата:...........кварцов пясък-фин и грунд "продак около 2-3мм.

Осветление:...........0.6ват/л.

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........не
Аераторна помпа (с гъба):...........не
Вътршен филтър л/ч:...........малък 150л./ч.
Външен филтър л/ч:...........Тетра тек 700л.?ч.
Система за СО2: ...........мая захар към малката помпичка

Филтрите работят(непрекъснато)

Дата на стартиране на аквариума:...........декември 2008г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:не
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:...........не

Вода
Сменям по 30....литра (процента) на всеки..7..дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 25....градуса.
Температурата на водата в аквариума е .25...градуса.

Храна
Видове храна:...........суха 3 вида
Колко често храните рибките си:...........2 пъти дневно ,неделя не
За колко време рибките изяждат порциите си:...........3-4 мин.

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:...........40%
Колко % от дъното са бързо растящи:........60%
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой):............не
Млади риби(видове, брой):............30
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........2 апистограми

abaro

Убеден съм че причината е другото пандуро. Просто то е решило че в този аквариум място за две живи апистограми пандуро няма, и няма да спре да я преследва докато не я умори. Наблюдавай ги известно време, особено като ги храниш и наранената риба прави опити да излиза от укритието си. Ако предположението ми е вярно, ще се наложи да се разделиш с тази риба или ако имаш възможност да я преместиш на друго място.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

AGENTO

 Едва ли това е проблема.Мисля,че полужението е доста по-сериозно.Виж,аз преди 20 дни наистина взех 2 апистограми и нямах  проблем с агресията по между им.По-скоро точно тази,която е не е добре сега беше агресивна към рамирезите и дори към барбусите.По-късно всичко се нормализира и агресията изчезна.Проблемът почна преди 2 седмици когато другата ми апистограма взе да става апатична.Посъветвах се с приятели какво да прая и те ми казаха само в краен случай да слагам препарати ,защото могат да унищожат както вредните,така и полезните бактерии и да навредят много на водните растения,в които съм вложил доста средства.Купих само сера фиштамин,за да засиля имунната система,обаче нищо не стана и миналата седмица рибката умря.Реших,че това е единичен случай и прото съм взел от магазина слаба риба,която не е могла да се приспособи към условията в моят аквариум.Симптомите бяха подобнни на сегашните с малко разлики.Постянно се криеше в укритията,не се хранеше,не съм забелязал да се търка,нямаше видими наранявания.Сегашната не се крие,по-скоро стои близо до повърхността.Понеже тези рибки много ме кефят реших да и взема заместник.Новата се чувства добре,но не знам какво става със старата.Каква ще е тази болест ,която връхлита само апистограмите. Може условията да са ми кофти,високо рн ,не знам.Не съм правил тестове,защото всичко беше наред.Странно е ,че рамирезите са добре,имам ги от 2 месеца и са пораснали двойно ,oцветени и жизнени са.Te нямат ли долу горе същите изисквания към средата като апистограмите.Просто не знам какво да правя,нямам опит в лечението на рибки,ако объркам нещо може да стане по-лошо,а пандурото  ми е любимия вид в моя аквариум.
: 11.02.2009г 14:02ч
Купих комбиниран тест за измерване на ph,gh,kh,no2,no3,cl2 и довечера ще меря.Може проблема да е в баланса.Ако до тогава някой има идея какво става с рибите ми да ми пише.Утре ще ви кажа какви са били резултатите.

raiko

Има голяма вероятност рибите да имат хрилни паразити(дактилогириус) или други ектопаразити(гиродактилус).При аналогични симптоми съм имал успех с лечение с формалин-1 милилитър/ 15 литра вода, в продължение на 48 часа и след това 40-50% смяна на водата.Моите аквариуми са без растения и не знам формалина как ще им действа.Може също така да използваш азипирин(дозировката я има тук някъде във форума за лечение на дискуси) или някой от готовите препарати на фирмите.
: 11.02.2009г 18:06ч
П.П. Нараняването на устата,най-вероятно е от другата апистограма(както каза и abaro).

AGENTO

 Още не съм лекувал с нищо болната рибка.Струва ми се ,че всичко е от тези рани по устата.Днес забелязах,че започна да се бели от другата страна и полужението се влошава.Мисля,че не е наранена,а е нещо друго.Няккаква бактерия или гъбички.Взех 1 5 л. аквариум и мога там да проведа лечение,но не намирам подобни симптоми в описанието на болестите.

AGENTO

 Явно не съм дорасал за тези прекрасни рибки.Ще си гледам барбусите.R.I.P *SORRY*

dok70

Цитат на: AGENTO в 14.02.2009 15:03
Явно не съм дорасал за тези прекрасни рибки.Ще си гледам барбусите.R.I.P *SORRY*

Само нема да се пуашиш!  *STOP*То от раз не става, опитай пак напролет!
Човек се учи докато е жив!
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

stefan_doc

Така и така не знаем какво е - защо не пробваш с това: http://www.petshop1.com/prod.php?id=36 но в аквариум от поне 10 литра с аерация.

mejdupraznika

Цитат на: stefan_doc в 14.02.2009 20:08
Така и така не знаем какво е - защо не пробваш с това: http://www.petshop1.com/prod.php?id=36 но в аквариум от поне 10 литра с аерация.

Здравей колега, попринцип като незнаем каква е диагнозата на  рибата или човека неможе да предпишем с какво да го лекуваме все едно човека да го боли коремът , а ние да му даваме хапче за стави и положението да стане по-лошо.

stefan_doc

Това беше хубаво сравнение - аз всъщност съм лекар. Просто предложих вариант вместо да я остави да умре без лечение. Но си абсолютно прав.