• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 07:13

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с

Започната от aquabg, 14.04.2004 13:39

« назад - напред »

0 Потребители и 27 Гости преглежда(т) тази тема.

aquabg

Ще проследя съдържанието на NO2  тази седмица как се промения. По принцип е възможно но малко вероятно, освен ако керамиката ми прави някакъв проблем. Ще изчистя вътрешния филтър и ще активирам наново.

Boby_

Цитат на: "aquabg"Ще проследя съдържанието на NO2  тази седмица как се промения. По принцип е възможно но малко вероятно, освен ако керамиката ми прави някакъв проблем. Ще изчистя вътрешния филтър и ще активирам наново.

Възможно е да прехранваш, възможно е филтрацията просто да не е достатъчна за броя риби, може и да се е случило нещо, което да е нарушило азотния цикъл.
Какво точно имаш предвид под активиране? Добавяш неща като Сера Нитривек във филтъра (които ужким съдържат бактериални щамове) или правиш нещо друго? Защото по принцип е достатъчно само да сложиш филтър-медията на мястото и и да чакаш.

aquabg

Използвам активатори на продак, единия е сух в пликчета за нови аквариуми, а другия е течен за добавка след почистване на филтъра или при смяна на водата. Проблема май е в керамиката на филтъра защото няма пори. Тази седмица сложих парчта лава които са доста по порести от керамиката която имам.

Другото нещо за което се сещам е сухата храна, чернодробна едната кафява другата червена, дали в нея няма някакъв проблем. По принцип спрях да е ползвам и в момента им давам херомонус и артемия, и филе от хек.

Boby_

Да, добра идея е да спреш чернодробната - ужасно замърсява водата и ако няколко пъти си сложил само малко повече, отколкото рибките са изяли, това би било достатъчно, за да вдигне нивото на амоняка и нитритите до степен бактериите да не могат да се справят веднага с проблема. Не знам колко храниш рибите, но аз и до ден днешен едва се удържам да не ги прехранвам. Защо не пробваш да намалиш малко храната - няма да им стане нищо? Освен това разнообразието е много важно - хирономус, артемия, филе от хек са все хубави храни, но не са достатъчно, трябва да има и растителни съставки (спирулина примерно). Вземи си и някоя суха маркова храна (TetraMin, нещо на Sera, Tropical Spirulina, Nutron Green или HiFi е малко по-евтина) и давай поне толкова често, колкото и животинската - мисля, че ще е по-добре за рибите ти. И си харесай един ден в седмицата, в който да ги държиш съвсем гладни. Действа много добре.  :lol:

aquabg

Това с количеството на храната наистина е голям проблем, чесно казано аз незнам колко храна трябва да им давам. Храня ги по веднъж дневно обикновено вечрено време преди да се изключат лампите.

Може ли да се получават пикови конценрации на NO2? т.е в даден момент да е много високо и след няколко часа да спадне?

Boby_

Да, напълно възможно е да има пикове и даже е твърде вероятно, ако даваш повече храна.
За количеството храна стандартният отговор е, че трябва да се дава толкова, колкото рибките могат да изядат без остатък за 2-3 минути.
Моята практика показва, че здравата риба е гладна риба - ако рибите не ядат с огромен апетит, значи са прехранени. При мен като слагам храна, аквариумът буквално завира.
Още нещо - ако имаш възможност, защо не пробваш да храниш два пъти на ден със съвсем малко храна? Системното недохранване е далеч по-здравословно за рибите от системното прехранване.

aquabg

Това време от 2-3 минути много ме притеснява, защото имам риби, които се крият когато е светло и не излизат да хранят. Притеснявам се че ще останат гладни ако сложа малко храна. Също така херомонуса го слагам в хранилка и от там падат по един по два на 5-10сек и не мога да преценя

Longanlon

а и храненето два пъти дневно си е проблем за работещия човек...

ти кулита ли имаше? щото тях не ги мисли за хранене - все си намират нещо и си процъфтяват - моето не съм го виждал от месеци :D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

aquabg

да 4 кулита имам, пангаси и клариаси, които излизат само като загасне лампата, и стъклените също се прикриват докато е светло

Boby_

Aquabg: Ако имаш нощни видове, слагай по малко храна след като угасиш лампите. Разбирам затруднението ти в преценката - и аз самият дълго време имах такова, да не говорим, че и досега се случва да проявя "лакомия" и да ръсна по-щедро, отколкото трябва, но след време се свиква. Едно нещо е много важно да се знае - мнооооого по-вероятно е рибката ти да умре от прехранване, отколкото от недохранване. Второто дори е почти изключено.  8)

Longanlon: Че какъв е проблемът работещ човек да храни 2 пъти на ден рибките си? Аз бачкам от 8 и половина, преди това пътувам кажи-речи час до офиса и пак успявам да нахраня преди това рибките си. Вечер пък съвсем никакви проблеми няма в това отношение.

Longanlon

проблемът идва когато обичаш да спиш до късно и винаги бързаш сутрин...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

:D Хайде, хайде, колко му е да "поръсиш" там нещо на рибоците, докато си нахлузваш вратовръзката?  :shock:

aquabg

Вчера ми умря още един стъклен сом по абсолютно същия начин. Не е от храната защото от 2 седмици ги храня с жива храна. Значи почва да се подува, от начало органите му става керемидено червено а впоследствие червено розови, наблюдава се и кръв в стомаха. След това дишането се учестява и рибата плува на повърхността. Тялото от прозрачно става бяло и се забелязват съсиреци кръв в тялото

niky

Цитат на: "aquabg"Вчера ми умря още един стъклен сом по абсолютно същия начин. Не е от храната защото от 2 седмици ги храня с жива храна. Значи почва да се подува, от начало органите му става керемидено червено а впоследствие червено розови, наблюдава се и кръв в стомаха. След това дишането се учестява и рибата плува на повърхността. Тялото от прозрачно става бяло и се забелязват съсиреци кръв в тялото
Според мен чак пък такива пикове в цикъла, при тая филтрация...
много ме съмнява. А ти сам казваш, че като си купил новите сомове  е почнало...Което ме навява на мисълта, че си внесъл някоя болест с новите. Не че аз моите ги държа в карантинен де  :oops:
За вида на болестта...трудна работа. Само сомовете ли умират?

aquabg

Да само Стъклени Сомове. Но първо ми умряха най-старите

Similar topics (5)

11781

Публикации: 6
Прегледи: 3695

44485

Публикации: 6
Прегледи: 3011

37607

Публикации: 20
Прегледи: 9423

3763

Публикации: 10
Прегледи: 8711

30675

Публикации: 2
Прегледи: 1839