• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 15:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ах тези гупи

Започната от patter, 20.09.2005 14:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

Имам проблем с гупите и незнам точно на какво се дължи. Живеят си добре и се размножават, но след някакъв период от време големите умират (но не от старост). Появяват се признаци на гниене на перките (особено при момченцата, които като цяло издържат по-малко време), но без периода на слепване на опашката и без големи бели ръбчета. В този аквариум има и плати и ансцитруси (преди имаше и хелери), които се чустват добре.

Поизчетох няколко теми тук и сега съм много замислен - не съм сигурен дали е гниене на плавници.

Самия аквариум е дълбок (но немпомня колко) и е около 150л. Възможно е да не им понася налягането (някой беше писал за подобен проблем). Преди време си взех 5 гупи 3 момченца и 2 момиченца. След няколко дена едната мъжка започна да лежи на дъното и да плува трудно - след време умря. После другата започна да проявява същите признаци - преместих я в друг аквариум и се оправи - върнах я в стария - пак легна на дъното - сега е в отделен аквариум и се чуства добре. "Другия" аквариум е около 100 литра, но с много по-малък воден стълб.

Преди някоко дена забелязах една от старите женски с половин опашка - след ден-два умря. Сега една от нейните дъщери е със същия проблем. Интересно е, че родените в този аквариум гупи често дават дефекти  - изкривен гръбначен стълб (това може и да е генетично обременяване).


Пишеше, че е добре да се слага сол във водата против бактерийките, причиняващи гнието. Някой може ли да даде по-точно какво количество ? В този аквариум имам и скаридки, които едва ли ще се зарадват ако ги осоля порядъчно (според един форум черитата нямат проблем, стига да не е рязка промяната, и могат да живеят и се размножават в подсолена (brackish) вода).

NO CARRIER

Аз съм с около 110л аквариум, при мен положението е 90% както си го описал. Купувам новите гупи, "раждат" 2-3 пъти и след това измират една по една. Малките, които не биват изядени, порастват и тях ги спохожда същата съдба, както и родителите им. Виждал съм ги да правят опити да се чифтосват, при женската се появява характерното черно петно, но не съм забелязвал да вадят малки. Хелерите не мрат, но и не се размножават.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: "NO CARRIER"Аз съм с около 110л аквариум, при мен положението е 90% както си го описал. Купувам новите гупи, "раждат" 2-3 пъти и след това измират една по една. Малките, които не биват изядени, порастват и тях ги спохожда същата съдба, както и родителите им. Виждал съм ги да правят опити да се чифтосват, при женската се появява характерното черно петно, но не съм забелязвал да вадят малки. Хелерите не мрат, но и не се размножават.
При мен хелерите се разпаряха да се множат, затова ги махнах, само 1 мъжки имам,  да си пробвам качествата на водата преди да пускам други риби. :twisted:
Разни мои АКВАРИУМИ 

ico

преди 2 години имах същия проблем както са си здрави и красиви се скапват от опашката все едно се стопява а с колко сол и лекарства ги трових не е истина ама резултат нямаше
накрая ги пуснах на скаларийте да ги излекувт  :D
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

tishovsx

Садисти..... :P
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Vojda

Аз да ви кажа имам същите симптоми при гупите.Като че ли имат срок на годност :shock: .Женските раждат няколко пъти и на последното излиняват като истискан лимон,опашките им се избъсват(бях нарочил скалариите за виновници,но се оказа че не са те)и след 2-3 дни умират.Да не се изказвам неподготвен,но този проблем може да е някакъв глобален срив в генома на този вид риби,в следствие от изкуственото модифициране на външния им вид.

penchod

Пробвайте с "Матерна", укрепва организма при и след бременност :D

Тони

И при мен е така. Преди гледах гупи в 70л. аквариум и нямах никакви грижи с тях. Когато махнах аквариума и ги прехвърлих  в голямия  :arrow: за месец/два изчезнаха всичките.. :lol:
Подобно нещо стана и с платите ми, но те изкараха малко повече :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

templar

Гледам 5 мъжки гупи в 65 л. аквариум ("всички екстри" :)). Женски няма - не ме кефят на вид, моралът им е под всякаква критика... Освен тях има 3 малки анциструса и нищо друго.

Та от няколко дни забелязвам, че едната леко си криви гръбнака, а опашната и перка е намаляла, но не е свита (както при болни риби), нито отхапана или разръфана, а все едно че с ножица съвсем гладко и равно е подкъсена... странна работа. Иначе като цяло плуват малко халтаво, но гупите с тия воалести опашки не могат да са кой-снае колко добри плувци.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

vrp

Лекува разлагане , разпадане на опашките при гупите
NALIHIN течен антибиотик за грамотрицателни бактерии
на ф-ма WHITE CRANE

templar

В събота си взех няколко много красиви гупи от пазарчето - в отлично състояние. Снощи забелязах доста странно поведение на "новите" , докато старите си плуваха както обикновено. Та симптомите са : "висят" почти неподвижно под повърхността всичките заедно, в една посока, успуредни. Не са с черни очи, нито са свили плавниците, нито са огънали гръбнаци. Няма поклащане на тялото. Просто стоят като препарирани и гледат тъпо. Като хвърля храна, ядят като разпрани..  Някой има ли обяснение?

Втори въпрос:  Един чичо на пазара, който беше извадил доста добри и едри гупи, обясняваше на един баща с детенце, че гледа гупите, като слага по 1 супена лъжица сол на 10 л. вода, както и парче тебешир в акваруима (живеел в Княжево). Никъде в литературата не съм срещал да се слага сол на гупи. На молинезии - да, но на гупи? Колкото до тебешира - наистина софийската вода (аз съм в Бъкстом и май с Княжево сме на един водопровод) е по-мека отколкото в други части на страната, но да се втвърдява допълнително ми се струва странно. Има ли някой информация за средната твърдост на софийската вода?  Дайте мнения за солта и тебешира при гупи.
Знаеш ли как се е казвал на дядо ти дядото? А неговия дядо? А защо не знаеш?

Тони

Софийската вода е мека за живородките. Не съм сигурен дали е от това, но ми беше направило впечатление, че в мека вода молинезиите и гупите раждат недоразвити бебета и имат много неоплодени яйца.
А за солта, струва ми се че е много. Аз слагах в аквариумите с живородки една една чаена лъжичка на 10л вода и рибките се чувстваха добре :) ( Гледах най вече молинезии)  :lol:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Similar topics (5)

7227

Публикации: 3
Прегледи: 2737

6696

Започната от mig


Публикации: 2
Прегледи: 4337

188

Започната от Anonymous


Публикации: 5
Прегледи: 6031

57511

Публикации: 2
Прегледи: 2011

52353

Публикации: 4
Прегледи: 2524